Το Άγιο Όρος πριν από 100 χρόνια σε βίντεο ντοκουμέντο του 1919 ~ αφιέρωμα videos

Βίντεο Ντοκουμέντο: Έτσι ήταν το Άγιο Όρος πριν από 100 χρόνια

Το Άγιον Όρος σε γαλλικό 
ντοκιμαντέρ του 1919

Βίντεο Ντοκουμέντο: Έτσι ήταν το Άγιο Όρος πριν από 100 χρόνια - Η καθημερινότητα πριν από έναν αιώνα στο «λίκνο» της Ορθοδοξίας.

Mount Athos Film Archive / Αγιορειτική Ταινιοθήκη: Πώς ήταν το Άγιο Όρος πριν από έναν αιώνα, ποιά ήταν τα διακονήματα των μοναχών και ποιά η καθημερινότητα στην Αθωνική Πολιτεία, περιγράφει με μαγνητοσκόπηση της εποχής του 1917, ένα κινηματογραφικό συνεργείο λήψεων.

Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται σε αυτό το εξαιρετικά σπάνιο υλικό από το Άγιο Όρος, που κινηματογραφήθηκε κατά τα έτη 1917 και 1918 και δείχνει τη λειτουργική ζωή και όλα όσα βρήκαν παρακαταθήκη οι σημερινοί μοναχοί που διακονούν σήμερα το Περιβόλι της Παναγίας, αλλά και από τα Μετέωρα.

Το πρώτο μέρος του βίντεο γαλλικής παραγωγής που φιλοξενείται από την «Αγιορείτικη Ταινιοθήκη», περιέχει υλικό από τα Μετέωρα με θέα τις πεδιάδες της Θεσσαλίας.

Το μεγαλύτερο μέρος του βίντεο, ωστόσο, είναι αφιερωμένο στο Άγιο Όρος, και περιλαμβάνει ιερές πομπές από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου προς στις Καρυές και από την Ιερά Μονή Ιβήρων προς το Βατοπαίδι καθώς και σπάνια πλάνα από τις Ιερές Μονές. Διακριτό είναι επίσης το Μοναστήρι της Σιμωνόπετρας, που κρέμεται στην αρχαία πλαγιά με θέα στη θάλασσα.

Το συγκεκριμένο υλικό αποτελεί παράθυρο στο παρελθόν και κάνει τον θεατή να ταξιδεύει στην καθημερινότητα των μοναχών, των αρχών του περασμένου αιώνα.

Mount Athos Film Archive / Αγιορειτική Ταινιοθήκη, Parts:
• Grand Meteore 1917
• Le Mont Athos - Ermitages et Monastères, 1918
• Le Mont Athos - Les Processions de Pâques, Vatopédi et Karyès 1917
• Le Mont Athos - Les Processions de Pâques, Iviron et Vatopédi 1918


sophia-ntrekou.gr: Δείτε το συγκλονιστικό, από κάθε άποψη, βίντεο.



Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Περιλαμβάνει τις είκοσι Ιερές Μονές, τα εξαρτήματά τους και διάφορα καταστήματα και υπηρεσίες. Ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία». Από το 1988 συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ιστορικά Στοιχεία του Αγίου Όρους 

Η χερσόνησος του Αγίου Όρους κατά την προχριστιανική εποχή ονομαζόταν Ακτή ή Άθως. Το όνομα Άθως το πήρε από το ομώνυμο όρος που υπάρχει σ’ αυτή και έχει ύψος 2033 μέτρα.

Κατά την πρώτη εκστρατεία των Περσών εναντίον της Ελλάδος (491-490 π.Χ.) ναυάγησαν, λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής, τα 300 πλοία του γαμπρού του Ξερξη Μαρδονίου στο ακρωτήριο του Άθω και έτσι ματαιώθηκε η εκστρατεία.

Μετά από δέκα χρόνια (481-480 π.Χ.) έγινε η δεύτερη εκστρατεία των Περσών εναντίον της Ελλάδος και της Ευρώπης. Ο Ξέρξης, που ήταν ο ίδιος επικεφαλής της εκστρατείας αυτής, για να αποφύγει τον περίπλου του Άθω, φοβούμενος μήπως έχει και αυτός την ίδια τύχη με τον Μαρδόνιο, έκοψε τη χερσόνησο Ακτή στο στενότερο μέρος της και έτσι πέρασε τα πλοία του στη νότια Ελλάδα.

Αρκετές πληροφορίες για τις πόλεις και τους κατοίκους τής χερσονήσου Ακτής μάς δίνουν οι ιστορικοί Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Σκύλαξ κ.ά. Έτσι από αυτούς πληροφορούμαστε για τις πόλεις του Άθω: τη Σάνη, το Δίον, την Ολόφυξο, την Ακρόαθω ή Ακροθώους, τη Θύσσο, τη Χαλανδρία, την «Ουρανίαν Πόλιν» (Ουρανούπολη), την Κορασία.

Οι πόλεις αυτές ήταν διοικητικά αυτόνομες με ιδιαίτερη Βουλή και Ταμείο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι αποφάσεις της Βουλής υποβάλλονταν στην κρίση του Δήμου και ο λαός είχε τον τελευταίο λόγο.

Ο Άθως ως μοναστικό κέντρο 

Από τα πρώτα χρόνια της διαδόσεως του Χριστιανισμού το κήρυγμα του Ευαγγελίου μεταδόθηκε και στους κατοίκους της χερσονήσου του Άθω. Η παράδοση μάλιστα αναφέρει ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος έκτισε εδώ τρεις ναούς προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου. Έναν από αυτούς τον έκτισε στο κέντρο της χερσονήσου, στη θέση όπου είναι σήμερα ο Ναός του Πρωτάτου, στις Καρυές.

Από την εποχή αυτή φαίνεται ότι σιγά-σιγά αρχίζουν να έρχονται και να εγκαταβιώνουν στην είσοδο της χερσονήσου μοναχοί, να κτίζουν μοναστήρια και να οργανώνονται σε μοναστική κοινότητα.

Κατά τον 7ο, 8ο και 9ο αιώνα έχουμε πλέον οργανωμένο μοναχισμό στον Άθωνα.

Ο όσιος Πέτρος ο Αθωνίτης θεωρείται από τους παλαιότερους γνωστούς μοναχούς που ασκήτεψαν στον Άθωνα. Ασκήτεψε σε δύσβατη περιοχή του Αγίου Όρους 53 χρόνια. Σε όραμα η Παναγία του υπέδειξε τον τόπο ασκήσεως αλλά και την ιδιαίτερη προστασία Της προς τους μοναχούς του Αγίου Όρους.
Δείτε: Το όνειρο του οσίου Πέτρου του Αθωνίτη για την Παναγία και το Άγιον Όρος (Αγίου Γρηγορίου Παλαμά)
(Βλ. Νικηφόρου Κωνσταντίνου [Μικραγιαννανίτου] Μητροπολίτου 
Κεντρώας Αφρικής, Το Άγιον Όρος Άθως, Θεσσαλονίκη 2003, σελ. 17-22) 

Πηγήwww.sophia-ntrekou.gr
Περισσότερα » Άγιον Όρος

Επιλεκτικά Βίντεο για Το Άγιον Όρος Σήμερα: 

2012-04-08 Πρωταγωνιστές: Γεύσεις, Αρώματα, Εκμυστηρεύσεις στο Περιβόλι της Παναγίας: Στο Άγιον Όρος θα ταξιδέψουν οι «Πρωταγωνιστές». Ο Σταύρος Θεοδωράκης και το συνεργείο της εκπομπής (ο δημοσιογράφος Στέφανος Γώγος και οι οπερατέρ Γιώργος Πετράκης και Θεόφιλος Δρόλαπας) έζησαν για τέσσερις μέρες σε μονές, κελιά και σκήτες του Αγίου Όρους. Δοκίμασαν την αγιορείτικη κουζίνα, περιηγήθηκαν στους κήπους και στα αμπέλια και κυρίως κατέγραψαν τις διηγήσεις των μοναχών. 

Η μοναδικότητα της Αγιορείτικης φύσης, τα μυστικά της Αγιορείτικης κουζίνας, αλλά και ιστορίες από τη ζωή των μοναχών θα «ξεδιπλωθούν» σε αυτή τη εκπομπή. Άλλωστε είναι μια από τις ελάχιστες φορές στην ιστορία του Όρους που οι τηλεοπτικές κάμερες περιηγούνται ελεύθερα από την μια άκρη του «μεγαλοπρεπούς βράχου του Άθωνα» στην άλλη, χωρίς, δηλαδή, να έχει προσδιοριστεί από πριν που θα πάνε και ποιος θα τους μιλήσει. 

Απρόσμενες συναντήσεις, λοιπόν, με μοναχούς που είναι ταυτόχρονα μελισσοκόμοι, ψαράδες, κηπουροί, οινοποιοί, μάγειρες, βοτανολόγοι. Και εκμυστηρεύσεις, για τον Θεό, τα πάθη, την κόλαση, τον παράδεισο, τον άνθρωπο.


Επεισόδιο 8ο (20.11.16) «Άγιον Όρος, κιβωτός της Ορθοδοξίας»
Νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» από την ΕΡΤ2 - 2016.

Το Άγιον Όρος, αποτελεί την κιβωτό της Ορθοδοξίας. Καταλαμβάνει ολόκληρη τη χερσόνησο του Άθω στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, το όρος Άθως, συνδέεται με τη γιγαντομαχία, μεταξύ των Γιγάντων και των Θεών του Ολύμπου. Ηγέτης των πρώτων ήταν ο Άθως. Ο Άθως, πέταξε από τη Θράκη, έναν τεράστιο βράχο εναντίον του Ποσειδώνα, αστόχησε, και ο βράχος έπεσε στη θάλασσα, δημιουργώντας το Όρος, στο οποίο δόθηκε το όνομά του.Το Άγιον Όρος, αποτελείται σήμερα, από 20 ιερές μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα, όπως σκήτες, κελλιά, ερημητήρια. Πρωτεύουσά του είναι οι Καρυές. Η Αθωνική μοναστική ζωή, αρχίζει το 843, με την άφιξη στον Άθωνα, δύο μεγάλων προσωπικοτήτων: του Οσίου Πέτρου του Αθωνίτη και του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη.

Οι τηλεθεατές της σειράς «Φωτεινά Μονοπάτια», παρακολουθώντας αυτό το επεισόδιο θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία του Αγίου Όρους από την αρχαιότητα, να γνωρίσουν το αρχαιότερο μοναστήρι, την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας αλλά και την αρχαιότερη σκήτη στο Άγιον Όρος, τη σκήτη της Αγίας Άννης. Στην εκπομπή μιλούν ο Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης (συγγραφέας), ο πατήρ Παύλος Λαυριώτης, ο Κρίτων Χρυσοχοΐδης (ομότιμος διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) και ο μοναχός Φίλιππος Μικραγιαννανίτης.


ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ
MONT ATHOS LA REPUBLIQUE DES MOINES



Περισσότερα » Άγιον Όρος, Άγιοι/ες