Το μουσείο ως μαθησιακός χώρος - Διοτίμα Λιαντίνη


Το 1977 καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) η 18η Μαΐου ως ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

«Το μουσείο ως μαθησιακός χώρος πρέπει να προσδιορισθεί εγγύτερα και να διασαφηνισθεί ότι ένα μουσειακό αντικείμενο γίνεται αντικείμενο διδασκαλίας, όχι γιατί είναι παλαιό ή πολύτιμο ή είναι αντικείμενο τέχνης, αλλά γιατί η ενασχόληση μαζί του παρέχει πληροφορίες και γνώσεις, ενεργοποιεί ικανότητες και νέους τρόπους συμπεριφοράς που μπορούν να βοηθήσουν τους διδασκόμενους να αντιμετωπίσουν το παρόν και τη μελλοντική πραγματικότητα»

Απόσπασμα από το βιβλίο της Διοτίμας Λιαντίνη, Καθηγήτρια της «Μουσειοδιδακτικής» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο βιβλίο της, «Το μουσείο και η διδακτική της ιστορίας του πολιτισμού και της τέχνης συμβολή στη μουσειοπαιδαγωγική» Εκδόσεις: Βιβλιογονία. Έκδοση 2001, σ. 99.

«Το μουσείο και η διδακτική της ιστορίας του πολιτισμού και της τέχνης: συμβολή στη μουσειοπαιδαγωγική» Ολόκληρο το βιβλίο εδώ. Διαβάστε τη διατριβή (Online) και Κατεβάστε τη διατριβή σε μορφή PDF (74.61 MB) εδώ by Διοτίμα Λιαντίνη

Ο θεσμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.

**18 Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη**

ΑΛΛΑ ΦΕΤΟΣ...

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020 «Ψηφιακά» μέσω εφαρμογών και δράσεων «εξαιτίας της πανδημίας.... 
δείτε πως εορτάστηκε με όλα τα βίντεο: ΕΔΩ 

Περισσότερα: Μουσεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: