Σελίδες

Η γιαγιά Ανθή 106 ετών προσεύχεται για όλο τον κόσμο κάθε πρωί και στο βίντεο ιστορεί την θηριωδία των Ναζί στο Μαρτυρικό χωριό ο Καταρράκτης Τζουμέρκων


Η γιαγιά η Ανθή, κάθε μέρα προσεύχεται 
έξω στην αυλή κοιτώντας κατά τα Τζουμέρκα!

Σήμερα, μού ζήτησε* να ανοίξω το παράθυρο
και προσευχήθηκε μέσα, γιατί βρέχει και κρύωνε…

« -Τι το θες ανοιχτό το παράθυρο, γιαγιά;
– Να γλιέπω τον Θιό, πιδάκι μ'...»

Είπε στον εγγονό της *Dimitris Katsoulis η γιαγιά.

Όλη η ομορφιά της Ελλάδας σε ένα σώμα
106 ετών, στην πόλη Καταρράκτης Άρτας.

Προσεύχεται για όλο τον κόσμο κάθε
πρωί μπροστά από το παράθυρό της

Η γιαγιά, Ανθή Οικονομίδη - Κατσούλη

Η γιαγιά Ανθή είναι 106 ετών και προσεύχεται για όλο τον κόσμο κάθε πρωί μπροστά από το παράθυρό της, κοιτάζοντας τον ουρανό και το βουνό απέναντί της.

Η Ανθή Οικονομίδη Κατσούλη γεννήθηκε το 1915 στο χωριό Καταρράκτης Άρτας. Ήταν αγρότισσα και μητέρα 3 παιδιών. Δεν έφυγε ποτέ από το χωριό της και εδώ και χρόνια, κάθε πρωί, στέκεται μπροστά από το παράθυρο και προσεύχεται για όλο τον κόσμο.

Ο εγγονός της γιαγιάς, Δημήτρης Κατσούλης, αναφέρει στο ant1.com.cy:

«Η γιαγιά μου η Ανθή είναι πνευματικός φάρος για μένα… Κάθε πρωί προσεύχεται για όλο τον κόσμο, για την οικογένειά της, τα εγγόνια και τα δισέγγονά της. Αγαπάει όμως και την Κύπρο πολύ.

Αυτό που με συγκινεί περισσότερο είναι η δύναμη που έχει στα 106 της χρόνια να συνεχίζει να το κάνει αυτό χωρίς κόπο, αλλά με μεγάλη αφοσίωση και χαρά! Έχει βιώσει τον ίδιο τον Θεό μέσα στην καρδιά της…

Μου δείχνει ότι η φλόγα της ψυχής δεν μπορεί να σβήσει από τη ματαιότητα του κόσμου ετούτου. Μού δείχνει ότι όλα είναι δυνατά όταν υπάρχει αγάπη και αφοσίωση! Κι όπως λέει και η ίδια: «Να προτιμάς παιδάκι μου την μέτρια ζωή, χωρίς πολλά καμώματα, αλλά να αγαπάς πολύ και να σέβεσαι!» Αυτή είναι η Ανθούλα μας, η γιαγιά μου, η γιαγιά όλων μας…»


«Σήμερο χ'σο μ' πιδάκ' δεν είνι για π'θενά! Σ' μαζωχτείτι κι τλουπώξτι!» είπε η γιαγιά Ανθή κι εγώ κοίταξα προς τους καταρράκτες του χωριού μας που σχίζουν με ορμή το σώμα των Τζουμέρκων! Μεγαλείο! (Τζουμέρκα: Φωτογραφία Dimitris Katsoulis στην πόλη Καταρράκτης Άρτας)

Τα Αθαμανικά όρη ή ευρύτερα γνωστά Τζουμέρκα,
ή Τσουμέρκα, ή Τσουμέρνικον κατά τους Βυζαντινούς,
ή ακόμα και Κιμμέρια όρη, κατά τον Μάξιμο τον Γεωγράφο,
είναι μεγάλη οροσειρά της δυτικής Ελλάδος, που ουσιαστικά
αποτελεί νότιο τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου.

Ο Καταρράκτης Άρτας είναι χωριό της Ηπείρου στο Νομό Άρτας κι ένας από τους 26 οικισμούς των Τζουμέρκων που περιήλθαν στην Ελλάδα το 1881. Το μαρτυρικό χωριό Καταρράκτης Άρτας, είναι το πρώτο στην περιοχή των Τζουμέρκων, που εντάσσεται πλέον στον κατάλογο των Μαρτυρικών χωριών, με Προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Α/79/1-06-2017). 

Ήταν το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου του 1943, όταν η ορεινή ταξιαρχία Εντελβάϊς των Ναζί, πυρπόλησε σπίτια, έκαψε σοδειές και εκτέλεσε 11 κατοίκους που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν από το χωριό. Η θηριωδία, είχε χαρακτήρα αντιποίνων όπως υποστήριξαν οι Ναζί, για τις εχθροπραξίες που προκάλεσαν οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κατακτητών.

Βιβλιογραφία: Νικ. Χ. Παπακώστα, Ηπειρωτικά. Ιστορικά, Λαογραφικά, Κοινωνικά, τόμος Α' (Αθαμανικά), Αθήναι 1967, σελ. 161.

Dimitris Katsoulis 5 Νοεμβρίου 2019: Το χωριό μας, Καταρράκτης Άρτας, αξιώθηκε να αναγνωριστεί το 2017 ως "Μαρτυρικό Χωριό" από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, ο οποίος πρόσφατα παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης υπέρ των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας του 1943. Είχα την τιμή και την ευλογία να εκφωνήσω το ποίημα που έγραψε ο πατέρας μου, Ναπολέων Κατσούλης, το οποίο αφιερώνεται από καρδιάς στα θύματα αυτά, που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας. Εις μνημόσυνον αιώνιον...


Dimitris Katsoulis 5 Νοεμβρίου 2019: «Το χωριό μας, Καταρράκτης Άρτας, αξιώθηκε να αναγνωριστεί το 2017 ως "Μαρτυρικό Χωριό" από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, ο οποίος πρόσφατα παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης υπέρ των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας του 1943. Είχα την τιμή και την ευλογία να εκφωνήσω το ποίημα που έγραψε ο πατέρας μου, Ναπολέων Κατσούλης, το οποίο αφιερώνεται από καρδιάς στα θύματα αυτά, που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας. Εις μνημόσυνον αιώνιον...»

Βίντεο: Η γιαγιά, Ανθή Οικονομίδη - Κατσούλη, καταθέτει και την δική της μαρτυρία για το μαρτυρικό χωριό της ναζιστικής θηριωδίας | 02/11/2019 | ΕΡΤ. 26-27 Οκτωβρίου 1943, το χωριό Καταρράκτης Άρτας, παραδίδεται στις φλόγες από τα φασιστικά χέρια των Ναζιστών της Μεραρχίας Edelweiss.


Σχολιασμοί στο Facebook 

Vassilios Tsouflidis: Εγώ, Σοφία μας, από την γιαγιά μας τήν Ησαΐα, τήν παντελώς αγράμματη, έμαθα θεολογία. Έλεγε: «Που κρούει σε με τό λιθάριν, ντώς ατόν μέ τό ψωμίν» (Αυτός που σε χτυπάει με πέτρα, χτυπά τον με ψωμί).· 1η Φεβ 2021

Ιωάννης Φαφούτης: Πρίν από 30 χρόνια φωτογράφησα μία παρόμοια γιαγιά στη ναυτική πολιτεία της Λίμνης Ευβοίας την ώρα που είχε κατέβει στο κυμοθάλασσο και λιβάνιζε προς τη θάλασσα. Όταν τη ρώτησα γιατί μου απάντησε. Για τα καράβια πιδάκιμ'. Για νάχνε καλά ταξίδια.· 1 Φεβ 2021

Ο Dimitris Katsoulis 2 Νοεμβρίου 2019: Η γιαγιά μου, Ανθή Κατσούλη (γένος Οικονομίδη), ετών 104, η γηραιότερη κάτοικος του Καταρράκτη Άρτας... Γεννήθηκε, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, το 1915... Συνέντευξη στην ΕΡΤ για την καταστροφή του χωριού μας από την Γερμανική Μεραρχία «Edelweiss» στις 26-27 Οκτωβρίου 1943...


Dimitris Katsoulis 22 Ιουλίου 2019: Για όσους φίλους δεν προλάβανε να δούνε το χωριό μου, Καταρράκτη Άρτας, εδώ είναι ολόκληρη η εκπομπή! Απολαύστε υπεύθυνα! ΧΩΡΙΟΥΔΑΡΑ ΜΟΥ!!! ΥΓ: Εμφανίζεται και η γιαγιά μου, Ανθή Κατσούλη/Οικονομίδη (27:44) και ο λεβέντης Γιώργος Φίλιππας (59:04), κλασικές και αγαπημένες μορφές του χωριού μας... - «Κυριακή στο Χωριό» 21/07/2019 ► Καταρράκτης Τζουμέρκων Άρτας | ΕΡΤ3













«Κυριακή στο Χωριό» 21/07/2019, στις 13:30
Eπεισόδιο 9: Καταρράκτης Τζουμέρκων Άρτας
ertnews.gr/kyriaki-sto-chorio-katarraktis-tzoymerkon-artas 

Όταν η φύση ζωγραφίζει και ο άνθρωπος δημιουργεί, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι μοναδικό. Όμορφα πετρόκτιστα σπίτια, λιθόστρωτα δρομάκια, νερόμυλοι και νεροτριβές, εκκλησίες και αλώνια και μια πλατεία κόσμημα, συνθέτουν την εικόνα ενός από τα ομορφότερα χωριά των Τζουμέρκων του Καταρράκτη. Μαζί ψαρεύουμε τις πιο νόστιμες πέστροφες που έχουμε ποτέ δοκιμάσει και αφηνόμαστε στη μελωδία της φλογέρας, που μας ταξιδεύει σε βουκολικά τοπία μοναδικής ομορφιάς. Τέλος πλένουμε με τον παραδοσιακό τρόπο στρωσίδια, βελέντζες και κιλίμια στην νεροτριβή του χωριού.

O Σύλλογος Κεντρικών Τζουμέρκων ευχαριστεί πάρα πολύ την εκπομπή “Κυριακή Στο Χωριό”, διότι για ένατη φορά έχει έρθει στα Τζουμέρκα για να προβάλει το πανέμορφα χωριά μας, τον πολιτισμό, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα των Τζουμέρκων !



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.