Σελίδες

Τοιχογραφία της Κικής Δημουλά στη Ρώμη του έργου Γυναίκες συγγραφείς σαν οξυγόνο (Mural Scrittrici come ossigeno)


Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου, Αρθρογράφος
(Sophia Drekou, BSc in Psychology)


Mural της Κικής Δημουλά στη Ρώμη
24.11.2023 - Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Με αφορμή 25η Νοέμβρη Παγκόσμια Ημέρα
για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών 

Tο έργο αποτελεί συνέχεια του project «Scrittrici come ossigeno» («Γυναίκες συγγραφείς σαν οξυγόνο») που διοργανώθηκε από την Associazione Le Altre και περιλαμβάνει πορτρέτα με μεγάλες Ευρωπαίες λογοτέχνες.


Τοιχογραφία της Κικής Δημουλά παρουσιάζεται στο κοινό της Ρώμης, παραμονή της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Εμπνευσμένο από τους στίχους «Έχω κι εγώ ένα σωρό απωθημένους ουρανούς μα δε σκοτώνω άστρα», το πορτρέτο της ποιήτριας φιλοτεχνήθηκε από την Ελληνίδα καλλιτέχνιδα Μελίνα Κοάν σε εσωτερικό τοίχο του κτιρίου Μάρκο Πόλο της Σαπιέντσα με την πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Σπουδών Μυρσίνη Ζορμπά του Πανεπιστημίου της Ρώμης, την υποστήριξη του Ιδρύματος Roma Sapienza και την Art Graffity in the City της Αθήνας.

Μετά την παρουσίαση του έργου (5.30 μ.μ.) θα ακολουθήσει η εκδήλωση «Cariatide a chi? Artiste urbane e fumettiste in Grecia oggi», που θα είναι αφιερωμένη στις Ελληνίδες street artists και comic artists, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν οι διαλέξεις της Καλλιόπης Κουντούρη (Art Graffity in The City και Hellenic American College) με τίτλο «To the streets, my sisters, to the streets. Greek women “urban” artists taking it to the streets and further», και της Kristina Gedgaudaite (Marie Curie Fellow στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ) με θέμα: «Depicting Lives, Reimagining Futures in Greek Women Comics».

Tο έργο αποτελεί συνέχεια του project «Scrittrici come ossigeno» («Γυναίκες συγγραφείς σαν οξυγόνο») που διοργανώθηκε από την Associazione Le Altre και περιλαμβάνει πορτρέτα με μεγάλες Ευρωπαίες λογοτέχνες. Μια νέα ανθολογία ποιημάτων της Κικής Δημουλά που θα καλύψει το σύνολο του έργου της βρίσκεται υπό διαδικασία έκδοσης με την επιμέλεια της Πάολα Μαρία Μινούτσι και της Φρανσέσκα Ζακόνε και θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Donzelli το 2024.

Δείτε φωτογραφίες κατά τη διάρκεια δημιουργίας της τοιχογραφίας.




«Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη. Τώρα μπορείς να μιλήσεις». Αυτό είναι το σύνθημα του «womensos.gr», του ιστότοπου κατά της βίας των γυναικών.

25η Νοέμβρη 2023 – Παγκόσμια Ημέρα για
την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.


Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνιστά εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων ισχύος μεταξύ των γυναικών και των ανδρών, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε επικυριαρχία και διακρίσεις κατά των γυναικών από τους άνδρες και στην παρακώλυση της πλήρους προόδου των γυναικών. Αποτελεί επίσης έναν από τους ζωτικής σημασίας κοινωνικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων οι γυναίκες εξαναγκάζονται σε υποδεέστερη θέση σε σύγκριση με τους άνδρες.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA,2014), περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, ήτοι ποσοστό 7 % των γυναικών ηλικίας 18–74 ετών, 3,7 περίπου εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία ήτοι ποσοστό 2 % των γυναικών ηλικίας 18–74 ετών. Μία στις 20 γυναίκες (5 %) έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών και άνω και 18 % των γυναικών έχουν πέσει θύματα εξακολουθητικής παρενόχλησης από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Επίσης, περίπου το 12 % των γυναικών έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης ή κάποιο συναφές περιστατικό από κάποιον ενήλικα πριν από την ηλικία των 15 ετών. Και τέλος, το ήμισυ όλων των γυναικών στην ΕΕ (53 %) αυ-
τοπεριορίζουν τις μετακινήσεις τους στον δημόσιο χώρο από φόβο μήπως υποστούν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.

Την πρώτη περίοδο της πανδημίας του Covid-19, η βία κατά των γυναικών χαρακτηρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η «σκιώδης πανδημία». Η πρόεδρος της GREVIO 3 , Marceline Naudi σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «για πολλές γυναίκες και παιδιά, το σπίτι δεν είναι ένα ασφαλές μέρος», δεδομένου ότι οι πολιτικές απομόνωσης και περιορισμού που εφαρμόστηκαν από τα κράτη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάδοση του κορωνοϊού, για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είχε ως συνέπεια την περαιτέρω αύξηση του κινδύνου και την έκθεσή τους σε όλες τις μορφές έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας λόγω του περιορισμού της μετακίνησής τους και της συγκατοίκησης συνεχώς με τον κακοποιητή τους. Ο κίνδυνος αυτός υπήρξε ακόμη μεγαλύτερος για γυναίκες και κορίτσια ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως για παράδειγμα οι γυναίκες πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο, μετανάστριες, γυναίκες με αναπηρία, ηλικιωμένες γυναίκες κ.α.


Για πρώτη φορά καθολικός ορισμός και συστάσεις για τη διαδικτυακή βία κατά των γυναικών από το Συμβούλιο της Ευρώπης Body shaming, doxing, cyber flashing. Μια σειρά από νέοι όροι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ζωές μας καταδεικνύοντας μορφές βίας, συχνότερα κατά των γυναικών, που τελούνται διαδικτυακά. Η έμφυλη βία που ασκείται με τη χρήση της τεχνολογίας ή μέσω διαδικτύου είναι ένα ολοένα συχνότερο φαινόμενο, για το οποίο απουσιάζει ωστόσο ένας καθολικά αποδεκτός ορισμός. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει ο όρος «ψηφιακή διάσταση της βίας κατά των γυναικών», τον οποίο εισάγει για πρώτη φορά το Συμβούλιο της Ευρώπης απευθύνοντας παράλληλα συστάσεις στα κράτη μέλη του.

Στον ορισμό, που παρουσιάστηκε χθες (24 Νοεμβρίου 2021) με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών και Κοριτσιών, συνδέονται όλες οι μορφές βίας κατά των γυναικών που γίνονται διαδικτυακά, από τα κοροϊδευτικά σχόλια για το σώμα ή την εμφάνιση (body shaming), την αποστολή ανεπιθύμητων σεξουαλικών εικόνων σε απευθείας σύνδεση (cyber flashing), την κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών ενός ατόμου χωρίς συγκατάθεση (doxing), τη διαδικτυακή παρακολούθηση (online stalking) και την ανάρτηση προσβλητικών ή εχθρικών μηνυμάτων σε κοινωνικά δίκτυα ή φόρουμ (flaming).

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (GREVIO) εντόπισε κατά την παρακολούθηση της εφαρμογής της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης ότι υπάρχουν μεγάλα κενά στους εθνικούς νόμους σχετικά με τη βία κατά των γυναικών μέσω της τεχνολογίας, την ώρα που η ταχεία ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας ανοίγει νέους δρόμους για τη βία κατά των γυναικών και κοριτσιών, εκθέτοντάς τις σε μεγαλύτερους κινδύνους.

Μάλιστα, εταιρείες ασφάλειας του Διαδικτύου προσδιορίζουν λογισμικά παρακολούθησης προσωπικών δεδομένων (stalkerwares και spousewares), μέσα από τα οποία είναι πιθανή η παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής ενός ατόμου χωρίς τη γνώση ή τη συναίνεσή του, αποκτώντας πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες όπως επαφές, αρχεία καταγραφής κλήσεων, φωτογραφίες, βίντεο, sms και τοποθεσία.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκτελεστική γραμματέας της ομάδας GREVIO, Γιοχάνα Νέλες, «τα δεδομένα από διάφορες πηγές υποδεικνύουν αυξανόμενη διαδικτυακή βία και χρήση τεχνολογιών κατά των γυναικών και κοριτσιών», ενώ την ίδια ώρα «η ατιμωρησία είναι περισσότερο ο κανόνας παρά η εξαίρεση». Η κ. Νέλες τονίζει ότι οι τρέχουσες εμπειρίες γυναικών και κοριτσιών δείχνουν ότι γίνονται πολύ λίγα για να λογοδοτήσουν οι δράστες, ενώ, όπως έχει σημειώσει και η επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτό το θέμα κάνει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και τη βία κατά των γυναικών να μην λαμβάνονται τόσο σοβαρά υπόψη από τις εθνικές αρχές όσο η βία εκτός διαδικτύου. Επιπλέον, προσθέτει η κ. Νέλες, «οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και οι δικαστικές αρχές συχνά στερούνται την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση για να είναι σε θέση να διερευνήσουν και να διώξουν αποτελεσματικά τέτοια περιστατικά βίας».

Με τον όρο «η ψηφιακή διάσταση της βίας κατά των γυναικών» που εισάγει το Συμβούλιο της Ευρώπης και τις συστάσεις που απευθύνει, εξηγείται πως «η κυβερνο-βία κατά των γυναικών μπορεί να οδηγήσει σε βία εκτός σύνδεσης και ότι μπορεί να επεκτείνει και να ενισχύσει τη βία εκτός διαδικτύου, οπότε παρέχει καθοδήγηση στις χώρες μέλη ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής της», όπως αναφέρει η εκτελεστική γραμματέας της ομάδας GREVIO.

Οι συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης περιλαμβάνουν συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να αναλάβουν οι κυβερνήσεις, όπως την αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας σύμφωνα με την ψηφιακή διάσταση της βίας κατά των γυναικών, την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξάλειψη των στερεοτύπων και των διακρίσεων γύρω από το φύλο, την προώθηση της ένταξης του ψηφιακού γραμματισμού και της διαδικτυακής ασφάλειας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και συμβουλευτικής σε όλα τα θύματα και την παροχή κινήτρων στους διαμεσολαβητές του διαδικτύου για τη διασφάλιση της εποπτείας του περιεχομένου. Επίσης, τη δημιουργία συστήματος συλλογής δεδομένων για την ψηφιακή βία κατά των γυναικών και τη συμπερίληψη της ψηφιακής διάστασης της βίας κατά των γυναικών στις εθνικές στρατηγικές και σχέδια δράσης.

Τα συχνότερα λάθη των κακοποιημένων γυναικών

Τα τρία συχνότερα λάθη των γυναικών θυμάτων βίας, ειδικά τις πρώτες κρίσιμες ώρες μετά από ένα περιστατικό βίας, επισημαίνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

1ο λάθος: Θα βγάλω μία φωτογραφία για να αποδείξω τον ξυλοδαρμό μου.

Η φωτογραφία δεν είναι από μόνο της ικανό αποδεικτικό μέσο. Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί μπορεί με κατάλληλα μέσα να υποστεί επεξεργασία αφετέρου γιατί το άτομο προ της φωτογράφισής του μπορεί να μακιγιαριστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αλλοιώνει την πραγματική εικόνα. Συνεπώς, το άτομο που έχει υποστεί κακοποίηση εάν απλά φωτογραφίσει τις κακώσεις του δεν θα μπορέσει να αποδείξει την κακοποίηση.

2ο λάθος: Θα πάω στο πλησιέστερο νοσοκομείο και θα πάρω ιατρικό πιστοποιητικό από τον χειρουργό.

Πράγματι, το πρώτο που πρέπει να κάνει το θύμα που φέρει σοβαρά τραύματα (ανοιχτά θλαστικά, πιθανά κατάγματα κ.λπ.) είναι να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών και εξετάσεων. Στη συνέχεια, όμως, είναι απαραίτητη η εξέταση από ιατροδικαστή.

Ο ιατροδικαστής είναι ο μόνος ιατρός που έχει την κατάλληλη εκπαίδευση για την πιστοποίηση των σωματικών βλαβών. Καμία άλλη ιατρική ειδικότητα δεν έχει αντίστοιχη εκπαίδευση, συνεπώς ιατρός άλλης ειδικότητας δεν μπορεί να καταγράψει ορθά και πλήρως τις σωματικές βλάβες. Για μία εκχύμωση, για παράδειγμα, ο ιατροδικαστής περιγράφει πλήρως τα χαρακτηριστικά της, δηλαδή τις διαστάσεις, τη χροιά και το σχήμα της, με αποτέλεσμα να μπορεί να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα της υπόθεσης.

3ο λάθος: Δεν θέλω να υποβάλω μήνυση οπότε δεν μπορώ να εξεταστώ από ιατροδικαστή.

Όταν μία γυναίκα έχει αποφασίσει να υποβάλει μήνυση στον δράστη, θα πρέπει να το κάνει το συντομότερο δυνατό στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Σε αυτήν την περίπτωση, η αστυνομία εκδίδει εντολή κλινικής ιατροδικαστικής εξέτασης στην πλησιέστερη ιατροδικαστική δομή και η όλη διαδικασία είναι δωρεάν.

Σε περίπτωση, όμως, που το θύμα δεν είναι έτοιμο για μία νομική διαδικασία, είναι σημαντικό για να υπάρξει πιστοποίηση της κακοποίησης για μελλοντική χρήση, να υπάρξει ιατροδικαστική εξέταση σε κάποιο ιατροδικαστικό ιατρείο. Ιατρεία υπάρχουν στις κυριότερες πόλεις της χώρας. Και στις δύο περιπτώσεις, η έκθεση κλινικής εξέτασης που εκδίδεται έχει το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών.

«Είναι σημαντικό όλες οι γυναίκες να γνωρίζουν τις ορθές διαδικασίες. Ακόμη κι αν δεν συμβεί στις ίδιες ένα τέτοιο περιστατικό, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί να συμβουλεύσουν κάποιο άτομο του οικογενειακού ή του φιλικού τους περιβάλλοντος. Μόνο με τη σωστή ενημέρωση η γυναίκα θα μπορέσει να προβεί στις σωστές κινήσεις και τελικά να καταφέρει να δικαιωθεί. Οι ιατροδικαστές είμαστε δίπλα στα θύματα βίας όποτε και αν μας χρειάζονται», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων.

Σταματήστε τη βία κατά των γυναικών:
Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της
Ύπατης Εκπροσώπου σχετικά με τη Διεθνή Ημέρα
για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών


«Υπό το πρίσμα της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Η βία κατά τον γυναικών αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ωστόσο εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Η αντίληψη ότι η παρενόχληση ή η βία προς τις γυναίκες είναι κανονική και αποδεκτή είναι λανθασμένη και πρέπει να αλλάξει. Έχουμε όλοι την ευθύνη να πούμε «όχι», να απορρίψουμε ανοιχτά τις πράξεις βίας ή παρενόχλησης και να σταθούμε δίπλα στα θύματα.

Η βία κατά των γυναικών εμφανίζεται παντού: στο σπίτι, στην εργασία, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, στον δρόμο, στα δημόσια μέσα μεταφοράς και το διαδίκτυο. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, και κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη ευημερία της και να την αποτρέψει από το να συμμετέχει πλήρως στην κοινωνία. Σχεδόν οι μισές γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποστεί λεκτική, σωματική ή διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 80 % των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ είναι γυναίκες.

Σε όλο τον κόσμο, 12 περίπου εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 18 ετών παντρεύονται κάθε χρόνο — ένα κορίτσι κάθε δύο δευτερόλεπτα. Τα παντρεμένα κορίτσια συνήθως μένουν σύντομα έγκυοι, εγκαταλείπουν το σχολείο και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας απ' ό,τι οι γυναίκες που παντρεύονται ενήλικες. Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί σήμερα ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, πρακτική που εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε περίπου 30 χώρες. Οι γυναίκες που μεταναστεύουν είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και εκτίθενται περισσότερο σε φαινόμενα κακοποίησης ή βίας.

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών βρίσκεται στο επίκεντρο της Ατζέντας του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι ένα πρώτο βήμα προς την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, μια προϋπόθεση για την προαγωγή, την προστασία και την πραγμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων, της δημοκρατίας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δρομολογήσει σημαντικές δράσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών θα λήξει οριστικά. Οι δράσεις μας αποδίδουν καρπούς. Τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, έχουμε στηρίξει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο κορίτσια και γυναίκες με υπηρεσίες για την προστασία και τη φροντίδα που σχετίζονται με τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των γυναικών. 3000 κοινότητες, που αντιπροσωπεύουν 8,5 εκατομμύρια άτομα, έχουν ανακοινώσει δημοσίως ότι έχουν παραιτηθεί από την πρακτική αυτή. Όσον αφορά τους γάμους ανηλίκων, η ΕΕ βοήθησε πάνω από 1,6 εκατομμύρια άτομα μέσω πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην αλλαγή της στάσης και των πρακτικών όσον αφορά τα δικαιώματα των κοριτσιών.

Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις που να μπορούν να διατυπώνονται και στη συνέχεια να εφαρμόζονται σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας και μέσω αποτελεσματικής πολυμερούς προσέγγισης. Τον περασμένο Δεκέμβριο, μαζί με τον ΟΟΣΑ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Μονάδα του ΟΗΕ για τις Γυναίκες συμφωνήσαμε σχετικά με μια παγκόσμια δράση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ενισχύουμε τη συνεργασία μας και καλούμε τους ηγέτες του κόσμου τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχουν στην εντατικοποίηση της παγκόσμιας προσπάθειας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, δρομολογήσαμε την πρωτοβουλία μας «Spotlight Initiative», μια παγκόσμια, πολυετή πρωτοβουλία με επίκεντρο την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Με μια άνευ προηγουμένου αρχική επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ προστατεύουμε και δίνουμε φωνή σε αυτές τις γυναίκες και τα κορίτσια που φιμώθηκαν από τις κοινωνίες τους και τώρα θέλουν να υψώσουν τη φωνή τους. Είμαστε επίσης επικεφαλής της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «έκκληση για ανάληψη δράσης για την προστασία από τη σεξουαλική και έμφυλη βία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης». Η δράση αυτή συγκεντρώνει περίπου 80 φορείς με σκοπό την προώθηση της υποχρέωσης λογοδοσίας για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Επίσης, καταβάλλουμε προσπάθεια για την ολοκλήρωση της προσχώρησης της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών, η οποία παρέχει στα θύματα το δικαίωμα προστασίας και υποστήριξης.

Πρέπει επιτέλους να εξαλειφθεί η έμφυλη βία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Μια ζωή χωρίς βία αποτελεί αναφαίρετο θεμελιώδες δικαίωμα: όταν στερούμε την ελευθερία από τις γυναίκες και τα κορίτσια, αυτό σημαίνει ότι στερούμε την ελευθερία απ' όλο τον κόσμο».

ΔΕΙΤΕ: Οι Γυναίκες στο Νεπάλ εξορίζονται επειδή έχουν περίοδο (εικόνες κ video)

Ιστορικό

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των γυναικών και των κοριτσιών έχουν πέσει θύματα βίας σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Η βία αυτή αποτελεί εμπόδιο στην ισότητα των φύλων, στα δικαιώματα, στη χειραφέτηση και στη συνολική ανάπτυξη των γυναικών και των κοριτσιών, καθώς και τροχοπέδη στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Από το 2016 έως το τέλος του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την εκστρατεία NON.NO.NEIN — Πες ΟΧΙ! Σταματήστε τη βία κατά των γυναικών, και με τον ρόλο αυτόν παρέχει χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ για κράτη μέλη, τοπικές κυβερνήσεις, σχετικούς επαγγελματίες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από ολόκληρη την Ευρώπη για να ενισχύσουν τις δράσεις και τις εκστρατείες τους για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Για να κλείσουμε αυτή τη χρονιά στοχοθετημένων δράσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει διάσκεψη υψηλού επιπέδου για εκπροσώπους των κρατών μελών και διεθνών οργανισμών, από κοινού με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ακτιβιστές. Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου 2018 στις Βρυξέλλες.

Η πρωτοβουλία «Spotlight», η οποία δρομολογήθηκε από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη, εξετάζει όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Μονάδα του ΟΗΕ για τις Γυναίκες θα διοργανώσουν στις 27-28 Νοεμβρίου στα Σκόπια περιφερειακό φόρουμ για την προώθηση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και στην Τουρκία της εφαρμογής της Σύμβασης για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών και της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

βία_κατά_των_γυναικών_σύμβαση_κωνσταντινούπολης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει περιφερειακή εκστρατεία για την καταπολέμηση και την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Η πρωτοβουλία, που εφαρμόζεται με τριετή σύμβαση επιχορήγησης ύψους 3,24 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2019 και θα υποστηρίξει δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης.

Περισσότερες πληροφορίες: Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη βία κατά των γυναικών


Η Γραμμή SOS 15900 για γυναίκες θύματα βίας

Η ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900 Η Γραμμή SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο.  Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: sos15900@isotita.gr. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις αρχές και τον τρόπο λειτουργίας της Γραμμής SOS 15900είναι διαθέσιμες εδώ: Κανονισμός Λειτουργίας Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900  Απευθύνεται σε γυναίκες:  που υφίστανται σωµατική κακοποίηση. που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηµατική ή λεκτική βία που υφίστανται οικονοµική βία που έχουν υποστεί βιασµό ή απόπειρα βιασµού που έχουν υπάρξει θύµατα πορνείας ή trafficking που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια Και σε :  πολίτες και φορείς, προκειµένου να πληροφορηθούν για θέµατα σχετικά µε την πρόληψη και την αντιµετώπιση της βίας κατά των γυναικών Πληροφόρηση για θέµατα ισότητας των φύλων. Ψυχοκοινωνική συµβουλευτική σε περιστατικά που απαιτούν άµεση ψυχολογική και κοινωνική στήριξη και σχετίζονται µε βία κατά των γυναικών. Παραποµπή περιστατικών σε Ξενώνες, σε Συµβουλευτικά Κέντρα κατά της βίας, σε Υπηρεσίες Υγείας, και άλλους συνεργαζόµενους φορείς. Οι σύμβουλοι:  παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής, επιδεικνύοντας συναισθηματική κατανόηση και προσφέροντας ανακούφιση στις γυναίκες. τηρούν το απόρρητο της συµβουλευτικής κι ενηµερώνουν τη συµβουλευόµενη ότι τηρούνται οι κανόνες της εχεµύθειας. ενθαρρύνουν τις γυναίκες να βγουν από την αποµόνωση, να κατανοήσουν ότι δεν είναι µόνες και ότι δεν ευθύνονται για τη βία που υφίστανται Σκοπός των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησής τους ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.

«Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη. Τώρα μπορείς να μιλήσεις».
Αυτό είναι το σύνθημα του ιστότοπου κατά της βίας των γυναικών.

Την ώρα που καταγγελίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αυτό που χρειάζεται να υπενθυμίσουμε είναι οι πληροφορίες που μπορεί να σώσουν τη ζωή κάποιου και το πόσο σημαντικό είναι να φεύγουμε, όσο δύσκολο ή πολύπλοκο είναι, από μια κατάσταση που μας κακοποιεί, μας καταπιέζει και μας παρενοχλεί.

Η Γραμμή SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα µε ένα φορέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο.

Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: sos15900@isotita.gr. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις αρχές και τον τρόπο λειτουργίας της Γραμμής SOS 15900 είναι διαθέσιμες εδώ: Κανονισμός Λειτουργίας Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900

Απευθύνεται σε γυναίκες:
  1. που υφίστανται σωματική κακοποίηση.
  2. που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία
  3. που υφίστανται οικονομική βία
  4. που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού
  5. που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking
  6. που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια

Και σε:
  • πολίτες και φορείς, προκειμένου να πληροφορηθούν για θέματα σχετικά µε την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών
  • Πληροφόρηση για θέματα ισότητας των φύλων.
  • Ψυχοκοινωνική συμβουλευτική σε περιστατικά που απαιτούν άμεση ψυχολογική και κοινωνική στήριξη και σχετίζονται µε βία κατά των γυναικών.
  • Παραπομπή περιστατικών σε Ξενώνες, σε Συμβουλευτικά Κέντρα κατά της βίας, σε Υπηρεσίες Υγείας, και άλλους συνεργαζόμενους φορείς.

Οι σύμβουλοι:
  • παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής, επιδεικνύοντας συναισθηματική κατανόηση και προσφέροντας ανακούφιση στις γυναίκες.
  • τηρούν το απόρρητο της συμβουλευτικής κι ενημερώνουν τη συμβουλευόµενη ότι τηρούνται οι κανόνες της εχεμύθειας.
  • ενθαρρύνουν τις γυναίκες να βγουν από την απομόνωση, να κατανοήσουν ότι δεν είναι μόνες και ότι δεν ευθύνονται για τη βία που υφίστανται. 
  • Σκοπός των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησής τους ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.

25η Νοέμβρη Παγκόσμια Ημέρα για την
Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών














Βίντεο Επικίνδυνες: Οι Επικίνδυνες ξυπνούν
Συνεντεύξεις κύκλος 1, επεισόδιο 1, 47 λεπ.
Όλα τα επεισόδια: 2021 - 2022 και 2022 - 2023

Το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής θίγει ζητήματα αφύπνισης και συνεχίζει τη δημόσια συζήτηση γύρω από το ελληνικό #Metoo, συνδέοντας την ελληνική εμπειρία και με το πώς εξελίχθηκε το κίνημα αυτό σε άλλες χώρες: Τι συνέβη στην Αμερική το 2017;

Γιατί καθυστέρησε το #ΜeToo να έρθει και στη χώρα μας;

Υπήρξαν τελικά κάποια κομβικά γεγονότα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στo ξέσπασμα του ελληνικού #Metoo;

Και πότε τελικά ξεκινάει η πραγματική αφύπνιση για την καθεμία μας;

Μια συζήτηση μεταξύ γυναικών που μας εισάγει και σε βασικές έννοιες σχετικά με τα ζητήματα των έμφυλων ανισοτήτων, όπως η πατριαρχία, η τοξική αρρενωπότητα, η συναίνεση.

Οι «Επικίνδυνες» δίνουν βήμα σε κάθε επεισόδιο σε διαφορετικές γυναίκες, διαφορετικών ηλικιών και εμπειριών που έρχονται στο σήμερα από πολλαπλές πορείες, για να μιλήσουν για θέματα δύσκολα και επείγοντα.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.