Σελίδες

Η Κλεμμένη Ελλάς: Από την Ακρόπολη στην Αφαία, τον Επικούρειο Απόλλωνα, Νίκη Σαμοθράκης και Αφροδίτη Μήλου στα χέρια των αρχαιοκαπήλων (Videos)


Η μεγαλύτερη υπόθεση 
αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα: 

ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΕΛΛΑΣ: Από την λεηλασία της Ακρόπολης
στην αρπαγή των γλυπτών της Αφαίας στην Αίγινα.
Οι «αρχαιόφιλοι» περιηγητές, που έγιναν αρχαιοκάπηλοι.

Ο Επικούρειος Απόλλωνας, η Νίκη Σαμοθράκης και η
Αφροδίτη Μήλου στα χέρια των αδίστακτων αρχαιοκαπήλων»

Η «Μηχανή του Χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Τη λεηλασία των αρχαίων ελληνικών μνημείων από τον Έλγιν μέχρι τον Κόκερελ παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Την αρχή έκανε ο λόρδος Έλγιν, που απέσπασε γλυπτά από την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, προκαλώντας μεγάλες φθορές στο μνημείο. Η εκπομπή απαντά στο ερώτημα πως έστησε την επιχείρηση αρπαγής και πως ξεπέρασε τις διεθνείς αντιδράσεις και φωτίζει την μετέπειτα πορεία του στη Βρετανία.

Η έρευνα δείχνει πως πολλοί αρχαιόφιλοι «εμπνεύστηκαν» από τις αρπαγές του Έλγιν και τους έστησαν δικές τους επιχειρήσεις.

Η ομάδα του βρετανού Ρόμπερτ Τσαρλς Κόκερελ, που αποτελείτο από έναν Γερμανό και ένα Δανό, απογύμνωσαν δυο κορυφαίους Αρχαίους Ελληνικούς ναούς, υπό το πρόσχημα της αρχαιοφιλίας και της επιστημονικής έρευνας:

Τον Ναό της Αφαίας στην Αίγινα και στον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ηλεία.

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος κατέγραψε τις αρπαγές με την βοήθεια αρχαιολόγων και ιστορικών που παρουσιάζουν τις ιστορίες μέσα από τους δύο ναούς. Οι ειδικοί περιγράφουν την ιστορία του κάθε μνημείου αλλά και το πώς τμήματά τους κατέληξαν στο Λονδίνο και το Μόναχο.

Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα και αυτοί που αρχικά κατήγγειλαν τους αρχαιοκάπηλους μπήκαν τελικά στο πειρασμό και άρπαξαν ελληνικές αρχαιότητες. Αυτό έπραξε ο επικριτής του Έλγιν, Έντουαρτ Κλάρκ, ο οποίος έκλεψε την περίφημη Καρυάτιδα της Ελευσίνας, που σήμερα εκτίθεται στην Βιβλιοθήκη τους Κέιμπριτζ στην Αγγλία.

Στην εκπομπή μιλούν οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι των μνημείων:

Ελένη Μπάνου έφορος Αθηνών, Θέμης Βάκουλης- αρχαιολόγος, Γεωργία Χατζή- έφορος Ηλείας, Κώστας Παπαδόπουλος- μηχανικός Ναού Επικούρειου Απόλλωνα, Ελίνα Σταματάτου – αρχαιολόγος, Κατερίνα Ταυρή- ξεναγός, Μαίρη Αδαμοπούλου- δημοσιογράφος, Αγγελική Κοσμοπούλου – αρχαιολόγος, Αυγή Καλογιάννη- ξεναγός, Θάνος Σίδερης- αρχαιολόγος και άλλοι επιστήμονες.

Η «ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΕΛΛΑΣ»: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΑ.
ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΦΙΛΟΙ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ»

Δείτε το βίντεο με το Α' ΜΕΡΟΣ ►►►►►►►




Η Μηχανή του χρόνου «ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΕΛΛΑΣ» Β' ΜΕΡΟΣ

Η κλεμμένη Ελλάδα στα μουσεία της Ευρώπης.
Πώς η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης
κατέληξαν στο Λούβρο και τα γλυπτά του Επικούρειου
Απόλλωνα στο Βρετανικό Μουσείο.

Η “ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΕΛΛΑΣ”: Επικούρειος Απόλλωνας, Νίκη
Σαμοθράκης και Αφροδίτη Μήλου στα χέρια των αρχαιοκαπήλων»

Τις αρπαγές αρχαιοτήτων των αρχαιοκαπήλων που ακολούθησαν το παράδειγμα του Έλγιν, παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου», ο Χρίστος Βασιλόπουλος στη «Μηχανή του Χρόνου».

Το δεύτερο μέρος του μεγάλου αφιερώματος στις ελληνικές αρχαιότητες που βρίσκονται στο εξωτερικό, η εκπομπή παρουσιάζει την δράση της ομάδας του Βρετανού Κόκερελ, που μετά την αρπαγή των γλυπτών από το ναό της Αφαίας στην Αίγινα, συνέχισε τη δράση της στην Ηλεία και τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.

Ο Ναός, αποκαλείται και Παρθενώνας της Πελοποννήσου και είχε την ίδια τύχη με τον Παρθενώνα των Αθηνών. Λεηλατήθηκε από Ευρωπαίους με αποτέλεσμα 23 πλάκες από τη ζωφόρο να βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.

Η εκπομπή παρουσιάζει ακόμα το χρονικό της αρπαγής δύο αγαλμάτων αποτελούν εδώ και περισσότερο από δύο αιώνες, πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες στο μουσείο του Λούβρου.

Την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης.

Το άγαλμα της Αφροδίτης βρέθηκε από έναν ντόπιο αγρότη, αλλά μετά από διαπραγματεύσεις και διαμάχες στο λιμάνι του νησιού κατέληξε στα χέρια των Γάλλων. 

Οι Οθωμανοί για μια ακόμη φορά έδωσαν με ευκολία άδεια να αρπάξουν κομμάτια της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκτός από τη στήριξη των Οθωμανών, οι αρχαιοκάπηλοι είχαν και τη στήριξη των χωρών τους, που επιδίδονταν επίσημα σε κυνήγι ελληνικών αρχαιοτήτων.

Με την ίδια άνεση, εξασφάλισε την άδεια και ο Γάλλος Κάρολος Σαμπουαζό, για να ανασκάψει και αρχαιότητες από τη Σαμοθράκη. 

Ένας Έλληνας εργάτης βρήκε το άγαλμα της Νίκης και με συνοπτικές διαδικασίες, το γλυπτό κατέληξε και αυτό στο μουσείο του Λούβρου, όπου σήμερα εκτίθεται σε περίοπτη θέση.

Η εκπομπή κάνει μια μικρή στάση στη Δήλο, το Ιερό νησί του Απόλλωνα, το οποίο δέχτηκε κατά καιρούς λεηλασίες.

Σε αυτό βοήθησε τα γεγονός ότι το νησί δεν κατοικείτο. Έτσι το κολοσσιαίο άγαλμα των Ναξίων, που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα, το άρπαξαν Ενετοί και στη συνέχεια καταστράφηκε. Αλλά και ένα από τα περίφημα λιοντάρια κατέληξε στη Βενετία αλλά εκεί “αποκεφαλίστηκε για να αποκτήσει νέο κεφάλι με χαίτη.

Τελευταίος σταθμός η Θεσσαλονίκη, που δεν έμεινε αλώβητη από τη μανία των αρχαιοκαπήλων.

Ο Γάλλος παλιογράφος Εμμανουέλ Μιλέρ (Emmanuel Miller 1812-1886), έφτασε στην πόλη έχοντας εντολή να αρπάξει ένα ολόκληρο κτίσμα που βρισκόταν στην εβραϊκή αγορά και το οποίο κοσμούσαν 4 μαρμάρινες ανάγλυφες κολόνες. Λόγω της έλλειψης υποδομής, αλλά και της αντίδρασης των κατοίκων, ο Μιλέρ άρπαξε τελικά μόνο τις κολόνες, που βρίσκονται και αυτές στο μουσείο του Λούβρου.

Δείτε το βίντεο με το Β' ΜΕΡΟΣ ►►►►►►►

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.