Οι Ψυχικές Διαστάσεις της πανδημίας Covid-19. Πως μπορώ να διαχειριστώ το άγχος μου; (videos)

Το έργο «Η Ευχή» είναι της Νεφέλης, 15 ετών [psey.gr]

Aπολογισμός των διαδικτυακών συζητήσεων
«Οι Ψυχικές Διαστάσεις της πανδημίας»
6 και 10 Φεβρουαρίου του 2021, ekpse.gr
Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας.

Λαμβάνοντας υπόψη την ψυχολογική πίεση που νιώθουν οι πολίτες από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 και την ανάγκη για φροντίδα της ψυχικής υγείας πιο επιτακτική από ποτέ η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος (ΕΚΨ Π.), Δομή Ν. Φωκίδας διοργάνωσε δύο Διαδικτυακές Συζητήσεις με γενικό τίτλο «Οι Ψυχικές Διαστάσεις της πανδημίας». Η δράση εντάχθηκε στο πλαίσιο της Πράξης (MIS 5038236) «Παροχή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Κοινότητα (Νομού Φωκίδας)» της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος.

Βασικός στόχος η ευαισθητοποίηση της κοινότητας σχετικά με τη σημασία της φροντίδας της ψυχικής υγείας σε αυτήν την δύσκολη περίοδο που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας του κορoνοϊού.


Η πρώτη διαδικτυακή συζήτηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021 και εστίασε στις ψυχικές διαστάσεις της πανδημίας σε παιδιά και εφήβους. Στο πλαίσιο της συζήτησης προσεγγίστηκαν θέματα που αφορούσαν στις επιπτώσεις της πανδημίας σε επίπεδο ψυχικής υγείας παιδιών κι εφήβων, σε εκδηλώσεις άγχους στα παιδιά και τους εφήβους και πότε να ανησυχούμε γι’ αυτές, τρόπους ενίσχυσης μηχανισμών ψυχικής ανθεκτικότητας για το άτομο και την οικογένειά του, καθώς και στην ανάδειξη του ρόλου του οικογενειακού και σχολικού περιβάλλοντος, όπως και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Την συζήτηση άνοιξε η πρόεδρος της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος, Αθηνά Φραγκούλη-Σακελλαροπούλου, Λογοπεδικός Phd και συμμετείχαν οι Φλωρίκα Γκιζάρη, Παιδοψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτρια, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας για παιδιά και εφήβους, Ευπραξία Μπελτοβά, Ιατρός στην ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος, Αθανασία Τζιμαρά, Λογοθεραπεύτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας Φωκίδας της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος, καθώς και οι διευθύντριες της Α/βάθμιας και Β/βαθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας, κ.κ. Παπαϊωάννου και Λαμπίδη αντίστοιχα.

Ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από την Αντωνία Μπατζόγλου, Ψυχολόγο – Δραματοθεραπεύτρια στην ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση εδώ:












Η δεύτερη διαδικτυακή συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021, και αφορούσε στις ψυχικές διαστάσεις της πανδημίας στον ενήλικο πληθυσμό.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν νιώθουμε ψυχικά πιεσμένοι; Πως μπορώ να διαχειριστώ το άγχος μου; Τι σημαίνει η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα για τα άτομα με ήδη υπάρχουσα ψυχική διαταραχή και πως μπορούμε να βοηθήσουμε αν υπάρχει κάποιος στο οικογενειακό μας περιβάλλον; Έχει η πρόληψη τη δυναμική να καθιστά ψυχικά ανθεκτική μια κοινότητα;

Η συζήτηση που αναπτύχθηκε εμπεριείχε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα συναισθήματα που γεννά η πανδημία στον καθένα από εμάς, πολίτες της κοινότητας, άτομα με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Έγινε αναφορά στα αίτια αλλά και στη διαχείριση του άγχους, στον ρόλο του επαγγελματία ψυχικής υγείας αλλά και στο τρόπο ενεργοποίησης του ίδιου του ατόμου και του ευρύτερου περιβάλλοντός του στη διαχείριση πρωτόγνωρων συνθηκών.

Την συζήτηση άνοιξε η πρόεδρος της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος, Αθηνά Φραγκούλη-Σακελλαροπούλου, Λογοπεδικός Phd και συμμετείχαν οι Χρήστος Σκαμνέλος, Ψυχίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Αγρινίου, Αθανάσιος Βούτσινος, Ψυχίατρος, ΚΜΨΥ Ν. Φωκίδας, Μαρία Μπαλωμένου, Κοινωνική Λειτουργός, Επιστημονικά Υπεύθυνη ΚΜΨΥ Ν. Φωκίδας της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος. 

Σημαντική ήταν η τοποθέτηση της κας Γαλάτου, τομεάρχη νοσηλευτικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας, η οποία μας μίλησε τόσο από την πλευρά του επαγγελματία υγείας όσο και του νοσούντα καθότι νόσησε και η ίδια από covid19 προ μηνός.

Ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από την Ιωάννα Καλλία, Ψυχολόγο στην ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος.

Η διοργάνωση εντάχθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος με κεντρικό μήνυμα «Μίλα για όσα νιώθεις», που παροτρύνει να μην σκεπάζουμε τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να μας κατακλύζουν, αλλά να μιλήσουμε γι’ αυτά και να αναζητήσουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε, ενόσω καλλιεργούμε ό,τι θετικά βιώνουμε.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση εδώ:












Από την έναρξη της πανδημίας, η «ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος»
παραμένει δίπλα στα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα
και την κοινότητα, προσφέροντες απρόσκοπτα τις δωρεάν
υπηρεσίες της, δια ζώσης ή μέσω τηλεφωνικών και διαδικτυακών συνεδριών.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.ekpse.gr.

Π. Σακελλαρόπουλος - Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων
Institute of Mental Health for Children and Adults. P. Sakellaropoulos


Δεν αλλάζουμε τη διάγνωση, αλλάζουμε τη μοίρα του
ανθρώπου. Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος (1926-2018)


Η πρόεδρος της Ε.Κ.Ψ & Ψ.Υ Α. Φραγκούλη στο Star












Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.Σακελλαρόπουλος είναι επιστημονικό μη κερδοσκοπικό σωματείο. Ιδρύθηκε το 1981 και έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την ψυχική υγεία έχοντας συμβάλει ιδιαίτερα στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Μια ομάδα συνεργατών με επικεφαλής τον καθηγητή Π. Σακελλαρόπουλο από το 1964 άρχισε να εργάζεται για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στη χώρα μας, εμπνευσμένη από το πνεύμα της Κοινωνικής – Κοινοτικής Ψυχιατρικής. Άρχισαν να δουλεύουν το μοντέλο της Ψυχιατρικής Περίθαλψης στο σπίτι του αρρώστου (Ψ.Π.Σ.Α.). Έκτοτε, επεκτείνει τις δραστηριότητες διαρκώς σε διάφορες υποβαθμισμένες περιοχές της επικράτειας.

Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος - YouTube


Το μη κερδοσκοπικό επιστημονικό σωματείο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.) ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1996 και διατηρεί, δυνάμει αδείας της διευθύνσεως ψυχικής υγείας του υπουργείου υγείας, Κέντρο Ημέρας για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με ψυχικές διαταραχές.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων είναι από την ίδρυσή του ο Καθηγητής Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής κ. Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, του οποίου η πολυετής αφιλοκερδής επιστημονική, εκπαιδευτική και κοινωνική προσφορά στον χώρο της ψυχικής υγείας και ιδίως στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την αποασυλοποίηση στα πλαίσια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, είναι αδιαμφισβήτητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: