Bristlecone Pine: Το μακροβιότερο δέντρο στον κόσμο ! (video)

Balfourianae (Bristlecone pine) Photo: Paul Kizzy (Pinus longaeva)

της Σοφίας Ντρέκου

Το διάσημο Πευκοδάσος μακράς διάρκειας είδος Pinus longaeva, βρίσκεται στη Γιούτα, τη Νεβάδα και την ανατολική Καλιφόρνια. Συχνά ο όρος πεύκο bristlecone αναφέρεται συγκεκριμένα σε αυτό το δέντρο.

Το ξύλο τους είναι πολύ πυκνό και ρητινώδες, και ως εκ τούτου ανθεκτικό στην εισβολή από έντομα, μύκητες και άλλα πιθανά παράσιτα. Η μακροζωία του δέντρου οφείλεται εν μέρει στην εξαιρετική αντοχή του ξύλου.

Το Bristlecone Pine ή Pinus longaeva είναι ένα μακρόβιο είδος δέντρων που ευδοκιμούν στα βουνά των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για είδος πεύκου που αναπτύσσεται σε άγονες ορεινές περιοχές, ενώ το αρχαιότερο έχει εντοπιστεί στο πευκοδάσος Bristlecone στα Λευκά Όρη της Καλιφόρνιας.

Αυτά τα δέντρα έχουν μια αξιοσημείωτη ικανότητα να επιβιώνουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, σε υψόμετρο από 5.000-10.000 πόδια, ενώ μερικά έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 5.000 έτη.

Balfourianae-(Bristlecone pine)
Balfourianae (Bristlecone pine) Photo: Paul Kizzy (Pinus longaeva)

Σε αυτά τα μεγάλα ύψη, ο άνεμος φυσά σχεδόν συνεχώς και οι θερμοκρασίες πέφτουν πολύ κάτω από το μηδέν, ενώ οι βροχές είναι ελάχιστες και κατ’ επέκταση η υγρασία που δέχονται περιορισμένη. Λόγω αυτών των ακραίων συνθηκών, τα δέντρα αναπτύσσονται πολύ αργά.

Το ξύλο στον κορμό και τα κλαδιά είναι πολύ πυκνό και ρητινώδης και έτσι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε εισβολή από έντομα, μύκητες και άλλα πιθανά παράσιτα, ενώ αυτή η εξαιρετική αντοχή του συμβάλλει στη μακροζωία του δέντρου.

Τα πεύκα Bristlecone αναπτύσσονται σε διάσπαρτα οικοσυστήματα άλση σε μεγάλο υψόμετρο σε άνυδρες περιοχές των Δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Τα Bristlecones, μαζί με όλα τα σχετικά είδη στην τάξη των Pinopsida, είναι ομάδα φυτών που φέρουν φυτά σπόρων, κοινώς γνωστό ως κωνοφόρα και το όνομα τους προέρχεται από τα αγκάθια στους θηλυκούς κώνους.

Το Πευκοδάσος Bristlecone είναι ανεκτίμητα για τους δενδροκλιματολόγους (η δενδροκλιματολογία είναι η επιστήμη του προσδιορισμού του παρελθόντος κλίματος από τα δέντρα), διότι παρέχουν τις μακρύτερες συνεχείς κλιματολογικά ευαίσθητες χρονολογικές δενδροκλιματολογίες-δακτυλίους στη Γη. Με διασταυρούμενα συντρίμμια πεύκων από χιλιετίες, που έχουν φτάσει τα 9.000 χρόνια πριν.

Balfourianae Bristlecone pine

Υπάρχει βασική διαφορά μεταξύ της δενδροχρονολογίας και της δενδροκλιματολογίας. Η δενδροχρονολογία είναι η μελέτη των ετήσιων δακτυλίων ανάπτυξης των δέντρων, ενώ η δενδροκλιματολογία είναι η μελέτη των σχέσεων μεταξύ των ετήσιων δακτυλίων ανάπτυξης των δέντρων και των προηγούμενων κλιματολογικών συνθηκών ή παραλλαγών.

Σχετική βιβλιογραφία
• Bailey, DK (1970). «Φυτογεωγραφία και ταξινόμηση του Pinus Balfourianae». Άννα. Bot Μιζούρι Γκαρντ. 57: 210–249.: 10.2307 / 2395110 JSTOR
• Richardson, DM, εκδ. (1998). Οικολογία και βιογεωγραφία Pinus. Cambridge University Press. 
• Videotribute by Sophia-Ntrekou.gr from www.YouTube, of Google. 

• Great Basin bristlecone pine (Pinus longaeva) at Inyo National Forest, White Mountains, California. At 4,000 years old, this bristlecone tree has seen over a million sunrises and sunsets. The worlds oldest bristlecone pine has lived in this forest for 5,071 years. To protect the oldest trees from vandalism, their locations and exact identities are kept secret.

👉 Κάνετε like στη σελίδα «Αέναη επΑνάσταση» στο Facebook

Βίντεο: Όταν βρίσκεστε εκεί έξω, ποτέ δεν ξέρετε
με σιγουριά τί θα φέρει η φύση. να είστε πάντα
έτοιμοι για μια μαγική εμπειρία. Music is «Sub Rosa»


► Διαβάστε: Τα Τρία Δέντρα: Μια παραβολική ιστορία


Videotribute by Sophia-Ntrekou.gr

Filmed on Windy Ridge in Colorado. This song
is available on Tom Munch's «Signature» album












Great Basin National Park is home to some of the
oldest life on Earth: the Bristlecone Pine tree.
Take a minute to explore the history of this tree
and see what answers it provides us for modern life.













2 Nights in the Ancient Bristlecone pine forsest
in Inyo County, California. June 2020. Timelapse












Music: Dvorak, Symphony No. 9, From the New World.
Performance copyright, Prague Festival Orchestra.












Η μουσική είναι Fields of Honor από τον Justin R. Durban
Το Ascendance είναι ένα αφιέρωμα στην απρόβλεπτη
δύναμη και την ομορφιά της φύσης. Βγήκα να δω τον 
μετεωρίτη Perseid, αλλά συνάντησα πολύ περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: