Τυφλώνει και ο ήλιος της δικαιοσύνης επειδή αλήθειας ήλιος εστί

Τυφλώνει και ο ήλιος Σ. Ντρέκου

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Τυφλώνει και ο ήλιος όσους δεν βλέπουν καλά, τυφλώνονται επίσης, κοιτάζοντάς τον, και όσοι έχουν διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις.

Αυτό γίνεται, όχι γιατί ο ήλιος έχει τη δυνατότητα να τυφλώνει, αλλά γιατί αυτοί βλάπτονται από το φως, επειδή η κατάσταση των ματιών τους είναι τέτοια, που να μη δέχεται το ηλιακό φως. Έτσι και οι άπιστοι, αυτοί που είναι άρρωστοι πνευματικά, δεν μπορούν να ατενίσουν τις ακτίνες της θεότητας.

Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων, 6η Κατήχηση
Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr

«Επειδή, είναι δικαιοσύνης και αλήθειας ήλιος, δεν ανέχεται να φέγγει και να γνωρίζεται από αυτούς που μετέρχονται το ψεύδος ή υψώνουν την αδικία με λόγια ή την επιδεικνύουν με έργα.» «Φώτισόν μου, το σκότος, φώτισόν μου το σκότος, Κύριε!» (Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς)

Η ανατολή του ήλιου προμηνύει μία ημέρα καινούργια, γεμάτη φως, ζωή, χαρά, συγκινήσεις, χρόνο αφιερωμένο στον Θεό μας, χρόνο μετανοίας. Όταν το βράδυ γείρουμε στο κρεββάτι να κοιμηθούμε προσδοκούμε να έλθει η επόμενη ημέρα καλύτερη από την προηγούμενη που να ικανοποιήσει τις ζωτικές μας ανάγκες και τις πνευματικές μας αναζητήσεις. Τα πρωϊνά κοιτώντας προς την ανατολή βλέπουμε τον ήλιο να ανατέλλει λαμπρός και το φως του μας γεμίζει αισιοδοξία και ζωντάνια. (Δρ Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας, Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας)

Να θυμόμαστε αενάως τα λόγια του Αγίου Παϊσίου μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: