Άλλο μεγάλο βουνό της ορθοδοξίας. Άλλη μεγάλη υπόθεση. Σπυρίδων και θαυματουργία ταυτίζονταν. Και ταυτίζονται. Αν και απέθανε ο άγιος Σπυρίδων, δεν έπαψε να θαυματουργεί.
Απόφθεγμα ονομάζεται μία σύντομη πρόταση ή φράση, η οποία περιέχει συμβουλές ή κρίσεις από πρόσωπα αδιαμφισβήτητου κύρους και θεωρείται μία αιώνια αλήθεια.
Ομιλία με θέμα: «Εθελοδουλία ή ελευθερία, θεώρησε τον εαυτό σου ελεύθερο ον ή δούλο, όλα εξαρτώνται από σένα», με εισηγητή τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Λυών και στρατηγικό αναλυτή κ. Νίκο Λυγερό, πραγματοποίησε η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία ΤΕΧΝΗ Κιλκίς στην αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος» του φορέα.
...αλλά μια πόρτα στο χρόνο, που ανοίγει και μας προσκαλεί να διαβούμε την Ιστορία του κόσμου κατά τον 20ό αιώνα, για να δούμε πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση.
Viva Che! The man behind the icon Che Guevara: The making of an icon (Ο Τσε και το μάρκετινγκ) www.ert.gr
8 Οκτωβρίου 1967 συλλαμβάνεται ύστερα από ΠΡΟΔΟΣΙΑ. 9 Οκτωβρίου 1967 - Μία ημέρα μετά τη σύλληψή του, ο επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα δολοφονείται για απόπειρα υποκίνησης επανάστασης στη Βολιβία.
Ήταν Κυριακή 9 Οκτωβρίου του 1967, όταν ο Αργεντίνος αντάρτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα θα έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του βολιβιανού στρατού σε ηλικία 39 ετών.
Η Ελισάβετ Β΄ (Elizabeth II – Elizabeth Alexandra Mary, Μέιφερ, Λονδίνο, Αγγλία, 21 Απριλίου 1926 - Κάστρο Μπαλμόραλ, Σκωτία, 8 Σεπτεμβρίου 2022) είναι η Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και δεκαέξι κυρίαρχων κρατών, Βασιλείων της Κοινοπολιτείας των Εθνών, της οποίας ήταν και επικεφαλής, ενώ ήταν επίσης Υπέρτατη Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας, κρατώντας κάθε στέμμα και τίτλο ισότιμα. Ο τίτλος που φέρει είναι:
Η ποίηση και η μουσική στους ωραιότερους ύμνους » ΕΔΩ
Ο Νίκος Καρούζος (17 Ιουλίου 1926 - 28 Σεπτεμβρίου 1990) ήταν Έλληνας ποιητής, από τους πιο αξιόλογους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Χαρακτηρίστηκε «τοξικομανής των λέξεων» και πρόσφερε στην ελληνική ποίηση μια εκστατικότητα λακωνική, μέσα από την ανανέωση του γλωσσικού ιδιώματος.
Αυγοτέμπερα σε ξύλο, 61,4χ45 εκ., υπογραμμένο στη βάση του
κεντρικού κηροπηγίου: «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο δείξας»,
Εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου, Ερμούπολη, Σύρος
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου, Αρθρογράφος
Η Ζωγραφική με θέμα την Κοίμηση της Θεοτόκου στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην Ερμούπολη της Σύρου, είναι έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που έγινε γνωστός ως Ελ Γκρέκο, το οποίο δημιούργησε κοντά στο τέλος της περιόδου όπου ζούσε ακόμα στην Κρήτη, πιθανώς πριν το 1567.
Ημέρα αφιερωμένη στην Αγία Πελαγία η οποία στις 23 Ιουλίου 1822 αξιώθηκε της Υπέρτατης Ευλογίας να δει μέσα στο κελί της την Θεοτόκο. Το πρωί αυτής της μέρας η εικόνα μεταφέρεται στο Μοναστήρι της «Κυρίας των Αγγέλων» στο Κεχροβούνι, όπου παραμένει ολόκληρη την ημέρα.
Πρόκειται για μια επιστολή σε ποιητική μορφή προς τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη τού βωβού κινηματογράφου, στην οποία ο ποιητής μιλάει για λογαριασμό όλων των φτωχών και κατατρεγμένων τού κόσμου.
«Μπορεί στις μέρες μας η οικογένεια να περνάει μια ιδιαίτερη κρίση, αλλά δεν νομίζω ότι θα πεθάνει», λέει ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Ματθαίος Γιωσαφάτ.
«Δεν έχει βρεθεί ακόμη κάτι το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει
τον γάμο σαν ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική μονάδα».
ο 32χρονος Ιεροκήρυκας Λοχαγός, π. Ιωακείμ Λιούλιας
Ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Λιούλιας (1919 -1943) συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση με το ΕΑΜ στη διάρκεια της Κατοχής και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, το καλοκαίρι του 1943, στη Θεσσαλονίκη.
Η εισβολή της ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1974, κηρύχθηκε ανακωχή στις 22 Ιουλίου και οι μάχες σταμάτησαν στις 23 Ιουλίου. Ισχυρές δυνάμεις στρατού αποβιβάστηκαν λίγο πριν την αυγή στην Κερύνεια και συνάντησαν αντίσταση από ελληνικές και ελληνοκυπριακές στρατιωτικές δυνάμεις (αν και καθυστερημένη).
φωτογράφιση του Dmitri Kessel τον Οκτώβριο του 1944
έξω από την Λαμία. Επιχρωμάτωση Χρήστος Καπλάνης
π. Δημήτριος Χολέβας ή ο «Παπαφλέσσας» της Εθνικής Αντίστασης, Σύμβολο των φλογισμένων ράσων, ο παπα-Χολέβας, του αγέρωχου παπά-αντάρτη που τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου
Έρευνα, Σοφία Ντρέκου Αρθρογράφος (Sophia Drekou, BSc in Psychology)
Η Τένεδος [ή Τεν(ν)ούεδος] (στα Τουρκικά Bozcaada) είναι ένα μικρό νησάκι του ανατολικού Αιγαίου, που ανήκει κι αυτό στο σύμπλεγμα των Θρακικών Σποράδων.
Αυτό που ετοιμάζαμε εδώ και καιρό. Είναι πια επίσημο ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει 18 γαλλικά Rafale που έρχονται όχι μόνο να αντικαταστήσουν Mirage, αλλά να αναβαθμίσουν τον στόλο μας και την ισχύ του απέναντι σε παράλογες προκλήσεις. Είναι μια επιβεβαίωση όλων όσων ειπώθηκαν στην Κορσική και αποτελούν ένα νέο στάδιο για την πολεμική μας Αεροπορία.
Η βαρκαρόλα, (Barcarolle) ή βαρκαρόλλα (από την ιταλική λέξη barca = βάρκα), ή επί το ελληνικότερο λεμβωδία, είναι ένα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι που τραγουδιέται από βενετούς γονδολιέρηδες ή οργανικής μουσικής, που συσχετίζεται με τη βαρκάδα.
Η πρώτη εκπομπή Το σχόλιο του «Τρίτου», του Χατζιδάκι με τίτλο
«Η Καινούρια μορφή ενός Προγράμματος και οι Ελέφαντες» το 1978
...χωρίς τον Μάνο Χατζιδάκι
Ο κορυφαίος συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις, αναμόρφωσε το ελληνικό τραγούδι και με το έργο του σημάδεψε τη νεότερη πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς ένωσε τη λόγια με την λαϊκή μουσική παράδοση.
Στις 14 Ιουνίου του 1964, μια εβδομάδα αφότου κατέθεσε τη διπλωματική του εργασία, έγραψε στους γονείς του αυτό το γράμμα με σκοπό να τους εξηγήσει τούς λόγους για το σχέδιο του:
Μέσα από τις συμπληγάδες της αμφισβήτησης, της αβεβαιότητας, της ειρωνείας συχνά, της πάλης του εφήμερου με το αιώνιο, η Κική Δημουλά θεολογεί μ' ένα δικό της ολότελα τρόπο - εν ταυτώ και οικείο - που ταιριάζει στους σύνθετους και ορθολογικούς καιρούς μας.
Στο κείμενό της για τον Καβάφη είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική. Μας λέει ότι πρωτοδιάβασε τον Καβάφη από βιβλίο που της χάρισε ο Άθως Δημουλάς, «δώρο από μόνιμο αγαπημένο πρόσωπο, τον ιδανικά αγαπημένο Άθω». Ομολογεί ότι τα πρώτα ποιήματά της ήταν «καβαφικά». «Είναι πολυσυζητημένο το θέμα των επιρροών που δεχόμαστε, κι ωστόσο παραμένει σκοτεινό», γράφει.
Σίγουρα η θάλασσα όταν την αντικρίζεις σου δημιουργεί αίσθημα συγκίνησης, ευφορίας, αισιοδοξίας. Ισως επειδή σκέφτεσαι μακρινά ταξίδια, πάνω στα γαλάζια κρυστάλλινα νερά.
της Σοφίας Ντρέκου (Sophia Drekou) Αρθρογράφος (BSc in Psychology)
«Αν δεν υπήρχε η νύχτα, δεν θα μπορούσε να γεννηθεί το Φως»
Σε ηλικία τεσσάρων ετών έγραψε το πρώτο τραγούδι του και στα έξι έπαιξε ενώπιον 2.000 θεατών, στην πατρίδα του, τον Βόλο. Ο μικρός «Βάγγος» γρήγορα έγινε «Vangelis» και η μουσική του ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο... ακόμη και στο Διάστημα.