Σελίδες

Ο Νόμος της Εναντιοδρομίας είναι ο πιο σοφός ψυχολογικός νόμος

Εικόνα: Σκηνή από την ταινία «Αντιγόνη» του Σοφοκλή
που έγινε ταινία το 1961 σε σκηνοθεσία και σενάριο του
πολυβραβευμένου και πολυτάλαντου Γιώργου Τζαβέλλα.

της Σοφίας Ντρέκου (Sophia Drekou)
Αρθρογράφος (BSc in Psychology)


«Εγώ δεν γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για να αγαπώ».
441 π.Χ.. από την Αντιγόνη του Σοφοκλή (στίχος 523)

Μία Αντιγόνη στο διάμεσο του ελληνικού πνεύματος,
ως «εναντιοδρομία λόγου που αντιμάχεται τον λόγο»

Ο Νόμος της Εναντιοδρομίας είναι ο πιο σοφός ψυχολογικός νόμος, αφού εξυπηρετεί την πορεία του ανθρώπου προς την αυτοπραγμάτωσή του, μέσα από τον επαναπροσδιορισμό και την εκ νέου νοηματοδότηση της ζωής του.

Σύμφωνα με το Νόμο της Εναντιοδρομίας, όταν μία ενεργειακή ροή, ένα ψυχικό δυναμικό αναπτυχθεί μονομερώς και παγιωθεί ως τρόπος ή στάση ζωής -χωρίς τη συμπλήρωση του αντιθέτου του- θα φτάσει στο ανώτατο σημείο ανάπτυξης και εκδήλωσης και μετά θα ακολουθήσει μία διαμετρικά αντίθετη πορεία από την αρχική, για να μπορέσει να εκδηλωθεί σα ψυχική ενέργεια, να συμπεριλάβει και να αφομοιώσει το αντίθετό της, που μέχρι τότε είχε παραμεληθεί. 

Η Εναντιοδρομία είναι μια αρχή που εισήχθη στη Δύση από τον ψυχίατρο Carl Jung. Στους Psychological Types, ο Jung ορίζει την εναντιοδρομία ως «την ανάδυση του ασυνείδητου αντίθετου στην πορεία του χρόνου».

Η εναντιοδρομία, σύμφωνα με τον Ηράκλειτο, σημαίνει τις αντιθετικές ατραπούς και ροές που είναι ταυτόσημες: αντίθεση και σύνθεση γίνονται ένα.

Μία Αντιγόνη στο διάμεσο του ελληνικού πνεύματος,
ως «εναντιοδρομία λόγου που αντιμάχεται τον λόγο»

Κατά την Ηρακλείτεια φιλοσοφία του Λόγου, η σύγκρουση που η πολλαπλότητα τείνει να αρνηθεί τον εαυτό της και να ανακαλύψει και πάλι το αντίθετο της που, παρ' ότι γεννημένη μέσα του, κάποτε εγκατέλειψε. 

Τα πάντα γεννώνται από το Ένα και το Ένα από τα πάντα, κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης είναι, λοιπόν, που η πολλαπλότητα ξεπηδά από το Ένα, που την γεννά και το οποίο αυτή αποχωρίζεται· κι είναι, ακριβώς, μέσα από μια άλλη.

Ο Λόγος της φύσης, αγαπά την πολλαπλότητα επειδή είναι αλτρουιστής. Όταν όμως το σύνολο της πολλαπλότητας, ξεχάσει την αλτρουιστική του φύση, τότε έρχεται ο Λόγος, να θυσιαστεί προς όφελος της ανθρωπότητας, για να διαυγάσει το όλον από το σκοτάδι, σαν αστραπή.

Είθε εις το καλύτερο όλων μας 
για μια Kαλύτερη Χρονιά. Σ. Ν.

ΠερισσότεραΣοφία Ντρέκου


Angel Traveller is a painting by Gustave Moreau (1826-1898)
Angel Traveller, is a painting by Gustave Moreau (1826-1898)

Σχόλια στο Facebook 31 Δεκεμβρίου 2022 στις 8:54 μ.μ. ·

Ιφιγένεια Γεωργιάδου: Η αρχικότητα σηματοδοτεί την δυναμική της συνοχής της σταδιακής αναδοχής στην συνθετότητα του όλου του αναγωγικού στην αδιαμφισβήτητη υπεροχή του Λόγου ως ενότητα διαρχική των φαινομενικά προσπεσόντων διαφορών των φύσει ενιαίων ως λυτρωτικών ενυπόστατων φωτιστικών εννοιών της Βασιλείας του Θεού ΟΝΤΩΝ...

Ιφιγένεια Γεωργιάδου: Στην ανάστροφη διαδοχή η περιεκτικότητα της συνδρομής επισυνάπτει στην ανελικτική κοσμοσυρροή πιθανοθεωρητικά την προσθετική ενός απερίγραπτα μεγαλειώδους όγκου πληροφορικής ασύνδετης παραγωγής επιχορηγίας διανοητικής στην εξ αντιθέσεως συγκρουσιακή μαθητεία αυξητική νοητική παρουσία περιοριστική στην ενδελεχή οριακά μεταλλακτική περί ουσία...

Sophia Drekou: Ιφιγένειά μου, πόσο πολύ μου έλλειψαν τα λόγια σχόλιά σου... Σ' ευχαριστώ και Καλή Χρονιά 🌹 🌻

ιφιγένεια γεωργιάδου » Sophia: να είσαι καλά όποτε με καλείς είμαι κοντά σου ...έρχομαι ...το meta το ερευνητικό ενδεχόμενα παραποιητικό σύστημα στέκεται εμπόδιο της επικοινωνίας μας...αλώβητη η στάση μας παραπέμπει στην ελευθερία έκφρασης ...στην ακέραιη εκδοχή ...στα νοήματα μας εκφράζεται η αποδοχή ζωηφόρων εννοιών... η άποψη η γενική των ευκαιριακά αποδεκτών περιορισμών μας αποτρέπει...η δέσμευση των εκφραστών μιας συλλογικής μνήμης μας ανατρέπει την ολοκληρωτική θεϊκή ομολογία της έλλογης αρμονικής ευκληρίας ...σύμπαντος κόσμου η σωτηρία. 17 Ιαν 2022

Περισσότερα ΘέματαΣ. Ντρέκου - Ιφ. Γεωργιάδου,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.