Σελίδες

Η Ελισάβετ Β' του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, η ζωή και η κηδεία του με την Ελληνική Σημαία

Elizabeth II Alexandra Mary; 21 April 1926 – 8 September 2022

Η Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και ο
Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου
η ζωή και η κηδεία του με την Ελληνική Σημαία

Η Ελισάβετ Β΄ (Elizabeth II – Elizabeth Alexandra Mary, Μέιφερ, Λονδίνο, Αγγλία, 21 Απριλίου 1926 - Κάστρο Μπαλμόραλ, Σκωτία, 8 Σεπτεμβρίου 2022) είναι η Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και δεκαέξι κυρίαρχων κρατών, Βασιλείων της Κοινοπολιτείας των Εθνών, της οποίας ήταν και επικεφαλής, ενώ ήταν επίσης Υπέρτατη Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας, κρατώντας κάθε στέμμα και τίτλο ισότιμα. Ο τίτλος που φέρει είναι:

Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, και των άλλων Βασιλείων και περιοχών Της, Αρχηγός της Κοινοπολιτείας, Υπερασπιστής της Πίστης.

Ανήλθε στον θρόνο το 1952 και ήταν η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία. 

Η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 κι ώρα 20:30 Ελλάδος (18:30 ώρα Αγγλίας) όπως έγινε γνωστό από τα μέσα ενημέρωσης, στο Κάστρο Μπαλμόραλ, Σκωτία.

Άλλοι τίτλοι που κατέχει είναι:

* Αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας
* Ηγεμών της Νήσου Μάν
* Υπέρτατη Αρχηγός των Νήσων Φίτζι
* Δούκισσα του Λάνγκαστερ και της Νορμανδίας
* Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι δεκαπέντε χώρες (όλες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου) στις οποίες είναι βασίλισσα είναι γνωστές ως Κοινοπολιτειακά Βασίλεια (Commonwealth Realms), και εκπροσωπείται από τους Γενικούς Κυβερνήτες. Είναι βασίλισσα σε 129 εκατομμύρια κατοίκους. Χώρες στις οποίες η Ελισάβετ Β΄ είναι Αρχηγός Κράτους:

* Αγία Λουκία
* Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες
* Άγιος Χριστόφορος και Νέβις
* Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
* Αυστραλία
* Γρενάδα
* Ηνωμένο Βασίλειο
* Καναδάς
* Μπαρμπάντος
* Μπαχάμες
* Μπελίζε
* Νέα Ζηλανδία
* Παπούα - Νέα Γουινέα
* Νήσοι του Σολομώντος
* Τζαμάικα
* Τουβαλού

Η Ελισάβετ Β΄ ήταν η Αρχηγός της Κοινοπολιτείας των Εθνών η οποία αποτελείται από 53 χώρες, πρώην βρετανικές αποικίες.

Η Ελισάβετ συνάντησε το μελλοντικό σύζυγό της, Φίλιππο πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας το 1934 και το 1937. Οι δυο τους μάλιστα είναι τρίτα ξαδέλφια μέσω της συγγένειάς τους με τον Χριστιανό Θ΄ της Δανίας, αλλά και μέσω της συγγένειάς τους με τη Βασίλισσα Βικτωρία του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετά από μία άλλη συνάντηση στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο του Ντάρτμουθ τον Ιούλιο του 1939, η Ελισάβετ, αν και μόλις 13 ετών, δήλωσε ότι είχε ερωτευτεί τον Φίλιππο, ενώ έπειτα ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν επιστολές, κάτι που συνεχίστηκε για τα επόμενα επτά έτη. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 9 Ιουλίου 1947.


Ο αρραβώνας τους τότε δημιούργησε διαμάχη, καθώς ο Φίλιππος δεν είχε οικονομική ισχύ, ήταν γεννημένος σε άλλη χώρα και είχε αδελφές που είχαν παντρευτεί Γερμανούς ευγενείς με ναζιστικές διασυνδέσεις. Σημαντικό ήταν επίσης το γεγονός ότι ο πατέρας του Φιλίππου, Ανδρέας πρίγκιπας της Ελλάδας, είχε κριθεί συνένοχος από στρατοδικείο στην Ελλάδα για πράξεις που προκάλεσαν τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η γκουβερνάντα της Ελισάβετ, Μάριον Κρώφορντ, έγραψε: «Μερικοί από τους συμβούλους του Βασιλιά δεν τον θεωρούν αρκετά καλό για εκείνη. Ήταν ένας πρίγκιπας χωρίς σπίτι ή βασίλειο...Πέρα από χαρούμενες, εκείνες οι φθινοπωρινές ημέρες πρέπει να ήταν για τη Λίλιμπετ γεμάτες από αμφιβολίες, γεμάτες από αμηχανίες, αβεβαιότητες και λύπες». Η μητέρα της Ελισάβετ είχε αναφέρει, σε μετέπειτα βιογραφίες της, ότι είχε αντιταχθεί σε αυτόν τον γάμο αρχικά, ενώ είχε δώσει στον Φίλιππο τον τίτλο «ο Ούνος». Μετέπειτα όμως είπε στον βιογράφο Τιμ Χελντ ότι ο Φίλιππος ήταν «ένας Άγγλος τζέντλεμαν».

Πριν από τον γάμο ο Φίλιππος αποποιήθηκε τους ελληνικούς και δανικούς τίτλους ευγενείας που κατείχε, προσηλυτίστηκε στον Αγγλικανισμό από την Ορθοδοξία και υιοθέτησε τον τίτλο Υπολοχαγός Φίλιπ Μαουντμπάττεν, λαμβάνοντας έτσι το επώνυμο της βρετανικής οικογένειας της μητέρας του. Λίγο πριν από τον γάμο πήρε τον τίτλο Δούκας του Εδιμβούργου και την προσφώνηση Αυτού Βασιλική Υψηλότητα.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Έλαβαν 2.500 γαμήλια δώρα και 10.000 τηλεγραφήματα από όλο τον κόσμο. Επειδή η Βρετανία δεν είχε ακόμη ανακάμψει πλήρως από την καταστροφή του πολέμου, η Ελισάβετ ζήτησε να χρησιμοποιηθούν κουπόνια για να αγοραστούν τα υλικά για το νυφικό της, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Νόρμαν Χάρτνελ. 

Στη μεταπολεμική Βρετανία, δεν ήταν αποδεκτό για τον Δούκα Φίλιππο να έχει γερμανικές σχέσεις, ακόμα και με τις τρεις αδελφές του, οι οποίες δεν προσκλήθηκαν στο γάμο. Στον γάμο δεν προσκλήθηκε ούτε ο θείος της Ελισάβετ και πρώην βασιλιάς της χώρας, Εδουάρδος Η΄.

.✟. 8 Σεπτεμβρίου του 2022 🕯 πέρασε στην αιωνιότητα .✟. και
στο Ουράνιο Ραντεβού με τον αγαπημένο της σύζυγο Φίλιππο

† Ο Θεός να την αναπαύσει να την συγχωρεί
με όλους / ες τους / τις κεκοιμημένους / ες 🕯 .✟.

ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ....


Με όλο τον σεβασμό σε μια ψυχή που φεύγει, στην νεκρή Ελισάβετ, όταν της ζητήθηκε να χαρίσει τη ζωή στον μεγάλο μας ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδηαρνήθηκε. Ήταν ετών 17 ο νεαρός Ευαγόρας όταν τον οδήγησαν μπροστά στην αγχόνη και τον απαγχόνισαν. Τον σκότωσαν με τον φρικτό αυτό τρόπο οι Εγγλέζοι ιμπεριαλιστές (έως και σήμερα) αποικιοκράτες που κατείχαν την Κύπρο... περισσότερα »

► Ο επαναστάτης και ποιητής Ευαγόρας Παλληκαρίδης,
που απαγχόνισαν οι Άγγλοι στην Αποικιοκρατία της Κύπρου 
https://www.sophia-ntrekou.gr/2021/03/EvagorasPallikaridis.html

Τους κρέμασαν μέσα στη φυλακή υπό την μοναρχία της Ελισάβετ Β', 23 και 22 χρονών αντίστοιχα. Οι πρώτοι Κύπριοι αγωνιστές, Καραολής και Δημητρίου (βίντεο ντοκουμέντα)

και..
 Για τα Κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ. ► Το Βρετανικό μουσείο της βαρβαρότητας και το ιστορικό των κλεμμένων γλυπτών από τον Άγγλο Έλγιν


Η ζωή και η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου
με τον ελληνικό σταυρό στο φέρετρο (video)

Prince Philip, Duke of Edinburgh the Greek

Δημοσιεύτηκε στις 9/4/21 5:25 μ.μ.

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου (Prince Philip, Duke of Edinburgh Μον Ρεπό, Κέρκυρα, 10 Ιουνίου 1921 - Κάστρο του Ουίντσορ, Μπέρκσιρ, 9 Απριλίου 2021), γεννηθείς ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας, ήταν ο σύζυγος της Ελισάβετ Β' του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελούσε το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας.

Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. 

Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ' προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του. 

Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς, του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου. 

Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.

Το Οικόσημο του Δούκα του Εδιμβούργου υιοθετήθηκε το 1947
και περιλαμβάνει: το οικόσημο της Δανίας (πάνω αριστερά),
το οικόσημο της Ελλάδας (πάνω δεξιά), το οικόσημο
της οικογενείας των Μαουντμπάττεν (κάτω αριστερά)
και το οικόσημο της πόλης του Εδιμβούργου (κάτω δεξιά).

 

Οίκος του Ουίνδσορ (αγγλικά: House of Windsor) είναι ο βασιλικός οίκος του Ηνωμένου Βασιλείου και των άλλων βασιλείων της Κοινοπολιτείας. Ιδρύθηκε από τον Βασιλιά Γεώργιο Ε' του Ηνωμένου Βασιλείου με βασιλικό διάταγμα στις 17 Ιουλίου 1917, όταν άλλαξε το όνομα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας από το γερμανικό Σαξονίας-Κόμπουρκ & Γκότα (ένα παρακλάδι του Οίκου των Βέττιν) στο αγγλικό Ουίνδσορ. Ο λόγος της αλλαγής ήταν το αντιγερμανικό συναίσθημα στη Βρετανική Αυτοκρατορία εν μέσω του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα το πιο εξέχον μέλος του Οίκου είναι ο αρχηγός του, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είναι μονάρχης 16 βασιλείων της Κοινοπολιτείας των Εθνών.

Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Έχει οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα. Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάττεν-Ουίνδσορ.

Ως μεγάλος υποστηρικτής των αθλημάτων, ο Φίλιππος βοήθησε στο να αναπτυχθεί η ιπποδρομία συνδυασμένης οδήγησης. Είχε υπό την προστασία του πάνω από 800 οργανώσεις και υπηρέτησε ως πρόεδρος του προγράμματος «Βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου» για νέους ηλικίας 14 έως 24 ετών.

Θάνατος 

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου απεβίωσε στις 9 Απριλίου 2021 στο Κάστρο του Ουίνδσορ, σε ηλικία 99 ετών. Η είδηση μεταδόθηκε μέσω ανακοίνωσής του Παλατιού του Μπάκιγχαμ, όπου αναφέρει:

«Είναι με μεγάλη της λύπη, που η Αυτής Μεγαλειότης η βασίλισσα, ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του Δούκα του Εδιμβούργου, Φίλιππου».

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, σε δήλωση του τόνισε ότι ο Πρίγκιπας Φίλιππος διαμόρφωσε και ενέπνευσε τις ζωές αναρίθμητων νέων ανθρώπων.

Υπήρξε ο γηραιότερος εν ενεργεία βασιλικός σύζυγος στην Βρετανική Ιστορία. 

Σημείωση: Για τα Κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ.

Η κηδεία στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου
στον Πύργο του Ουίνδσορ από τις 3 μ.μ.
(τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας)

Death and funeral of Prince Philip, Duke of Edinburgh
Death and funeral of Prince Philip, Duke of Edinburgh

Είχε σχεδιαστεί στις λεπτομέρειές της με βάση τις προσωπικές επιθυμίες του ίδιου του πρίγκιπα, ο οποίος έφερε τον τίτλο του Δούκα του Εδιμβούργου. Ωστόσο η τελετή χρειάσθηκε να περιορισθεί εξαιτίας της Covid-19. Δεν είχε πρόσβαση το κοινό ούτε δημόσιες πομπές και ολόκληρη η τελετή της κηδείας έλαβε χώρα μέσα στο κτήμα του Πύργου του Ουίνδσορ.

Η τελετή της κηδείας άρχισε με ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα. Στο τέλος της τελετής ο Φίλιππος ενταφιάστηκε στη Βασιλική Κρύπτη του παρεκκλησιού.

ΤΟ ΤΥΠΙΚΟ

Μόνο 30 άνθρωποι θα επιτραπεί να είναι παρόντες στην κηδεία λόγω των κανονισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της Covid-19. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται η βασίλισσα, όλα τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, περιλαμβανομένων των εγγονών του δούκα, και μέλη της οικογένειας του πρίγκιπα Φιλίππου, μεταξύ των οποίων ο Μπέρνχαρντ, ο Κληρονομικός Πρίγκιπας του Μπάντεν, και ο πρίγκιπας Φίλιππος του Χοενλόε-Λάνγκενμπουργκ.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φορούν επίσημη πρωινή ενδυμασία με παράσημα. Το εκκλησίασμα θα συμμορφωθεί με τις οδηγίες για τον κορονοϊό που ισχύουν για όλη τη χώρα και θα φορά μάσκες κατά την 50λεπτη τελετή.

