π. Φιλόθεος Φάρος: Έχω κι εγώ καρκίνο (Videos)

π. Φιλόθεος Φάρος

Ημερίδα με τίτλο «Καρκίνος του Μαστού: Άλματα ζωής μέσα από διαλόγους» διοργάνωσε στις 3 και 4 Οκτωβρίου ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Ν. Θεσσαλονίκης «Άλμα Ζωής» στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε και ο πατήρ Φιλόθεος Φάρος, και εκεί ήταν η δημοσιογράφος Victoria Kavouriari 5 Οκτωβρίου 2019 στις 12:37 μ.μ. (Βικτωρία Καβουριάρη) η οποία έγραψε:

«Σημειώσεις από την ομιλία του στη Διημερίδα με αφορμή την επικείμενη Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού (25 Οκτωβρίου) που διοργάνωσε το Άλμα Ζωής στο Αριστοτέλειο. Διάλογοι Ζωής ο τίτλος της εκδήλωσης. Η Τέχνης της Ζωής, ο τίτλος της παρέμβασής του.

Περισσότερο απαντούσε σε ερωτήσεις ενός ακροατηρίου με ανθρώπους που πολεμούν, αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν κατάματα τον καρκίνο το δικό τους ή ανθρώπων τους.

Χρειάστηκαν να ανοίξουν άλλες δύο αίθουσες για το κοινό που παρακολουθούσε για δύο ώρες από οθόνες όσα λέγονταν στην κύρια με ανθρώπους κάθε ηλικίας όρθιους, ιερή σιωπή στις παύσεις ανάμεσα στις σκέψεις του και ερωτήσεις συχνότερα βαθιά υπαρξιακές, εναγώνιες, αναπάντητες ή αδύνατον να απαντηθούν στα περιθώρια και τις συνθήκες μιας ομιλίας.

Μαθήματα ζωής από πολεμιστές, φρουρούς
της ζωής. Βαθιά συγκίνηση. Βαθιά ευγνώμων».

Και αυτά είναι τα λόγια του π. Φιλόθεου Φάρου:

«Είμαι 89. Η ζωή μου έχει τελειώσει. Θα ζήσω 1, 2, 3 χρόνια ακόμη. 
Το δεύτερο μισό της ζωής ήταν πιο σημαντικό. Κανείς δεν με είπε χαρισματικό στο πρώτο μισό. Με λένε τώρα. 
Υπάρχει μια αντίληψη ότι η νεότητα είναι σημαντική για τον άνθρωπο και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανέλθουμε σε αυτήν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία να θέλουμε να μοιάσουμε στην εποχή που ήμασταν ανώριμοι. Στο δεύτερο μισό της ζωής αποκτούμε χαρίσματα εσωτερικά, ψυχικά που είναι πολύ σημαντικότερα από αυτά της νεότητας. 
Έχω κι εγώ καρκίνο. Τα τελευταία 6-7 χρόνια έχω καρκίνο του Προστάτη.
Ξέρω ότι δεν θα πεθάνω από αυτό. 
Ο καρκίνος μάλλον μ’ έχει ξεχάσει. 
Στον ψυχολόγο που πήγα είπα πως νομίζω ότι οφείλεται σε μια απώλεια. Με κοίταξε σα να με πέρασε για βλάκα. 
Τα συναισθήματα που δεν εκφράστηκαν αποθηκεύονται στο σώμα. 
Έχουμε ψυχοσωματικές αρρώστιες γιατί είμαστε ψυχοσωματικοί. 
Η αιτία του καρκίνου οφείλεται σε μια απώλεια. Το ξέρουμε από τον Ιπποκράτη. 
Ένας άνθρωπος θα νοσήσει επειδή είναι εχέμυθος, εσωστρεφής, πολύ κτητικός, έχει πολύ μεγάλη ανάγκη για έλεγχο, φόβο μην χάσει, μην χάσει ό,τι κατέχει. 
Όσοι δεν αφήνουν να εκδηλωθεί η θλίψη για μια απώλεια απειλούνται πολύ σοβαρά. Το υγιές πένθος αποκλιμακώνεται. 
Ένα πένθος δεν τελειώνει και δεν μπορεί να τελειώσει ποτέ. Μπορεί όμως να είναι υγιές, όχι παθολογικό. 
Πρέπει να μιλήσετε πολύ σε ανθρώπους που σας ακούν με τα σωθικά τους…».



Ο π. Φιλόθεος Φάρος γεννήθηκε το 1930 στον Πειραιά. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο, νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θεολογία στο ΕΚΠΑ.

Το 1962 έγινε κληρικός και στη συνέχεια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, όπου σπούδασε ποιμαντική ψυχολογία και συμβουλευτική.

Από το 1969 ως το 1976 δίδασκε στην Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού. Παράλληλα εργαζόταν ως ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος για οικογένειες και ζευγάρια. 

Το 1976 επέστρεψε στην Ελλάδα και έκτοτε ασχολήθηκε με το κέντρο νεότητας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και το συγγραφικό του έργο.

Έχει γράψει περισσότερα από 20 βιβλία για ζητήματα που αφορούν τη ζωή του ανθρώπου. Από τη συνταξιοδότησή του και έπειτα, ιερουργεί στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα της Αθήνας.

Βίντεο από την Ημερίδα με θέμα: Καρκίνος του μαστού - Άλματα ζωής μέσα από διαλόγους. Βιωματικές συζητήσεις ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες που βίωσαν τον Καρκίνο του Μαστού και διακεκριμένους Ιατρούς, Ανθρώπινη προσέγγιση, Ψυχολογία, Τέχνη! Μια διαφορετική διημερίδα για τον Καρκίνο του Μαστού με θέμα, Καρκίνος του Μαστού | Άλματα Ζωής μέσα από διαλόγους, με πολλή αγάπη για εσάς σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρική Σχολή - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: