Σελίδες

Γιώργος Σεφέρης: Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης (video)


Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Ο Γιώργος Σεφέρης ήταν Έλληνας διπλωμάτης και ποιητής και ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας. Είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και εκ των δύο μοναδικών Ελλήνων βραβευμένων με Νόμπελ, μαζί με τον Οδυσσέα Ελύτη.

ΣΕΦΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΝΟΜΠΕΛ 1963)

01/08/2020: Ο Γιώργος Σεφέρης με παρουσιαστή τον Γιώργο Κιμούλη. Η ποιητική φύση απέναντι στην καταπιεστική επιβολή μιας καριέρας διπλωμάτη, το ασφυκτικό αστικό σκηνικό της Σμύρνης απέναντι στην ελευθερία των καλοκαιρινών διακοπών στην Σκάλα του Βουρλά, η έλξη για τον μοντερνισμό απέναντι στους δεσμούς με την ελληνική παράδοση, η εκφραστική υπεκφυγή απέναντι στην πρόκληση της απόλυτης έκθεσης, είναι μερικές από τις καθοριστικές συγκρούσεις που συντελέστηκαν εντός του Σεφέρη και που από την έκβασή τους σφραγίστηκε εντέλει η ποίησή του. 

 ΔΕΙΤΕ: Ο Γιώργος Σεφέρης και ο Ελληνισμός

Αυτές οι άγνωστες συγκρούσεις απασχολούν το πορτρέτο παρουσιάζοντας έναν Σεφέρη πέρα από την ακαδημαϊκή, «απολιθωμένη» εικόνα που έχει κυριαρχήσει, έναν Σεφέρη ανθρώπινο, «κανονικό», κυνηγημένο από τους φόβους, τους εφιάλτες, τα πάθη, τις αδυναμίες του, τις παιδικές μνήμες. 

Μιλούν οι: Άννα Λόντου, κόρη της συζύγου του Σεφέρη Μαρώς, ο πανεπιστημιακός, συγγραφέας και βιογράφος του Σεφέρη Ρόντρικ Μπίτον, ο Έντμουντ Κήλυ, πανεπιστημιακός, συγγραφέας και μεταφραστής του Σεφέρη, ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης και ο συγγραφέας Σάββας Παύλου.



Περισσότερα Θέματα: Γιώργος Σεφέρης


Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης (video)

Οι Έλληνες που αγαπήσαμε, οι Έλληνες που μας έδειξαν το δρόμο. Μια παραγωγή του ΣΚΑΙ μάς θυμίζει ότι στην Ελλάδα του 20ού αιώνα έζησαν και μεγαλούργησαν Έλληνες, οι οποίοι συνεχίζουν να μας κάνουν υπερήφανους σε όλο τον κόσμο. 

Μαρία Κάλλας, Οδυσσέας Ελύτης, Κωνσταντίνος Καβάφης, Νίκος Καζαντζάκης, Μελίνα Μερκούρη, Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης, Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Τσιτσάνης, Μάνος Χατζιδάκις

Μέσα από τη μοναδική αυτή σειρά δέκα αφιερωμάτων, θα γίνουμε μάρτυρες των κορυφαίων στιγμών τους αλλά και των δοκιμασιών τους, θα δούμε εικόνες και θα ακούσουμε ήχους από μια Ελλάδα άλλων χρόνων.

Το τρέιλερ όλων των παρακάτω επεισοδίων


ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΔΩ

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ

28/04/2019: Η ζωή του Μάνου Χατζιδάκι ξετυλίγεται μέσα από την μοναδική αφήγηση του Διονύση Σαββόπουλου στο τρίτο επεισόδιο της σειράς Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης. Το εύρος, το βάθος και η επίδραση του έργου του μεγάλου καλλιτέχνη αλλά και... Διαβάστε περισσότερα και δείτε το βίντεο εδώ »











ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ / 16/01/2013

Γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής της μεγαλύτερης σοπράνο του εικοστού αιώνα, Μαρίας Κάλλας φωτίζει το επεισόδιο της σειράς «Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης», που παρουσιάζει ο Μάριος Φραγκούλης με γυρίσματα στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι. Η μεγαλύτερη » Διαβάστε περισσότερα και δείτε το βίντεο εδώ »













Έλληνας στην καταγωγή, Αλεξανδρινός στο πνεύμα, ένας σπουδαίος ποιητής, o Κωνσταντίνος Καβάφης παρουσιάζεται από τον Δημήτρη Λιγνάδη στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς «Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης». Διαβάστε περισσότερα και δείτε το βίντεο εδώ »












Περισσότερα Βίντεο: Λογοτεχνία-ΠοίησηΜουσική,Τέχνες,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.