Μια μικρή τετραμελής χορωδία θα τραγουδήσει μουσικά κομμάτια που είχε επιλέξει ο πρίγκιπας πριν από τον θάνατό του, χωρίς συνοδεία από το εκκλησίασμα. Η βασίλισσα θα κάθεται μόνη της στη διάρκεια της τελετής.

ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Στις 11 π.μ. (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας), το Πρώτο Τάγμα Γρεναδιέρων θα μεταφέρει το φέρετρο του Φιλίππου, καλυμμένο με τη σημαία του, ένα στεφάνι, το ναυτικό καπέλο και το σπαθί του, από το Ιδιωτικό Παρεκκλήσι, στον Πύργο του Ουίνδσορ στην Εσωτερική Αίθουσα του πύργου.

Στις 2 μ.μ. (16:00 ώρα Ελλάδας) θα αρχίσει το τελετουργικό και μέσα σε 15 λεπτά θα παραταχθούν στην αυλή του Πύργου στρατιωτικά αποσπάσματα από σώματα με τα οποία ο Φίλιππος είχε ειδικές στρατιωτικές σχέσεις, όπως το Βασιλικό Ναυτικό, οι Βασιλικοί Πεζοναύτες, η Φρουρά των Γρεναδιέρων, το Βασιλικό Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων Γκούρκα, το Σώμα Υπηρεσιών Πληροφοριών και οι Χαϊλάντερς.

Το Ιππικό του Βασιλικού Οίκου και οι Πεζοί Φρουροί θα παραταχθούν στην περίμετρο της αυλής.

Από τις 2:20 μ.μ έως τις 2:27 μ.μ. (16:20-16:27 ώρα Ελλάδας), τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και της οικογένειας του Φιλίππου, που δεν θα συμμετάσχουν στην πομπή, θα αναχωρήσουν με αυτοκίνητα για το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Στις 2:27 μ.μ. (16:27 ώρα Ελλάδας) ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα Land Rover, στο σχεδιασμό του οποίου βοήθησε ο Φίλιππος, θα εισέλθει στην αυλή.

Στις 2:38 μ.μ. (16:38 ώρα Ελλάδας) το φέρετρο θα μεταφερθεί από την Εσωτερική Αίθουσα.

Οι ορχήστρες στην αυλή θα σιωπήσουν στις 2:40 μ.μ. (16:40 ώρα Ελλάδας) και το φέρετρο θα εξέλθει από την Επίσημη Είσοδο ένα λεπτό αργότερα.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στην πομπή, περιλαμβανομένων των τεσσάρων παιδιών του Φιλίππου --οι πρίγκιπες Κάρολος, Άντριου και Έντουαρντ και η πριγκίπισσα Άννα, μαζί με τα εγγόνια Ουίλιαμ και Χάρι-- θα αναχωρήσουν από Επίσημη Είσοδο πίσω από το φέρετρο, το οποίο θα τοποθετηθεί πάνω στο Land Rover.

Στις 2:44 (16:44 ώρα Ελλάδας) η βασίλισσα θα αναχωρήσει από την Είσοδο του Μονάρχη με το αυτοκίνητο που είναι γνωστό ως State Bentley. Θα ανακρουσθεί ο εθνικός ύμνος και το αυτοκίνητο θα φτάσει στο πίσω μέρος της πομπής.

Καθώς η πομπή και το αυτοκίνητο θα κατευθύνονται προς το παρεκκλήσι, τιμητικό άγημα θα πυροβολεί ανά λεπτό και θα ηχεί καμπάνα.

Η Bentley της βασίλισσας θα σταματήσει στο παρεκκλήσι, όπου θα την υποδεχθεί ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ Ντέιβιντ Κόνερ, ο οποίος θα την συνοδεύσει στο κάθισμά της.

Το φέρετρο θα φθάσει στις 2:53 μ.μ. (16:53 ώρα Ελλάδας). Θέσεις στο Horseshoe Cloister θα έχουν πάρει οι σύμβουλοι άμυνας της Κοινοπολιτείας από τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Τρινιδάδ και Τομπάγκο.

Στα δυτικά σκαλιά θα παραταχθεί, αφού αφιππεύσει, ένα απόσπασμα του Ιππικού του Βασιλικού Οίκου. Από τις γκάιντες του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού θα ηχήσει το «Still» μόλις το Land Rover σταματήσει στα σκαλιά. Άνδρες των Βασιλικών Πεζοναυτών θα σηκώσουν το φέρετρο ενώ οι γκάιντες θα παίζουν το «Side».

Στις 3 μ.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας) θα τηρηθεί σε όλη τη χώρα ενός λεπτού σιγή. Την έναρξη, όπως και τη λήξη, θα σημάνει ένας πυροβολισμός από τον ανατολικό κήπο.


Στην κορυφή των σκαλοπατιών, το φέρετρο θα υποδεχθεί ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, ο Τζάστιν Ουέλμπι. Καθώς οι θύρες του παρεκκλησιού θα κλείνουν, οι γκάιντες θα παίζουν το «Carry On».

Το φέρετρο θα τοποθετηθεί σε βάθρο στην κορυφή του κεντρικού κλίτους του ναού. Πάνω σε μαξιλάρια θα είναι τοποθετημένα τα «διάσημα» του Φιλίππου --κυρίως τα μετάλλια και τα παράσημα που του έχουν δοθεί, η στραταρχική ράβδος του και το έμβλημα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας , μαζί με διάσημα από τη Δανία και την Ελλάδα.

Την κηδεία θα τελέσει ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ. Το φέρετρο θα κατέβει στη συνέχεια στη Βασιλική Κρύπτη.

Ένας ταγματάρχης του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας θα παίξει με την γκάιντα έναν θρήνο. Θα ακολουθήσει το «Εγερτήριο» από τους σαλπιγκτές του Ιππικού του Βασιλικού Οίκου. Οι σαλπιγκτές του Βασιλικού Σώματος Πεζοναυτών θα ανακρούσουν στη συνέχεια το «Action Stations», κάτι που είχε ζητήσει ο ίδιος ο Δούκας του Εδιμβούργου.

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι (ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αγγλίας, ο συμβολικός ηγέτης (πρώτος μεταξύ ίσων) της ανά τον κόσμο Αγγλικανικής Κοινωνίας) θα πει στη συνέχεια την ευχή, μετά την οποία θα ανακρουσθεί ο εθνικός ύμνος.

Η βασίλισσα και οι άλλοι πενθούντες θα αναχωρήσουν στη συνέχεια από το παρεκκλήσι.

ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ....

► Ο επαναστάτης και ποιητής Ευαγόρας Παλληκαρίδης,
που απαγχόνισαν οι Άγγλοι στην Αποικιοκρατία της Κύπρου 
https://www.sophia-ntrekou.gr/2021/03/EvagorasPallikaridis.html

Με όλο το σεβασμό στο νεκρό, ως Έλλην σύζυγος δεν προσπάθησε να επηρεάσει την κ. Ελισάβετ όταν της ζητήθηκε να χαρίσει τη ζωή στον μεγάλο μας ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, επειδή στην πραγματικότητα ήταν ένα παιδί. Είχε καλή δικαιολογία η Βασίλισσα για να το κάνει. Αλλά αρνήθηκε. Ήταν ετών 17 ο νεαρός Ευαγόρας όταν τον οδήγησαν μπροστά στην αγχόνη και τον απαγχόνισαν. Τον σκότωσαν με τον φρικτό αυτό τρόπο οι Εγγλέζοι ιμπεριαλιστές (έως και σήμερα) αποικιοκράτες που κατείχαν την Κύπρο. Διαβάστε περισσότερα »

και..
 Για τα Κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ. ► Το Βρετανικό μουσείο της βαρβαρότητας και το ιστορικό των κλεμμένων γλυπτών από τον Άγγλο Έλγιν 
► Διαβάστε: Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του Γεωργίου Α'

Βιντεο/παρουσίαση με την κηδεία και την ζωή του

Δείτε με κλικ στις φωτογραφίες των βίντεο






Κηδεία πρίγκιπα Φίλιππου





Live - BBC The Funeral of HRH The Prince Philip Duke
of Edinburgh (Highlights) - BBC Special - 17th April 2021












Η σχέση του πρίγκιπα Φίλιππου 
με την Ελλάδα 09/04/2021 ΕΡΤ

























Ανάπαυσον Κύριε την ψυχήν
του κεκοιμημένου δούλου Σου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.