6 Νοε 2013

H ομορφιά του Έβερεστ τη νύχτα (εικόνες, βίντεο)

Full moon Himalaya, photo by Kirill Spirin
εικ: Full moon Himalaya, photo by Kirill Spirin

της Σοφία Ντρέκου
Πραγματικές ομάδες γενναίων ανθρώπων
που για χάρη της εμπειρίας και της ομορφιάς, 
περιφρονούν τον θάνατο.
Κατορθώματα ζωής και διαφορετικές αντιλήψεις 
για την καθημερινότητα 
μέσα από τον αφοβία του θανάτου!

Ο Elia Saikaly Videos, Λιβανέζος σκηνοθέτης και φαν της ορειβασίας, δημιούργησε ένα απίθανο time-lapse βίντεο που δείχνει την μαγευτική ομορφιά του Έβερεστ το βράδυ. «Ενώ οι περισσότεροι ορειβάτες είχαν πέσει για ύπνο, προσπάθησα να συλλάβω μερικές από τις ωραιότερες εικόνες που προσφέρουν οι ουρανοί των Ιμαλαΐων τη νύχτα, αναρριχώμενος στην κορυφή του κόσμου. Χιλιάδες φωτογραφίες ενώθηκαν για να θαυμάσετε την ομορφιά του βουνού», λέει ο ίδιος.

Βίντεο: «Everest - A time lapse short film» 
Experience the beauty of Mt. 
Everest at night in time-lapse. 
Music: «A heartbeat away» by SoundPlex.«To όρος Έβερεστ (ή Τσομολάνγκμα στα Θιβετιανά) είναι το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων και η κορυφή του το υψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων. Βρίσκεται μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ, σε γεωγραφικές συντεταγμένες 28ο Β, 87ο Α. Το ύψος της μεταβάλλεται κατά μερικά χιλιοστά κάθε έτος λόγω της διαδικασίας ορογένεσης που δημιούργησε τα Ιμαλάια και συνεχίζεται και στην εποχή μας καθώς η Ινδική τεκτονική πλάκα συγκρούεται με αυτή της Ασίας.»

Animation représentant l'Everest en trois dimensions
Animation représentant l'Everest en trois dimensions.
  • Τα 8.850 μέτρα είναι στα δύο τρίτα περίπου του ύψους της τροπόσφαιρας. Σε αυτό το ύψος ο αέρας είναι αραιός και η έλλειψη οξυγόνου, οι δυνατοί άνεμοι και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την ανάπτυξη χλωρίδας ή πανίδας στις ανώτερες πλαγιές.
Το Έβερεστ ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Τζορτζ Έβερεστ, διευθυντή ενός τμήματος της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Έρευνας της Ινδίας, που έλαβε χώρα όταν η Ινδία ήταν ακόμα βρετανική αποικία. Ένα απόγευμα του 1852 στο Ντέχρα Ντουν της αυτοκρατορικής Ινδίας, ο υπάλληλος-υπολογιστής (αυτή ήταν τότε η επίσημη ονομασία των υπαλλήλων που έκαναν υπολογισμούς) Χένεσι μπήκε στο γραφείο του προϊσταμένου του ανακράζοντας: «Κύριε, ανακάλυψα το ψηλότερο βουνό του κόσμου». Ο προϊστάμενός του, Άντριου Γουό, ενθουσιασμένος έδωσε το όνομα του διευθυντή-προκατόχου του στο ψηλότερο βουνό της Γης. Το τοπικό του όνομα είναι Chomolungma (Τσομολάνγκμα στα Θιβετιανά) που σημαίνει «Θεά Μητέρα της Γης».


Βιντεο/αφιέρωμα στην Στέγη του Κόσμου 

H Ελλάδα στις εφτά ψηλότερες κορυφές του κόσμου. Η ελληνική σημαία στην ψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής. Η Χριστίνα Φλαμπούρη, είναι η πρώτη Ελληνίδα που πατάει στον Νότιο Πόλο και η πρώτη που ολοκλήρωσε το «7 Summits», το υπέρτατο ορειβατικό επίτευγμα!

H διαδρομή της Χριστίνας ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016 με την ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, το Elbrus (5.642 μέτρα) στη Ρωσία. Συνεχίστηκε στην ψηλότερη κορυφή της Αφρικής, το Κιλιμάντζαρο (5.895μ.) στην Τανζανία, στην ψηλότερη της Β. Αμερικής, το Denali (6.194μ.) στην Αλάσκα, την ψηλότερη κορυφή της Ωκεανίας, το Carstensz Pyramid (4.884 μέτρα) στην Παπούα και την ψηλότερη της Νοτίου Αμερικής, την Aconcagua (6.962μ.) στην Αργεντινή. Τον Μάιο του 2019 έγινε η πρώτη Ελληνίδα που πάτησε στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, στο Έβερεστ (8.848μ.), ενώ παράλληλα, εκτός project, ήταν η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στην κορυφή Λότσε, την τέταρτη ψηλότερη κορυφή του κόσμου.
Mount Everest: Η Ελληνική αποστολή του 2017: Η ταινία μικρού μήκους με τους Αντώνη Συκάρη και Μάικ Ευμορφίδη για την ανάβαση τους στο Έβερεστ τον Μάιο του 2017. Αφηγείται μια εμπειρία ζωής, όπου η δύναμη της θέλησης σε συνδυασμό με τη σωματική και ψυχική προετοιμασία, τους οδήγησε στην κορυφή του κόσμου. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο TravelFest 2018.
Οι νεκροί του όρους Έβερεστ: Είναι το όνειρο και η μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε ορειβάτη. Να κατακτήσει το όρος Έβερεστ και να σταθεί στο υψηλότερο σημείο του κόσμου σε υψόμετρο 8.848 μέτρων. Ένα επικό ταξίδι, γεμάτο εμπόδια, δυσκολίες και με τον κίνδυνο να παραμονεύει σε κάθε βήμα. Ένα ταξίδι που όσοι κατάφεραν να το ολοκληρώσουν διηγούνται συγκλονιστικές ιστορίες από την ανάβασή τους.

Το Έβερεστ όμως, όταν παίρνει μια ζωή είθισται να την κρατάει, με τον αριθμό των νεκρών που κείτονται στις πλαγιές του να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Όσοι χάνουν τη ζωή τους σε αυτό, μένουν για πάντα παγιδευμένοι εκεί.
Εκεί που λίγοι από εμάς θα μπορούσαν να επιβιώσουν!
Από την κορυφή έως το πιο βαθύ μέρος του ωκεανού, 
εκεί όπου το θερμόμετρο παγώνει ή σπάει και η γεωγραφία 
αποκτάει άλλο, πιο ενδιαφέρον, νόημα...
Σέρπα: Οι κατακτητές των Ιμαλαΐων - Ντοκιμαντέρ: Ταξίδι στα Ιμαλάια και το Έβερεστ (Νεπάλ), όπου ζουν οι Σέρπα, οι καλύτεροι ορειβάτες του κόσμου. Ντοκιμαντέρ έτους 1995. Οι Σέρπα (Sherpa) είναι ορεινός λαός του Νεπάλ και της Πολιτείας Σικίμ της Ινδίας. Οι Σέρπα έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη ως οδηγοί και αχθοφόροι στα Ιμαλάια. Ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που έφθασαν στην κορυφή του όρους Έβερεστ (1953).

Οι Σέρπα είναι απόγονοι μογγολοειδών εθνοτήτων του Θιβέτ και έφθασαν στο Νεπάλ κατά τον 17ο αιώνα. Υπολογίζονται σε 90.000 περίπου, ο πολιτισμός είναι θιβετικός και μιλούν μια Θιβετική γλώσσα. Δεν αποτελούν μια σαφώς καθορισμένη εθνική ομάδα και παλαιότερα περιλαμβάνονταν στους Μούτια, με τους οποίους σχετίζονται. Το όνομά τους σημαίνει «ο λαός που ζει στα ανατολικά». Είναι βουδιστές λαμαϊστές, είναι οργανωμένοι σε εξωγαμικά, πατρογραμμικά γένη, και ασκούν την πολυανδρία και την πολυγυνία.

Οι Σέρπα έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην κατάκτηση των υψηλότερων κορυφών των Ιμαλαΐων και οι Ευρωπαίοι αλπινιστές έχουν πολλές φορές αναφερθεί στις αλπινιστικές τους ικανότητες. Ζουν στις κοιλάδες του Νεπάλ, ψηλά επάνω στα Ιμαλάια. Κατά παράδοση καλλιεργούν δημητριακά και τρέφουν βόδια και γιακ. Κατά τη δεκαετία του 1920, οι πρώτοι Ευρωπαίοι ορειβάτες που ονειρεύτηκαν να κατακτήσουν τις κορυφές των Ιμαλαΐων προσέλαβαν Σέρπα ως αχθοφόρους για τη μεταφορά του εξοπλισμού τους. Έκτοτε, οι Σέρπα της γύρω από τα Ιμαλάια περιοχής μεταφέρουν ημιξυπόλητοι εκατοντάδες τόνους εφοδίων στις πλάτες τους (30-40 κιλά περίπου αντιστοιχούν σε κάθε ορειβάτη), ενάντια σε ανυπέρβλητα πολλές φορές εμπόδια, στελεχώνοντας τα όνειρα κατάκτησης των δυτικών και ρισκάροντας την ίδια τη ζωή τους για ένα μεροκάματο $10. Τα χρήματα που θα μαζέψουν σε μια αποστολή θα εξασφαλίσουν τα προς τα ζην για τους ίδιους και τις οικογένειές τους για 2-3 χρόνια.


Καλάς, οι Έλληνες των Ιμαλαΐων: Οι κάτοικοι της λευκής αυτής φυλής του Πακιστάν ισχυρίζονται πως είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κι ενώ τους τελευταίους μήνες στα chart των δημοφιλέστερων θεμάτων, ο τάφος της Αμφίπολης καταλαμβάνει κατά διαστήματα την πρώτη θέση, έχοντας αναστήσει τον θρύλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παγκόσμια ενθύμηση, σε κάποια από τα μέρη που εκστράτευσε ο μεγάλος στρατηλάτης, υπάρχουν πολιτισμοί που θεωρούν πως κατάγονται από τον Σικάντα Ραζάν - τον Μέγα Αλέξανδρο - και τους στρατιώτες του. Ένας εξ' αυτών είναι η φυλή των Καλάς που ζει στο Πακιστάν, οι θρύλοι της οποίας σχετίζονται με τον μεγάλο ηγεμόνα και τους στρατιώτες του, ενώ όλα τα μέλη της θεωρούν τους εαυτούς τους απόγονούς του.

Οι Καλάς, είναι φυλή του ορεινού Πακιστάν και μέρους του Αφγανιστάν, η οποία ομιλεί δική της γλώσσα. Ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου στις 5.000 και παραδόξως, διαφέρει από τις γειτονικές φυλές, τόσο εθνολογικά, όσο και κοινωνιολογικά, αφού οι Καλάς είναι πολυθεϊστές εν μέσω τεραστίου μουσουλμανικού πληθυσμού.

Την διαφοροποίηση αυτή οι ίδιοι οι Καλάς την αποδίδουν στο γεγονός ότι έχουν ελληνική καταγωγή, όπως υποστηρίζουν, αφού θεωρούν τη φυλή τους μακρινή απόγονο των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η γλώσσα τους, ινδοευρωπαϊκής προελεύσεως, παρουσιάζει στοιχεία από τα Περσικά, τα Σανσκριτικά και τα Ελληνικά, με λέξεις στις οποίες κάποιοι γλωσσολόγοι εντοπίζουν κοινές ρίζες με τις ελληνικές. ΝΟΜ είναι το όνομα. ΠΑΡΕΙΜ, από το αρχαίο πάρειμι σημαίνει πορεύομαι, διαβαίνω. ΧΕΜΑΝ είναι ο χειμώνας. ΙΛΑ σημαίνει έλα. ΔΟΝΤΟΥΓΙΑ αποκαλούν τα δόντια, ΝΤΙ το ρήμα δίδω, ενώ ο χαιρετισμός που σου απευθύνουν όταν σε βλέπουν είναι ΙΣΠΑΤΑ, που για μερικούς θυμίζει το ασπάζομαι. Στους χαιρετισμούς τους συναντά κανείς και τις λέξεις «χάϊρε, χαϊρέτα, γιάμασις».
Θιβέτ: Ντοκιμαντέρ για τη "Στέγη του Κόσμου", που βρίσκεται σε 
υψόμετρο 5000 μ., κάτω από τις πελώριες κορφές των Ιμαλαϊων.«Οι μεγάλες περιπέτειες των Ιμαλαΐων» - Ντοκιμαντέρ: Ντοκιμαντέρ της σειράς "LES GRANDES AVENTURES DE L' HIMALAYA" του γαλλικού καναλιού TF1 που μεταδόθηκε από την τηλεόραση της ΕΡΤ την δεκαετία του ογδόντα.


This short time lapse film was shot during few trips in Nepal (Everest and Langtang area). Music: Dinner And The Ship Of Dreams by Max Richter
Πετώντας πάνω από τα Ιμαλάια Στο 4.58
διακρίνεται το Έβερεστ με ύψος 8.848m
Video: Teton Gravity Research: Έχετε ποτέ ονειρευτεί να δείτε το Έβερεστ ή να περπατήσετε μέσα από τις κορυφές και τις κοιλάδες των Ιμαλαΐων; Αν τελικά δεν καταφέρετε ποτέ να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας, αυτό το βίντεο από την Teton Gravity Research, είναι το αμέσως καλύτερο πράγμα.

Το HD βίντεο γυρίστηκε από τα περίπου 20.000 πόδια, προσφέροντας στο θεατή μια άνευ προηγουμένου άποψη για αυτό το μαγευτικό τοπίο. Άλλωστε δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι, όσον αφορά τη θέα, ένα ελικόπτερο βρίσκεται σε πολύ πιο πλεονεκτικό σημείο από κάποιον που απλά περπατάει στο έδαφος.

Το βίντεο γυρίστηκε με μια GSS C520, η οποία είναι μία από τις πιο προηγμένες κάμερες στον κόσμο. Η κάμερα μεταφέρεται με ένα ελικόπτερο, το πλήρωμα του οποίου εφοδιάστηκε με συμπληρωματικό οξυγόνο για να αντέξει σε τόσο μεγάλο υψόμετρο. Όπως θα δείτε στη συνέχεια, η κάμερα που μεταφέρει το ελικόπτερο είναι σε θέση να συλλάβει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά, υψηλής ανάλυσης, πλάνα που λήφθηκαν ποτέ από τέτοιο υψόμετρο.
Ανάβαση στο kalapatthar [(Όρος Κάλα Πατχάρ) Ανύψωση: 5.643 μ. Προεξοχή: 10 μ. Τοποθεσία: Khumbu, Νεπάλ, Οροσειρά: Ιμαλάια] και στο Island Peak [(Όρος Άιλαντ Πικ) Ανύψωση: 6.189 μ. Προεξοχή: 475 μ. Πρώτη αναρρίχηση: 1953 Οροσειρά: Ιμαλάια]Everest summit day on the South Col route,
21st May 2008. Music is the excellent 'Death
is the Road to Awe' by Clint Mansell. WMG
Ανατριχιαστικά Γεγονότα Στο Όρος Έβερεστ - Everest. Απλά Πείτε Το Όνομα, Και Το Μυαλό Σας Είναι Πιθανό Να Δημιουργήσει Κάθε Είδους Εικόνες Και Ιστορίες Από Αυτό Το Θηρίο Της Σχετικά Μικρής, Αλλά Εντελώς Συναρπαστικής Και Συχνά Αμφιλεγόμενης, Ιστορίας. Από Την Ένδοξη Πρώτη Ανάβαση Του Edmund Hillary Και Του Tenzing Norgay Μέχρι Το Τραγικό Τέλος Που Συνάντησαν Τόσοι Πολλοί Από Εκείνους Που Προσπάθησαν Να Κατακτήσουν Την Ψηλότερη Κορυφή Του Πλανήτη,και Την Αφήγηση Του "Chomolungma" Που Είναι Γεμάτη Μυστήριο Και Δολοπλοκία. Δεν Φτάνει Μόνο Τα 8.848 Μέτρα Που Προσέλκυσε Μερικούς Από Τους Πιο Παλαβούς, Πιο Παθιασμένους, Και Τολμηρούς Τυχοδιώκτες Που Ο Κόσμος Γνώρισε Ποτέ (και Ίσως Ακόμα Και Το Περίεργο Φάντασμα Και Γέτι) Αλλά Έχει Επίσης Λάβει Μαρτυρίες Για Μερικά Από Τα Πιο Παράξενα, Πιο Ανεξήγητα Πράγματα Που Στοιχειώνουν Γεγονότα Στην Ιστορία Της Ορειβασίας. Παρακάτω, Θα Αναλύσουμε Τα Πιο Μπερδεμένα Και Ανεξήγητα Μυστήρια Που Κοσμούν Την Πιο Γευστική Κορυφή Του Πλανήτη Από Τότε Που Οι Πρώτες Ευρωπαϊκές Αποστολές Εκεί Έφεραν Το Βουνό Στο Διεθνές Προσκήνιο Στις Αρχές Του 20th Αιώνα.
Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: