Σελίδες

Γιατί ο Χριστός εμφανίζεται σε γυναίκες και δίνει το μήνυμα της Αναστάσεως;

Christ and myrrhbearers, icon made by Ivanka Demchuk
Christ and myrrhbearers, icon made by Ivanka Demchuk

Οι Μυροφόρες, που είναι αγίες, ας ευλογούν κάθε Γυναίκα
και όλους τους ανθρώπους γενικά. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ...!

Γιατί ο Χριστός εμφανίζεται σε γυναίκες και δίνει το μήνυμα της Αναστάσεως; Πως το πιο σημαντικό γεγονός, το μεγαλύτερο δόγμα της Χριστιανικής πίστεως, το εμπιστεύεται σε γυναίκες σε μια βαθιά ανδροκρατούμενη εποχή που τις υποτιμούσε βάναυσα και ακυρωτικά;

Σε μια κοινωνία όπου η γυναίκα δεν είχε κανένα δικαίωμα δημόσιου λόγου, καμία παρουσία και γενικά αποτελούσε ένα αντικείμενο στα χέρια των ανδρών; Κανείς δεν λάμβανε σοβαρά μια γυναίκα ούτε ακόμη και οι ίδιοι οι μαθητές του Χριστού.

Και έρχεται Εκείνος και κάνει την απόλυτη ανατροπή. Δίνει το μήνυμα της Αναστάσεως Του, εμπιστεύεται το γεγονός που θα αλλάξει όλη την ιστορία και δημιουργία, σε Γυναίκες. Στις Μυροφόρες, λέγοντας τους, πηγαίνετε να το πείτε σε όλους, Αναστήθηκα από τους Νεκρούς. Αναστείστε και εσείς τις νεκρές καρδιές σας, το νεκρό πολιτισμό και κοινωνία σας.

Η Ανάσταση είναι το πιο ριζοσπαστικό γεγονός της ιστορίας, φέρνει τούμπα κάθε αντίληψη, πεποίθηση, σκέψη και φιλοσοφία, ηθική και νόμο, καταργεί τις θρησκείες και ελευθερώνει τον άνθρωπο από τους δυνάστες του, από όλους εκείνους που τον εξουσιάζουν, με κορυφαίο τον θάνατο.

Ο Χριστός επιλέγει τις γυναίκες να μεταφέρουν το μήνυμα της Ανάστασης Του, ακριβώς γιατί η Βασιλεία του είναι βασιλεία ρήξης και ανατροπής του κόσμου τούτου. Ανατρέπει ένα κόσμο διαιρέσεων και ανισοτήτων, ψεύδους και συμβάσεων, κόσμο πατριαρχίας, ρατσιστικών και διχαστικών αντιλήψεων, κακού και αδικίας.

Η Ανάσταση του Χριστού είναι μια ανατροπή, ένας άλλος κόσμος, ένα νέο ξεκίνημα του Θεού για μια νέα ανθρωπότητα, όπου οι γυναίκες δεν είναι στο περιθώριο και τον αποκλεισμό. Όπως κανείς άνθρωπος, κανένα πλάσμα, δεν είναι αποκλεισμένο. Ότι ο κόσμος το πετάει στο περιθώριο ο Θεός το μαζεύει κοντά Του.

Οι πάντες και τα πάντα ενώνονται με τον Αναστημένο Χριστό και δημιουργούν μια νέα ανθρωπότητα μια νέα ζωή και βασιλεία. Εκείνη της απόλυτης ανατροπής, της αγάπης που θα γίνει το όνομα και η ζωή μας.

Η αγάπη ξέρει να ρισκάρει...

Κλεισμένος σε βεβαιότητες, ακόμη κι εάν έχουν «θρησκευτικό» περίβλημα, Θεό δεν συναντάς. Η σχέση με τον Θεό είναι ζωντανή και κάθε ζωντανή πραγματικότητα είναι ρευστή και μεταβαλλόμενη. Είναι εμπειρία, βίωμα, πάλη. Όχι ιδεολόγημα που απλώς το αποδέχεσαι και «ηρεμείς». Στην σχέση με τον Θεό «ανησυχείς», την καλή ανησυχία της περιπέτειας μιας σχέσης. Στην αναζήτηση και πάλη με Εκείνον εύχεσαι απόλυτα να σε νικήσει. Αυτό είναι το ζητούμενο, να επιτρέψουμε στο Θεό να μας νικήσει.

Οι Μυροφόρες γυναίκες, δέχονται πρώτες την παρουσία και το μήνυμα του Αναστημένου Χριστού, γιατί τόλμησαν και ρίσκαραν. Δεν έμειναν στην ασφάλεια της αποφυγής και απραξίας. Δεν φοβήθηκαν την απειλή των Ιουδαίων ή Ρωμαίων. Δηλαδή την βία της εξουσίας. Ούτε άκουσαν ή αφέθηκαν στους λογικοφανείς λογισμούς που έθεταν ως μάταιη την πράξη τους, μια και ο δάσκαλος τους ήταν πλέον «νεκρός».

Η αγάπη δεν τις αφήνει να λιμνάσουν στα απόνερα της απελπισίας. Η αγάπη τολμά και βρίσκεις πάντα τρόπους να φανερώσει το πόθο της καρδιάς. Όταν αρχίζουν οι δικαιολογίες και μάλιστα με προφανή πειστικότητα η αγάπη έχει χαθεί. Η αγάπη δεν δικαιολογείται ούτε κρύβεται. Φανερώνεται και συγκλονίζει με τα έργα της.

Ο Χριστός θα αμείψει αυτή την αγάπη που ενεργεί και ρισκάρει. Και θα δώσει στις Μυροφόρες το μήνυμα της Ανάστασης. Γιατί εκείνος που στην ζωή τολμά το θαύμα τον συναντά.

Περισσότερα: π. Λίβυος

Των Μυροφόρων (δυο Κυριακές μετά το Πάσχα),
Με χαρά λοιπόν κάνουμε ένα διαδικτυακό αφιέρωμα.





► Οι Μυροφόρες και τα μυστικά τους
  • Εντυπωσιακός αναλυτικός χρονολογικός πίνακας με τα γεγονότα των επισκέψεων των Μυροφόρων (περισσότερων από μίας) και των εμφανίσεων του Αναστημένου Χριστού. Τα γεγονότα των Παθών του Κυρίου. Ο πίνακας βασίστηκε στο σημαντικό κείμενο του Αντωνίου Κραποβίτσκυ Μητροπολίτη Κιέβου: «Οι τρεις επισκέψεις της Μαγδαληνής στον Τάφο του Κυρίου». (κλικ!)
  • Η Παναγία ως μία από τις Μυροφόρες και πρώτη αυτόπτης μάρτυρας της Ανάστασης (εδώ).
  • Γιατί ο Ιησούς είπε στην αγία Μαρία Μαγδαληνή «Μή μου ἅπτου» (Ἰω 20,17) Πως το εξηγούν οι Άγιοι Πατέρες. (Στέργιος Ν. Σάκκος, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης). (κλικ...!).
  • Ο άγ. Γρηγόριος Παλαμάς για τις (πολλές) επισκέψεις των Μυροφόρων. Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, ομιλία εις την Κυριακήν των Μυροφόρων. (εδώ).
  • Αγίου Αντωνίου Κραποβίτσκυ (1863-1936), Μητροπολίτου Κιέβου: Οι τρεις επισκέψεις της Μαρίας της Μαγδαληνής στον Τάφο του Κυρίου (δεῦτε ἴδετε τὸν τόπον ὅπου ἔκειτο ὁ Κύριος) (εδώ).
  • Το Απόκρυφο Ευαγγέλιο της Μαγδαληνής & τι ξέρουμε για το πρόσωπό της (εδώ).
  • Η θέση της Γυναίκας στο Χριστιανισμό (κλικ!).
  • Απαντήσεις στο λεγόμενο «Κουίζ του Πάσχα» (εδώ).
► Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα… Η θέση της γυναίκας στο Xριστιανισμό

► Η τιμή προς την Παναγία (επειδή κάποιοι μας κατηγορούν ότι... υπερτιμούμε τη γυναίκα)

► «Quiz για τις μέρες του Πάσχα» - Απαντήσεις σε ένα αφελές ερωτηματολόγιο (ερωτήματα για τις φαινομενικές αντιφάσεις των Ευαγγελίων σχετικά με τις αγίες Μυροφόρες)

by Sophia Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση

Περισσότερα: Μυροφόρων, Μυροφόρες Γυναίκες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.