Όλη η ομορφιά της Ελλάδας σε ένα σώμα 106 ετών

Η γιαγιά η Ανθή, κάθε μέρα προσεύχεται
έξω στην αυλή κοιτώντας κατά τα Τζουμέρκα!
Σήμερα, μου ζήτησε να ανοίξω το παράθυρο
και προσευχήθηκε μέσα, γιατί βρέχει και κρύωνε…

« -Τι το θες ανοιχτό το παράθυρο, γιαγιά;
– Να γλιέπω τον Θιό, πιδάκι μ'...»
Όλη η ομορφιά της Ελλάδας σε ένα σώμα
106 ετών, στην πόλη Καταρράκτης Άρτας.

Πηγή από το Facebook Dimitris Katsoulis

Ο Καταρράκτης Άρτας είναι χωριό της Ηπείρου στο Νομό Άρτας κι ένας από τους 26 οικισμούς των Τζουμέρκων που περιήλθαν στην Ελλάδα το 1881. Το μαρτυρικό χωριό Καταρράκτης Άρτας, είναι το πρώτο στην περιοχή των Τζουμέρκων, που εντάσσεται πλέον στον κατάλογο των Μαρτυρικών χωριών, με Προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Α/79/1-06-2017). Ήταν το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου του 1943, όταν η ορεινή ταξιαρχία Εντελβάϊς των Ναζί, πυρπόλησε σπίτια, έκαψε σοδειές και εκτέλεσε 11 κατοίκους που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν από το χωριό. Η θηριωδία, είχε χαρακτήρα αντιποίνων όπως υποστήριξαν οι Ναζί, για τις εχθροπραξίες που προκάλεσαν οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κατακτητών.

Βιβλιογραφία: Νικ. Χ. Παπακώστα, Ηπειρωτικά. Ιστορικά, Λαογραφικά, Κοινωνικά, τόμος Α' (Αθαμανικά), Αθήναι 1967, σελ. 161.

Βίντεο: Η γιαγιά, Ανθή Οικονομίδη - Κατσούλη, καταθέτει και την δική της μαρτυρία για το μαρτυρικό χωριό της ναζιστικής θηριωδίας | 02/11/2019 | ΕΡΤ. 


Από το Facebook

Vassilios Tsouflidis: Εγώ, Σοφία μας, από την γιαγιά μας τήν Ησαΐα, τήν παντελώς αγράμματη, έμαθα θεολογία. Έλεγε: «Που κρούει σε με τό λιθάριν, ντώς ατόν μέ τό ψωμίν» (Αυτός που σε χτυπάει με πέτρα, χτυπά τον με ψωμί).· 1η Φεβ 2021

Ιωάννης Φαφούτης: Πρίν από 30 χρόνια φωτογράφησα μία παρόμοια γιαγιά στη ναυτική πολιτεία της Λίμνης Ευβοίας την ώρα που είχε κατέβει στο κυμοθάλασσο και λιβάνιζε προς τη θάλασσα. Όταν τη ρώτησα γιατί μου απάντησε. Για τα καράβια πιδάκιμ'. Για νάχνε καλά ταξίδια.· 1 Φεβ 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: