Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης (video) Κάλλας, Τσιτσάνης, Σεφέρης, Χατζιδάκις, Μερκούρη, Καβάφης, Θεοδωράκης, Ελύτης, Ρίτσος, Καζαντζάκης


Οι Έλληνες που αγαπήσαμε, οι Έλληνες που μας έδειξαν το δρόμο. Μια παραγωγή του ΣΚΑΙ μάς θυμίζει ότι στην Ελλάδα του 20ού αιώνα έζησαν και μεγαλούργησαν Έλληνες, οι οποίοι συνεχίζουν να μας κάνουν υπερήφανους σε όλο τον κόσμο. 

Μαρία Κάλλας, Οδυσσέας Ελύτης, Κωνσταντίνος Καβάφης, Νίκος Καζαντζάκης, Μελίνα Μερκούρη, Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης, Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Τσιτσάνης, Μάνος Χατζιδάκις

Μέσα από τη μοναδική αυτή σειρά δέκα αφιερωμάτων, θα γίνουμε μάρτυρες των κορυφαίων στιγμών τους αλλά και των δοκιμασιών τους, θα δούμε εικόνες και θα ακούσουμε ήχους από μια Ελλάδα άλλων χρόνων.

Το τρέιλερ όλων των παρακάτω επεισοδίων


ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

ΣΕΦΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΝΟΜΠΕΛ 1963)

01/08/2020: Ο Γιώργος Σεφέρης με παρουσιαστή τον Γιώργο Κιμούλη. Η ποιητική φύση απέναντι στην καταπιεστική επιβολή μιας καριέρας διπλωμάτη, το ασφυκτικό αστικό σκηνικό της Σμύρνης απέναντι στην ελευθερία των καλοκαιρινών διακοπών στην Σκάλα του Βουρλά, η έλξη για τον μοντερνισμό απέναντι στους δεσμούς με την ελληνική παράδοση, η εκφραστική υπεκφυγή απέναντι στην πρόκληση της απόλυτης έκθεσης, είναι μερικές από τις καθοριστικές συγκρούσεις που συντελέστηκαν εντός του Σεφέρη και που από την έκβασή τους σφραγίστηκε εντέλει η ποίησή του.

Αυτές οι άγνωστες συγκρούσεις απασχολούν το πορτρέτο παρουσιάζοντας έναν Σεφέρη πέρα από την ακαδημαϊκή, «απολιθωμένη» εικόνα που έχει κυριαρχήσει, έναν Σεφέρη ανθρώπινο, «κανονικό», κυνηγημένο από τους φόβους, τους εφιάλτες, τα πάθη, τις αδυναμίες του, τις παιδικές μνήμες. 

Μιλούν οι: Άννα Λόντου, κόρη της συζύγου του Σεφέρη Μαρώς, ο πανεπιστημιακός, συγγραφέας και βιογράφος του Σεφέρη Ρόντρικ Μπίτον, ο Έντμουντ Κήλυ, πανεπιστημιακός, συγγραφέας και μεταφραστής του Σεφέρη, ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης και ο συγγραφέας Σάββας Παύλου.











ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ

28/04/2019: Η ζωή του Μάνου Χατζιδάκι ξετυλίγεται μέσα από την μοναδική αφήγηση του Διονύση Σαββόπουλου στο τρίτο επεισόδιο της σειράς Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης. Το εύρος, το βάθος και η επίδραση του έργου του μεγάλου καλλιτέχνη αλλά και... Διαβάστε περισσότερα και δείτε το βίντεο εδώ »











ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

13/02/2013 Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης ξετυλίγει την ιστορία της ζωής του και ταυτόχρονα σκιαγραφείται η ιστορία της Ελλάδας των τελευταίων δεκαετιών. Μέσα από αυτή τη διαδρομή «συναντάται» με όλα τα πρόσωπα που παρουσιάστηκαν στους «Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης»: Τον Γιάννη Ρίτσο, Οδυσσέα Ελύτη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μελίνα Μερκούρη, Κωνσταντίνο Καβάφη, Γιώργο Σεφέρη, Μαρία Κάλλας, Νίκο Καζαντζάκη και Μάνο Χατζιδάκι.

Μέσα από το πορτρέτο, θα απολαύσουμε τον παραστατικό και χειμαρρώδη λόγο του Μίκη, τις γενναιόδωρες αφηγήσεις του και θα ταξιδέψουμε λυρικά και επικά μαζί του στην Ελλάδα του 20ου αιώνα αλλά και σε όλο τον πλανήτη, όπου έδρασε μουσικά ο συνθέτης.

Οι συναντήσεις του με μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των καιρών μας, οι σκέψεις του, τα ανέκδοτα από την θυελλώδη ζωή του και φυσικά οι μουσικές του θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον μέσα από τις παθιασμένες διηγήσεις του Θεοδωράκη.

Ξεκινά από ένα παιδί-θαύμα, με πολύ πρόωρα δείγματα μουσικής ευφυΐας για να προχωρήσει στην ωρίμανση μιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας με βαθιά πολιτική υπόσταση. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν έχει ανάλογο και δεν έχει επαναληφθεί στο νεοελληνικό χώρο με την ένταση και την επιρροή που ασκεί η περίπτωση του Θεοδωράκη.










ΕΛΥΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ (ΝΟΜΠΕΛ 1979)

06/02/2013: Η ζωή και το έργο του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη με τη Μαρία Ναυπλιώτου να εκφράζει με την παρουσία της την ιδιαίτερη αισθητική προσέγγιση του πορτρέτου για τον ποιητή, με στόχο την αφύπνιση ερεθισμάτων που θα μπορούσαν να ανοίξουν δρόμους προς την ποίησή του. Γυρίσματα στην εμβληματική για τον ποιητή Μυτιλήνη, από τον κόλπο της Γέρας, ως το ελαιοτριβείο του παππού του στο Παπάδος, που αποτέλεσε εφαλτήριο για τις μετέπειτα επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειάς του. 

Στον αντίποδα αυτού του ονειρικού κόσμου, τα γυρίσματα στο αστικό τοπίο της Αθήνας έρχονται για να συμπληρώσουν αινιγματικά το πρόσωπο του ποιητή. Από τη Δεξαμενή ως τα ποιητικά καφενεία της οδού Βουκουρεστίου, από τον Εθνικό Κήπο ως τους σταθμούς του Μετρό, από το Αρχαιολογικό και το Επιγραφικό Μουσείο, άλλα βήματα, άλλοι ήχοι, άλλες εικόνες μιλούν ξανά για τον ίδιο άνθρωπο. 

Το κράμα των δύο κόσμων δίνει ένα απρόσμενο αποτέλεσμα. Επιπροσθέτως, ποιήματά του, αναγνωσμένα από την Μαρία Ναυπλιώτου ή τραγουδισμένες μελοποιήσεις τους τροφοδοτούν την περιέργεια του τηλεθεατή, ελπίζοντας σε ένα «ξανακοίταγμα» απ' όλους μας της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη. Η ποιήτρια και σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη Ιουλίτα Ηλιοπούλου και η εκδότριά του Κατερίνα Καρύδη, των εκδόσεων Ίκαρος, φωτίζουν την συμπαγή ποιητική στάση του Ελύτη απέναντι στη ζωή.











ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ 30/01/2013

Η ζωή και το έργο του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζεται από το Θάνο Μικρούτσικο. «Θαυμάζω απεριόριστα την ποίησή του, τη στάση του και το ήθος του. Απ’ όλους τους σπουδαίους ανθρώπους της τέχνης που γνώρισα, Δάσκαλό μου θεωρώ τον Γιάννη Ρίτσο», λέει ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, αφηγητής του ντοκιμαντέρ για τον ποιητή της Ρωμιοσύνης. 

Η ζωή του Γιάννη Ρίτσου είναι σαν ένα μεγάλο μυθιστόρημα, μια μεγάλη περιπέτεια, που περικλείει ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας του 20ουαιώνα. Η βιωματική σχέση του ποιητή με την ιστορία καθόρισε το έργο του.

Σήμερα, 20 και πλέον χρόνια μετά το θάνατό του, οι εκατοντάδες μεταφράσεις του έργου του σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως επίσης, τα δεκάδες ανεβάσματα των μεγάλων του ποιητικών μονολόγων στο θέατρο μαρτυρούν ότι ο Ρίτσος είναι μια από τις μεγάλες ποιητικές φωνές για την παγκόσμια ποίηση στον 20ο αιώνα.

Για το έργο του Γιάννη Ρίτσου και τη γνωριμία μαζί του μιλούν: η ποιήτρια Καίτη Δρόσου, η συγγραφέας Άλκη Ζέη, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, οι πανεπιστημιακοί και συγγραφείς Γιώργης Γιατρομανωλάκης και Σόνια Ιλίνσκαγια, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαυρίκιος και η κόρη του Έρη Ρίτσου.











ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ 23/01/2013

Η προσωπικότητα του Βασίλη Τσιτσάνη, οι χώροι που συνδέθηκαν με τη διαμόρφωση των εμπειριών του αλλά και με την σκληρή εργασία του πάνω στη σύνθεση και το στίχο, συμπυκνώνονται σε ένα οδοιπορικό. Οδηγός, ένας άλλος μεγάλος καλλιτέχνης, ο Γιώργος Νταλάρας. Το πορτρέτο του Τσιτσάνη συστήνεται σαν ένα ταξίδι μέσα στη γεωγραφία της ζωής του συνθέτη, γεωγραφία που ορίζεται με πρώτη συντεταγμένη τα Τρίκαλα και απλώνεται στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, στο σπίτι και το θρυλικό υπόγειο της οδού Αχαρνών, στα ρημαγμένα studio της Κολούμπια, στο Χάραμα, στο άλλο σπίτι και στο άλλο υπόγειο της Γλυφάδας. 

Ο «πάνω» κόσμος του Τσιτσάνη πάντα πολύβουος, γεμάτος φίλους, παθιασμένους θαυμαστές, δόξα και δημοσιότητα αντιπαρέρχεται μόνιμα στην αφήγηση τον "κάτω" κόσμο των μοναστικών σχεδόν υπόγειων χώρων, που σε κάθε σπίτι φρόντιζε να διαμορφώνει για τον εαυτό του. Μια σειρά από πρόσωπα παρεισφρύουν στην αφήγηση για να βοηθήσουν τον θεατή να κατανοήσει το μουσικό εκτόπισμα του Τσιτσάνη. 

Πρόσωπα που φωτίζουν επίσης την διαλεκτική του έργου του Τσιτσάνη με το κοινωνικοπολιτικό τοπίο της Ελλάδας μέσα σε ένα διάνυσμα 50 χρόνων: Ο γνωστός μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, ο μουσικός και μουσικός μελετητής του έργου του Τσιτσάνη, συντάκτης της πρώτης διδακτορικής διατριβής πάνω στον Έλληνα συνθέτη, Νίκος Ορδουλίδης, ο δεξιοτέχνης σολίστας και δάσκαλος του μπουζουκιού Βαγγέλης Τρίγκας, ο συντοπίτης του στιχουργός Κώστας Βίρβος, ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης, ο γλύπτης - συγγραφέας Σώτος Αλεξίου και η αγωνίστρια της εθνικής αντίστασης Μαρία Μπέικου εναποθέτουν αποστάγματα εμπειριών, συναισθημάτων και μελετών.












ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ / 16/01/2013

Γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής της μεγαλύτερης σοπράνο του εικοστού αιώνα, Μαρίας Κάλλας φωτίζει το επεισόδιο της σειράς «Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης», που παρουσιάζει ο Μάριος Φραγκούλης με γυρίσματα στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι. Η μεγαλύτερη » Διαβάστε περισσότερα και δείτε το βίντεο εδώ »











ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ / 09/01/2013

Ο Στέλιος Μάινας παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Ο γνωστός ηθοποιός, περιδιαβαίνει το άγριο κρητικό τοπίο. Περπατά στο λιμάνι και στα τείχη του Ηρακλείου, αλλά και στην Αίγινα και στην Αθήνα. Καλεί όλους να ακολουθήσουν τα βήματα του Καζαντζάκη στο γεωγραφικό και πνευματικό ταξίδι της ζωής του. 

Αυτή η πορεία, μαζί με το σπάνιο φωτογραφικό, και οπτικοακουστικό υλικό και τις μαρτυρίες και συνεντεύξεις ανθρώπων που τον γνώρισαν και μελέτησαν τη ζωή και το έργο του, σχηματίζει τη «βασανισμένη» και ελεύθερη μορφή ενός σύγχρονου Οδυσσέα. 

Ένας Οδυσσέας που ταξίδευε από τόπο σε τόπο και από ιδέα σε ιδέα χωρίς να στέκεται να ησυχάσει πουθενά. Για τον Νίκο Καζαντζάκη μιλούν: ο Γιώργος Γραμματικάκης, η ποιήτρια και βαφτισιμιά του Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, η συγγραφέας και καθηγήτρια βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης Αγγέλα Καστρινάκη.











ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ / 19/12/2012

Ο Λάκης Λαζόπουλος ταξιδεύει στον κόσμο της Μελίνας, από τα παιδικά της χρόνια στην Αθήνα της δεκαετίας του '20, μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής της, στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς «Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης».
 
Η Μελίνα Μερκούρη, η γυναίκα που με την αντισυμβατική ζωή της έγινε το σύμβολο της γυναικείας ελευθερίας. Η ηθοποιός που με την εντυπωσιακή παρουσία της άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα στο ελληνικό θέατρο και στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Η πολιτικός που με τους αγώνες και τις πρωτοποριακές της ιδέες, πρωταγωνίστησε στην νεότερη ελληνική ιστορία.

Μέσα από ένα πλούσιο αρχειακό υλικό, αλλά και με αφηγήσεις ανθρώπων που τη γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί της, παρουσιάζονται οι μορφές και τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της Μελίνας. Μεταξύ τους, ο αγαπημένος της παππούς και δήμαρχος της Αθήνας, Σπύρος Μερκούρης που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή της.

Μιλούν άνθρωποι που την έζησαν από κοντά, στενοί φίλοι και συνεργάτες της στην τέχνη και στην πολιτική όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Κώστας Γαβράς, η ενδυματολόγος και καλή της φίλη Ντένυ Βαχλιώτη, (που λίγους μήνες μετά τη συνέντευξη μαζί της έφυγε από τη ζωή) ο στενός της συνεργάτης στο Υπουργείο Πολιτισμού Μάνος Ζαχαρίας και ο αδελφός της Σπύρος Μερκούρης.












Έλληνας στην καταγωγή, Αλεξανδρινός στο πνεύμα, ένας σπουδαίος ποιητής, o Κωνσταντίνος Καβάφης παρουσιάζεται από τον Δημήτρη Λιγνάδη στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς «Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης». Διαβάστε περισσότερα και δείτε το βίντεο εδώ »










ΠερισσότεραΒίντεο,Λογοτεχνία-ΠοίησηΜουσική,Τέχνες,

Δεν υπάρχουν σχόλια: