Χριστούγεννα την εποχή της πολιτικής ορθότητας. Οι Πολέμιοι των Χριστουγέννων και τα αίτια από Πολιτική, Ιστορία, Θεολογία και Κοινωνιολογία

τα Χριστούγεννα αφαιρούνται από δημόσιους χώρους και
η φιγούρα του Ιησού αντικαθίσταται από τον Άγιο Βασίλη.

Χριστούγεννα την εποχή της πολιτικής ορθότητας
25.12.2023 - από εφημερίδα Το Βήμα

Αντιδράσεις προκαλεί σε πολλές χώρες η τάση να αποφεύγονται οι θρησκευτικού χαρακτήρα στολισμοί και στη θέση τους να μπαίνουν «ουδέτεροι».

Κύμα αντιδράσεων στη Γερμανία προκάλεσε η προ ημερών απόφαση νηπιαγωγείου στο Αμβούργο να μη στήσει εφέτος χριστουγεννιάτικο δέντρο με το σκεπτικό ότι «κανένα παιδί δεν πρέπει να αισθάνεται περιττό».

Το θέμα πήρε διαστάσεις στον γερμανικό Τύπο και η διεύθυνση του σχολείου, η οποία τα τελευταία δέκα χρόνια έχει στολίσει μόνο τρεις φορές δέντρο στη διάρκεια των Χριστουγέννων γιατί «δεν θέλει να περιορίζεται σε μία μόνο παράδοση», δέχτηκε πλήθος αρνητικών σχολίων.

Άγνωστοι έστησαν χριστουγεννιάτικο δέντρο πολύ κοντά στο κτίριο του νηπιαγωγείου, ενώ εμπορικά καταστήματα έστειλαν στους μικρούς μαθητές χριστουγεννιάτικα δώρα. Θέση πήραν δημόσια πρόσωπα και πολιτικοί που βρήκαν παράλογη, αν όχι «απαράδεκτη», την κίνηση του νηπιαγωγείου και δη σε μια πολυπολιτισμική πόλη που συμπεριλαμβάνει πληθώρα παραδόσεων, υποστηρίζοντας ότι ειδικά το χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μέρος των «κοσμικών» Χριστουγέννων.

Άγιος Βασίλης αντί Ιησού

Το Αμβούργο δεν είναι η μοναδική ούτε η πρώτη περίπτωση ανάλογων πρακτικών ακύρωσης συμβόλων που ταυτίζονται με τα Χριστούγεννα. Την τελευταία δεκαετία η αναπαράσταση της Γέννησης με τη φάτνη ή άλλα θρησκευτικά σύμβολα που έχουν ταυτιστεί με τα Χριστούγεννα αφαιρούνται από δημόσιους χώρους και η φιγούρα του Ιησού αντικαθίσταται από τον Άγιο Βασίλη.

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι χώροι εργασίας και σχολεία καταργούν καθετί χριστουγεννιάτικο σε διακόσμηση και μουσική. Ακόμη και οι ευχές που ανταλλάσσονται στη διάρκεια των εορτών δεν εμπεριέχουν τη λέξη «Χριστούγεννα» προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται άτομα μη χριστιανικής πίστης.

Προ ημερών, η αμερικανική πόλη Τολέδο στο Οχάιο, έπειτα από επιστολή που έλαβε από τη Freedom From Religion Foundation, μια ΜΚΟ που υπερασπίζεται τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας και εκπαιδεύει σε θέματα σχετικά με τον αθεϊσμό, απομάκρυνε τη φάτνη μπροστά από την πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης. Η επιστολή ζητούσε την αφαίρεσή της σε ένδειξη σεβασμού προς την 1η τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος και τη διαφορετικότητα: «Έχοντας τη φάτνη σε κοινή θέα, η πόλη δεν τηρεί τη θρησκευτική ουδετερότητα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «η παρουσία της σε δημόσια περιουσία είναι διχαστική, περιττή και ακατάλληλη».

Πριν από μερικές εβδομάδες, στην Οτάβα του Καναδά η Εθνική Ένωση Οδηγών (Girl Guides of Canada), που είναι η μεγαλύτερη γυναικεία οργάνωση της χώρας, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ετήσια παρέλαση του Αϊ-Βασίλη, υπό τον φόβο ότι η συμμετοχή «θα προωθήσει θρησκευτικές πρακτικές οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ακούσια απομάκρυνση μελλοντικών μελών που δεν συμμερίζονται αυτές τις πεποιθήσεις».

Για να μην προσβληθούν

Πέρυσι, στην πόλη Τέουβα της Δυτικής Φινλανδίας ένα σχολείο αποφάσισε να διοργανώσει δύο διαφορετικές γιορτές, μία στην εκκλησία και μία δεύτερη που περιελάμβανε εναλλακτικό πρόγραμμα, ενημερώνοντας σχετικά γονείς και κηδεμόνες. Την ίδια εποχή, στη Σουηδία, άλλο σχολείο γιόρτασε τη γιορτή της Αγίας Λουκίας, η οποία συνδέεται άμεσα με τα Χριστούγεννα, με τρόπο που να μην προσβάλλει μουσουλμάνους μαθητές.

«Επιλέξαμε να αφαιρέσουμε τα χριστουγεννιάτικα στοιχεία» δήλωσε ο διευθυντής της σχολικής χορωδίας Γιόργκεν Πέρσον στη δημόσια τηλεόραση SVT, επισημαίνοντας ότι οι μουσουλμάνοι μαθητές δεν συμμετείχαν για αρκετά χρόνια στις εκδηλώσεις του σχολείου. Η απόφαση προκάλεσε σάλο, με βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών να αναφέρουν ότι το σχολείο ενέδωσε στις μουσουλμανικές απαιτήσεις, ενώ στηλιτεύτηκε από μερίδα του σουηδικού Τύπου ως μια επιλογή που «στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους μαθητές ότι η θρησκεία είναι κάτι το επικίνδυνο και ακατάλληλο».

Σοφία Ντρέκου: Οι πολέμιοι των Χριστουγέννων. 
Μελέτη για τα αίτια μέσα και από την ιστορία


Δέντρα, στολίδια στην πόλη, άρωμα εορταστικό με μικρούς και μεγάλους εν δράση. Τα τελευταία χρόνια μαίνεται ένας ιδιότυπος «πόλεμος»: ο πόλεμος εναντίον των Χριστουγέννων. Ξεκίνησε ήδη από τον 17ο αιώνα στην Αγγλία και έκτοτε ενισχύεται λόγω της παγκοσμιοποίησης, η οποία προωθεί την κοινωνική, πολιτική και θρησκευτική ελευθερία.

Γιατί πολλοί προτείνουν να χρησιμοποιείται ο ουδέτερος όρος «γιορτές»; Γνωρίζουμε τις συνέπειες του μέλλοντος χωρίς μνήμη; 

Ας διαβάσουμε την μελέτη ώστε να δούμε αναλυτικά τα αίτια αυτού του «πολέμου» της εορτής των Χριστουγέννων, από την επιστήμη της Πολιτικής, της Ιστορίας, της Απολογητικής (δογματική Θεολογία) της Κοινωνιολογίας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε Καλά Χριστούγεννα αγαπημένοι μου αναγνώστες και θα αντιστεκόμαστε αενάως στην ανούσια ευχή «καλές γιορτές», για να πάμε κόντρα στο παγκοσμιοποιημένο ρεύμα που μας έρχεται, τί λέω, είναι ήδη εδώ!


1. «Οι πολέμιοι των Χριστουγέννων»
  • Απειλές για μποϊκοτάζ
  • Προάσπιση της διαφορετικότητας
  • Εορτασμός μόνο σε σπίτια και εκκλησίες
2. Η εορτή των Χριστουγέννων και οι πολέμιοί της
  • Η χρονιά που η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας προσπάθησε να αντικαταστήσει τα Χριστούγεννα με τα γενέθλια του Στάλιν ! 
  • Ο θρησκευτικός πόλεμος των εφημερίδων στα χρόνια του ψυχρού πολέμου.
  • Η προσπάθεια του Χίτλερ να μεταλλάξει τα Χριστούγεννα, για να μη γιορτάζει την ειρήνη και τη γέννηση ενός Εβραίου!
4. Η εορτή των Χριστουγέννων και οι πολέμιοι της (θεολογική δογματική μελέτη)
  • Η δήθεν αντίφαση των Ευαγγελιστών Ματθαίου και Λουκά
  • Η απάντηση της Αγίας Γραφής και της Ιστορίας
  • Πρέπει να εορτάζονται τα Χριστούγεννα;
  • Ο μήνας Δεκέμβριος και τα Χριστούγεννα
  • Η αιρετική διαστροφή
  • Η αιρετική επιχειρηματολογία
  • ΟΙ 24 εφημερίες των ιερέων 
  • Το λάθος των αιρετικών υπολογισμών

6. Δικτυογραφία, Βιβλιογραφία κ.ά.


Αέναη επΑνάσταση by Sophia Ntrekou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: