Πώς θα απευθυνόταν ο Μέγας Βασίλειος στις φαρμακευτικές εταιρίες των εμβολίων για τον covid-19 - Ο τιμουλκών σίτον δημοκατάρατος

Carl_Schleicher_Der_Pfandleiher
Πίνακας ζωγραφικής, O τοκογλύφος (The Pawnbroker)
το 1900 του Κάρλ Σλέιχερ, (Carl Schleicher 1825-1903)

Μία ακόμη απόδειξη της διαχρονικής επικαιρότητας 
του μηνύματος και του κηρύγματος των τριών Ιεραρχών.

Πώς θα απευθυνόταν ο Μέγας Βασίλειος στις φαρμακευτικές 
εταιρίες παραγωγής των εμβολίων για την covid-19. Μία ακόμη 
καίρια υπόμνηση για τα ουσιώδη από τον Θανάση Ν. Παπαθανασίου

«Ὁ τιμουλκῶν σῖτον δημοκατάρατος»

Παραθέτω απόσπασμα από τον Μέγα Βασίλειο, μιας και είναι των τριών Ιεραρχών. Σαν γράμμα προς φαρμακευτικές εταιρίες του 2021 και τα τσαλίμια τους για την μεγιστοποίηση του κέρδους σε καιρό λοιμού. Τσαλίμια, όχι ως κάτι τάχα αδιανόητο που αίφνης το σκαρφίστηκαν κάποιοι κακοί, αλλά ως κανονικότατα σκέρτσα στον κανονικότατο χορό του αδηφάγου καπιταλισμού.

«Μην αυξάνεις τις τιμές ανεβάζοντάς τες μόλις ο κόσμος πέσει σε ανάγκη. Μην περιμένεις να λείψει το σιτάρι για να ανοίξεις τις σιταποθήκες σου. Όποιος ακριβαίνει το σιτάρι, έχει την κατάρα του κόσμου. Μην περνάς τον λιμό για χρυσάφι, και τις στερήσεις της κοινωνίας για δική σου καλοπέραση. Μην καπηλεύεσαι τις συμφορές των ανθρώπων, μην κάνεις την οργή του Θεού ευκαιρία να πλουτίσεις.

Αποβλέπεις στον χρυσό και δεν βλέπεις τον αδερφό. Ξέρεις καλά να διακρίνεις τα γνήσια από τα πλαστά χρήματα, αγνοείς όμως τον αδερφό σου, παρόλο που βρίσκεται σε ανάγκη. Η ομορφιά του χρυσαφιού σε υπερευχαριστεί, δεν λογαριάζεις όμως πόσοι στεναγμοί φτωχών σε ακολουθούν».

Τι φοβερό το «δημοκατάρατος» - αυτός που επισύρει «την κατάρα του κόσμου»! Ε, όχι με ξόρκια και βογγητά! Η κατάρα / η αποδοκιμασία του «δήμου» αφορά την πράξη. Κάτι πρέπει να γίνει μ’ αυτό τον χορό!

Θ.Ν.Π. / 29-1-2021

ΥΓ 1: Το έγραφα και στο κείμενό μου στην πρόσφατη «Σύναξη». Η δεσποτεία εταιριών (των οποίων τη σκόνη τρώνε οι εκλεγμένες κυβερνήσεις σε κάθε επίπεδο – διαχείρισης του κυβερνοχώρου, της έρευνας, της υγείας κλπ) είναι ο χάρτης του σήμερα. Η κατάρα / αποδοκιμασία του «δήμου» αφορά και την απόκτηση διαυγούς ματιάς. Πράξη είναι κι ο κόπος γι’ αυτή την απόκτηση.

ΥΓ 2: Έλεος! Μη σκοντάψουμε στη φράση περί οργής του Θεού! Είναι ζητήματα χιλιοεξηγημένα. Οι ανθρωποπαθείς εκφράσεις (ο Θεός «οργίζεται», «λυπάται», «ξεχνάει», «μισεί» κλ.π) είναι τρόπος (κατά τη γνώμη μου, τρόπος πολύ ζωντανός, κι όχι απόβλητος) για να καταδειχτεί ποιοι τρόποι ζωής αντιβαίνουν βάναυσα στο θέλημα του Θεού. Κι από το να κολλήσει κανείς σε ερωτήματα που είναι ανοιχτά (σαν ερωτήματα περί του δρόμου σε κάποιον που ακόμη είναι καθ’ οδόν), θεωρώ σημαντικότερο το να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει. 

Λακωνική υπενθύμιση: ο Μέγας Βασίλειος έχει γράψει την πραγματεία «ότι δεν είναι ο Θεός αίτιος των κακών».

ΥΓ 3: Το απόσπασμα, απόδοση από το πρωτότυπο στην Patrologia Graeca 31:265.
YΓ 4: Η ζωγραφιά: Carl Schleicher (1825-1903), O τοκογλύφος (The Pawnbroker).

Ο κ. Θανάσης Παπαθανασίου είναι Διδάκτωρ Θεολογίας, 
Αναπλ. Καθ. της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας
πτυχιούχος Νομικής και Αρχισυντάκτης του Περιοδικού «Σύναξη» 

by Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr

Σας προτείνω θέματα του Θαν. Παπαθανασίου:

Περί αποχής από τις ιερές Ακολουθίες, την Θεία Λειτουργία, αλλά και από αυτή την Θεία Κοινωνία

Για τη γύμνωση ως εξουθένωση και ως «ποινή»

1 σχόλιο:

ΚΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΙΣΑΙΟΣ είπε...

( ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ) Μέγας Θεολόγος. Υποστηρίζει της Πίστεως το Σύμβολο, αντιτάσσεται στις αιρέσεις. Στην Ανατολή χαρίζει Λόγο μεγαλεπήβολο. Αποτρέπει διαιρέσεις. Διάκριση μεταξύ Ουσίας και ενεργειών του Θεού. Κατάκτηση ζωής οσίας εντός του κόσμου του κτιστού. Ο Πατέρας είναι αγέννητος, ο Υιός γεννηθείς αχρόνως, εκπορευτό το Άγιο Πνεύμα. Αρειανισμός αθέμιτος και μέγας φθόνος του κάμουν νεύμα. Ιδρύει την << Βασιλειάδα >> για την φροντίδα των ασθενέστερων. Φέρνει λιακάδα και ελπίδα στις ψυχές των προγενέστερων. Καπαδόπουλος Ελισαίος.