6/11/13

H ομορφιά του Έβερεστ τη νύχτα σε βίντεο... (+Φώτο)


Full moon Himalaya, photo by Kirill Spirin

Σοφία Ντρέκου

Πραγματικές ομάδες γενναίων ανθρώπων
που για χάρη της εμπειρίας και της ομορφιάς, 
περιφρονούν τον θάνατο.
Κατορθώματα ζωής και διαφορετικές αντιλήψεις 
για την καθημερινότητα 
μέσα από τον αφοβία του θανάτου!

Ο Elia Saikaly Videos, Λιβανέζος σκηνοθέτης και φαν της ορειβασίας, δημιούργησε ένα απίθανο time-lapse βίντεο που δείχνει την μαγευτική ομορφιά του Έβερεστ το βράδυ. «Ενώ οι περισσότεροι ορειβάτες είχαν πέσει για ύπνο, προσπάθησα να συλλάβω μερικές από τις ωραιότερες εικόνες που προσφέρουν οι ουρανοί των Ιμαλαΐων τη νύχτα, αναρριχώμενος στην κορυφή του κόσμου. Χιλιάδες φωτογραφίες ενώθηκαν για να θαυμάσετε την ομορφιά του βουνού», λέει ο ίδιος.

Βίντεο: «Everest - A time lapse short film» 
Experience the beauty of Mt. 
Everest at night in time-lapse. 
Music: «A heartbeat away» by SoundPlex.

www.sophia-ntrekou.gr | αέναη επΑνάσταση


«To όρος Έβερεστ (ή Τσομολάνγκμα στα Θιβετιανά) είναι το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων και η κορυφή του το υψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων. Βρίσκεται μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ, σε γεωγραφικές συντεταγμένες 28ο Β, 87ο Α. Το ύψος της μεταβάλλεται κατά μερικά χιλιοστά κάθε έτος λόγω της διαδικασίας ορογένεσης που δημιούργησε τα Ιμαλάια και συνεχίζεται και στην εποχή μας καθώς η Ινδική τεκτονική πλάκα συγκρούεται με αυτή της Ασίας.» [Βικιπαίδεια]

Animation représentant l'Everest en trois dimensions.
  • Τα 8.850 μέτρα είναι στα δύο τρίτα περίπου του ύψους της τροπόσφαιρας. Σε αυτό το ύψος ο αέρας είναι αραιός και η έλλειψη οξυγόνου, οι δυνατοί άνεμοι και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την ανάπτυξη χλωρίδας ή πανίδας στις ανώτερες πλαγιές.
Το Έβερεστ ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Τζορτζ Έβερεστ, διευθυντή ενός τμήματος της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Έρευνας της Ινδίας, που έλαβε χώρα όταν η Ινδία ήταν ακόμα βρετανική αποικία. Ένα απόγευμα του 1852 στο Ντέχρα Ντουν της αυτοκρατορικής Ινδίας, ο υπάλληλος-υπολογιστής (αυτή ήταν τότε η επίσημη ονομασία των υπαλλήλων που έκαναν υπολογισμούς) Χένεσι μπήκε στο γραφείο του προϊσταμένου του ανακράζοντας: «Κύριε, ανακάλυψα το ψηλότερο βουνό του κόσμου». Ο προϊστάμενός του, Άντριου Γουό, ενθουσιασμένος έδωσε το όνομα του διευθυντή-προκατόχου του στο ψηλότερο βουνό της Γης.
  • Το τοπικό του όνομα είναι Chomolungma (Τσομολάνγκμα στα Θιβετιανά) που σημαίνει «Θεά Μητέρα της Γης».

Σχετικά θέματα:

Επιλεκτικό οπτικό υλικό (Βίντεο)

Εκεί που λίγοι από εμάς θα μπορούσαν να επιβιώσουν! Από την κορυφή έως το πιο βαθύ μέρος του ωκεανού, εκεί όπου το θερμόμετρο παγώνει ή σπάει και η γεωγραφία αποκτάει άλλο, πιο ενδιαφέρον, νόημα...Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην ανθρώπινη θέληση και αποφασιστικότητα. Ιταλοί και Αυστριακοί ορειβάτες επιχειρούν την ανάβαση στο Έβερεστ κάτω από οριακές συνθήκες λόγω έλλειψης οξυγόνου. Τα 8.848 μέτρα αποτελούν πρόκληση για την ομάδα της αποστολής και η πειθαρχία είναι ίσως το μεγαλύτερο προσόν τους.
Everest summit day on the South Col route, 21st May 2008. Music is the excellent 'Death is the Road to Awe' by Clint Mansell. Copyright WMGΤαξίδι στα Ιμαλάια και το Έβερεστ (Νεπάλ), όπου ζουν οι Σέρπα, οι καλύτεροι ορειβάτες του κόσμου. Ντοκιμαντέρ έτους 1995.

Ντοκιμαντέρ της σειράς "LES GRANDES AVENTURES DE L' HIMALAYA" του γαλλικού καναλιού TF1 που μεταδόθηκε από την τηλεόραση της ΕΡΤ την δεκαετία του ογδόντα.This short time lapse film was shot during few trips in Nepal (Everest and Langtang area). Music: Dinner And The Ship Of Dreams by Max Richter


Δεν υπάρχουν σχόλια: