Σελίδες

Εκεί στο Νότο που τρίζει ο θάνατος έφυγε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (video αφιέρωμα)


Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έφυγε για 
το Νότο, εκεί που τρίζει ο θάνατος 

Έρευνα Σοφία Ντρέκου Αρθρογράφος
(Sophia Drekou, BSc in Psychology)


Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (5 Νοεμβρίου 1956 - 9 Σεπτεμβρίου 2019) αγαπημένος τραγουδιστής και συνθέτης της ελληνικής έντεχνης και ροκ σκηνής. Απεβίωσε Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019 από καρδιακή ανακοπή, στον Βόλο.

Ήταν καλεσμένος και σε εκπομπή: Μάλιστα, ο Λαυρέντης θα εμφανιζόταν στον αέρα της εκπομπής «Alpha Παντού», προκειμένου να μιλήσει για τη συναυλία στο Ηρώδειο την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 για φιλανθρωπικό σκοπό.

Ο αιφνίδιος θάνατος του αγαπημένου τραγουδοποιού με το
ξεχωριστό γρέζι στην αφηγηματική φωνή του, μάς έφερε θλίψη †

Ένας μεγάλος συναυλιακός καλλιτέχνης, ένας πρωτότυπος τραγουδοποιός, ένας έμπειρος ερμηνευτής, φεύγει αφήνοντας τα τραγούδια του, για τις γενιές, που, τον έζησαν και τον αγάπησαν, και κυρίως για τις επόμενες.

Σε συνέντευξή του είχε πει: «Είμαι θρήσκος. Πιστεύω σε έναν Θεό Πατέρα Παντοκράτορα. Πιστεύω πως κάτι υπάρχει, πως δεν μπορεί η ζωή να είναι μόνον αυτή! Γιατί αν υπάρχει μόνον η ύλη, είναι μια τρομερή κουταμάρα, μια... αλητεία. Αν έχει δημιουργηθεί αυτή η ζωή από μια σύμπτωση για να καταλήγουμε ξανά ότι μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό, δεν έχει νόημα. Τότε, δυστυχώς, λυπάμαι που βρέθηκα σ' αυτή τη ζωή.»

«Ποια πόλη, ποια χώρα, ποια θάλασσα σε ταξιδεύει τώρα…», τραγουδούσε σε κάθε συναυλία του ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Ο «Νότος» ήταν ένα αγαπημένο τραγούδι που ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είχε βγάλει με τον Μπάμπη Στόκα. «Το Νότο τον τραγουδάω με όποιον παίξω μαζί. Δηλαδή με τον Παπακωνσταντίνου θα τραγουδήσουμε το Νότο, με τον Τσακνή. Είναι ένα σήμα κατατεθέν, είναι ένα τραγούδι με δύο φωνές και θα το παίξω με τον άνθρωπο που τραγουδάω μαζί. Συνήθως δεν τραγουδάω ποτέ μόνος εγώ. Νομίζω ότι η εκτέλεση με τον Μπάμπη ήταν η καλύτερη».

Η μπάσα αφηγηματική φωνή του Μαχαιρίτσα σημάδεψε το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, κάνοντας κόντρα στα ποπ και άλλα ρεύματα του συρμού μια τεράστια καριέρα. Όταν συναντά λοιπόν την ιδιαίτερη μουσική σύνθεση του ανθρώπου που συνδυάζει μοναδικά τη ροκ μουσική με τα λαϊκά στοιχεία, μπορεί να μας οδηγήσει στα πιο συναρπαστικά ταξίδια. Νοσταλγικοί στίχοι από ένα αγαπημένο τραγούδι που ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο ένας καλλιτέχνης, που έχει μείνει πιστός στο χώρο του καλού ελληνικού τραγουδιού, με συνέπεια και σημαντική παρουσία. Δεν θεωρείται τυχαία, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδοποιούς.

Σ' ευχαριστούμε για την ποιότητα 
και την καλλιτεχνική ομορφιά σου.

Και άραγε «ποια πόλη, ποια χώρα
ποια θάλασσα να τον ταξιδεύει τώρα»;

Στην χώρα του Ήλιου και της Δικαιοσύνης 
«Εκεί στο Νότο» συνέχιζε να τραγουδάς...

Καλό ταξίδι, Λαυρέντη!
www.sophia-ntrekou.gr


Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Γεννήθηκα στον Βόλο. Ένα χρόνο μόνο πήγα εκεί σχολείο. Ο πατέρας μου έγινε διευθυντής της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας και ήρθαμε στην Αθήνα. Μεγάλωσα στα Πατήσια, στο Κολωνάκι και στην Πλάκα. Εκεί, στην Πλάκα, έζησα όλο το κόλπο, εκεί έφτιαξα και το πρώτο μου συγκρότημα τους P.L.J.

Έζησα τότε ρέμπελη ζωή γιατί ήταν άφραγκη. Εκ των υστέρων κουραστική όμως. Μου λείπει, τη βλέπω και με νοσταλγία. Αν ξαναγινόμουν είκοσι χρονών πάλι τα ίδια θα έκανα, αλλά κάθομαι και σκέφτομαι «πως άντεχα ρε παιδί μου...»

Μετά τους «Τερμίτες», ένιωσα έξω από τα νερά μου γιατί είχα μάθει τόσα χρόνια να μοιράζομαι τα πάντα. Είχα σκεφτεί να πάω στον Βόλο και να ανοίξω ένα ωδείο. Έλεγα: «Ότι έκανες, έκανες. Ονειρευόσουν μικρός συγκροτήματα, περιοδείες, ε, δε γίνανε, έκλεισες».

Και ξαφνικά, σκάει το «Διδυμότειχο Μπλουζ» και έρχεται η επιτυχία στα ξεκάρφωτα.

Ο Διονύσης Τσακνής μου είπε: «Δεν παίζουμε σ' ένα μαγαζί μαζί;» Και ξαφνικά συνειδητοποιώ, ότι από εκεί που ήμουν στο πουθενά, βρέθηκα σ' ένα μαγαζί που ήταν ουρές απ' έξω. Και άλλαξε η ζωή μου τελείως. Μπήκαν τα πράγματα σε μια Ρότα. Κι αυτό όμως με σκαμπανεβάσματα. Η ζωή είναι τοκογλύφος. Δεν σου δίνει τίποτα απλόχερα. Στα δίνει κι από δίπλα στα παίρνει. Αυτά που μου δίνονταν στη δουλειά συνέβαιναν συγχρόνως με προσωπικές τραγωδίες. Η στιγμή της δημιουργίας είναι πολύ ωραίο πράγμα και η στιγμή που γράφεις ένα τραγούδι, η στιγμή που είσαι στο στούντιο και αρχίζεις να το βλέπεις να παίρνει σάρκα και οστά.

Αυτά είναι τα δύο πράγματα που αξίζουν στη δουλειά.
Τα χρήματα είναι ένα μέσο για να βιοπορίζεσαι.

Η διασημότητα δεν με ενδιέφερε ποτέ. Εντάξει, κέρδισα το να θέλω να μου βγει το διαβατήριο σε τρεις μέρες και να μου το στέλνουν οι άνθρωποι την επομένη. Απ' την άλλη, πας να φας σ' ένα εστιατόριο, και είναι άνθρωποι που σε καρφώνουν και σου μετράνε τις μπουκιές. Δε με άλλαξε η επιτυχία. Δεν αισθάνθηκα ποτέ καβαλημένος. Δεν έχασα τα μυαλά μου. Έζησα και τις υφέσεις μου, αλλά και την απογείωση.

Θέλω να έχω διάθεση να τραγουδάω και να είναι καλά η κόρη μου.
Δεν έχω τις ματαιοδοξίες της αρχής. Θέλω απλώς να ζω αξιοπρεπώς.
  • Ένα τραγούδι που αγαπώ πολύ είναι: «Ο Στρατής» σε στίχους Σώτιας Τσώτου και μουσική Κώστα Χατζή. Όταν ήμουν πιτσιρικάς, έπαιζα όλη μέρα στην κιθάρα αυτό το τραγούδι και το τραγουδούσα. (σ.σ. Σοφία Ν.: αυτό κι αν είναι διαδραστικότητα το ακούτε εδώ
Όταν πεθάνω, βρε Γιωργή
όταν σαλπάρω από τη γη

βάλε στην κάσα μου πανιά
βάλε της άλμπουρα, σχοινιά

πες πως ταξίδεψε κι αυτός
ο τυχερός, ο τυχερός. 

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας


Το διαδίκτυο πήρε φωτιά από θλίψη: Ο αιφνίδιος θάνατος του γνωστού τραγουδοποιού σε ηλικία 63 ετών σοκάρει και γεμίζει θλίψη την ελληνική μουσική σκηνή στην οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του. Ξεκίνησε από το συγκρότημα «Τερμίτες» στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για να ακολουθήσει την προσωπική του σταδιοδρομία το 1989, ως συνθέτης και ερμηνευτής.

Έκανε διακοπές στο εξοχικό σπίτι του στην περιοχή Πτελεός Μαγνησίας. Στις 04:30 το ΕΚΑΒ δέχτηκε κλήση για το περιστατικό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Αμέσως εστάλη κινητή μονάδα με γιατρό, ο οποίος ουσιαστικά διαπίστωσε ότι ήταν ήδη νεκρός.

Στη συνέχεια, το άψυχο σώμα του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Βόλου. «Ένας μεγάλος τραγουδοποιός, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, δεν είναι πια κοντά μας. Τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν πάντα», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η καταγγελία Η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ ότι υπήρχαν ελπίδες: Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΚΑΒ ειδοποίησε η κόρη του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, που κάνει λόγο για έλλειψη ασθενοφόρων στα κέντρα υγείας του νομού Μαγνησίας.


Art Week 5 Μαρτίου 2019 «Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κ' Νίκος Πορτοκάλογλου»: Δύο από τους πιο δημοφιλείς τραγουδοποιούς υποδέχεται η Λένα Αρώνη στο «Art Week» αυτής της εβδομάδας. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Νίκος Πορτοκάλογλου, με αφορμή τις εμφανίσεις τους με τίτλο «Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά», μοιράζονται σκέψεις για όσα τους συνδέουν καλλιτεχνικά και προσωπικά. Συζητούν για το ξεκίνημά τους, για τις αναζητήσεις τους, την παγίδα της σιγουριάς, για ευτυχείς στιγμές, δύσκολες περιόδους και το πόσο σημαντικό θεωρούν να αφήσουν καλλιτεχνικό αποτύπωμα που να αφορά πραγματικά τον κόσμο.

Η τελευταία συναυλία του: Όσο περνούσαν τα χρόνια, τόσο γνώριζε τη δόξα και οι συνεργασίες έπεφταν… βροχή. Πριν από λίγες ημέρες είχε δώσει συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στο ανοιχτό θέατρο Μελίνα Μερκούρη, ενώ την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου θα έδιναν μια ακόμα κοινή συναυλία. Αυτή τη φορά στο Ηρώδειο υπέρ των 30.000 παιδιών που αγκαλιάζει η Ένωση «Μαζί για το Παιδί». Βίντεο: Από την τελευταία συναυλιακή εμφάνιση του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Νίκου Πορτοκάλογλου, στο ανοιχτό θέατρο Δήμου Βόλου, Μελίνα, στις 6/9/2019.


Από τα αντάρτικα, στο έντεχνο και ροκ: Ακολούθησαν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία άρχισε να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιούργησε με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος το οποίο μετονομάστηκε σε «Τερμίτες». Πρόκειται για όνομα που παραπέμπει στους Beatles (Σκαθάρια). Έτσι, το 1989 ξεκίνησε η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο


Ανακοίνωση για το θάνατο του Λ. Μαχαιρίτσα 
εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Ένας αγαπημένος φίλος του Φεστιβάλ της ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ, από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, έφυγε αφήνοντας τα τραγούδια του, που τόσα χρόνια τραγουδάγαμε μαζί, ρίχνοντας «κόκκινο στη νύχτα»» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΚΕ: σε ανακοίνωση για το θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ αναφέρει: Θα συνεχίζει να μας συντροφεύει... «Ένας ακόμη σπουδαίος μουσικός δημιουργός έφυγε ξαφνικά από την ζωή, αφήνοντάς μας για συντροφιά τον πλούτο της δημιουργίας του. Όπως όλα αυτά τα χρόνια, από το ξεκίνημά του στη «Συντροφιά» μέχρι τη στιγμή που έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, μας συντρόφευε με τη μουσική και τα τραγούδια του, θα συνεχίζει να μας συντροφεύει στις μικρές και μεγάλες στιγμές μας».

«Εγγονός του εκτελεσμένου, τον Απρίλιο του 1948, Βολιώτη αγωνιστή Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, έδινε δυναμικό "παρών" και στο κίνημα, με όπλο τη μουσική του, ρίχνοντας «κόκκινο στη νύχτα». Θα θυμόμαστε πάντα τη συμμετοχή του στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Σε εκλογικές μάχες που έδινε το Κόμμα, με δηλώσεις στήριξης, αλλά και τη συμμετοχή του δυναμικά και ενεργά, όπως το 2006 που εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο της Αθήνας, με το συνδυασμό του ΚΚΕ "Συμπαράταξη για την Αθήνα". Το ΚΚΕ τον αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

20-9-2013 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑ
ΣΤΟ 39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ


Βίντεο: Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, είχε συμμετάσχει επανειλημμένα στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». 20-9-2013 Συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο 39ο Φεστιβάλ.


Συντετριμμένος ο Διονύσης Τσακνής στον Realfm για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Καλησπέρα, γιατί έτσι πρέπει να λεχθεί, γιατί για μένα δεν είναι ούτε καλό πρωινό, όταν στις 5.30 το πρωί έμαθα για την απώλεια του αγαπημένου Λαυρέντη Μαχαιρίτσα», δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή των Νίκου Μπογιόπουλου και Μανόλη Κοττάκη ο Διονύσης Τσακνής. «Δεν ξέρω τι μπορεί να πει κανείς, εγώ τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δηλώνω αναρμόδιος για να μιλήσω για έναν άνθρωπο, διότι η αποτίμηση του έργου του Λαυρέντη θα γίνει από ψύχραιμους ανθρώπους. Εγώ ούτε ψύχραιμος είμαι ούτε αντικειμενικός ούτε λογικός αυτή τη στιγμή μπορώ να είμαι. Αντιμετωπίζω το παράλογο της απώλειας. Ευελπιστώ κάποια στιγμή ηρεμώντας να κάνω έναν απολογισμό. Ο Λαυρέντης ήταν ο ορισμός του «χύμα» και με θύμωνε πάρα πολύ, διότι δεν πρέπει να το ωραιοποιούμε όλα. Ήταν ο μόνιμος λόγος για καβγάδες».

Dionysis Tsaknis 11 Σεπτεμβρίου στις 12:46 μ.μ.: Και σήμερα, πώς να σε αποχαιρετήσω; Με ποια λόγια να περιγράψω τη μισή μου ζωή και το μισό μου όνομα; Να θυμώσω μήπως μαζί σου για τελευταία φορά; Α ρε Λαυρέντη...


Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν ένας μεγάλος τραγουδοποιός και η απώλειά του αφήνει ένα κενό σε όλους μας. Ήταν και ένας υπέροχος άνθρωπος που είχα την τιμή να γνωρίζω προσωπικά. Η μουσική του θα μας συνοδεύει πάντα».

Αλέξης Τσίπρας: «Δημιουργός, τραγουδιστής, καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους της γενιάς του. Από το «Διδυμότειχο Μπλουζ» μέχρι το «Νότο» συντρόφευε και θα συνεχίσει να συντροφεύει γενιές & γενιές. Συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ντόρα Μπακογιάννη: Ένας σπουδαίος δημιουργός, ένας ειλικρινής και βαθειά συναισθηματικός άνθρωπος έφυγε τόσο νωρίς. Απέφευγε να μιλάει πολύ και εκφραζόταν κυρίως μέσα από τα τραγούδια του. Τραγούδια που είναι κομμάτι της ζωής όλων μας. [Lavrentis Maxairitsas Enas Tourkos sto Parisi]

Λίνα (Στυλιανή) Μενδώνη (υπουργός Πολιτισμού): «Η αιφνίδια απώλεια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα έχει προκαλέσει βαθιά θλίψη σε όλους εμάς που μεγαλώσαμε με τα τραγούδια και τη μουσική του. Με τη μακρά και δημιουργική πορεία του στη μουσική, από την ελληνική ροκ σκηνή με τους Τερμίτες μέχρι το έντεχνο τραγούδι και τις μουσικές που έγραψε για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αυτό που πέτυχε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, δεν ήταν απλώς να γράψει πολλά τραγούδια που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Κατάφερε να είναι φίλος αγαπητός. Μοιραζόμαστε μαζί του τη μουσική και το συναίσθημά του. Το χιούμορ του και την αισιοδοξία του. Ήταν ανοικτός, δημιουργικός, ευφάνταστος, πρόθυμος πάντα να δουλέψει με τους συναδέλφους του, όπως αποδεικνύεται από το πλήθος των συνεργασιών του με τους περισσότερους από τους τραγουδιστές, τραγουδοποιούς και δημιουργούς της ελληνικής μουσικής της εποχής μας. Τα τραγούδια του, αφήνουν το βαθύ του αποτύπωμα που δεν πρόκειται να ξεθωριάσει. Μέσα από αυτά θα τον κρατήσουμε κοντά μας. Οι Άγγελοί του “ζουν ακόμη στη Μεσόγειο” και θα ζουν για πάντα. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Φώφη Γεννηματά: «Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο σπουδαίος καλλιτέχνης, ερμηνευτής και συνθέτης, από τους πρωτεργάτες μιας σκηνής που εξέφρασε με νότες και λόγια σταράτα, τα όνειρα και τις ανησυχίες μιας ολόκληρης γενιάς, αφήνει τα τραγούδια του κληρονομιά στον Πολιτισμό, κληρονομιά σε όσους πιστεύουν στο καλό τραγούδι. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο Γιάννης Ζουγανέλης στον αέρα του Alpha, μη μπορώντας να πιστέψει πως ο αδερφικός του φίλος, έφυγε από τη ζωή. «Ο Λαυρέντης ήταν φίλος. Η απώλεια που νιώθω είναι ουσιαστική. Δεν μπορώ πραγματικά να ισορροπήσω με όλη αυτή τη λογική. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα αυτό που συμβαίνει. Ήμαστε αδερφικοί φίλοι. Μια παρέα που η ισορροπία της βασιζόταν στο πώς να αντιλαμβανόμαστε τη ζωή, συνυπήρξαμε, περνούσαμε όμορφα, είχαμε αντιλήψεις, απόψεις για την ζωή, για την ιδεολογία. Μας συνδέουν πολλά πράγματα και δεν θα μας χωρίσει τίποτα... Ήταν ένας χαμογελαστός άνθρωπος, ένας ιδιαίτερος τύπος, αγαπούσε πολύ τις παρέες, τους ανθρώπους…».


Άλκηστις Πρωτοψάλτη: «Για μένα είναι ο πιο σημαντικός τραγουδοποιός της γενιάς του, μία ψυχή όμορφη και ελεύθερη, καλλιτέχνης, μετέδιδε τα τραγούδια του μοναδικά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα γέλια που κάναμε μέσα στο καμαρίνι. Σαν να είναι αστείο αυτό σήμερα… Δεν το πιστεύω… Έχει αφήσει ένα πολύ δυνατό στίγμα. Ο Λαυρέντης θα ζει στις ψυχές μας, θα ζει μέσα από τα τραγούδια του και αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν θα ξεπεραστεί. Τι να πω; Είναι τραγικό».

Βασίλης Παπακωνσταντίνου: «Λαυρέντη μου πολυαγαπημένε. Να έχεις καλό ταξίδι για την γειτονιά των αγγέλων. Δώσε μια αγκαλιά κι από μένα σε όλα τα φιλαράκια που σε περιμένουν. Καλή αντάμωση ρεεε. Βασίλης».

Καλό ταξίδι Λαυρέντη… Είναι θέμα φαντασίας

tovima.gr: Ο «υπνοβάτης» που στοίχειωσε τα όνειρά μας, μ’ εκείνο το «φλασάκι», έβαλε «πατίνια στην καρδιά και δύο ρουλεμάν» κι έφυγε...

Εμείς, του ’90 οι εκδρομείς, ζήσαμε, ακούσαμε, αγαπήσαμε τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή.

Όχι, όμως, μόνον εμείς. Και οι νεότερες γενιές έβαλαν στην καρδιά τους τα τραγούδια του, την τόσο παράξενη, ανεπιτήδευτη, βραχνή φωνή του.

Τις μελωδίες του, τους στίχους που μιλούσαν για τον έρωτα, την αγάπη, τη δίψα για ζωή, αλλά και την περίεργη, σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας.

Ο Λαυρέντης ήταν γνήσιος, καθαρός, μοναδικός στο είδος του. Από τότε που ξεκίνησε με τους Τερμίτες μ’ εκείνο το εκπληκτικό τραγουδάκι τη «Σκόνη» που έλεγε «ζωή μου που καίγεσαι στον κίτρινο αέρα. Η αγάπη που χάθηκε στη σκόνη, η ζωή που χάθηκε στη σκόνη». Σαν σκόνη χάθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας η ζωή του Λαυρέντη.

Κι όταν ο Μαχαιρίτσας με τον Νταλάρα τραγούδησαν το «Διδειμότειχο μπλουζ», αυτό το αυτοβιογραφικό τραγούδι, όλοι ρίγησαν. Ειδικά οι άνδρες που ο καθένας τους είχε και έχει μια ανάμνηση από τη θητεία του στο στρατό. «Σαν παροπλισμένος ψευτοεπαναστάτης, είχα τ’ άλλοθί μου το κουτσό σκυλί μου, την αποστολή μου…»

Τόσα και τόσα τραγούδια που σιγοψιθυρίσαμε σε κάποια συναυλία του, στο ραδιόφωνο ή στις «κλειστές» μας.

Ο Λαυρέντης έψαχνε να βρει μια ευκαιρία να πάει στον παράδεισο. «Και τι ζητάω, τι ζητάω, μια ευκαιρία στον παράδεισο να πάω».

Πόσοι και πόσοι δεν είπαν: «Πεθαίνω για σένα» Λαυρέντη σαν «Τούρκος στο Παρίσι» γιατί «πόσο σε θέλω» σ’ αυτόν τον ερωτικό «Μικρό Τιτανικό».

Ο «υπνοβάτης» που στοίχειωσε τα όνειρά μας, μ’ εκείνο το «φλασάκι», έβαλε «πατίνια στην καρδιά και δύο ρουλεμάν» κι έφυγε.

Και τώρα είναι «τα μάτια σου ένας διάδρομος παλιός, δάκρυα πνιγμένα ξεφλουδίζουνε τους τοίχους» κι ας μας λες «τα μάτια σου να μην τα αγαπώ».

Επειδή, όμως σ’ αυτά τα «μάτια δεν υπάρχει λογική» για τον «δικό σου θεό, μαζί σου θα καώ».

Μα αν ο Λαυρέντης έφυγε για τη «γειτονιά των αγγέλων», όπως είθισται να λέγεται, έριξε «κόκκινο στη νύχτα και λάδι στη φωτιά» και μας λέει από εκεί πάνω «να δεις τι σου ΄χω για μετά».

Αλλά όπως συνήθιζε να τραγουδά με τη βραχνή φωνή του «της αγάπης την ουσία τη μετρώ στην απουσία, κι όλο γίνομαι κομμάτια, πράσινα γλυκά μου μάτια».

Ταξιδευτής παντοτινός ο Λαυρέντης, αισιόδοξος και μαζί σκοτεινός: «Μα εσύ μου είπες δεν τρομάζεις, ότι στο μαύρο βλέπεις χρώμα, κι εγώ που είδα ν’ ανασταίνεις, το ταραγμένο μου το σώμα».

Που να ξερε όταν τραγουδούσε: «Έλα μές στη νύχτα Χάρε, κι όσο αίμα έχω πάρε στο καμάκι σου».

Καλό ταξίδι Λαυρέντη. Έτσι «σε στυλ να μην 
ξεχνιόμαστε, βρισκόμαστε, αποχωριζόμαστε».

Όλα, όμως, είναι θέμα φαντασίας…



Από τους Τερμίτες και τις πρώτες επιτυχίες, ως τη σόλο καριέρα και τις συνεργασίες με τους μεγαλύτερους Έλληνες μουσικούς, η ζωή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ήταν μια σειρά από συναυλίες, τραγούδια -που έγιναν μεγάλες ή λιγότερο μεγάλες- επιτυχίες και εικόνες που φέρνουν στο μυαλό τη μια ή την άλλη μουσική του περίοδο. Ο μεγάλος μουσικός άφησε την τελευταία του πνοή το ξημέρωμα της 9ης Σεπτεμβρίου, στα 63 του χρόνια. Πολύ πρόωρα. Κατάφερε, όμως, ν' αφήσει πίσω του μια σπουδαία μουσική παρακαταθήκη.



Stelios Pisis / Στέλιος Πισής - 9/9/2019: Σήμερα έκανες τη μεγάλη ανατροπή φίλε Λαυρέντη, ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά μιας κοινωνίας που έχει χάσει τον σωστό δρόμο εδώ και δεκαετίες. Μιας κοινωνίας που, σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της, θεωρεί ότι η ζωή τελειώνει με την φθορά και τον θάνατο του υλικού σώματος και καταλήγει στο απόλυτο μηδέν. Εσύ όμως, ως εξαιρετικός δημιουργός, ήξερες πως τα δημιουργήματά σου, τα υπέροχα τραγούδια που με τόση τέχνη έγραφες, δεν υπήρχε περίπτωση να χαθούν και να μηδενιστούν. Την απόδειξη γι’ αυτό την έχει όλος ο ελληνισμός ξεκάθαρη μπροστά του και τη βιώνει καθημερινά, γιατί όλοι αγαπάμε και σιγοτραγουδάμε τα τραγούδια σου!

Αν λοιπόν τα τραγούδια σου δεν θα χαθούν ποτέ, πώς είναι δυνατόν εσύ, που σε δημιούργησε, τόσο μοναδικά, ο κατεξοχήν Δημιουργός Θεός, να χαθείς απλά και μόνο επειδή δεν θα βρίσκεται πια η υπέροχη ψυχή σου μέσα στο φθαρτό ανθρώπινο σώμα; Σε συνέντευξή σου, όταν ρωτήθηκες αν πιστεύεις στον Θεό, είπες:

«Είμαι θρήσκος. Πιστεύω σε έναν Θεό Πατέρα Παντοκράτορα. Πιστεύω πως κάτι υπάρχει, πως δεν μπορεί η ζωή να είναι μόνον αυτή! Γιατί αν υπάρχει μόνον η ύλη, είναι μια τρομερή κουταμάρα, μια… αλητεία. Αν έχει δημιουργηθεί αύτη η ζωή από μια σύμπτωση για να καταλήγουμε ξανά ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, δεν έχει νόημα. Τότε, δυστυχώς, λυπάμαι που βρέθηκα σ’ αυτή τη ζωή». (Εφημ. Κυριακάτικη Ελευθερία)

Αγαπημένε φίλε, κάποιοι δεν θα σε θρηνήσουμε σαν να μην υπάρχεις πια, «καθὼς (…) οι μὴ ἔχοντες ἐλπίδα». Απλά λυπούμαστε βαθιά που δεν θα σε ξανασυναντήσουμε σ’ αυτή τη ζωή. Το μόνο που θα σου πούμε είναι καλό ταξίδι και στο επανιδείν. Εκείνο που με στενοχωρεί είναι πως δεν πρόλαβες ν’ ακούσεις το τραγούδι που μού ζήτησες να γράψω, ειδικά για την φωνή σου, στην τελευταία μας συνάντηση, τον φετινό Ιούλιο, που είναι σχεδόν τελειωμένο! Δεν πειράζει όμως, κάποια στιγμή με κοινούς μας φίλους μουσικούς και τραγουδιστές, θα το κυκλοφορήσουμε εις μνήμην σου και είμαι σίγουρος πως, με κάποιο τρόπο, θα το ακούσεις!

Άρπαξε τώρα, φίλε μου Λαυρέντη, «ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΝΑ ΠΑΣ», που χρόνια ζητούσες και θα τα πούμε εμείς ξανά κάποτε. Και «έχουμε πολλά να πούμε», όπως μου έγραψες στο τελευταίο σου μήνυμα την 1η Αυγούστου 2019!





Εξωτερικοί Σύνδεσμοι για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα:

Σχετικά θέματα:


4 σχόλια:

  1. Έφυγε ο δημιουργός, της τέχνης ο Λαυρέντης
    αισθαντικός, ερωτικός, απλός μα και λεβέντης !

    Καπαδόπουλος Ελισαίος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. π. Ελισαίε, από τους τελευταίους...
    Ας έχει την ευχή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό αφιέρωμα! Το βρήκα ψάχνοντας για τον Λαυρέντη. Και επειδή η σελίδα σας σχετίζεται με τα θρησκευτικά , δεν ξέρω αν γνωρίζατε ότι ο Λαυρέντης Μαχαιριτσας ήταν κουμπάρος της Νεκταρίας Καραντζή!!! Δεν το ξέρουν πολλοί αλλά είναι αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Unknown,
    σας ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία....
    δεν το ήξερα και είναι σημαντικό που μάς το αναφέρετε
    γιατί η κ. Καρατζή είναι φίλη της ιστοσελίδας μας.

    1. Μουσική και Θρησκεία: Η θρησκευτική μουσική στην Ελλάδα (Νεκταρία Καραντζή)
    http://www.sophia-ntrekou.gr/2018/05/thriskeytiki-mousiki.html

    2. Νεκταρία Καραντζή: Έρως και Αντέρως
    http://www.sophia-ntrekou.gr/2016/02/erws-anterws.html

    3. Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα και τραγούδια με την Νεκταρία Καραντζή
    http://www.sophia-ntrekou.gr/2013/12/gazarte.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.