Πάλμερστον Νησί στο τέλος της Γης που χρειάζεται 9 μέρες με βάρκα για να φθάσεις στο Palmerston (Εικόνες, Βίντεο)


της Σοφίας Ντρέκου

Το Πάλμερστον (Palmerston) ή Αβαράου (Avarau) στα μάορι,
είναι κοραλλιογενής ατόλη των Νήσων Κουκ του Ειρηνικού.


Το νησί Palmerston βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανήκει στα Cook Islands και πρόκειται στην ουσία για μια ατόλη (είναι κατηγορία κοραλλιογενών νησιών, τα οποία έχουν δακτυλιοειδές σχήμα και βρίσκονται σε τροπικές θάλασσες) 500 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Rarotonga.

Ανακαλύφθηκε από τον James Cook τον Ιούνιο του 1774 
και αποτελεί σίγουρα έναν μικρό παράδεισο επί της γης… στην άκρη της Γης!

Το Πάλμερστον έχει μόνο 
60 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με την αλιεία. Ο ανεφοδιασμός του νησιού γίνεται δύο φορές το χρόνο και αποτελεί και τη μοναδική ευκαιρία σε οποιονδήποτε το επιθυμεί να το επισκεφθεί. Ωστόσο, όπως καταφέρει να φθάσει εκεί μετά το εννιαήμερο ταξίδι του θα απολαύσει δωρεάν φαγητό και ύπνο, τη μοναδική φιλοξενία των κατοίκων και φυσικά όλα αυτά πάνω σε λευκές αμμώδεις παραλίες και με θέα το απέραντο γαλάζιο.

Ένα από τα πιο απομονωμένα νησιωτικά συμπλέγματα όπου οι 60 περίπου κάτοικοί του ασχολούνται αποκλειστικά με την αλιεία και 
έχουν τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους, καθώς όλοι μαζί προσπαθούν καθημερινά να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες διαβίωσης. Ο ανεφοδιασμός του νησιού γίνεται μόλις 2 φορές το χρόνο, καταστήματα δεν υπάρχουν, ενώ η φιλοξενία των κατοίκων θεωρείται το σπουδαιότερο προτέρημά τους


Κλίμα και βλάστηση

Σε γεωγραφικό πλάτος 18° Νότια, το Πάλμερστον έχει τροπικό κλίμα, αλλά εκτίθεται συχνά σε ακραία καιρικά φαινόμενα (τροπικούς κυκλώνες). Μια ιδιαίτερα καταστροφική «σειρά» από καταιγίδες έπληξαν την περιοχή κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1920 και του 1930.

Γενικά, διακρίνονται δύο περίοδοι: η υγρή (Δεκέμβριος-Απρίλιος) και η ξηρή (Μάιος-Νοέμβριος). Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 15°-16 °C στην ξηρή, έως 30 °C στην υγρή περίοδο. Η υγρασία μπορεί να φθάσει το 90%, αλλά συνήθως πνέουν άνεμοι από τη θάλασσα και οι συνθήκες είναι υποφερτές.

Τα νησάκια είναι γεμάτα από κοκοφοίνικες (Cocos nucifera), πάνδανους (Pandanus sp.) και μαχόγκανις (Dysoxylum spectabile). Υπάρχουν κάποια φυσικά υπόγεια ύδατα, αλλά το νερό που συγκεντρώνεται από τις βροχοπτώσεις προτιμάται για πόση. Άφθονα οστρακοειδή κατοικούν στον ύφαλο και τα ψάρια είναι άφθονα, αν και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την υπεραλίευση στα νησιά.
Οι λίγοι επισκέπτες που μπορούν να φτάσουν εδώ μόλις 2 φορές το χρόνο απολαμβάνουν δωρεάν φαγητό και ύπνο, ενώ το απέραντο γαλάζιο και οι λευκές αμμώδεις παραλίες προσφέρουν άπειρες δυνατότητες χαλάρωσης και ξεκούρασης πέρα από τους έντονους ρυθμούς ζωής που ο καθένας έχει συνηθίσει να βιώνει αλλού.
Σε ένα πρόσφατο αφιέρωμα του BBC στην περιοχή αναφέρεται χαρακτηριστικά: 
«Σε αυτόν τον μικρό επίγειο παράδεισο για να φτάσεις πρέπει να ταξιδέψεις 9 μέρες μέσα σε μια βάρκα με το φόβο να σε χτυπήσει τροπική καταιγίδα… Οι ήρεμοι ρυθμοί ζωής και η φιλοξενία των κατοίκων ειναι κάτι παραπάνω από μια καλή ανταμοιβή για την περιπέτειά σου…».

Ο William Marsters ήταν ο πρώτος μόνιμος κάτοικος 
του νησιού Palmerston πριν από 150 χρόνια. 

Γλώσσα είναι τα αγγλικά.

Στο τέλος της Γης μπορείτε να ταξιδέψετε μόνο δύο φορές το χρόνο!


Διοίκηση 

Η ατόλη υπάγεται στην κυβέρνηση των Νήσων Κουκ, μέσω της ΔΝΠ (Διοίκηση Νήσου Πάλμερστον) (PIA, Palmerston Island Administration). Το συμβούλιο του νησιού αποτελείται από 6 μέλη, τις 3 «κεφαλές» των αντίστοιχων κλάδων της οικογένειας και ακόμη 3 μέλη που υποδεικνύονται από κάθε κλάδο. «Δήμαρχος» είναι ο Μπομπ Μάρστερς (Bob Marsters).

Το νησί των Μάρστερς

Το Πάλμερστον ανακαλύφθηκε από τον Κουκ το 1774, κατά τη διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού του στην Ωκεανία, αλλά δεν πάτησε στο έδαφος του νησιού μέχρι τις 13 Απριλίου 1777, στο τρίτο ταξίδι του. Το βρήκε ακατοίκητο, αν και υπήρχαν μερικοί αρχαίοι τάφοι. Ο Κουκ ονόμασε το νησί προς τιμήν του Χ. Τέμπλ (Henry Temple) Πάλμερστον, τότε Λόρδου του Βρετανικού Ναυαρχείου. Το κανονικό, αρχαίο όνομα του νησιού ήταν Αβαράου (Avarau), στη γλώσσα των Μάορι που σημαίνει «διακόσιες είσοδοι του λιμανιού».

Tο 1863 ο Ουίλιαμ Μά(ρ)στερς (William Ma(r)sters), ξυλουργός πλοίων και κατασκευαστής βαρελιών, έφτασε στο Πάλμερστον από το Μανουαέ (Manuae) με δύο συζύγους από την Πολυνησία. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στην ατόλη, αργότερα απέκτησε και τρίτη σύζυγο και, δημιούργησε πολύ μεγάλη οικογένεια, περίπου 23 παιδιά, των οποίων οι απόγονοι τώρα κατοικούν στο Πάλμερστον. Έτσι, το Πάλμερστον είναι το μόνο από τα Νησιά Κουκ, του οποίου η μητρική γλώσσα είναι τα αγγλικά.

William_Marsters_IΟ «γενάρχης» της ατόλης, Ουίλιαμ Μάρστερς
William Marsters Ο «γενάρχης» της ατόλης, Ουίλιαμ Μάρστερς

Ο Ουίλιαμ Μά(ρ)στερς, αρχικά θεωρείτο ότι καταγόταν από το Λέστερ (Leicestershire) της Αγγλίας, τώρα πιστεύεται ότι προερχόταν από το Γκλόστερ (Gloucestershire), στοιχείο που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι απόγονοί του πρόφεραν το κανονικό του όνομα ως "Marsters" λόγω της προφοράς στην κομητεία Gloucestershire. Μέχρι τη στιγμή που η νεότερη κόρη του Titana Tangi πέθανε το 1973, υπήρχαν πάνω από 1000 «απόγονοι» με το επώνυμο Μάρστερς (Marsters) στο Ραροτόνγκα και τη Νέα Ζηλανδία.

Αν και μόνο περίπου 50 μέλη της αρχικής οικογένειας ζουν στο Πάλμερστον, όλοι οι Μάρστερς θεωρούν το νησί προγονικό «σπίτι» τους. Μάλιστα, το 1954 η οικογένεια έτυχε της πλήρους κυριότητας του νησιού. Τρεις κλάδοι της οικογένειας παραμένουν στην ατόλη, με κάθε κλάδο να κατάγεται από κάθε μία από τις τρεις αρχικές συζύγους του Ουίλιαμ, ενώ ο γάμος μέσα σε κάθε κλάδο της οικογένειας απαγορεύεται.

Historic home of William Masters 
(Allgoodthyngs, Dec 2017) Palmerston Island

Ήμασταν τόσο κοντά και η θάλασσα περίμενε.
Κοιτάζαμε τον ορίζοντα και δεν βλέπαμε τον γιαλό.
Είχαμε ξεχάσει ότι κάθε ταξίδι αρχίζει μ' ένα βήμα,
ένα μόνο βήμα που δεν κάναμε για να μη βραχούμε.


Palmerston Island

Γεωγραφία

Το Πάλμερστον είναι μία πραγματική ατόλη, σχεδόν ρομβοειδούς σχήματος, που βρίσκεται 500 περίπου χιλιόμετρα ΒΔ. από την πολυπληθέστερη νησίδα Ραροτόνγκα των Νήσων Κουκ της Πολυνησίας. Έχει έκταση 2,1 χλμ² (η ξηρά) και, σύμφωνα με την απογραφή του 2013, έχει 62 κατοίκους.

Αποτελείται από μια σειρά από αμμώδεις νησίδες σε σχήμα δαχτυλιδιού, οι οποίες είναι η απόληξη κοραλλιογενών υφάλων που περικλείουν μία σχεδόν κλειστή λιμνοθάλασσα. Τα μεγαλύτερα από αυτά τα νησάκια περιλαμβάνουν τα:
Πάλμερστον (Palmerston), Βόρειο Νησί (North Island), Λι Του Ας (Lee To Us), Λέστερ (Leicester), Πρίμροουζ (Primrose), Τομς (Toms) και Κουκς (Cooks).

Ο συνολικός κοραλλιογενής ύφαλος καλύπτει περίπου 3.600 στρέμματα (15 χλμ²). Η περίκλειστη λιμνοθάλασσα είναι 11 χλμ. σε διάμετρο και καλύπτει μια έκταση 56 χλμ².
Υπάρχουν πολλά μικρά περάσματα για σκάφη, αν και δεν υπάρχει ασφαλής είσοδος για μεγάλα πλοία.
Το υψηλότερο σημείο της ατόλης είναι 6 μέτρα, το οποίο αναφέρεται ως «Καταφύγιο Χιλ» (Refuge Hill), επειδή εκεί κατέφευγαν οι κάτοικοι για να προστατευθούν κατά τη διάρκεια των πολλών κυκλώνων στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν το νερό ανέβαινε στο νησί. Ωστόσο, ο λόφος είναι τεχνητός, δηλαδή το αποτέλεσμα συσσώρευσης χώματος που έχει μεταφερθεί στο συγκεκριμένο σημείο, περίπου στη μέση του νησιού. Υπάρχουν τρία παρόμοια σημεία στο Πάλμερστον, τα οποία χρησιμεύουν ως κήποι φύτευσης καθώς και για διευθέτηση της ροής του νερού.

palmerston island Πάλμερστον: Το νησί που βρίσκεται στο τέλος της Γης και χρειάζεται 9 μέρες με βάρκα για να φθάσεις στο Palmerston
palmerston island Πάλμερστον Το νησί που βρίσκεται στο τέλος της Γης και χρειάζεται 9 μέρες με βάρκα για να φθάσεις στο Palmerston

Μακροσκοπική θέση του Πάλμερστον στον Ειρηνικό

Πληροφορίες:
  • https://el.wikipedia.org/wiki/Πάλμερστον (ατόλη)
  • Palmerston Island, online (Palmerston island.net)
  • Martienssen, Thomas (30 December 2013). "Palmerston: The island at the end of the earth". BBC News. Retrieved 30 December 2013.
  • Alleyne, Richard and Savill, Richard (28 April 2008). "The slice of paradise with a West Country lilt". The Daily Telegraph (London). Retrieved 30 December 2013
  • Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, εκδ. 1978, 2006
  • Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, εκδ. 1963
Πηγή: Αέναη επΑνάσταση by Sophia Ntrekou.gr

ΠερισσότεραΤαξιδεύοντας

Γιατί Φυλή σε νησί της Ινδονησίας έχει εκτυφλωτικά βαθιά γαλάζια μάτια; (Ιατρική απάντηση)

Απομονωμένες πόλεις στον κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά!

Bristlecone Pine: Το μακροβιότερο δέντρο στον κόσμο ! (video)

Το υψηλότερο σημείο της Γης. Πως δημιουργήθηκαν τα Ιμαλάια στο Everest ~ Videos αφιέρωμα


Βιντεο / αφιέρωμα by Αέναη επΑνάσταση

This video tells, through a song, the remarkable story of William Ma(r)sters who ran away to sea from his home in Leicestershire, England in the 19th century and ended up on the remote South Pacific island of Palmerston in the Cook Islands. With the help of four wives (not three as is often believed), he founded a dynasty which survives to this to day.

The song was written for the 100th anniversary of William's arrival on the island. The video, filmed on Palmerston, is not very good quality as the original was on tape, But I think this is an historically important recording, and I hope Marsters descendants around the world will enjoy it.


POLYNESIA Αρμενίζοντας από την Μπόρα Μπόρα στο Πάλμερστον! Ο Γιώργος και η Καρίνα, φεύγουν από την Γαλλική Πολυνησία όπου έμειναν δυο χρόνια και ανοίγουν πανιά και φτάνουν στο Πάλμερστον, ένα από τα πιο φιλικά νησιά του Ειρηνικού ωκεανού, μια απομακρυσμένη ατόλη των Νησιών Κούκ, έναν επίγειο Παράδεισο. Ευχαριστούμε θερμά τον φίλο μας Ξαβιέ από το νησί Χουαχίνε, για το τραγούδι των τίτλων. Μουσική 1 Summer in Colombia - Carmen María and Edu Espinal - Θέμα. Μουσική 2 Mama - Emmit Fenn - Θέμα












Alone on An Island With His Three Wives. Sailing Palmerston: Ivo, Mira and 12-years-old Maya sailing around the world aboard 38-foot catamaran Fata Morgana. This is one of the most incredible stories ever! We met the 57 inhabitants of the small atoll in the middle of the Pacific Ocean named Palmerston. They are all descendants of one man, all with the same family name- Marsters. There, we also met two other boats both with Bulgarians on board in this remote place! Music by Kevin MacLeod












Δεν υπάρχουν σχόλια: