Έκτακτο: Νέα μέτρα επαναφέρουν στην ενημέρωση τον καθ. Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά γιατί όλα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο

Σωτήρης Τσιόδρας, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδιαλιά

«Αν μας ξαναδείτε θα είναι 
δύσκολα τα πράγματα». 

Μία φράση με νόημα είχε διατυπώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην τελευταία live τηλεοπτική ενημέρωση για τις εξελίξεις με τον κορωναϊό στη χώρα μας, μαζί με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, στις 26 Μαΐου. βλ. εδώ

Η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού επαναφέρει τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση για την πανδημία.

Δύο μήνες μετά όλα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. 

Οι συμβουλές του Τσιόδρα που ξεχάστηκαν και το δυσοίωνο μήνυμα Χαρδαλιά.

Ερχόμενοι στο σήμερα, 4 Αυγούστου 2020, οι κ. κ. Χαρδαλιάς και Τσιόδρας κατά της μάχης για τον κοροναϊό δεν επιστρέφουν καθημερινά στους δέκτες μας, ωστόσο επιστρέφουν μαζί για μία έκτακτη ενημέρωση μετά από αρκετό καιρό, κοντά 2,5 μήνες.

Οι λόγοι που επιστρέφει ο καθηγητής είναι αρκετοί ωστόσο ο κύριος είναι η αύξηση κρουσμάτων. Η επανεμφάνιση του δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο πως έχει σημάνει συναγερμός μεταξύ των ειδικών αλλά και στην κυβέρνηση μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.
ΔΕΙΤΕ: Με ένα ποίημα που δεν είναι του Ελύτη -Στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία- μάς αποχαιρέτισε ο αγαπημένος μας ιατρός κ. Τσιόδρας

Μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (04/08/2020) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την πορεία του Covid-19 στη χώρα.

Τις ανησυχίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την εξέλιξη της πανδημίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδιαλιά, σημειώνοντας πως σήμερα τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 120 και τόνισε την ομόφωνη συμφωνία της Επιτροπής για την ανάγκη χρήσης μάσκας. Επιπλέον τόνισε ότι οι ασπίδες υπολείπονται σε προφύλαξη της μάσκας.

Είπε ότι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων εξηγείται από το γεγονός ότι διενεργούνται περισσότεροι έλεγχοι, αλλά επίσης ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της αύξησης της κινητικότητας και του στενού συγχρωτισμού.

Παράλληλα επισήμανε ότι είναι θετικό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα Υγείας και τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλους.
Δείτε: Ποιος είναι ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας;

Ευάλωτοι οι νέοι από τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, παρατηρείται πλέον μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες. Παράλληλα, σημαντικό μέρος των κρουσμάτων που εντοπίζονται, είναι ασυμπτωματικά. Οι επιδημίες αυτές αφορούν και νέους ανθρώπους οι οποίοι, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, μπορεί να νοσηλευτούν και να νοσήσουν σοβαρά.

«Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει. Κάθε κρούσμα δίνει, κατά μέσο όρο, άλλο ένα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Επιβεβλημένη η χρήση της μάσκας

«Τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις - Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας», επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σχετικά με τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού και το εμβόλιο

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να είναι το νέο όπλο στη μάχη κατά του Covid-19.

«Δεν υπάρχει μαγική λύση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο», τόνισε.

ΔΕΙΤΕΚορωναϊός: Πέντε αναπάντητα ερωτήματα έξι μήνες μετά την πανδημία


Χαρδαλιάς: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε
Τι ισχύει για τους γάμους και τα κέντρα διασκέδασης

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε συγκεκριμένα τα εξής:
- Απαγορεύεται από αύριο Τετάρτη η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11 μ.μ. έως τις 7 π.μ., ενώ από τη Δευτέρα θα εγκατασταθεί μόνιμο κλιμάκιο. 
- Από την Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Κακαβιά υποχρεούται σε επταήμερη κατ' οίκον απομόνωση. 
- Παρατείνεται το ωράριο 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαπτίσεις, κηδείες) έως τις 31 Αυγούστου 
- Σε τοπική κλίμακα θα υπάρχει η δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης.
Επίσης ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους των πλοίων ανεξαρτήτως αριθμού επιβατών, ενώ απαγορεύονται όλες οι εκδηλώσεις στα πλοία. Επίσης, υπενθύμισε ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε χώρους γραφείων του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, όταν υπάρχει επαφή με το κοινό, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα ταξί, στα σούπερ μάρκετ, τα νοσοκομεία, τα φαρμακεία, τα κομμωτήρια, τους ανελκυστήρες και σε άλλους κλειστούς χώρους. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας υπάρχει για τις σκάλες και για ανοιχτούς χώρους όπου δεν μπορούν να υπάρχουν ασφαλείς αποστάσεις.

Τέλος, ο υφυπουργός ανέφερε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα μπορεί να ανακοινώνει τον περιορισμό του ωραρίου κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα, ανάλογα τα επιδημιολογικά δεδομένα και τον αριθμό των κρουσμάτων στην εκάστοτε περιοχή.

"Σημάδια που μας ανησυχούν"

«Δεν βρισκόμαστε στην περίοδο του lockdown ώστε να υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ξανά αυτή η ανάγκη», ανέφερε ο υφυπουργός.

«Αν μας δείτε να ξανακάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημάνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε πως δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση.

Συνεχίζοντας, είπε πως «είμαστε εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους, να περιγράψουμε με σαφήνεια την κατάσταση και τα δεδομένα».

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ενημέρωση θα γίνεται κάθε φορά που κρίνεται ότι υπάρχει λόγος και επισήμανε ότι δεν είμαστε στον Μάρτιο παρόλο που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί. Η αύξηση αυτή δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, προσέθεσε.

"Εχθρός ο εφησυχασμός"

Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορονοϊό, υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Επισήμανε ότι ο εφησυχασμός οδήγησε στην αύξηση κρουσμάτων σε πολλές Περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα. Εκτός από τον εφησυχασμό έχουμε ως κοινωνία να αντιπαλέψουμε ανορθολογικές και συνωμοσιολογικές θεωρίες και υπονομεύουν την κοινωνική υπευθυνότητα που πρέπει να επιδείξουμε όλοι, προσέθεσε.

Τόνισε πως οι έλεγχοι συνεχίζοντας χωρίς τιμωρητική διάθεση, με εντατικούς ρυθμούς.

Ενόψει Δεκαπενταύγουστου έκρουσε τον κώδωνα, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής όλων των κανόνων υγιεινής.

Υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία, σε συνεργασία με τους ειδικούς.

Πληροφορίες από:
Ειδήσεις Google

Περισσότερα: Κορωνοϊός

Δείτε ολόκληρο το βίντεο ενημέρωσης: Live Βίντεο 4 Αυγούστου 2020 Ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον Yφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον COVID-19, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στις 18:00, στο Υπουργείο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: