Σελίδες

Εμπειρίες στο Μετρό: φιλανθρωπία παιδείας


Οι Εμπειρίες στο Μετρό του 
Φαίδωνα Χριστοδουλάκη: 
Ανάμεσα σε πρόσωπα ηλιοκαμένα

Καλή Σχολική Χρονιά στα παιδιά. Μια καινούργια σχολική περίοδος ξεκινάει και εύχομαι ολόψυχα στα παιδιά να έχουν μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, με υγεία, να αποκτήσουν γνώσεις και πρόοδο και να πραγματοποιήσουν τα οράματά τους. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον καλό μου φίλο Φαίδωνα Χριστοδουλάκη θεολόγο, για την συγκινητική εμπειρία του να την μοιραστεί μαζί μας, στην «Αέναη επΑνάσταση».

«Μετρό 11/9 2014 μ.Χ.

Πάντα αυτή τη περίοδο, στις αρχές του Σεπτέμβρη, σαν υποσυνείδητα σχεδόν, πιάνω τον εαυτό μου, αιώνιο μαθητή, να χαζεύει σχολικά συχνά να αγοράζει γόμες, μολύβια και στυλό στα κρυφά...

Έτσι, μπαίνοντας απόψε σε ένα βαγόνι με ελάχιστο κόσμο, λες και το καλοκαίρι πήρε παράταση ζωής, έζησα μια μαγική σκηνή άλλης εποχής που θα θελα να τη μοιραστούμε.

Ανάμεσα σε πρόσωπα ηλιοκαμένα, με καρφωμένο ακόμη στο βλέμμα τους το καλοκαίρι, κορίτσια ανάλαφρα ντυμένα με σορτσάκια τζιν και παντοφλίτσες-πανηγύρια με χίλια δυο πλουμίδια πάνω, νυχάκια περίτεχνα όλο χάρη, αγόρια κοντοκουρεμένα και μουσάτα σαν διάκοι, με ακουστικά στ' αυτιά και κινητό-προέκταση του χεριού, κάνα δυο νυσταλέους σεκιουριτάδες με γαλόνια παράξενα, μια γιαγιά Ρωσίδα που διάβαζε ένα μικρούτσικο βιβλιαράκι, προφανώς Ευαγγέλιο, και ψιθυρίζοντας στη ακατάληπτη διάλεκτο των Ουραλίων, έκανε τον σταυρό της κάθε τόσο κοιτώντας με δυο αγαθά σλαβικά μάτια ψηλά κι ένα γιάπη-χαρτογιακά, αδύνατο σαν οδοντογλυφίδα, να πλέει σ' ένα φτηνιάρικο κοστουμάκι, φορτωμένος με τσάντες δερμάτινες...

Ξάφνου... η υπέροχη εικόνα!

Μια συμπαθέστατη μαμά γύρω στα σαράντα, σαν τις μαμάδες του παλιού καιρού, απλά ντυμένη κι αληθινά όμορφη, με ένα κοριτσάκι δίπλα της σαν αγγελούδι από αναγεννησιακό πίνακα, με φουστανάκι με γιρλάντες ροζ, και μπλε ζωηρά ματάκια, φρόνιμο και λαλίστατο συνάμα.

Στο χεράκι του κρατούσε σφιχτά μια σακούλα πιο μεγάλη απ το ίδιο και κάθε λίγο έβγαζε από μέσα γόμες, μολύβια, μαρκαδόρους, κι αφού τα παρατηρούσε λίγο τα ξανάβαζε γρήγορα στη σακούλα, λες κι ήταν πολύτιμος θησαυρός!

Η μαμά, με ένα χαμόγελο απόλυτης γαλήνης, έλεγε ψιθυριστά στη μικρή και μια συμβουλή για κάθε σχολικό που έβγαινε απ' τη σακούλα ενώ η κουκλίτσα την άκουγε αφηρημένα με ένα στοματάκι ορθάνοιχτο και δυο μαγουλάκια κόκκινα σαν ροδάκινα.

Ξαφνικά μέσα στη ησυχία ανεβαίνει από κάποια στάση ένα δίδυμο μουσικό. Ένας πιτσιρικάς τσιγγάνος, γύρω στα 15 με μάτι αετίσιο να κόβει κάθε κίνηση χεριού που έμπαινε σε τσέπη, με ψεύτικο χαμόγελο, κι ακορντεόν να παίζει κάτι απροσδιόριστο μεταξύ νησιώτικου και λαϊκού ιδιαιτέρως κακότεχνα, κι ένα κοριτσάκι πολύ μικρό με κοτσιδάκια και λαδωμένο μαλλάκι, με φουστανάκι βρώμικο και παρδαλό, και με πανέμορφη διαπεραστική φωνή βγαλμένη από ταινία του Κουστουρίτσα.

Το κοριτσάκι με σπασμένα ελληνικά τραγουδώντας, κι μ' ένα ξεχαρβαλωμένο ντέφι κρατώντας άρχισε να περιπλανιέται ανάμεσα στους επιβάτες, σχεδόν αδιάφορα, περιμένοντας να πέσουν τίποτα ψιλά μες στο ντέφι.

Ελάχιστοι έδωσαν και το τσιγγανάκι έφτασε μπροστά στη μικρή με τα σχολικά, που εκείνη τη στιγμή κρατούσε κάτι πολύχρωμους μαρκαδόρους. Τα κοριτσάκια κοιτάχτηκαν μεταξύ τους λες και γνωρίζονταν από παλιά, και η ξανθιά μικρή έριξε μες στο ντέφι τους μαρκαδόρους!

Το τσιγγανάκι έσκυψε την φίλησε στοργικά και πήγε παρακάτω. Όλοι γύρω μείναμε κόκκαλο και μόνο η μαμά συνέχιζε να χαμογελάει γαλήνια και μάλλον υπερήφανα.

Κατέβηκα σχεδόν παραπατώντας, με μια σκέψη μόνο καρφωμένη.
Φιλανθρωπία μεταξύ παιδιών... φιλανθρωπία παιδείας...

Καλή σχολική χρονιά σ' όλα τα παιδάκια...»

Φαίδων Χριστοδουλάκης, ΜΑ. Θεολογίας
για την ιστοσελίδα Αέναη επΑνάσταση

Περισσότερα: Φαίδων Χριστοδουλάκης


Βίντεο: το παραδοσιακό «Ederlezi» και το «Talijanska» σε Μουσική του Goran Bregovic (Γκόραν Μπρέγκοβιτς), με σκηνές από την αριστουργηματική, σκληρή ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα «Ο Καιρός των Τσιγγάνων» (1988), η όποια κινείται ανάμεσα στη φαντασία και στη πραγματικότητα. Μέσα από μια απλή δραματική ιστορία ο σχεδόν νέο-ρεαλιστικά σκηνοθέτης, εξετάζει το τρόπο ζωής των ηρώων του, κυρίως όμως μέσα από τη περιπλάνηση, τη μουσική, τα τραγούδια.

Ederlezi: Time of the Gypsies - Goran Bregović, Emir Kusturica


\








Goran Bregović - Talijanska - Time of the Gypsies












Ο Φαίδων Χριστοδουλάκης γεννήθηκε στον Άγιο Δημήτριο τον Μάϊο του 1976 από πολύτεκνη οικογένεια. Υιός του Δημήτρη Χριστοδουλάκη & της Καίτης Κουρμούζη, με καταγωγή από τα Χανιά και το Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας. Απόφοιτος του 2ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου το έτος 1994. Ακολούθησε σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1996 έως το 2001. Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση ως φοιτητής στον πατριωτικό χώρο.

Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια σχολή μέχρι το 2007 οπότε και έγινε κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου.

Πρόεδρος του συλλόγου μεταπτυχιακών φοιτητών Θεολογικής Σχολής Αθηνών, προώθησε αρκετά ζητήματα κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων των συναδέλφων του.

Παράλληλα διετέλεσε πρόεδρος Θεολογικών συνεδρίων σε όλη την Ελλάδα και εργάσθηκε ως συντάκτης στο περιοδικό «Εκκλησία & Διπλωματία» και στον ιστοχώρο «RnN».

Αέναη επΑνάσταση by Sophia Ntrekou.gr

ΠερισσότεραΦαίδων Χριστοδουλάκης

Δείτε ακόμη στο Μετρό του Φαίδωνα:

Σχόλια-κριτικές στο FaceBook
Σοφία Ντρέκου 12 Σεπτεμβρίου 2014 στις 9:19 π.μ.
αέναη επΑνάσταση 12 Σεπτεμβρίου 2014 στις 2:26 μ.μ.
ΑΓΚΥΡΑ ΕΛΠΙΔΟΣ 29 Σεπτεμβρίου 2014
Fedon-Panos Christodoulakis 12 Σεπτεμβρίου 2014
Maria Zisopoulou 28 Σεπτεμβρίου 2014 στις 11:20 μ.μ.
Θεολογία, Επιστήμη, Λογοτεχνία 12 Σεπτεμβρίου 2014
Fedon-Panos Christodoulakis 16 Σεπτεμβρίου στις 1:15 π.μ.
αέναη επΑνάσταση 16 Σεπτεμβρίου στις 4:34 π.μ.
Θεολογία, Επιστήμη, Λογοτεχνία 28 Σεπτεμβρίου 2014
Σοφία Ντρέκου 12 Σεπτεμβρίου 2016 και Αναζήτηση στο Facebook


ΠΑΤΡΑ Συναυλία Goran Bregovic & The Wedding and Funeral Band, στην πλατεία Γεωργίου Α’. Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023. Σε Βαλκανικούς ρυθμούς το Πατρινό Καρναβάλι με τον διάσημο μουσικό Goran Bregovic να ξεσηκώνει τα πλήθη!

Η Πάτρα είχε φορέσει τα καλά καρναβαλικά της, το βράδυ της Παρασκευής 24/2/2023, με την ζωντανή εμφάνιση του Goran Bregovic και της Wedding and Funeral Band.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, που η μουσική του Μπρέγκοβιτς έχει γίνει συνώνυμη της βαλκανικής ψυχής, της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς μας, των κοινών στοιχείων στη σκέψη, τον πολιτισμό και τα έθιμά μας. Φέρνει στο μυαλό όλων μας, τον τρόπο που οι Βαλκάνιοι γιορτάζουν τόσο τη ζωή όσο και το θάνατο, στοιχείο που ξεχωρίζει και στο Καρναβάλι μας. Γι’ αυτό και η μουσική του έχει ντυθεί σε πολλές περιπτώσεις και με ελληνικούς στίχους και δεν λείπει από καμία μάζωξη ή γλέντι. Οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα! Δεν δεχόμαστε άλλο να πολεμάμε, να διαχωριζόμαστε και να σκοτωνόμαστε για ξένα συμφέροντα. Αποδεικνύουμε ότι ξέρουμε να τραγουδάμε, να χορεύουμε, να δείχνουμε αλληλεγγύη και να αγωνιζόμαστε, ώστε να βρισκόμαστε μόνο σε χαρές, όπως σήμερα.

Μπροστά σε ένα κοινό όλων των ηλικιών γεμάτο παλμό ξεδιπλώθηκε η μουσική του Bregovic γεμάτη χορευτικούς, ξεσηκωτικούς ρυθμούς αλλά και μελωδικές στιγμές, μέσα από όλες τις μεγάλες του επιτυχίες που τον καταξίωσαν στο πάνθεον της διεθνούς μουσικής σκηνής. Ρυθμοί βαλκανικοί, εξωστρεφείς, δυναμικοί που απογείωσαν το κέφι.

Κομμάτια γνώριμα όπως το παραδοσιακό «Ederlezi» από τον «Καιρό των Τσιγγάνων» που αποδόθηκε εξαιρετικά από τις δυο θαυμάσιες θηλυκές βουλγάρικες φωνές, το «Mesecina» και το «Ausencia» από το «Underground», αλλά και το «Death Car» από το «Arizona Dream» που είχε ερμηνεύσει με μεγάλη επιτυχία ο Iggy Pop στο σάουντρακ της ταινίας, που αποτυπώθηκαν στην κοινή πορεία του Bregovic με τον Emir Kusturica, στάθηκαν ως αιχμές στην δίωρης διάρκειας και πλέον συναυλία.

Kαι μαζί όλες οι εξαιρετικές μελωδίες του Bregovic που τραγουδήθηκαν με ελληνικούς στίχους από διάσημους Έλληνες τραγουδιστές όπως η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Γιώργος Νταλάρας.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.