Σελίδες

Η Δεντροκκλησιά του Αγίου Παϊσίου (Photos & Videos)


Η Δεντροκκλησιά Άγιου Παΐσιου στο
χωριό Αγία Βαρβάρα στην Κόνιτσα

Η Δεντροκκλησιά του Αγίου Παϊσίου είναι εκκλησάκι μέσα σε δέντρο, χτίστηκε με πίστη και αγάπη στο εσωτερικό ενός καμένου δέντρου αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο το 2016. Βρίσκεται 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας, στο χωριό «Αγία Βαρβάρα», δίπλα στον επαρχιακό δρόμο προς τον Αμάραντο. Λέγεται πως ο Άγιος Παΐσιος στα νεανικά του χρόνια περνούσε από την περιοχή, πηγαίνοντας στο χωριό Αμάραντος για να εκτελέσει ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε ντόπιες οικίες.

Το υπεραιωνόβιο δέντρο (δρυς) στο εσωτερικό του είχε υποστεί αρκετές φορές στο παρελθόν καταστροφές και πυρκαγιές, (περαστικοί άναβαν φωτιά για να ζεσταθούν, ή για μπάρμπεκιου) με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η κατάσταση του να επιδεινώνεται και να είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Τα σημάδια της καταστροφής είναι ορατά ακόμα και τώρα, αν κοιτάξει κάποιος το άνοιγμα ανάμεσα στη μικρή καμπάνα θα δει το καμένο εσωτερικό, τα κάρβουνα, τις στάχτες.


Πριν λίγα χρόνια χάρη σε μια ιδέα και την εκπλήρωση τάματος ενός κατοίκου του χωριού «Αγία Βαρβάρα», το αδύναμο και ευλογημένο δέντρο σώθηκε, θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα από την περιοχή και μετατράπηκε σε Δεντροκκλησιά / προσκυνηματικό τόπο προς τιμή του Αγίου Παϊσίου.

Εξωτερικά υπάρχει μια μικρή καμπάνα ενώ στο εσωτερικό που χωρούν μόλις δύο άτομα, υπάρχει μια εσοχή όπου ο επισκέπτης μπορεί να ανάψει το κερί του, ένα καντήλι, μια εικόνα του Χριστού, μια της Παναγίας και στο κέντρο η εικόνα του Αγίου Παϊσίου πλημμυρισμένη από τάματα πιστών.

Εσωτερικό Δενδροκκλησιάς Άγιου Παΐσιου Δεντροκκλησια 28 February 2022
Εσωτερικό Δενδροκκλησιάς Άγιου Παΐσιου

Δυο χρόνια μετά την κατασκευή του, το καμένο δέντρο έχει πρασινίσει και πάλι, έχουν βγει βελανίδια και αποτελεί ένα κόσμημα για την περιοχή.

Η δεντροκκλησιά κατέχει την υψηλή θέση στα αξιοθέατα της Κόνιτσας σύμφωνα με τον παγκόσμιο οδηγό TripAdvisor και απέσπασε το βραβείο Best travellers choice 2021 στα αξιοθέατα / δραστηριότητες της Κόνιτσας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα παρόμοια εκκλησάκια – τόποι προσκυνήματος μέσα σε δέντρο και προκαλούν το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ακριβώς δίπλα είναι η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, ενώ στα ογδόντα μέτρα (έχει σήμανση και μονοπάτι) υπάρχει ένα εκκλησάκι προς τιμήν του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού όπου σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, πέρασε από την περιοχή.

η εικόνα του Αγίου στο εσωτερικό

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, Φάρασα Μικρά Ασία, 25 Ιουλίου 1924 – Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή - Βασιλικά Θεσσαλονίκης, 12 Ιουλίου 1994) γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου του 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας. Είχε άλλα οκτώ αδέλφια, ενώ ο πατέρας του ήταν πρόεδρος του χωριού.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1924 η οικογένεια Εζνεπίδη, λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών, μαζί με τα καραβάνια των προσφύγων, έφτασε στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου στον Πειραιά. Στη συνέχεια μετέβη στην Κέρκυρα, κι έπειτα μεταφέρθηκε στην Ηγουμενίτσα και κατέληξε στην Κόνιτσα, όπου ολοκλήρωσε το δημοτικό σχολείο.

Η Κόνιτσα (ή Κόνιτα στα βλάχικα) είναι κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων και έδρα του Δήμου Κόνιτσας της Περιφέρειας Ηπείρου 64 χιλιόμετρα βόρεια των Ιωαννίνων, κοντά στα αλβανικά σύνορα με πληθυσμό 2.942 κατοίκους (απογραφή 2011).


Κείται αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα, της οροσειράς της Πίνδου, με θέα την πεδιάδα της Κόνιτσας όπου ο ποταμός Αώος συναντιέται με τον ποταμό Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο.

Διαβάστε: Ο Άγιος Παΐσιος και το παράπονό του
στην Αγία Βαρβάρα στο Εκκλησάκι της στην Κόνιτσα


Η Εκκλησία τιμά την μνήμη της Αγίας Βαρβάρας στις 04 Δεκεμβρίου. Η Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς είναι Προστάτις των παιδιών από την ευλογιά και του Πυροβολικού. Διαπομπεύθηκε γυμνή και αποκεφαλίσθηκε από τον ίδιο τον πατέρα της γιατί από νεαρή ηλικία έγινε χριστιανή (3ος αι.). Διαβάστε: Αγία Βαρβάρα: Βίος, Μαρτύριο και τα Τρία Παράθυρα (θεολογική ανάλυση)



Βιντεο / αφιέρωμα στην Δεντροκκλησιά

...όταν κατασκευάστηκε την 1η φορά το 2016












Δείτε πως έγινε 2 Χρόνια Μετά...














Η Δεντροκκλησιά Αγίου Παϊσίου από ψηλά !



























Τα χρόνια του Αγίου Παϊσίου στην Κόνιτσα. Ρεπορτάζ
Βασίλης Σιώμος στην εκπομπή Περίμετρος της ΕΡΤ3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.