Σελίδες

Ο Νίκος Λυγερός γράφει για τον Comandante Che Guevara - Όταν δεν είσαι ούτε ο Άρης ούτε ο Τσε Γκεβάρα


Γελάς και γίνεται μέρα Comandante Che Guevara

Συλλογή, επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ του Comandante Che Guevara

1955: Γνωριμία με τον Φιντέλ Κάστρο. Προσχωρεί στο κίνημα της 26 Ιουλίου.
1956: Μαζί με τον Κάστρο και 82 αντάρτες αποβιβάζεται στην Κούβα με το πλοιάριο Γκράνμα.
1957: Πρώτες μικρές νίκες των ανταρτών. Ο Τσε προβιβάζεται σε κομαντάντε κι αναλαμβάνει τη διοίκηση της δεύτερης επαναστατικής φάλαγγας.
1958: Οι αντάρτες περνούν στην επίθεση. Η φάλαγγα του Τσε διασχίζει την ανατολική Κούβα και καταφεύγει στα βουνά του Εσκαμπρέ, στο κέντρο του νησιού. Τελική νίκη των επαναστατών στη μάχη της Σάντα Κλάρα.
1959: Φυγή του Μπατίστα, η φάλαγγα του Τσε εισέρχεται στην Αβάνα. Αποκτά την κουβανική υπηκοότητα και αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Μεταρρύθμισης και την προεδρία της Εθνικής Τράπεζας.
1961: Αναλαμβάνει υπουργός Βιομηχανίας της Κούβας. Απόβαση μισθοφόρων της CIA στον Κόλπο των Χοίρων αποκρούεται από τους Κουβανούς.
1962: Επιβολή πλήρους εμπορικού αποκλεισμού σε βάρος της Κούβας από τις ΗΠΑ. Κρίση των πυραύλων.
1964: Από το Σαντιάγο της Κούβας, καταγγέλλει την ηττοπάθεια των ΚΚ της Λατινικής Αμερικής. Ομιλία του Τσε στη Γ.Σ του ΟΗΕ υπέρ των απελευθερωτικών κινημάτων του Τρίτου Κόσμου.
1965: Επιστροφή στην Κούβα μετά από τρίμηνη περιοδεία στην Αφρική, τελευταία δημόσια εμφάνισή του στο αεροδρόμιο της Αβάνας. Επιστολή παραίτησής του από όλα τα επίσημα αξιώματα και την κουβανική υπηκοότητα. Μυστική αναχώρησή του για την Αφρική. Συμμετοχή του Τσε και 150 περίπου κουβανών εθελοντών στο επαναστατικό κίνημα του Κονγκό.
1966: Παραμονή στο Ντάρ-Ες-Σαλάμ(Τανζανία). Επιλογή της Βολιβίας, για τη δημιουργία αντάρτικης εστίας με προοπτική ανταρτοπόλεμου σε παναμερικανική κλίμακα. Επιστροφή στην Κούβα και προετοιμασίες. Άφιξη στη Λα Πας και εγκατάσταση στην αντάρτικη βάση του Νακαχουασού. Ρήξη με το γενικό γραμματέα του ΚΚ Βολιβίας για το ζήτημα της καθοδήγησης του ένοπλου αγώνα.
1967: Καταγγελία του αντάρτικου από το ΚΚ Βολιβίας και διαγραφή των μελών της νεολαίας του που ακολούθησαν τον Γκεβάρα. Πρώτη επιθετική ενέργεια του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού(ELN) του Τσε. Τραυματισμός και σύλληψη του Γκεβάρα σε συμπλοκή με το στρατό στο φαράγγι του Γιούρο. Η Δολοφονία του την επομένη, στη Λα Χιγκιέρα, με διαταγή της βολιβιανής χούντας.

Όταν πεθαίνει κάποιος
έλεγε ο Albert Einstein
που άφησε σπουδαίο έργο
είναι σαν να τελειώνει
ένας πίνακας ζωγράφου
διότι δείχνει έτσι
μια μορφή όχι πληρότητας
αλλά τελειότητας
που χαρακτηρίζεται
από την αξία του
και τις υπερβάσεις
που έκανε στη ζωή
για να παράγει
ακόμα και μόνος
το απαραίτητο
για να έλθει
η πραγματικότητα
του μέλλοντος
δίχως να περιμένει
το παρόν που καθυστερεί
με την καθημερινότητα.

*Φωτογραφία 1

επειδή καπνίζεις πούρο
γιατί θα σε σβήσουμε
μόλις ανάψεις
δεν έχουμε ανάγκη
από τα λόγια σου
γιατί είμαστε της πράξης
κι αν δεν μπορείς
να σταθείς όρθιος
μπροστά στον Άρη
τον Βελουχιώτη
επειδή γεννήθηκες
γονατισμένος
μην μας πρήζεις
γιατί ξέρουμε
τι είναι έγκλημα
κατά της ελευθερίας
όπου κι αν γίνεται
όταν λοιπόν
παριστάνεις
τον ριζοσπαστικό
μην το κάνεις
μπροστά σε επαναστάτες
γιατί το γελοίο
μπορεί να μην σκοτώνει
αλλά εμείς δεν το σηκώνουμε.

*Φωτογραφία 2 

El Che

Ποιος ήξερε για την Αργεντινή σου;
Ποιος ξέρει για την Κούβα;
Μόνο η επανάσταση.
Ποιος ξέρει για τον Μπολιβία;
Μόνο οι εχθροί.
Μα τώρα ακόμα κι οι λαοί
ξέρουν ότι ήσουν δίκαιος.
Δεν έχει ανάγκη
από τίποτα άλλο
η ανθρωπότητά μας.

Φωτογραφία 3 σκίτσο Νίκος Λυγερός


Όταν δεν είσαι ούτε ο Άρης ούτε ο Τσε - Ν. Λυγερός

Όταν δεν είσαι ούτε ο Άρης ούτε ο Τσε

Όταν δεν είσαι ούτε ο Άρης ούτε ο Τσε, η ιδεολογία σου καίγεται σαν πούρο που αγόρασες και δεν έφτιαξες. Κι αν έχει το πρότυπο του ατσαλένιου ή του κάστρου, μην πας στα βαθιά, γιατί έχει άμμο στην ακτή για τα σκληρά καρύδια.

Όσον αφορά στο κόκκινο, να ξέρεις ότι δεν είναι ροζ. Και μην ξεχνάς για την φλόγα, αν είναι πορτοκαλοκίτρινη είναι μόνο από πλατφόρμα γεώτρησης ή εξόρυξης, καμία άλλη. Γιατί φαντάσου να σε έβλεπαν τα τσακάλια ή οι μαυροσκούφηδες, τι θα έλεγαν…

Συνειδητοποίησε όλα αυτά, γιατί είπαμε το γελοίο δεν σκοτώνει, αλλά μην το παρακάνεις, γιατί θα το αντιληφθούν ακόμα και τα σκυλιά του κόμματος. Και καλύτερα να μην σκεφτείς τις ταξιαρχίες, γιατί μπορεί να βρεθεί καμιά που να μην έχει τόσο χιούμορ, εκτός αν έχουν σχέση με το σπαθί.

Γιατί όλα αυτά είναι ωραία, όσο είσαι σε μια παιδική χαρά, όπου κανένας δεν καταλαβαίνει τίποτα από όλα όσα λες. Μόνο που τώρα υπάρχουν άνθρωποι που κατάλαβαν ότι πρόκειται για ιδεολογία του κενού, η οποία είναι κενή εξ αρχής, όπως το μηδέν που δεν είναι ούτε ένα.

ΔείτεΦιντέλ Κάστρο: Το τέλος έρχεται για όλους, οι ιδέες μένουν Comandante Fidel

Διότι όσο παίζεις στο θέατρο του παραλόγου, η φαλακρή μπορεί να βάλει μούσια, αλλά δεν πρόκειται να έρθει ο άλλος, ξέρεις αυτόν που περιμένουν ο Βλαντιμίρ κι ο Εστραγκόν. Τουλάχιστον αυτό είπε το αγόρι με το ποδήλατο… Αλλά εσύ προτιμάς το πατίνι.

Ο Νίκος Λυγερός είναι μαθηματικός,
στρατηγικός αναλυτής και γεννήθηκε...
Διαβάστε την συνέχεια του βιογραφικού » 


Διάλογοι στο Facebook

Dimitris Marinakos 16 Μαρτίου 2016 στις 6:40 μ.μ.: Θα το πώ. Επειδή γκομένισαν πολλοί μ' αυτή τη μαγκιά. «Οι λαοί έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται». Πόσο κόπανος πρέπει να είσαι να μην μπορείς να καταλάβεις ότι για έναν λαό είναι απείρως πολύ πιο εύκολο να εξαπατηθεί παρά να αυτοπροσδιοριστεί. «Αρία φυλή» βρε κουτά ! μην πάει το μυαλό σας σε τίποτα πιο σύνθετο και πιο πονηρό! Ε βέβαια τώρα... μιλάμε για ανθρώπους που ξέρουν να ψηφίζουν κομματόσκυλα για «γνήσιους επαναστάτες»... οχι αστεία...

Dimitris Marinakos: Αυτοί νομίζουν ότι αν εφαρμόσουν σαν κακιασμένες πεθερές 70 χρόνια μετά το σχέδιο των Σοβιετικών που δεν υπάρχουν θα εκδικηθούν τους «Αστούς»... αν και εφαρμόζουν το σχέδιο κάποιων Αμερικανικών κύκλων που ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Μιλάμε για «επαναστάτες»... με θερμοπυρηνικές αγύριστες αυτοκαταστροφικές κεφαλές ! Με κασέτα ! από τη δεκαετία του 30 ! Χαμπάρια !! Ρε είσαι εδώ ? σ' αυτόν τον κόσμο ? μίλα μου ! πες τι βλέπεις γύρω σου ! Τον Στάλιν ? Τον Μαλενκόβ ? ή έστω τον Μπρέζνιεφ ! ανησυχώ ! Είσαι καλά ? Όλα καλά ? 16 Μαρτίου 2016 στις 6:49 μ.μ.Σοφία Ντρέκου: Από τις εκλεκτές κι αγαπημένες μου 
δημοσιεύσεις Δημήτρη. 16 Μαρτίου 2016 στις 6:49 μ.μ.

Dimitris Marinakos: Θα σου στείλω ένα μικρό δώρο. 
Εσύ θα καταλάβεις :) 16 Μαρτίου 2016 στις 7:02 μ.μ.


Περισσότερα ΘέματαΝ. ΛυγερόςΤσε Γκεβάρα

by Sophia-Ntrekou.gr


επιλογή κειμένων από: Opus of N. Lygeros

• 14530 - Όταν πεθαίνει κάποιος - Ν. Λυγερός. March 6, 2014
• 18298 - Μην λες ότι είσαι του Τσέ - Ν. Λυγερός January 2, 2015
• 20860 - Όταν δεν είσαι ούτε ο Άρης ούτε ο Τσε - Ν. Λυγερός. August 6, 2015
• 9494 Portrait El Che - Un moment de joie pour toujours (Feutre sur cahier) N. Lygeros, June 1, 2012
• 5988 - El Che - Ν. Λυγερός June 7, 2012
• 20860 - Όταν δεν είσαι ούτε ο Άρης ούτε ο Τσε - Ν. Λυγερός August 6, 2015

*Φωτογραφίες:
1, και 2 Oι πράκτορες της CIA Felix Rodriguez (αριστερά) και Gustavo Villoldo δίπλα στον δολοφονημένο Τσε. Από τα ΑΡΧΕΙΑ C.I.A. – CIA Declassified: ΕΔΩ Ο φάκελος των Αμερικανών για τον Τσε Γκεβάρα.
*Φωτογραφία 3 PORTRAIT 9494 - Un moment de joie pour toujours. (Feutre sur cahier) N. Lygeros, June 1, 2012Βίντεο: Απόσπασμα από εκπομπή του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα στο MEGA Channel. Αποστολή στο Βαλλεγκράντε της Βολιβίας. Συνεντεύξεις με Γκάρι Πράδο (Gary Prado), τ. λογαχό του βολιβιανού στρατού και μισθοφόρου της CIA, και μιάς δασκάλας στο χωριό Λα Ιγκέρα, αυτήκοο μάρτυρα των γεγονότων της 9ης Οκτωβρίου 1967. Σημείωση: Η αναφορά στον Πράδο ως «εκτελεστή» του Τσε είναι ανακριβής, μιάς και τη δολοφονία του Γκεβάρα έχει παραδεχθεί ο λοχίας Μάριο Τεράν.
♪♫ Βίντεο: Los Libertadores (Οι Ελευθερωτές),
από το έργο Canto General. Ποίηση: Pablo Neruda.
Μουσική: Μίκη Θεοδωράκη. Τραγουδά η Μαρία
Φαραντούρη. Συμμετέχει η Εθνική Χορωδία της Γαλλίας.

18298) Μην λες ότι είσαι του Τσέ. (ποίημα). Perfection 16 1 1/2015.
14530) Όταν πεθαίνει κάποιος. (ποίημα). Perfection 15 3 3/2014.
5988) El Che - Ν. Λυγερός June 7, 2012
20860) Όταν δεν είσαι ούτε ο Άρης ούτε ο Τσε August 6, 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.