Σελίδες

Αφιέρωμα στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 (Video) by Αέναη επΑνάσταση

Η τελευταία ώρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου The last moments of Const. Paleologos
Πίνακας: «Η τελευταία ώρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, 
Αυτοκράτορα του Βυζαντίου». (The last moments of Const. Paleologos) 
Ζωγράφος Γιάννης Νίκου. Κεντρικός πίνακας της τριλογίας εδώ 
«Κων. Παλαιολόγος, ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας». 
410 X 200 cm, λάδι σε μουσαμά - oil on canvas, 2001.

Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 η Άλωση της Κωνσταντινούπολης:
Τα οθωμανικά στρατεύματα υπό τον σουλτάνο Μωάμεθ Β΄
(ο Πορθητής) καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη μετά
από πολιορκία 53 ημερών, που σήμανε και το τέλος
της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η αποφράδα εκείνη μέρα αποτέλεσε την ιστορική αρχή της σκλαβιάς του ελληνισμού στον οθωμανικό ζυγό και βύθισε τον Ελληνισμό στον πιο σκοτεινό Μεσαίωνα την ίδια εποχή που οι υπόλοιπες δυτικές χώρες έμπαιναν στο στάδιο της Αναγέννησης. Πέρασαν 400 χρόνια μέχρι να ευοδώσουν οι συνεχείς προσπάθειές των Ελλήνων για λευτεριά, ενώ για πολλές περιοχές του ελληνικού χώρου η σκλαβιά κράτησε πολύ παραπάνω.

Κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου ο ελληνισμός τιμά το συγκεκριμένο περιστατικό όχι ως γιορτή ή έστω σαν ιστορικό ορόσημο, αλλά σαν την αρχή της «Εβδομάδας των Παθών» του Έθνους και του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού μας. Και όπως οι ύμνοι της εβδομάδας του Πάσχα κάνουν συνεχή αναφορά στην επερχόμενη Ανάσταση του Κυρίου έτσι και κατά την διάρκεια της σκλαβιάς δεν έπαψε ποτέ να ακούγετε το προφητικό «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο».

Με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους σταυροφόρους της Δ' Σταυροφορίας άρχισε η κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Οι Φράγκοι δεν περιορίστηκαν στην κατάληψη της Πόλης, αλλά διέπραξαν και απίστευτες λεηλασίες και σφαγές. Μάλιστα, η έκτασή τους ήταν τέτοια, που έπειτα από 800 και πλέον χρόνια ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β' αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους ορθοδόξους στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Μολονότι αργότερα οι Έλληνες επανέκτησαν την Πόλη, η παρακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα το 1430 να περιλαμβάνει μόνο την Κωνσταντινούπολη με τα περίχωρά της και το Δεσποτάτο του Μοριά (Το δεσποτάτο του Μυστρά ή Δεσποτάτο του Μορέως αποτέλεσε ημιαυτόνομη περιοχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην Πελοπόννησο και διέγραψε τη δική της πορεία από το 1262 έως το 1460 οπότε καταλύθηκε από τον Μωάμεθ Β'). 

Οι προσπάθειες του Ιωάννη Παλαιολόγου για εξασφάλιση βοήθειας από τη Δύση μέσω της ένωσης των Εκκλησιών δημιούργησαν τρομερές διενέξεις μεταξύ των ενωτικών και των ανθενωτικών. Οι προσπάθειες του επόμενου αυτοκράτορα, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, να πείσει τον πάπα να συνδράμει, όπως όριζαν οι αποφάσεις της Συνόδου της Φλωρεντίας, συνάντησαν την πιο σκληρή αντίδραση των ανθενωτικών, οι οποίοι δήλωναν απροκάλυπτα ότι προτιμούσαν να δουν στο μέσο της οδού τούρκικο φακιόλι παρά λατινική καλύπτρα. 

Την ίδια εποχή αναρρήθηκε στον οθωμανικό θρόνο ο αδιάλλακτος Μωάμεθ Β', γνωστός και ως Μωάμεθ ο Πορθητής, που διαδέχτηκε το μετριοπαθή πατέρα του, Μουράτ Β'. Πρωταρχικός στόχος του νέου σουλτάνου ήταν να κυριεύσει την Κωνσταντινούπολη. Το κατάφερε έπειτα από πολιορκία 53 ημερών. Η Άλωση της Πόλης έγινε την Τρίτη 29 Μαΐου 1453.

Video αφιέρωμα by Αέναη επΑνάσταση
ανανεώνεται... με ιστορικά βίντεο

National Geographic - 1453: Η Άλωση της Πόλης: Η κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και η πτώση της Βασιλεύουσας - Ιστορία του Ελληνικού Έθνους

Περιεχόμενα / Editorial
Πρώτο μέρος: Ιστορικό πλαίσιο
Δεύτερο μέρος: Βυζαντινή Αυτοκρατορία 
από το χθες στο σήμερα
Τρίτο μέρος: 1453, η Πόλις εάλω
Τέταρτο μέρος: Χρονολόγιο
Πέμπτο μέρος: Οι πρωταγωνιστές
National Geographic: 1453 η Άλωση της Πόλης











Ντοκιμαντέρ από την εκπομπή της ΝΕΤ, «Μηχανή του Χρόνου», για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η εκπομπή θυμάται την Άλωση επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα γιατί έγινε η Άλωση. Η εκπομπή εστιάζει στο ρόλο του Πάπα, τους χειρισμούς της ορθόδοξης εκκλησίας και τη διχόνοια ανάμεσα σε ενωτικούς και ανθενωτικούς. Η ιστορική έρευνα φωτίζει στιγμές από την πολιορκία των 52 ημερών και τις απεγνωσμένες προσπάθειες του τελευταίου βυζαντινού Αυτοκράτορα να κρατήσει απόρθητα τα οχυρά. Η εκπομπή τελειώνει, σκιαγραφώντας τους δύο μεγάλους αντιπάλους, τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ και τον νεαρό σουλτάνο ΜΩΑΜΕΘ.

25 Mαΐου 2015 – Η Μηχανή του Χρόνου
Βίντεο H Άλωση της Κωνσταντινούπολης











Σίμων Καράς: Θρήνοι για την Άλωση της Πόλης (1453) ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ: Ηχογραφήσεις ομωνύμων ραδιοφωνικών εκπομπών με την Ορχήστρα και την Χορωδία του Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής υπό την επιμέλεια και διεύθυνση του Διδασκάλου της Εθνικής Μουσικής Σίμωνος Καρά(+1999), περιόδου 1958 – 60. Τραγουδά η μικτή χορωδία του Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής και Ελένη Μπαϊρακτάρη – Κουταλακίδου στον ποντιακό θρήνο. Έπαιξαν οι μουσικοί: Στο πρώτο τραγούδι οι: Χαράλαμπος Γιαννόπουλος – κλαρίνο, Νίκος Μωραΐτης – βιολί, Παναγιώτης Παππάς – λαούτο, Γιώργος Λυκούρας – ούτι, Γιάννης Αρβανίτης – ταμπουρά. Στα δε υπόλοιπα: Φίλιππος Ρούντας – κλαρίνο, Αντώνιος Τσόχος – βιολί, Κέβιν Άντριους – φλογέρα, Σταύρος Αδριανός – λαούτο, Νίκος Στεφανίδης – κανονάκι, Αγάπιος Τομπούλης – ούτι και Χρήστος Μπαϊρακτάρης – ποντιακή λύρα.

Ακούγονται τα τραγούδια:
1.Σήμερα ψέλνουν εκκλησιές (Προποντίδος)
2. Ανάμεσα τρεις θάλασσες (Πηλίου Θεσσαλίας)
3. Ισείς πουλιά μ 'πιτούμενα (Μακεδονίας)
4. Ναϊλοί εμάς (Πόντου)
5. Ο Διγενής ψυχομαχεί (Ριζίτικο Κρήτης)
6. Τρεις καλογέροι κρητικοί (Θράκης)











Η κατάρρευση της αυτοκρατορίας. Το βυζαντινό μάθημα (2009): Η αφήγηση και το σενάριο: Ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 (1:10:05) για την κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αφηγητής είναι ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Stretensky και Αρχιμανδρίτης Τύχων, Σεβκούνωφ, ο οποίος διαφωτίζει το ζήτημα της καταστροφής της Βασιλεύουσας και παράλληλα συνενώνει τους δύο Ορθόδοξους κόσμους, Ελλάδας και Ρωσίας... Διαβάστε περισσότερα »












«Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης»: Εκπαιδευτικό βίντεο από τo anoixtosxoleio.com. Ιστορία E' τάξης: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους. Επιμέλεια βίντεο: Σουδίας Ιωάννης. 8ο Δημ. Σχ. Νάουσας. Ο δικός μας χώρος επικοινωνίας στο διαδίκτυο με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, τώρα που το διαδίκτυο αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Τεχνολογιών, της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μαθησιακής διαδικασίας και εκεί στοχεύει η παρούσα προσπάθεια μας.












Ηχητικό αφιέρωμα στην άλωση της Κωνσταντινούπολης
από τους Οθωμανούς. (Ραδιόφωνο Πειραϊκής Εκκλησίας).
Διαβάζονται αποσπάσματα από το βιβλίο του Στίβεν
Ράνσιμαν
, η άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.











Η άλωση της Κωνσταντινούπολης 1453. Μέρος σχολικής 
γιορτής. Δραματοποιημένο κείμενο που διαβάζουν τα παιδιά.











Η Αγωνία του Βυζαντίου (1913). Ο πρωτότυπος τίτλος είναι «L' Agonie de Byzance» (1913) και αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα του βουβού κινηματογράφου για την επική υπεράσπιση των βυζαντινών τειχών της Πόλης από τους Έλληνες. Ο σκηνοθέτης Louis Feuillade, έχει επιλέξει ένα μεγίστης σημασίας ιστορικό γεγονός, προκειμένου να το αποδώσει με τα (πενιχρά) τεχνικά μέσα της εποχής.

Υπόθεση: Μια δραματική αναπαράσταση των τελευταίων ημερών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που περιλαμβάνει τη πολιορκία, τη Πτώση και τη λεηλασία της Κωνσταντινούπολης. Η υπόθεση της ταινίας περιφέρεται γύρω από τον αγώνα και την αγωνία των κατοίκων της Πόλης για σωτηρία. Η ταινία παραμένει πιστή στη παρουσίαση των ιστορικών προσώπων (ειδικά η ηγετική φυσιογνωμία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου υπογραμμίζεται με έμφαση) και γεγονότων, κάτι που την καθιστά κατάλληλη και για εκπαιδευτική χρήση.

Η «Η Αγωνία του Βυζαντίου» συγκαταλέγεται στις πρωτοπόρες ιστορικές ταινίες και αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα του γαλλικού βουβού κινηματογράφου. Περιλαμβάνει επικές μάχες με πολλούς κομπάρσους αλλά και σκηνές μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης, ενώ, τα θαυμάσια ντεκόρ του Ρομπέρ Ζυλ Γκαρνιέ είναι ζωγραφισμένα στο χέρι σε μίμηση των πρωτότυπων και σου δίνουν την εντύπωση ότι η ταινία έχει γυριστεί επί τόπου και όχι μέσα στα γαλλικά στούντιο.

Πρωτότυπος τίτλος: L ‘Agonie de Byzance
Βαθμολογία French Films: 4/5
Βαθμολογία IMDb: 5,9/10
Σκηνοθέτης: Louis Feuillade
Πρωταγωνιστούν: Luitz Morat, Albert Reusy,
Georges Melchior, Edmond Bréon, Jeanne Briey,
Fabienne Fabrèges, Émilien Richard












Από την Δ' Σταυροφορία στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης (ντοκιμαντέρ): Η Δ' Σταυροφορία (1204) ήταν ένα καθοριστικό γεγονός για τη Βυζαντινή ιστορία και την τύχη του ελληνισμού γενικότερα. Τυπικά πρόκειται για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Σταυροφόρους, ουσιαστικά όμως με το κορυφαίο αυτό γεγονός αρχίζει η διάλυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας που θα ολοκληρωθεί με την κατάληψη της Πόλης από τους Οθωμανούς το 1453.

Με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους σταυροφόρους της Δ' Σταυροφορίας άρχισε η κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνει τις ιστορικές εξελίξεις από τη Δ' Σταυροφορία μέχρι την Άλωση της Πόλης.

Παραγωγή (2011): ERT3. Σκηνοθεσία: Σταμάτης Τσαρουχάς.
Σενάριο: Σοφία Σωτηρίου. Αφήγηση: Νίκος Παντελίδης

55:27 Α' μέρος και 57: 02 Β' μέρος Από την
Δ’ Σταυροφορία στην Άλωση της Κωνπολης










Πόλη Κωνσταντινούπολη - Θρήνοι για την άλωση
της Κωνσταντινούπολης (V.A / Official Audio) 1995

Το πάρσιμο της Πόλης, που αποτελούσε το κέντρο του Ελληνισμού, είχε βαθιά και οδυνηρή απήχηση στην ψυχή του λαού και θεωρήθηκε ως τραγικό σημάδι για τη μοίρα ολόκληρου του Έθνους. Ήταν επόμενο η λαϊκή μούσα και η λόγια ποίηση να θρηνήσουν την απώλεια, με ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο.

Έτσι ο λαός, μέσα στα τραγικά χρόνια της σκλαβιάς, έβρισκε κάποια παρηγοριά για τα δεινά του. Τα ποιήματα αυτά, μερικά από τα οποία γράφτηκαν αμέσως μετά την Άλωση και άλλα πολύ αργότερα, αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο της λογοτεχνίας μας, κυρίως όμως ως ιστορική μαρτυρία για τις πληροφορίες και τις κρίσεις που περιέχουν.

Το Εργαστήρι Παλαιάς Μουσικής ιδρύθηκε το 1980 από μια ομάδα νέων που τους ένωνε η αγάπη για τη μουσική του μεσαίωνα, της Αναγέννησης και της εποχής του Μπαρόκ. Στο χώρο της ελληνικής μουσικής δημιουργίας έχει αρχίσει εκτεταμένες έρευνες για την ανακάλυψη του αρχείου Ελλήνων συνθετών της διασποράς κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας με πολύ ικανοποιητικά μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Στη συλλογή «Εάλω η Πόλις» της FM RECORDS, το Εργαστήρι Παλαιάς Μουσικής αποτίνει φόρο τιμής σε αυτούς τους μοναδικούς θρήνους για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
------------------------------------------------------------------------------------------------------

01 ▶ 00:05 Κοράσιον ετραγούδησε 02 ▶ 05:12 Τρεις καλογέροι Κρητικοί (Πελοποννήσιο) 03 ▶ 10:56 Τρεις καλογέροι Κρητικοί (Ρούμελης) 04 ▶ 15:21 Σήμερα ψέλνουν εκκλησιές (Κερασούντας) 05 ▶ 21:46 Σήμερα ψέλνουν εκκλησιές (Μικρασιάτικο) 06 ▶ 25:02 Έψελναν όλες οι εκκλησιές 07 ▶ 28:26 Σημαίνουν Τζανέμ 08 ▶ 30:09 Όντεν εθεμελιώνασι 09 ▶ 35:28 Ούλες οι μέρες του Θεού 10 ▶ 38:56 Ανάμεσα τρεις θάλασσες 11 ▶ 42:39 Πετούν τα περιστέρια σου 12 ▶ 45:58 Καράβι καραβάκι 13 ▶ 48:32 Tο καραβάκι 14 ▶ 51:14 Τα ελληνικά καράβια 15 ▶ 54:00 Σαν τα μάρμαρα της Πόλης 16 ▶ 58:48 Τα ευζωνάκια 17 ▶ 1:00:51 Το δισκοπότηρο 18 ▶ 1:03:49 Πήραν την Πόλην 19 ▶ 1:06:47 Έγια μόλα 20 ▶ 1:08:15 Αιώνες πάνε 5 21▶ 1:11:05 Σμυρνιοτοπούλα και πολίτισσα 22 ▶1:14:32 Πόλη Κωνσταντινούπολη











Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Ιστορικό
Ντοκιμαντέρ για τον Βυζαντινό Πολιτισμό

Ανανεώνεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.