Η θυσία της ψυχαναλύτριας και φιλοσόφου Αν Ντιφουρμαντέλ (Anne Dufourmantelle) Η ζωή μου από το άλφα ως το ωμέγα

anne-dufourmantelle

της Σοφίας Ντρέκου

Αν Ντιφουρμαντέλ 20 Μαρτίου 1964, Παρίσι, Γαλλία
Απεβίωσε: 21 Ιουλίου 2017, Ramatuelle, Γαλλία

Η ψυχαναλύτρια Anne έχασε τη ζωή της 
στην προσπάθειά της 
να σώσει δύο παιδιά από πνιγμό. 

Δώρο Θεού η Θυσία της για να μείνει 
αέναο το έργο της, στην ανθρωπότητα!

† Μακαρία η μνήμη της στους αιώνες των αιώνων † 🌿

«H απόλυτη ασφάλεια είναι ψευδαίσθηση», υποστήριζε η αναγνωρισμένη Γαλλίδα φιλόσοφος και ψυχαναλύτρια Αν Ντιφουρμαντέλ, συγγραφέας ενός βιβλίου και πολυάριθμων άρθρων σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι να παίρνουμε ρίσκα.

Μία από τις πιο σημαντικές Γαλλίδες φιλοσόφους και ψυχαναλύτριες στη Γαλλία η οποία έχει γράψει βιβλίο για την ανάληψη ρίσκων.

Η ψυχαναλύτρια Anne Dufourmantelle έχασε τη ζωή της στην προσπάθειά της να σώσει δύο παιδιά από πνιγμό. Χάθηκε την Παρασκευή (21 Ιουλίου 2017), όπως ανακοινώθηκε από την εφημερίδα Libération, στην οποία ήταν αρθρογράφος επί δύο χρόνια.

Η Anne Dufourmantelle δεν δίστασε να μπει στο νερό στην παραλία Pampelonne κοντά στο Σαν Τροπέ στις 21 Ιουλίου, όταν είδε ότι τα δύο παιδιά αντιμετώπιζαν δυσκολίες μέσα στο νερό. Το συγκλονιστικό περιστατικό σημειώθηκε στην παραλία Pampelonne, κοντά στο Σαιν-Τροπέ. 

H 53χρονη ψυχαναλύτρια και φιλόσοφος καθόταν στην παραλία, όταν αντιλήφθηκε ότι δύο παιδιά στη θάλασσα πάσχιζαν, χωρίς αποτέλεσμα, να βγουν στην στεριά.
  • Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν πως η Anne προσπάθησε να κολυμπήσει ως το σημείο που βρίσκονταν τα παιδιά για να τα βοηθήσει, παρασύρθηκε ωστόσο από ένα ισχυρό ρεύμα με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της.
  • Τα παιδιά διασώθηκαν τελικώς από ναυαγοσώστες αλλά η Γαλλίδα φιλόσοφος δεν είχε την ίδια τύχη, αφού όλες οι προσπάθειες ανάνηψης μετά την ανάκτησή της απέβησαν άκαρπες.
Στο άκουσμα του θανάτου της, η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Françoise Nyssen (Φρανσουάζ Νισέν) έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter πως η Dufourmantelle υπήρξε μία σπουδαία φιλόσοφος και ψυχαναλύτρια «που μας βοήθησε να ζήσουμε καλύτερα και να προβληματιστούμε για την εποχή μας». «Θλίψη και αμηχανία» έγραψε στο Twitter ο φιλόσοφος Raphaël Enthoven για τον ξαφνικό θάνατο της Dufourmantelle.

Η Dufourmantelle είχε πλούσιο έργο είχε γράψει είκοσι βιβλία, δοκίμια σχετικά με τη σημασία της ανάληψης ρίσκων και την ανάγκη αποδοχή, ανάμεσα στα οποία και το βιβλίο της για τη σημασία του ρίσκου στην ανθρώπινη ζωή με τίτλο «Praise of Risk» («Ωδή στο ρίσκο», 2011) τη δύναμη της γλυκύτητας (2013), την Υπεράσπιση του Μυστικού(2015) κ.ά.
  • Στην Ελλάδα η Dufourmantelle έγινε γνωστή με το «Τόνι Νέγκρι, Η ζωή μου από το Άλφα ως το Ωμέγα». (βλ. παρακάτω)
Σε συνέντευξή της στην Liberation το 2015, η διάσημη φιλόσοφος είχε τονίσει πως η ιδέα της «απόλυτης ασφάλειας – όπως και του μηδενικού κινδύνου – δεν είναι ρεαλιστική: 
«Όταν υπάρχει πραγματικά ένας κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς για να επιβιώσει, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο (...) έχουμε ένα ισχυρό κίνητρο για να δράσουμε, να αφοσιωθούμε και να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας» είχε πει.
Σε τηλεοπτική της εμφάνιση, στο ερώτημα δημοσιογράφου «για ποιον λόγο να δώσει κάποιος τη ζωή του σήμερα» η Dufourmantelle είχε απαντήσει ότι: 
«η θυσία κάνει ένα άτομο να θεωρείται ζωντανό. Η ζωή χωρίς αυτό που αποκαλείται θυσία δεν έχει νόημα».
Η φιλόσοφος, που έχασε τη μάχη με τη ζωή προσπαθώντας να μην τη στερηθούν τα δύο μικρά παιδιά, υπήρξε φίλη με τον σπουδαίο Γάλλο φιλόσοφο Ζακ Ντεριντά.

Η Anne Dufourmantelle κηδεύτηκε στο Ramatuelle, στη νότια Γαλλία.

Καλό Κατευόδιο στον Παράδεισο στην σπουδαία επιστήμονα †
by Αέναη επΑνάσταση

Η ζωή μου από το άλφα ως το ωμέγα 
Μια συνομιλία με την Αν Ντιφουρμαντέλ

Συγγραφέας: Τόνι Νέγκρι
μετάφραση: Μαρίνα Κουνεζή
Μεταίχμιο, 2002 σελ. 219

Η Γαλλίδα ψυχαναλύτρια Αν Ντιφουρμαντέλ προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο συνέντευξης-συζήτησης στον Τόνι Νέγκρι, τον Ιταλό φιλόσοφο που κατηγορήθηκε ως «εγκέφαλος» των Ερυθρών Ταξιαρχιών, καταδικάσθηκε και φυλακίσθηκε για ένοπλη δράση κατά του κράτους. Σήμερα απορρίπτει τη βία και προσπαθεί να κατανοήσει το φαινόμενο της τρομοκρατίας.

Η Αν Ντιφουρμαντέλ θέτει λέξεις που αρχίζουν από κάθε γράμμα της αλφαβήτου και εκείνος θα διατυπώνει τις σκέψεις του Τόνι Νέγκρι. Έτσι, με χαλαρή δομή, του επιτρέπεται να εκθέσει τις απόψεις του για τα ένοπλα κινήματα αλλά και τις ευρύτερες πολιτικοφιλοσοφικές του απόψεις.

Ακολουθεί το γαλλικό αλφάβητο και απομονώνει, για κάθε γράμμα, λέξεις που έχουν για τον Νέγκρι ξεχωριστή σημασία και ο ίδιος ξεκινάει ένα ταξίδι στη ζωή του, στις εμπειρίες του και στη φιλοσοφία του.

Έτσι, με σημείο αναφοράς την επιστροφή του στην Ιταλία - και επομένως στη φυλακή- ύστερα από δεκατέσσερα χρόνια εξορία, επικεντρώνεται σε σημαντικά και επίκαιρα θέματα, όπως είναι η τρομοκρατία, η μονοκρατορία των ΗΠΑ, η αριστερά, ο φασισμός, η παγκοσμιοποίηση, οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, ο ένοπλος αγώνας κ.ά. Μιλάει για τα όπλα και τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, μέχρι τον Χάιντεγκερ και τον Βίτγκενσταϊν.

Ν όπως Νέγκρι...

Μερικές φορές σκέφτομαι ότι το όνομά σας θα πρέπει να λειτούργησε σαν κοινό ουσιαστικό, λέει η Αν Ντιφουρμαντέλ.

«Κάποιες φορές προσπάθησα να βρω τη διαφορά ανάμεσα στον Τόνι Νέγκρι (Toni Negri, Πάδοβα, 1 Αυγούστου 1933), αντικείμενο, κοινό ουσιαστικό, και τον Αντόνιο Νέγκρι, συγγραφέα φιλοσοφικών έργων. Από τις αρχές της δεκαετίας του '60 μέχρι τη σύλληψή μου, το 1979, χρησιμοποίησα αυτήν τη διαφορά. 

Τα φιλοσοφικά, «επαγγελματικά» βιβλία, τα υπέγραφα ως Αντόνιο Νέγκρι, τα άλλα βιβλία, τα πολιτικά, ως Τόνι Νέγκρι. Κάθε βράδυ το δελτίο ειδήσεων των οκτώ άρχιζε με μια φωτογραφία μου - μεγάλη μύτη, φουντωτά μαλλιά: ήταν το τρομερό πρόσωπο του wanted, του cattivo maestro, του κακού δασκάλου. Και αυτό κράτησε μήνες ολόκληρους. Στην τηλεόραση ή στον τύπο υπήρχε πάντα κάπου η φωτογραφία μου». (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Antonio Negri γεννήθηκε στην Πάντοβα το 1933. Έγινε καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 υπήρξε από τα ηγετικά στελέχη της Εργατικής Εξουσίας και της Εργατικής Αυτονομίας και από τους πιο διάσημους θεωρητικούς του κινήματος της Αυτονομίας. Το 1983 διέφυγε στη Γαλλία, όπου, προστατευμένος από τον κίνδυνο της απέλασης χάρη στο «δόγμα Μιτεράν», δίδαξε στο Πανεπιστήμιο VIII του Παρισιού και στο College International de Philosophie, κοντά στον Ντεριντά, τον Φουκώ και τον Ντελέζ. Πολλά από τα σημαντικότερα έργα του γράφτηκαν στη φυλακή. Μετά την αποφυλάκισή του το 2003, ζει στη Βενετία και στο Παρίσι μαζί με τη Γαλλίδα φιλόσοφο Judith Revel.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ www.amna.gr
www.athensvoice.gr - www.ianos.gr
www.liberation.fr - www.biblionet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: