Σελίδες

Το υψηλότερο σημείο της Γης. Πως δημιουργήθηκαν τα Ιμαλάια στο Everest ~ Videos αφιέρωμα

mount-everest-base-camp-night-lights
Photo: National Geographic 2019. Headlamps shine through the night at
Khumbu Basecamp on Mount Everest, photographer byJake Norton, Aurora

305 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους μεταξύ 1924 και 2021

Βίντεο αφιέρωμα στο υψηλότερο σημείο της Γης, τα Ιμαλάϊα
στο Everest και η τεκτονική πράξη γέννησης των Ιμαλαΐων

Επιμέλεια, έρευνα της Σοφίας Ντρέκου

Πραγματικές ομάδες 
γενναίων ανθρώπων 
που για χάρη της εμπειρίας
και της ομορφιάς, 
περιφρονούν τον θάνατο. 
Κατορθώματα ζωής
και διαφορετικές αντιλήψεις 
για την καθημερινότητα, μέσα
από τον αφοβία του θανάτου!

«To όρος Έβερεστ (ή Τσομολάνγκμα στα Θιβετιανά / Chomolungma, που σημαίνει «Θεά Μητέρα της Γης».) είναι το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων και η κορυφή του το υψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων. 

Βρίσκεται μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ, σε γεωγραφικές συντεταγμένες 28ο Β, 87ο Α. Το ύψος της μεταβάλλεται κατά μερικά χιλιοστά κάθε έτος λόγω της διαδικασίας ορογένεσης που δημιούργησε τα Ιμαλάια και συνεχίζεται και στην εποχή μας καθώς η Ινδική τεκτονική πλάκα συγκρούεται με αυτή της Ασίας.»

Τα 8.850 μέτρα είναι στα δύο τρίτα περίπου του ύψους της τροπόσφαιρας. Σε αυτό το ύψος ο αέρας είναι αραιός και η έλλειψη οξυγόνου, οι δυνατοί άνεμοι και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την ανάπτυξη χλωρίδας ή πανίδας στις ανώτερες πλαγιές. 

Το Νεπάλ φιλοξενεί οκτώ από τα 14 ψηλότερα βουνά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Έβερεστ, και τα χρήματα που δαπανώνται από ξένους ορειβάτες αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος για τη φτωχή χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό και τα εμβάσματα.

Το Έβερεστ ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Τζορτζ Έβερεστ, διευθυντή ενός τμήματος της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Έρευνας της Ινδίας, που έλαβε χώρα όταν η Ινδία ήταν ακόμα βρετανική αποικία.

Ένα απόγευμα του 1852 στο Ντέχρα Ντουν της αυτοκρατορικής Ινδίας, ο υπάλληλος-υπολογιστής (αυτή ήταν τότε η επίσημη ονομασία των υπαλλήλων που έκαναν υπολογισμούς) Χένεσι μπήκε στο γραφείο του προϊσταμένου του ανακράζοντας:

«Κύριε, ανακάλυψα το ψηλότερο βουνό του κόσμου».

Ο προϊστάμενός του, Άντριου Γουό, ενθουσιασμένος έδωσε το όνομα του διευθυντή-προκατόχου του στο ψηλότερο βουνό της Γης.

Οι πρώτοι άνθρωποι που κατάφεραν να ανέβουν στην κορυφή ήταν οι Έντμουντ Χίλαρι και Τένσινγκ Νοργκέι στις 29 Μαΐου 1953.

Έκτοτε, την υψηλότερη κορυφή του κόσμου «κατέκτησαν» περισσότεροι 3.000 ορειβάτες, ενώ πάνω από 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να αναρριχηθούν στο βουνό.

ΟΠΩΣ:

Mount Everest: Η Ελληνική αποστολή του 2017 με τους Αντώνη Συκάρη και Μάικ Ευμορφίδη για την ανάβαση τους στο Έβερεστ τον Μάιο του 2017. Αφηγείται μια εμπειρία ζωής, όπου η δύναμη της θέλησης σε συνδυασμό με τη σωματική και ψυχική προετοιμασία, τους οδήγησε στην κορυφή του κόσμου.












Πως δημιουργήθηκαν τα Ιμαλάια;

Στην Ασία υψώνονται τα Ιμαλάια ή «κατοικία των χιονιών» (προέρχεται από σανσκριτικές λέξεις), το ψηλότερο ορεινό συγκρότημα του κόσμου. Το Έβερεστ, η υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαίων έχει ύψος 8.840 μέτρα, πατήθηκε στις 29 Μαΐου του 1953 για πρώτη φορά, από το Νεοζηλανδό Χίλαρι και τον Σέρπα-ιθαγενή βοηθό του Τέντσιγκ Μπούτια.

Στα βόρεια των Ιμαλαΐων εκτείνονται δύο εξίσου ψηλές οροσειρές, εκείνη του Καρακουρούμ(η κορυφή που ανέβηκε και ο Ardito Desio) και η Τρανσιμαλάια, που αποτελούν τη συνέχεια των Ιμαλαΐων. Στην περιοχή των Ιμαλαίων μέχρι το ύψος 900 μέτρων, η βλάστηση είναι τροπική και μέχρι τα 2.100 μέτρα εξακολουθεί να είναι πλούσια, υποτροπική.

Σε ύψος μέχρι 3.600 μέτρων, υπάρχει μια ζώνη με απέραντα πυκνά δάση. Στις απόκρημνες πλαγιές των Ιμαλαΐων, στις απλησίαστες για τον άνθρωπο, ζουν σε άγρια κατάσταση άλογα, βόδια, καμήλες, ελάφια και πολυάριθμα άλλα ζώα, γνωστά και άγνωστα σε μας.

Ακόμη, τα Ιμαλάια έχουν τεράστιο ορυκτό πλούτο με αξιόλογα κοιτάσματα μετάλλων, που είναι όμως αδύνατο να τα εκμεταλλευτούν οι άνθρωποι, εξαιτίας του μεγάλους ύψους και του απόκρημνου μέρους. 

Από την οροσειρά πηγάζουν τρία από τα μεγαλύτερα ποτάμια συστήματα της Γης: του Ινδού, των Γάγγη-Βραχμαπούτρα και του Γιανγκ-Τσε. Περίπου 750 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν από αυτό το ποτάμιο σύστημα, που εξαρτάται μερικώς από το λιώσιμο των χιονιών των Ιμαλαΐων. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι παγετώνες και τα χιόνια των Ιμαλαΐων θα περιορισθούν στο μέλλον σημαντικά από το συνεχώς εντεινόμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Δείτε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου:
49 Λέξεις για το Χιόνι χρησιμοποιούν οι Εσκιμώοι
για να το περιγράψουν στη Γροιλανδία (Video)


Δορυφορική φωτογραφία

Θρησκεία και μύθος

Πολλές περιοχές των Ιμαλαΐων έχουν επίσης θρησκευτική σημασία για τους Ινδουϊστές και τους Βουδιστές. Στον Ινδουϊσμό, τα Ιμαλάια προσωποποιήθηκαν στον θεό Χιμαβάτ, τον πατέρα της Παρβάτι, συντρόφου του Σίβα.

Ο θρύλος λέει ότι πέρα από τις χιονισμένες βουνοκορφές των Ιμαλαΐων βρίσκεται το μυθικό βασίλειο της Σαμπάλα. Στο θρύλο αυτό βασίζεται και η ουτοπική λογοτεχνική και κινηματογραφική πολιτεία της Σάνγκρι Λα.

ΔείτεΤαξίδι στη Μιανμάρ ή Βιρμανία, στη χώρα που μάγεψε τον Όργουελ, τον Κίπλινγκ και τον Μπρεχτ, Myanmar (Βιντεο/αφιέρωμα)

Αυτή η τόσο μοναδική οροσειρά έχετε αναρωτηθεί πως δημιουργήθηκε;

Τα Ιμαλάια ανήκουν στις νεότερες οροσειρές του πλανήτη και αποτελούνται κυρίως από ιζηματογενή και μεταμορφωμένα πετρώματα. Σύμφωνα με τη θεωρία των τεκτονικών πλακών, ο σχηματισμός των Ιμαλαίων προήλθε από την σύγκρουση της Ινδοαυστραλιανής με την Ευρασιατική πλάκα.

Η σύγκλιση αυτή ξεκίνησε πριν από περίπου 70-65 εκατομμύρια χρόνια( κατά την Άνω Κρητιδική περίοδο), όταν η Ινδοαυστραλιανή πλάκα κινούμενη προς το βορρά με ταχύτητα 15 εκατοστά ανά έτος, συγκρούστηκε με την Ευρασιατική πλάκα. Περίπου πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια η Ινδοαυστραλιανή πλάκα είχε πλήρως εξαφανίσει των ωκεανό της Τηθύος, την ύπαρξη του οποίου μαρτυρούν τα ιζηματογενή πετρώματα του ωκεάνιου πυθμένα και τα απολιθώματα που κανείς συναντά στις πλαγιές της οροσειράς.

Επειδή αυτά τα ιζηματογενή πετρώματα είναι ελαφριά, ανορθώθηκαν σε οροσειρές αντί να βυθιστούν στον πυθμένα. Η Ινδοαυστραλιανή πλάκα συνέχισε τη βόρεια πορεία της κάτω από το οροπέδιο του Θιβέτ, προκαλώντας την ανύψωσή του. Τα υψίπεδα Αρακάν Γιόμα στη σημερινή Μιανμάρ και τα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ στον κόλπο της Βεγγάλης είναι επίσης αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης.

Η Ινδοαυστραλιανή πλάκα κινείται σήμερα με ταχύτητα 67 χιλιοστά ανά έτος και εκτιμάται ότι τα επόμενα 10 εκατομμύρια χρόνια θα διασχίσει περίπου 1.500 χιλιόμετρα μέσα στην Ασία. Περίπου 20 χιλιοστά της Ινδοασιατικής σύγκλισης απορροφούνται το χρόνο σε θραύσεις στο νότιο όριο της οροσειράς των Ιμαλαίων. Αυτό προκαλεί την ανύψωση της οροσειράς κατά περίπου 5 χιλιοστά ανά έτος, καθιστώντας την γεωλογικά ενεργή. Η κίνηση σύγκλισης των δύο πλακών καθιστά την ευρύτερη περιοχή σεισμικά ενεργή προκαλώντας πολύ ισχυρούς σεισμούς. Wikipaidia

Βρήκαν την τεκτονική… πράξη γέννησης των Ιμαλαΐων

Κάποτε η Ινδία «έπλεε» μόνη της στον Ινδικό Ωκεανό και κάποια στιγμή συγκρούστηκε με την Ευρασία με αποτέλεσμα την γέννηση της οροσειράς των Ιμαλαΐων. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι αυτό το εκπληκτικό από κάθε άποψη γεωλογικό συμβάν έγινε πριν από 47 εκ. έτη.

Η ιστορία των ηπείρων

Το περιβάλλον «ανάσανε» μέσα στην πανδημία και αυτό φαίνεται από το Διάστημα – Πιο λευκό το χιόνι

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία η Ινδία πριν από περίπου 140 εκ. έτη ανήκε στην υπερήπειρο Γκοντβάνα που κάλυπτε μεγάλο μέρος του Νότιου Ημισφαιρίου της Γης. Πριν από περίπου 120 εκ. έτη η Ινδία αποκόπηκε από την Γκοντβάνα και άρχισε να μετακινείται βόρεια προς την άλλη μεγάλη υπερήπειρο που υπήρχε τότε στον πλανήτη και η οποία περιλάμβανε την περιοχή που σήμερα είναι η Βόρειος Αμερική και η Ευρασία.

Οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει μέχρι σήμερα να οριοθετήσουν με σχετική ακρίβεια το πότε έγινε η σύγκρουση και σχηματίστηκαν τα Ιμαλάϊα. Οι πιο πρόσφατες σχετικές μελέτες ανέφεραν ότι η σύγκρουση συνέβη πριν από περίπου 50 εκ. έτη. Ομάδα ερευνητών της Σχολής Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Σίνδει μελετώντας δορυφορικά δεδομένα οριοθετούν με μεγαλύτερη ακρίβεια το γεγονός υποστηρίζοντας ότι η σύγκρουση και η γέννηση της οροσειράς συνέβη πριν από 47 εκ. έτη.

Βιντεο/αφιέρωμα στην Στέγη του Κόσμου 

Βίντεο: Τεκτονικές πλάκες, Σύγκρουση 
ηπειρωτικών πλακών, Ινδία, Ιμαλάια. ΣΚΑΙ.



Mount Everest: Η Ελληνική αποστολή του 2017: Η ταινία μικρού μήκους με τους Αντώνη Συκάρη και Μάικ Ευμορφίδη για την ανάβαση τους στο Έβερεστ τον Μάιο του 2017. Αφηγείται μια εμπειρία ζωής, όπου η δύναμη της θέλησης σε συνδυασμό με τη σωματική και ψυχική προετοιμασία, τους οδήγησε στην κορυφή του κόσμου. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο TravelFest 2018.

Στις 12 Απριλίου 2022 ο Αντώνης Συκάρης στα Ιμαλάια ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης. Τα τελευταία του λόγια (Αφιέρωμα)













H Ελλάδα στις εφτά ψηλότερες κορυφές του κόσμου. Η ελληνική σημαία στην ψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής. Η Χριστίνα Φλαμπούρη, είναι η πρώτη Ελληνίδα που πατάει στον Νότιο Πόλο και η πρώτη που ολοκλήρωσε το «7 Summits», το υπέρτατο ορειβατικό επίτευγμα

H διαδρομή της Χριστίνας ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016 με την ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, το Elbrus (5.642 μέτρα) στη Ρωσία. Συνεχίστηκε στην ψηλότερη κορυφή της Αφρικής, το Κιλιμάντζαρο (5.895μ.) στην Τανζανία, στην ψηλότερη της Β. Αμερικής, το Denali (6.194μ.) στην Αλάσκα, την ψηλότερη κορυφή της Ωκεανίας, το Carstensz Pyramid (4.884 μέτρα) στην Παπούα και την ψηλότερη της Νοτίου Αμερικής, την Aconcagua (6.962μ.) στην Αργεντινή. Τον Μάιο του 2019 έγινε η πρώτη Ελληνίδα που πάτησε στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, στο Έβερεστ (8.848μ.), ενώ παράλληλα, εκτός project, ήταν η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στην κορυφή Λότσε, την τέταρτη ψηλότερη κορυφή του κόσμου.












Οι νεκροί του όρους Έβερεστ: Είναι το όνειρο και η μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε ορειβάτη. Να κατακτήσει το όρος Έβερεστ και να σταθεί στο υψηλότερο σημείο του κόσμου σε υψόμετρο 8.848 μέτρων. Ένα επικό ταξίδι, γεμάτο εμπόδια, δυσκολίες και με τον κίνδυνο να παραμονεύει σε κάθε βήμα. Ένα ταξίδι που όσοι κατάφεραν να το ολοκληρώσουν διηγούνται συγκλονιστικές ιστορίες από την ανάβασή τους.

Το Έβερεστ όμως, όταν παίρνει μια ζωή είθισται να την κρατάει, με τον αριθμό των νεκρών που κείτονται στις πλαγιές του να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Όσοι χάνουν τη ζωή τους σε αυτό, μένουν για πάντα παγιδευμένοι εκεί.












Τα 7 Ακραία σημεία της Γης. Εκεί που λίγοι από
εμάς θα μπορούσαν να επιβιώσουν! Από την κορυφή
έως το πιο βαθύ μέρος του ωκεανού, εκεί όπου το
θερμόμετρο παγώνει ή σπάει και η γεωγραφία
αποκτάει άλλο, πιο ενδιαφέρον, νόημα...












Σέρπα: Οι κατακτητές των Ιμαλαΐων - Ντοκιμαντέρ: Ταξίδι στα Ιμαλάια και το Έβερεστ (Νεπάλ), όπου ζουν οι Σέρπα, οι καλύτεροι ορειβάτες του κόσμου. Ντοκιμαντέρ έτους 1995. Οι Σέρπα (Sherpa) είναι ορεινός λαός του Νεπάλ και της Πολιτείας Σικίμ της Ινδίας. Οι Σέρπα έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη ως οδηγοί και αχθοφόροι στα Ιμαλάια. Ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που έφθασαν στην κορυφή του όρους Έβερεστ (1953).

Οι Σέρπα είναι απόγονοι μογγολοειδών εθνοτήτων του Θιβέτ και έφθασαν στο Νεπάλ κατά τον 17ο αιώνα. Υπολογίζονται σε 90.000 περίπου, ο πολιτισμός είναι θιβετικός και μιλούν μια Θιβετική γλώσσα. Δεν αποτελούν μια σαφώς καθορισμένη εθνική ομάδα και παλαιότερα περιλαμβάνονταν στους Μούτια, με τους οποίους σχετίζονται. Το όνομά τους σημαίνει «ο λαός που ζει στα ανατολικά». Είναι βουδιστές λαμαϊστές, είναι οργανωμένοι σε εξωγαμικά, πατρογραμμικά γένη, και ασκούν την πολυανδρία και την πολυγυνία.

Οι Σέρπα έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην κατάκτηση των υψηλότερων κορυφών των Ιμαλαΐων και οι Ευρωπαίοι αλπινιστές έχουν πολλές φορές αναφερθεί στις αλπινιστικές τους ικανότητες.

Ζουν στις κοιλάδες του Νεπάλ, ψηλά επάνω στα Ιμαλάια. Κατά παράδοση καλλιεργούν δημητριακά και τρέφουν βόδια και γιακ. Κατά τη δεκαετία του 1920, οι πρώτοι Ευρωπαίοι ορειβάτες που ονειρεύτηκαν να κατακτήσουν τις κορυφές των Ιμαλαΐων προσέλαβαν Σέρπα ως αχθοφόρους για τη μεταφορά του εξοπλισμού τους.

Έκτοτε, οι Σέρπα της γύρω από τα Ιμαλάια περιοχής μεταφέρουν ημιξυπόλητοι εκατοντάδες τόνους εφοδίων στις πλάτες τους (30-40 κιλά περίπου αντιστοιχούν σε κάθε ορειβάτη), ενάντια σε ανυπέρβλητα πολλές φορές εμπόδια, στελεχώνοντας τα όνειρα κατάκτησης των δυτικών και ρισκάροντας την ίδια τη ζωή τους για ένα μεροκάματο $10. Τα χρήματα που θα μαζέψουν σε μια αποστολή θα εξασφαλίσουν τα προς τα ζην για τους ίδιους και τις οικογένειές τους για 2-3 χρόνια.













Καλάς, οι Έλληνες των Ιμαλαΐων: Οι κάτοικοι της λευκής αυτής φυλής του Πακιστάν ισχυρίζονται πως είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κι ενώ τους τελευταίους μήνες στα chart των δημοφιλέστερων θεμάτων, ο τάφος της Αμφίπολης καταλαμβάνει κατά διαστήματα την πρώτη θέση, έχοντας αναστήσει τον θρύλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παγκόσμια ενθύμηση, σε κάποια από τα μέρη που εκστράτευσε ο μεγάλος στρατηλάτης, υπάρχουν πολιτισμοί που θεωρούν πως κατάγονται από τον Σικάντα Ραζάν - τον Μέγα Αλέξανδρο - και τους στρατιώτες του. Ένας εξ' αυτών είναι η φυλή των Καλάς που ζει στο Πακιστάν, οι θρύλοι της οποίας σχετίζονται με τον μεγάλο ηγεμόνα και τους στρατιώτες του, ενώ όλα τα μέλη της θεωρούν τους εαυτούς τους απόγονούς του.

Οι Καλάς, είναι φυλή του ορεινού Πακιστάν και μέρους του Αφγανιστάν, η οποία ομιλεί δική της γλώσσα. Ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου στις 5.000 και παραδόξως, διαφέρει από τις γειτονικές φυλές, τόσο εθνολογικά, όσο και κοινωνιολογικά, αφού οι Καλάς είναι πολυθεϊστές εν μέσω τεραστίου μουσουλμανικού πληθυσμού.

Την διαφοροποίηση αυτή οι ίδιοι οι Καλάς την αποδίδουν στο γεγονός ότι έχουν ελληνική καταγωγή, όπως υποστηρίζουν, αφού θεωρούν τη φυλή τους μακρινή απόγονο των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η γλώσσα τους, ινδοευρωπαϊκής προελεύσεως, παρουσιάζει στοιχεία από τα Περσικά, τα Σανσκριτικά και τα Ελληνικά, με λέξεις στις οποίες κάποιοι γλωσσολόγοι εντοπίζουν κοινές ρίζες με τις ελληνικές. ΝΟΜ είναι το όνομα. ΠΑΡΕΙΜ, από το αρχαίο πάρειμι σημαίνει πορεύομαι, διαβαίνω. ΧΕΜΑΝ είναι ο χειμώνας. ΙΛΑ σημαίνει έλα. ΔΟΝΤΟΥΓΙΑ αποκαλούν τα δόντια, ΝΤΙ το ρήμα δίδω, ενώ ο χαιρετισμός που σου απευθύνουν όταν σε βλέπουν είναι ΙΣΠΑΤΑ, που για μερικούς θυμίζει το ασπάζομαι. Στους χαιρετισμούς τους συναντά κανείς και τις λέξεις «χάϊρε, χαϊρέτα, γιάμασις».


























Θιβέτ: Ντοκιμαντέρ για τη "Στέγη του Κόσμου", που βρίσκεται σε
υψόμετρο 5000 μ., κάτω από τις πελώριες κορφές των Ιμαλαϊων.













Οι μεγάλες περιπέτειες των Ιμαλαΐων: Ντοκιμαντέρ
της σειράς "Les grandes aventures de l'Himalaya"
του γαλλικού καναλιού TF1 που μεταδόθηκε από
την τηλεόραση της ΕΡΤ την δεκαετία του ογδόντα.

























This short time lapse film was shot during few trips
in Nepal (Everest and Langtang area). Music:
Dinner And The Ship Of Dreams by Max Richter

Πετώντας πάνω από τα Ιμαλάια Στο 4.58
διακρίνεται το Έβερεστ με ύψος 8.848m



The Himalayas from 20,000 ft.Έβαλαν μια κάμερα
σ' ένα ελικόπτερο και πέταξαν πάνω από τα Ιμαλάια 

Έχετε ποτέ ονειρευτεί να δείτε το Έβερεστ ή να περπατήσετε μέσα από τις κορυφές και τις κοιλάδες των Ιμαλαΐων; Αν τελικά δεν καταφέρετε ποτέ να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας, αυτό το βίντεο από την Teton Gravity Research, είναι το αμέσως καλύτερο πράγμα.

Το HD βίντεο γυρίστηκε από τα περίπου 20.000 πόδια, προσφέροντας στο θεατή μια άνευ προηγουμένου άποψη για αυτό το μαγευτικό τοπίο. Άλλωστε δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι, όσον αφορά τη θέα, ένα ελικόπτερο βρίσκεται σε πολύ πιο πλεονεκτικό σημείο από κάποιον που απλά περπατάει στο έδαφος.

Το βίντεο γυρίστηκε με μια GSS C520, η οποία είναι μία από τις πιο προηγμένες κάμερες στον κόσμο. Η κάμερα μεταφέρεται με ένα ελικόπτερο, το πλήρωμα του οποίου εφοδιάστηκε με συμπληρωματικό οξυγόνο για να αντέξει σε τόσο μεγάλο υψόμετρο. Όπως θα δείτε στη συνέχεια, η κάμερα που μεταφέρει το ελικόπτερο είναι σε θέση να συλλάβει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά, υψηλής ανάλυσης, πλάνα που λήφθηκαν ποτέ από τέτοιο υψόμετρο. Video: Teton Gravity Research


Ανάβαση στο kalapatthar [(Όρος Κάλα Πατχάρ) Ανύψωση: 5.643 μ. Προεξοχή: 10 μ. Τοποθεσία: Khumbu, Νεπάλ, Οροσειρά: Ιμαλάια] και στο Island Peak [(Όρος Άιλαντ Πικ) Ανύψωση: 6.189 μ. Προεξοχή: 475 μ. Πρώτη αναρρίχηση: 1953 Οροσειρά: Ιμαλάια]


Everest summit day on the South Col route,
21st May 2008. Music is the excellent 'Death
is the Road to Awe' by Clint Mansell. WMG

Παράξενα γεγονότα στο Όρος Έβερεστ: Everest. Απλά πείτε το όνομα, και το μυαλό σας είναι πιθανό να δημιουργήσει κάθε είδους εικόνες και ιστορίες από αυτό το θηρίο της σχετικά μικρής, αλλά εντελώς συναρπαστικής και συχνά αμφιλεγόμενης, ιστορίας.

Από την ένδοξη πρώτη ανάβαση του edmund hillary και του tenzing norgay μέχρι το τραγικό τέλος που συνάντησαν τόσοι πολλοί από εκείνους που προσπάθησαν να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή του πλανήτη, και την αφήγηση του “chomolungma” που είναι γεμάτη μυστήριο και δολοπλοκία.

Δεν φτάνει μόνο τα 8.848 μέτρα που προσέλκυσε μερικούς από τους πιο παλαβούς, πιο παθιασμένους, και τολμηρούς τυχοδιώκτες που ο κόσμος γνώρισε ποτέ (και ίσως ακόμα και το περίεργο φάντασμα και γέτι) αλλά έχει επίσης λάβει μαρτυρίες για μερικά από τα πιο παράξενα, πιο ανεξήγητα πράγματα που στοιχειώνουν γεγονότα στην ιστορία της ορειβασίας.

Παρακάτω, θα αναλύσουμε τα πιο μπερδεμένα και ανεξήγητα μυστήρια που κοσμούν την πιο γευστική κορυφή του πλανήτη από τότε που οι πρώτες ευρωπαϊκές αποστολές εκεί έφεραν το βουνό στο διεθνές προσκήνιο στις αρχές του 20th αιώνα.













Τέλος στα πλαστικά βάζει το Έβερεστ! Οι ολοένα και αυξανόμενες ορδές ορειβατών, φέρνουν μαζί τους και άπειρα σκουπίδια τα οποία φαίνεται πως «πνίγουν» την ψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων. Σε μια προσπάθεια να μειώσει τα σκουπίδια που βρέθηκαν γύρω από το Έβερεστ, το Νεπάλ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τα πλαστικά μιας χρήσης από την περιοχή Khumbu. Με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2020, οι αναρριχητές δεν θα μπορούν να φέρουν μαζί τους ή να ψωνίζουν από τα τοπικά καταστήματα, πλαστικά μιας χρήσης με πάχος μικρότερο από 0,03 χιλιοστά.

Η απαγόρευση δεν ισχύει για πλαστικές φιάλες νερού. «Κάνουμε διαβουλεύσεις με όλες τις πλευρές για το τι μπορεί να γίνει με τα πλαστικά μπουκάλια νερού», δήλωσε στο CNN ο Ganesh Ghimire, επικεφαλής διοικητικός υπάλληλος του αγροτικού δήμου Khumbu Pasang Lhamu. «Σύντομα θα βρούμε μια λύση για αυτό», επεσήμανε. Η περιοχή καλωσορίζει περίπου 150.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Νωρίτερα αυτό το έτος, τουλάχιστον 11 τόνοι σκουπιδιών καθαρίστηκαν από το βουνό.



ΠερισσότεραΤαξιδεύονταςΚόσμος


Σχετικά θέματα:

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι:
• Πόσο κοστίζει μια ανάβαση στο Έβερεστ και τι άλλο
θα χρειαστείτε για να φτάσετε στην κορυφή 30/05/2019
Ανέβηκε για 10η φορά στο Έβερεστ και έσπασε το δικό της ρεκόρ
2022 Η γυναίκα με τις περισσότερες αναβάσεις στην ψηλότερη κορυφή
Έβερεστ - Newsbeast 
• Pόσοι άνθρωποι πέθαναν προσπαθώντας να το κατακτήσουν.
Γιατί δεν μαζεύουν τους νεκρούς στο Έβερεστ; volgakstovo.ru/el


19/01/2022 Έβερεστ: Πόσα νεκρά σώματα έχουν
απομακρυνθεί από το ψηλότερο βουνό στον κόσμο
Τι συμβαίνει στο σώμα ενός ορειβάτη ενώ πεθαίνει


Το Έβερεστ, στα σύνορα του Νεπάλ και του Θιβέτ, θεωρείται η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαΐων, καθώς και το ψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων. Αυτός ο τίτλος, ωστόσο, δεν κατάφερε να «τρομοκρατήσει» τους εξερευνητές από όλες τις γωνιές του κόσμου από το να προσπαθήσουν να αναρριχηθούν σε αυτό.

Ο Edmund Hillary και ο Tenzing Norgay, σύμφωνα με το History, ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στην κορυφή του Έβερεστ το 1953. Αυτό έγινε μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες άλλων ορειβατών, συμπεριλαμβανομένης μιας αποστολής του 1924 που είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των εξερευνητών George Mallory και Andrew Irvine. Από τότε, ο Άλαν Αρνέτ γράφει ότι το Έβερεστ έχει αναρριχηθεί πάνω από 10.000 φορές. Επιπλέον, περίπου 800 άτομα κάθε χρόνο δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στην αναρρίχηση, σύμφωνα με το grunge.com.

Πόσο κοστίζει μια αποστολή στο Έβερεστ

Αυτό, φυσικά, δεν είναι εύκολο κατόρθωμα. Υπάρχει μόνο ένα μικρό παράθυρο για την ανάβαση στο Έβερεστ, με τον Μάιο να θεωρείται ο «ιδανικός» μήνας. Σύμφωνα με τα China Highlights, το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει έως και δύο μήνες (οι περισσότεροι από τους οποίους δαπανώνται στο να προσαρμοστεί κανείς στις συνθήκες που επικρατούν σε αυτό). Επιπλέον, μια αποστολή στο Έβερεστ μπορεί να κοστίσει μεταξύ 40.000 και 160.000 δολάρια. Ωστόσο, η οικονομική ζημιά είναι η μικρότερη.

Με την επίσκεψή του στο Έβερεστ μπορεί κανείς να περιμένει υποθερμία, κρυοπαγήματα και μια πληθώρα άλλων σωματικών και ψυχολογικών παθήσεων. Αν δηλαδή δεν πεθάνει πρώτα ο ορειβάτης. Σύμφωνα, λοιπόν, με το grunge.com, το ABC News αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν στο Έβερεστ λόγω «πτώσεων, καταιγίδων, χιονοστιβάδων, έλλειψης οξυγόνου, παγετού ή υποκείμενων προβλημάτων υγείας». Ως αποτέλεσμα, 305 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους μεταξύ 1924 και 2021.

«Ζώνη του Θανάτου», το ψηλότερο σημείο του Έβερεστ

Σύμφωνα με το Business Insider, το ψηλότερο μέρος του Έβερεστ ονομάζεται «Ζώνη του Θανάτου». Στα 8.000 μέτρα, το σώμα αρχίζει να πεθαίνει λόγω της έλλειψης οξυγόνου. Καθώς ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες του ορειβάτη «στερούνται» από οξυγόνο, αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού, καρδιακής προσβολής και «ελαττωμένης» κρίσης. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας, υπάρχει, επίσης, ασθένεια του υψομέτρου. Ενώ μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και ναυτία, μπορεί να οδηγήσει σε «ψύχωση» και τελικά θάνατο. Κάποιοι έχουν παραισθήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός ορειβάτη που νόμιζε ότι βρισκόταν σε ιστιοφόρο.

Επιπλέον, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος τύφλωσης, γάγγραινας και έλλειψης όρεξης και ύπνου. Αυτός είναι ο λόγος που το All That’s Interesting δήλωσε ότι οι ορειβάτες αναμένεται να ζήσουν μόνο για 48 ώρες στη ζώνη του θανάτου. Μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι το 59% των θανάτων στο Έβερεστ οφειλόταν σε τραύμα, ενώ το 14% ήταν άγνωστο, καθώς τα πτώματα δεν βρέθηκαν ποτέ, αναφέρει το grunge.com. Τα υπόλοιπα ήταν μη τραυματικά και λόγω υψομετρικής ασθένειας και άλλων παραγόντων.

Τι συμβαίνει στο σώμα ενός ορειβάτη ενώ πεθαίνει στο Έβερεστ

Το grunge.com, αναφέρει ότι θα εμφανιστεί υπερβολική εξάντληση και τα χέρια και τα πόδια θα παγώσουν. Τελικά, το άτομο θα αποκοιμηθεί ή θα χάσει τις αισθήσεις του και θα πεθάνει. Το σώμα τους πιθανότατα θα παραμείνει για πάντα στο Έβερεστ ως δείκτης και ίσως ως προειδοποίηση.

Πόσα νεκρά σώματα έχουν ανασυρθεί μέχρι σήμερα από το Έβερεστ

Η ανάκτηση πτωμάτων από το Έβερεστ είναι «σχεδόν αδύνατη», αναφέρει το The Sky Above Us. Παρόλα αυτά κάποιες φορές έχει πραγματοποιηθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά το Έβερεστ αναφέρεται ως «το υψηλότερο νεκροταφείο του κόσμου». Το grunge.com, μάλιστα, αναφέρει ότι όπου κι αν πέσει ένας ορειβάτης εκεί θα μείνει, καθώς είναι «πολύ ριψοκίνδυνο» να πραγματοποιήσει κανείς όλη την διαδρομή για να τον σώσει. Όσοι πεθαίνουν στο βουνό είναι εντυπωσιακά καλοδιατηρημένοι, καθώς είναι παγωμένοι όλο το χρόνο.

Σύμφωνα με την Washington Post, οι Σέρπα, οι ιθαγενείς από τα Ιμαλάια είναι αυτοί που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να φέρουν πτώματα πίσω από το Έβερεστ. Συνήθως, μια ομάδα έως και 10 Σέρπα κατευθύνεται στη ζώνη του θανάτου, όπου βρίσκονται τα περισσότερα πτώματα. Στη συνέχεια χρησιμοποιούν ένα έλκηθρο για να μεταφέρουν το πτώμα σε μια περιοχή αρκετά χαμηλά όπου μπορεί να τους παραλάβει ένα ελικόπτερο, ενώ κινδυνεύουν με μια πιθανή χιονοστιβάδα.

Για αυτόν τον λόγο η South China Morning Post έγραψε ότι από τον Αύγουστο του 2020 υπολογίζεται ότι έχουν ανασυρθεί 150 άνθρωποι που πέθαναν στο Έβερεστ. Τα υπόλοιπα πτώματα παραμένουν στο βουνό, καθώς μπορεί να κοστίσει έως και 100.000 δολάρια η επιχείρηση για να τα φέρει κανείς πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.