Σελίδες

Το όνειρο του οσίου Πέτρου του Αθωνίτη για την Παναγία και το Άγιον Όρος (Αγίου Γρηγορίου Παλαμά)

όσιος Πέτρος Αθωνίτης Αγιογραφία του κυρ-Μανουήλ Πανσέληνου (1290-1320) στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους, Καρυές.
Αγιογραφία κυρ-Μανουήλ Πανσέληνου (1290-1320)
στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους, Καρυές.

Τα παρακάτω, τα γράφει ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, αναφερόμενος στον βίο του οσίου Πέτρου (12 Ιουνίου), ο οποίος κλήθηκε θαυματουργικά στην μοναχική ζωή, και τελικά μετά από πολλούς αγώνες, κόπους, και παγίδες του εχθρού της ψυχής, κατόρθωσε να βγει νικητής, με την χάρη του Θεού, στον πνευματικό στίβο. 

Ακολουθεί απόσπασμα στο οποίο περιγράφεται ένα όνειρο που είδε εκ Θεού για την Παναγία και την προστασία της για το Άγιο Όρος.

Σοφία Ντρέκου

Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου που διαλέγει τη χερσόνησο του Άθωνα, βρίσκεται στην Ιερά Μέγιστη Μονή Βατοπαιδίου.
Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου που διαλέγει τη χερσόνησο
του Άθωνα, βρίσκεται στην Ιερά Μέγιστη Μονή Βατοπαιδίου.

Αγίου Γρηγορίου Παλαμά: «Τέτοια λοιπόν ελπίδα έχοντας, βλέπει σε όνειρο την αειπάρθενη Μητέρα του Θεού και δίπλα να παραστέκεται τον επιμελητή του Νικόλαο σε σχήμα υπηρέτη και να της λέγει με ήρεμη φωνή, «Που θα καταλύσει ο Πέτρος, Δέσποινα»;
 • κι εκείνη να απαντά με φαιδρότητα και κοσμιότητα·
«Υπάρχει στην ευρωπαϊκή γη ένα όρος ωραιότατο και πολύ μεγάλο, που είναι στραμμένο προς το νότο και εισέρχεται πολύ προς την θάλασσα· εγώ λοιπόν επιλέγοντας αυτό το όρος από όλη τη γη έκρινα να το προσφέρω στους μοναχούς ως ταιριαστό καταγώγιο· γι’ αυτό μάλιστα το αφιέρωσα στον εαυτό μου ως ιδιαίτερο ενδιαίτημα, και από τώρα θα ονομαστεί Άγιο· θα υπερασπιστώ σε όλη τη ζωή τους εκείνους που επάνω σ’ αυτό αναλαμβάνουν τον αγώνα προς τον κοινό εχθρό των ανθρώπων και θα είμαι πάντοτε γι’ αυτούς ακαταμάχητος σύμμαχος, εισηγητής των πρακτέων, εξηγητής των μη πρακτέων, κηδεμών, ιατρός, τροφεύς για όποια τροφή και ιατρεία θέλεις, όση χρειάζεται για το σώμα και το συγκρατεί και το ωφελεί, και όση διεγείρει και δυναμώνει το πνεύμα και δεν του επιτρέπει να πέσει από το καλό· θα συστήσω μάλιστα και στον Υιό και Θεό μου, σε όσους συμβεί να τελειώσουν καλώς τον εδώ βίο, να δώσει τελεία άφεση των αμαρτιών τους».

Γνωρίζω ότι ο λόγος αυτός έφερε εύλογα σε όλους ηδονή, διότι επαγγελόταν αναμφισβήτητα την από εμάς και από όλους τους καλώς φρονούντας περισπούδαστη σωτηρία για την ψυχή· διότι, όταν η μητέρα του Θεού, η οποία κατέστησε και τα αδύνατα δυνατά, υπόσχεται ότι θα βοηθήσει, και όχι μόνο εδώ ούτε μόνο κατά το παρόν, αλλά και κατά τον μέλλοντα αιώνα, και όχι μόνο ενεργώντας σε μικρά ζητήματα, αλλά προξενώντας απαλλαγή εκείνων των αρρήτων ευθυνών και απόλαυση των αφθάρτων αγαθών, ποιος δεν θα ένοιωθε υπερβολική ευχαρίστηση, αν έχει νου;

Αλλά ας προχωρήσουμε στη συνέχεια. Αφού η Θεοτόκος είπε αυτά περί του όρους και στο τέλος πρόσθεσε ότι και ο Πέτρος εκεί θα ζήσει, αυτός ξυπνά, σηκώνεται για προσευχή, περισσότερο από κάθε φορά χαρούμενος και σαν πτερωμένος στην ψυχή, όπως είναι εύλογο για τον αξιωμένον τέτοιων θεαμάτων και τέτοιων ακροαμάτων».

«Εις τον βίο του οσίου Πέτρου του εν Άθω», 
έργα αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ΕΠΕ 8, 
σελ. 289-291. Επιμέλεια, Πηγή: sophia-ntrekou.gr

 • Όταν ανέβηκε η Θεομήτωρ στο όρος των Ελαιών για να προσευχηθεί, έγειραν τα δέντρα και την προσκύνησαν.
Κατά την γενική αγιορείτικη παράδοση, η Κυρία Θεοτόκος με τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, ταξίδευε με πλοίο από την Παλαιστίνη στην Κύπρο, για να επισκεφτεί τον Άγιο Λάζαρο (τον αναστημένο εκ νεκρών). Λόγω όμως μεγάλης τρικυμίας και με υπερφυσικό τρόπο, το πλοίο βρέθηκε στον Άθω και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Κλήμεντος στη Μονή Ιβήρων.

Εκεί οι κάτοικοι του Άθω, οδηγούμενοι από τη θεία Πρόνοια, έσπευσαν να υποδεχθούν την μητέρα του Κυρίου μας Παναγία και αφού άκουσαν τη διδασκαλία της δέχθηκαν το Χριστιανισμό. Λέγεται επίσης από την παράδοση, ότι όταν πλησίαζε το πλοίο της Παναγίας το Άγιο Όρος, καταστράφηκε το μεγάλο άγαλμα του Διός που βρισκόταν στην κορυφή του Όρους και τα υπόλοιπα είδωλα συνετρίβησαν. Η κορυφή του Άθω και όλα τα δέντρα και τα σπίτια έκλιναν και προσκύνησαν προς το μέρος του λιμανιού του Κλήμεντος όπου έμπαινε το καράβι της Παναγίας.
 
Την άφιξη της Θεοτόκου στο Όρος αναφέρουν οι κώδικες 
Λ' 66 και Ι' 31 της Λαυριώτικης βιβλιοθήκης. sophia-ntrekou.gr
Περισσότερα: Άγιον Όρος, Μοναχισμός

Ο όσιος Πέτρος ο Αθωνίτης
Η μνήμη του τιμάται 12 Ιουνίου.

Ο όσιος Πέτρος ο Αθωνίτης Αγιογραφία Παχωμαίων Αγίου Όρους
Αγιογραφία Παχωμαίων Αγίου Όρους

Ένας από τους περιφημότερους ασκητές του αγιοτόκου Άθωνα. Κατά τούς βιογράφους του ήταν στρατιωτικός στο επάγγελμα και άνηκε στ’ ανακτορικά τάγματα των «σχολαρίων». Πολεμώντας κατά των Αράβων αιχμαλωτίσθηκε στη Μεσοποταμία και αλυσοδεμένος οδηγήθηκε στη φυλακή. Με θαυμαστό τρόπο απελευθερώθηκε από τούς αγίους Νικόλαο και Συμεών τον Θεοδόχο και κατευθύνθηκε στη Ρώμη, όπου κι έγινε κατά τον πόθο του μοναχός.
Επιστρέφοντας στην Ανατολή, το πλοίο που τον μετέφερε σταμάτησε στον ‘Άθωνα και ο όσιος εγκαταστάθηκε σε ερημικό τόπο, που του τον υπέδειξε η Θεοτόκος με τον άγιο Νικόλαο

Η Θεοτόκος είπε στον πρώτο γνωστό ασκητή του Όρους Πέτρο πως ο Άθωνας της δόθηκε από τον Υιό της ως κληρονομιά, για να προστρέχουν όσοι θέλουν να υπηρετήσουν τον Θεό απερίσπαστα. Η αγάπη της θα είναι μαζί με τούς πιστούς δούλους του Θεού και η χαρά της μεγάλη, γιατί εδώ στο «Περιβόλι» της θα δοξολογείται συνεχώς το όνομα του Υιού Της. Θα δοξάσει το Όρος σε όλο τον κόσμο και όσους υπομείνουν τους πόνους της ασκήσεως θα τους αξιώσει μεγάλων χαρισμάτων, Η ιατρός, φρουρός και Κυρία του αγίου τόπου.

Έτσι ο όσιος Πέτρος με την βοήθεια της Παναγίας κατοίκησε σ’ ένα μικρό σπήλαιο, που σώζεται μέχρι σήμερα, με ναΐδριο και κελλί, μεταξύ Μ. Λαύρας και Καυσοκαλυβίων. Έζησε 53 χρόνια με αυστηρότατη και υπερθαύμαστη άσκηση, τρεφόμενος με βότανα και ουράνιο άρτο, δίχως σκεπάσματα κι ενδύματα, γιατί του είχαν φθαρεί, με πολλούς και διαφόρους πειρασμούς δαιμόνων. Σκεπάσματα του οι τρίχες του σώματος, τα μαλλιά της κεφαλής του, η μέχρι τα γόνατα γενειάδα του και φύλλα δέντρων. Κατά τους εγκωμιαστές του, η άσκηση του συνοδό συνεχή, είχε την προσευχή και η ξενιτεία του την απάθεια. Για σκέπη είχε τον ουρανό και για κλίνη τη γη. Υπέμενε όλα τα λυπηρά μεγαλόψυχα για τη μελλοντική δόξα των ουρανών.

Ένα χρόνο πριν από τον θάνατο του ο Θεός επέτρεψε να τον συναντήσει ένας κυνηγός, για να γίνει γνωστή στους κατοπινούς η ισάγγελη βιοτή του. Τον επόμενο χρόνο, όταν ο κυνηγός επανήλθε με δύο μοναχούς, βρίσκει τον όσιο κοιμηθέντα. Παραλαμβάνουν το σώμα του και το μεταφέρουν στις Φώκες της Θράκης, όπου έγινε πηγή αγιασμού και ιατρείας των ασθενών. Κατά μία νεώτερη εκδοχή ο τάφος του υπάρχει στη μονή Ιβήρων.

Τον βίο του έγραψαν ο μοναχός Νικόλαος ο Σιναΐτης κατά τον 9ο αιώνα και ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. Κανόνα συνέθεσε προς τιμή του ο Ιωσήφ ο Υμνογράφος, ο οποίος αναφέρει περί ευωδίας του τιμίου λειψάνου του, και άλλη ακολουθία ο ιερομόναχος Διονύσιος Αγιαννανίτης.

Πηγή: Από το βιβλίο «Οι άγιοι του Άγιου Όρους», 

FaceBook ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΘΩ 8 Φεβρουαρίου 2017 στις 1:37 μ.μ.

Σπύρος Περιστερακης: Ti μου θυμίζεις Σοφία μου. Μια κρύα χειμωνιάτικη ημέρα με αρκετό χιόνι τολμήσαμε να διασχίσουμε τη διαδρομή, Αγία Λαύρα, Καυσοκαλύβια και από κει στην Αγίου Παύλου. Σε κάποιο σημείο σαν σωστός οδηγός, έχασα το μονοπάτι και βάδιζα με την αγωνία και το άγχος χωρίς να το μεταδίδω στην ομάδα, φτάναμε σε αδιέξοδο, μπροστά μας γκρεμός. Μέσα στην καταχνιά μου μύρισε καπνός από τζάκι και κάτι από μυρουδιά μουλαριών, ανέκαμψα, ανάθαρεψα και βρήκα το χρώμα μου, δεδομένου ότι η ωρα της νύχτας επικειτω. Βρεθήκαμε μπροστά σε μια καλύβη. Χτυπήσαμε την πόρτα και μας άνοιξε ο Θεός με το πρόσωπο του Γέροντος Πέτρου, υποτακτικού του Γέροντος Ισιδώρου. Εκεί έμαθα ότι η καλύβη τους ήτανε το σημείο στο οποίο ο όσιος Πέτρος μόνασε, μας έδειξαν κάποιες εικόνες που η γενειάδα του κάλυπτε τη γύμνια του. Μάθαμε για το έργο του και πως βρέθηκε εκεί. Έμαθα επίσης όσα δεν έμαθα ποτέ μου στα βιβλία. Άλλαξα τρόπο ζωής. Στην καλύβη του Οσίου Πέτρου δεν χάθηκα αλλά βρήκα την χαμένη ψυχή μου. 16 Φεβρουαρίου 2017 στις 2:46 μ.μ.

Σοφία Ντρέκου: κ. Σπυρος, τί όμορφη ιστορία! Σας ευχαριστώ θερμά. Την μεταφέρω τώρα αμέσως στην δημοσίευσή μου. 12 Φεβρουαρίου 2017 στις 1:18 π.μ.

Σπύρος Περιστερακης: Σοφία Ντρέκου, έγινες η αιτία Σοφία μου να τα θυμηθώ. 12 Φεβρουαρίου 2017 στις 1:19 π.μ.

Σοφία Ντρέκου: Το πρόσθεσα στο τέλος!! Βοήθειά μας ο Όσιος Πέτρος και οι άγιοι Γέροντες Πέτρος και Ισίδωρος! 12 Φεβρουαρίου 2017 στις 1:30 π.μ.

Σπύρος Περιστερακης: Σοφία Ντρέκου Ο Γέροντας Ισίδωρος κοιμήθηκε. ήμουνα ο πρώτος που δέχτηκε να τον φωτογραφίσω και να γράψω σε κασέτα μια συνομιλία μας. 12 Φεβρουαρίου 2017 στις 1:33 π.μ.

Σοφία Ντρέκου: Την ουράνια ευχή του να έχετε κ. Σπύρο! 12 Φεβρουαρίου 2017 στις 1:44 π.μ.

Σπύρος Περιστερακης: Σοφία Ντρέκου και εσύ Σοφία. 12 Φεβρουαρίου 2017 στις 1:46 π.μ.


3 σχόλια:

 1. Όταν ανέβηκε η Θεομήτωρ στο όρος των Ελαιών για να προσευχηθεί, έγειραν τα δέντρα και την προσκύνησαν.
  Κατά την γενική αγιορείτικη παράδοση, η Κυρία Θεοτόκος με τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, ταξίδευε με πλοίο από την Παλαιστίνη στην Κύπρο, για να επισκεφτεί τον Άγιο Λάζαρο (τον αναστημένο εκ νεκρών). Λόγω όμως μεγάλης τρικυμίας και με υπερφυσικό τρόπο, το πλοίο βρέθηκε στον Άθω και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Κλήμεντος στη Μονή Ιβήρων.
  Εκεί οι κάτοικοι του Άθω, οδηγούμενοι από τη θεία Πρόνοια, έσπευσαν να υποδεχθούν την μητέρα του Κυρίου μας Παναγία και αφού άκουσαν τη διδασκαλία της δέχθηκαν το Χριστιανισμό. Λέγεται επίσης από την παράδοση, ότι όταν πλησίαζε το πλοίο της Παναγίας το Άγιο Όρος, καταστράφηκε το μεγάλο άγαλμα του Διός που βρισκόταν στην κορυφή του Όρους και τα υπόλοιπα είδωλα συνετρίβησαν. Η κορυφή του Άθω και όλα τα δέντρα και τα σπίτια έκλιναν και προσκύνησαν προς το μέρος του λιμανιού του Κλήμεντος όπου έμπαινε το καράβι της Παναγίας.

  Την άφιξη της Θεοτόκου στο Όρος αναφέρουν οι κώδικες Λ' 66 και Ι' 31 της Λαυριώτικης βιβλιοθήκης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Βυθούλκα για την ενημέρωση των κωδικών της Λαυριώτικης βιβλιοθήκης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ῥάβδον προορῶν σε τὴν Θεοτόκον, ἄνθος δὲ πάλιν τὸ ἐκ σοῦ, σαρκούμενον Λόγον, προήγγειλεν ὁ ἔνδοξος, Ἡσαΐας Πανάχραντε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή