Ο Rory Gallagher στην Αθήνα το 1981 - Video αφιέρωμα με τον Ρόρυ Γκάλαχερ

Rory Gallagher

Ο τρόπος με τον οποίο έπαιζε την κιθάρα του, 
ήταν σαν να δίνει ένα κομμάτι από την ψυχή του!


Ο Ρόρυ Γκάλαχερ (Rory Gallagher, 2 Μαρτίου 1948 Μπάλισανον, Ιρλανδία - 14 Ιουνίου 1995 Λονδίνο) ήταν Ιρλανδός συνθέτης, κιθαρίστας και τραγουδιστής της μπλουζ και ροκ μουσικής. Θεωρείται ένας απ' τους σπουδαιότερους κιθαρίστες του ηλεκτρικού μπλουζ.

Περιεχόμενα

1. Πρόλογος
2. Ο Rory Gallagher, ο Παν. Νέλλας και η «θεολογική» κλεισούρα. Αφήγηση
3. Μουσικές προτιμήσεις ♪♫
4. Ο Ρόρι Γκάλαχερ στην Αθήνα
5. Περιγραφή για τα γεγονότα που μάς δίνει ο ίδιος ο Γκάλαχερ.
6. Ένας νεαρός ροκάς με τον Rory Gallagher το 1981 στη Νέα Φιλαδέλφεια.
7. Βίντεο: Τα τραγούδια που ακούστηκαν στην συναυλία του 1981 στην Αθήνα
8. Βιογραφία Ρόρυ Γκάλαχερ - Rory Gallagher
9. Παραπομπές
10. Βιντεο/αφιέρωμα στον Ρόρυ Γκάλαχερ (Rory Gallagher) 

1. Πρόλογος

«Ο Ρόρι Γκάλαχερ θεωρείται ένας απ' τους κορυφαίους κιθαρίστες της λευκής μπλουζ μουσικής, τόσο για τα ζωηρά του σόλο και τις καινοτόμες ιδέες στη σύνθεση, όσο και για το πάθος και τη δεξιοτεχνία της τραγουδιστικής του ερμηνείας. Πολλοί σύγχρονοι κιθαρίστες της ροκ και της μπλουζ, τον θεωρούν ως την κύρια επιρροή τους. Ακόμα, θεωρείται μια από τις πιο σεμνές και συνεπείς παρουσίες της ροκ μουσικής.


Χαρακτηριστικό παρουσιάζεται το εξής γεγονός: Το 1976, το τραγούδι του "Edged In Blue" είχε γίνει πολύ δημοφιλές στην Αμερική και η αποσπασματική κυκλοφορία του ως σινγκλ θεωρείτο σίγουρο ότι θα χάριζε ακόμα πλατύτερη επιτυχία στο δημιουργό της. Ο Γκάλαχερ αρνήθηκε να κυκλοφορήσει το τραγούδι σαν σινγκλ, αντιμετωπίζοντας τη δισκογραφική του δουλειά "Calling Card" ως αδιάσπαστο και ενιαίο σύνολο.

Επίσης, το 1974 αρνήθηκε πρόταση να γίνει μέλος των Rolling Stones καθώς πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με την αντίληψή του για τη μουσική. Συμμετείχε όμως σε δουλειές μερικών από τα μεγαλύτερα ονόματα της μπλουζ, όπως οι Μάντι Γουότερς, Άλμπερτ Κόλινς, Τζέρι Λι Λιούις, Λόνι Ντόνεγκαν και Αλέξις Κόρνερ. Καθ' όλη τη διάρκεια της μουσικής του διαδρομής, δε σταμάτησε να τοποθετεί πάνω απ' όλα, ακόμα και από την προσωπική του ζωή και την υγεία του, εκείνο που θεωρούσε ότι τον ολοκλήρωνε ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο: την αγάπη του για τα μπλουζ και το πάθος του να παίζει μουσική.»[1]


Rory Gallagher

Σήμερα φιλοξενούμε μια αφήγηση που με εντυπωσίασε αγαπητοί μου αναγνώστες, την οποία μάς την διηγήθηκε ο αγαπητός φίλος Ανδρέας Αργυρόπουλος, και θα ήθελα να την μοιραστώ κι εγώ μαζί σας, μαζί με πληροφορίες των γεγονότων και ιστορικές μουσικές στιγμές σε βίντεο. Αλλά ας διαβάσουμε πρώτα την αφήγηση. 

2. 
Ο Rory Gallagher, ο Παν. Νέλλας και η «θεολογική» κλεισούρα.

«Σαν σήμερα (σημ: 12 Σεπτεμβρίου 2013) πριν πριν 32 χρόνια πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ένα μεγάλο μουσικό γεγονός: η συναυλία του μεγάλου Ιρλανδού συνθέτη και κιθαρίστα Rory Gallagher


Περισσότεροι από 40.000 θεατές βρέθηκαν εκείνο το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Από πολλούς θεωρήθηκε το καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς. Περιττό να πω ότι μαζί με τους φίλους μου φροντίσαμε να προμηθευτούμε τα εισιτήρια την πρώτη κιόλας μέρα της κυκλοφορίας. 


Το διάστημα εκείνο, δευτεροετής φοιτητής, εργαζόμουν στο γνωστό βιβλιοπωλείο-στέκι, ΜΗΝΥΜΑ, στη Σόλωνος. Κάποια στιγμή, βλέπω να μπαίνει φουριόζος, όπως ήταν πάντα, ο Παναγιώτης ο Νέλλας.


Ο Νέλλας εκτός από θεολόγος με τα όλα του, (σε αυτόν χρωστάμε την ύπαρξη του περιοδικού ΣΥΝΑΞΗ) ήταν και Δάσκαλος. Ήξερε να επικοινωνεί με τους νέους. Μίλαγε τη γλώσσα τους. Δεν είχε ανασφάλειες, ούτε φοβίες. Δεν ήξερε από κλεισούρα. Βούταγε στα βαθιά. Ήταν μέσα σε όλα. Γνωρίζοντας την τρέλα που κουβάλαγα με λέει: «
Αντρέα,θα πάμε στη συναυλία; θέλω να μου βρεις εισιτήριο; Περνάω αύριο να το πάρω». Τα έχασα. Είχα συνηθίσει σε κάτι θεολόγους που φοβόταν τη σκιά τους.

Το εισιτήριο το πήρα, ο Νέλλας δεν μπόρεσε να έλθει στη συναυλία γιατί κάποια δυσκολία παρουσιάστηκε τελευταία στιγμή. Το εισιτήριο μου έμεινε, να μου θυμίζει ότι ο θεολόγος οφείλει να είναι μέσα σε όλα, να βουτάει στα βαθιά, να είναι πρόσωπο που διαλέγεται με όλους και για όλα, να χωράει παντού αλλά και πουθενά...»[2]


Σημ: Ο Παναγιώτης Νέλλας (1936-1986) ήταν καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

Το αναμνηστικό εισιτήριο από τη συναυλία
Το αναμνηστικό εισιτήριο από τη συναυλία

3. Μουσικές προτιμήσεις 

Αγαπητέ αναγνώστη/στρια, ας μάθουμε και μερικές πληροφορίες για την αναφερόμενη συναυλία και ας την ακούσουμε και ολόκληρη! Αλλά όμως, πρώτα θα ακούσουμε και τα δύο αγαπημένα μου τραγούδια από τον Rory Gallagher το «Moonchild» και «A Million Miles Away», και μπορεί πού «ξέρουμε;;» να ήταν και τα αγαπημένα τραγούδια (λέμε τώρα) του αειμνήστου Παναγιώτη Νέλλα, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αιωνία η μνήμη του!

Ο Ρόρυ Γκάλαχερ (1948-1995) υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς του μπλουζ-ροκ. Μέγας δεξιοτέχνης...
♪♫ Το με τον Rory Gallagher στο τραγούδι «Moonchild» όπως ακούστηκε στην εν λόγω συναυλία: «Rory Gallagher Live Athens 1981». Ο Rory Gallagher παίζει το Moonchild στη Νέα Φιλαδέλφεια και επεμβαίνουν τα ΜΑΤ.


♪♫ Moonchild ♪♫

Από τον έκτο δίσκο «Calling Card» του Ρόρυ Γκάλαχερ. Κυκλοφόρησε το 1976, με παραγωγό τον μπασίστα των Deep Purple, Ρότζερ Γκλόβερ. Ο δίσκος γνώρισε ευρεία αποδοχή από το κοινό και τους κριτικούς και συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες - αν όχι, τη μεγαλύτερη - δισκογραφικές δουλειές του Γκάλαχερ.


Ένα από τα ωραιότερα rock μελαγχολικά τραγούδια...

Moonchild - Παιδί του Φεγγαριού
Μετάφραση Σοφία Ντρέκου

Είσαι παιδί του φεγγαριού και πολύ σύντομα έχω την αίσθηση
ότι θα σε κάνω να χαμογελάς για πάντα(αενάως)... αν μπορώ...

Δείξε μου μόνο ένα σημάδι κορίτσι μου και θα δεις το σχέδιό μου
Είσαι ένα θλιμμένο παιδί για πάντα αληθινό παιδί

Θέλω να σου βάψω τους ουρανούς γαλάζιους για πάντα(αενάως)
αν μπορώ...

Μόνο ένα σημάδι δώσε μου και θα δεις το σχέδιό μου
Πες μου γιατί τα μάτια σου είναι τόσο θλιμμένα

Σαν τους κόκκους της άμμου ο χρόνος κυλά
Άσε το μέλλον σου στα χέρια μου...

Είσαι παιδί του φεγγαριού και πολύ σύντομα έχω την αίσθηση
ότι θα σε κάνω να χαμογελάς για πάντα(αενάως) ...αν μπορώ.

Δείξε ένα σήμα κορίτσι μου και θα δεις το σχέδιό μου
Ένα χαμόγελο μικρή μου και θα δεις το σχέδιό μου
Μόνο ένα σημάδι μικρή μου και θα δεις το σχέδιό μου(την ανάσα μου).

A Million Miles Away - Άλμπουμ: Tattoo (1973)

A Million Miles Away - Άλμπουμ: Tattoo (1973)

♪♫ A Million Miles Away ♪♫ Rory Gallagher 
played live at Athens 12 Sept. 1981. The photos 
shown in the video are from this concer ♪♫


A Million Miles Away - Χίλια Μίλια Μακριά
Μετάφραση Σοφία Ντρέκου

Το μπαρ του ξενοδοχείου είναι γεμάτο κόσμο
Ο πιανίστας αρχίζει να κουράζεται
Ακόμη κι ο γερο-μπάρμαν είναι εντελώς μαστουρωμένος
Γιατί λοιπόν να είμαι μελαγχολικός απόψε;

Μαριχουάνα παντού γύρω μου
Και η διάθεση μου δεν είναι και στα καλύτερά της
Αυτή τη στιγμή η μελαγχολία με κυκλώνει
Αλλά θα δραπετεύσω για λίγο...

Λοιπόν, είμαι χίλια μίλια μακριά
Είμαι χίλια μίλια μακριά
Πλέοντας σαν ένα ξύλο στο ποτάμι
Σ’ έναν ανεμώδη κόλπο
Ναι, είμαι χίλια μίλια μακριά

Γιατί ρωτάς πώς νιώθω;
Λοπόν, εσένα πώς σου φαίνομαι;
Τα πίστεψα όλα σαν ηλίθιος
Έχασα τον καπετάνιο και το πλήρωμα μου

A Million Miles Away - Άλμπουμ: Tattoo (1973)

Στέκομαι στην προκυμαία
Και δεν υπάρχει κανείς παρά μόνο εγώ
Εκεί θα με δεις
Να ατενίζω την βαθιά, γαλάζια θάλασσα

Στο στόμα τους έχουν όλοι έναν σκοπό
Στο δωμάτιο όλοι χαμογελούν
Όλοι κουβεντιάζουν έντονα
Γιατί, λοιπόν, να κάθομαι εδώ στη μιζέρια;

Το μπαρ αυτού του ξενοδοχείου έχασε όλο τον κόσμο
Ο πιανίστας πήρε το τελευταίο λεωφορείο για το σπίτι
Ο γερο-μπάρμαν κοιμάται στη γωνία
Γιατί, λοιπόν, πρέπει να είμαι ακόμη εδώ;
Δεν ξέρω, επίτρεψε μου να σου πω...

Είμαι χίλια μίλια μακριά
Είμαι χίλια μίλια μακριά
Πλέοντας σαν ένα ξύλο στο ποτάμι
Σ’ έναν ανεμώδη κόλπο
Λοιπόν, είμαι χίλια μίλια μακριά...

Tatooed lady, 1973 - Δρόμοι Του Πουθενά, 2001

Την μελωδία του "Tatooed lady" ενσωμάτωσε ο κιθαρίστας Θοδωρής Μανίκας στο τραγούδι «Δρόμοι Του Πουθενά, 2001» του Γιώργου Μαργαρίτη & 667 (δεν με νοιάζει, με σε νοιάζει, οι δρόμοι που τραβάμε...) κι έτσι γνώρισε τον Γκάλαχερ υποσυνείδητα και το λαϊκό κομμάτι της μουσικής μας.


4. Ο Ρόρι Γκάλαχερ στην Αθήνα

«Ο Ρόρι Γκάλαχερ (1948-1995) υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς του μπλουζ-ροκ. Μέγας δεξιοτέχνης της ηλεκτρικής κιθάρας με πολλούς και πιστούς θαυμαστές και στη χώρα μας. Δεν ήταν τυχαίο, ότι 40.000 ροκάδες βρέθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου 1981 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας για να ακούσουν τον ιρλανδό ρόκερ και να δουν από κοντά τη «Στρατοκάστερ» του να πιάνει φωτιά. Ήταν μία από τις πρώτες ροκ συναυλίες στη χώρας μας, η οποία συνοδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια.

Την εποχή εκείνη η Ελλάδα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν προ των πυλών της εξουσίας και η λέξη «Αλλαγή» κυριαρχούσε στα χείλη όλων. Η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη ήταν μάταιη. Έδιναν ένα αγώνα εκ των προτέρων χαμένο.

Ο Ρόρυ Γκάλαχερ στην Αθήνα το 1981 (Rory Gallagher Αφιέρωμα και Βίντεο)

Ήταν μια ζεστή φθινοπωρινή βραδιά, όταν ο Ρόρι Γκάλαχερ (κιθάρες), Τζέρι Μακ Αβόυ (μπάσο) και Μπρένταν Ο' Νιλ (ντραμς) ανέβηκαν λίγο μετά τις εννιά στη σκηνή. Ο Ιρλανδός με την πρώτη νότα πήρε το κοινό μαζί του και το απογείωσε. Πολλοί θαυμαστές του δεν δίσταζαν να ανέβουν στη σκηνή εν ώρα συναυλίας για να αγγίξουν το ίνδαλμά τους και να του εκφράσουν την αγάπη τους. Οι άνδρες ασφαλείας είχαν πολύ δουλειά.


Έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ είχαν αρχίσει τα πρώτα επεισόδια. Πρωταγωνιστές, αρκετοί τζαμπατζήδες και οι άνδρες της Αστυνομίας, που άρχισαν να βαράνε στο ψαχνό και να ρίχνουν δακρυγόνα. Πολύ γρήγορα οι δρόμοι της Νέας Φιλαδέλφειας μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης. Η μυρωδιά των δακρυγόνων έκανε αποπνικτική την ατμόσφαιρα και μέσα στο χώρο της συναυλίας. 
www.sophia-ntrekou.gr

5. Μια μοναδική περιγραφή για τα γεγονότα μάς δίνει ο ίδιος ο Γκάλαχερ

«Δεν ήξερα από πού έπρεπε να προφυλαχτώ. Μέσα στα παρασκήνια κυκλοφορούσαν κάποια άτομα με αστυνομική στολή που έδειχναν απειλητικοί. Μπήκαμε, λοιπόν, στα γρήγορα μέσα σ' ένα αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε να πάμε στο ξενοδοχείο. Στην πορεία, όμως, μείναμε από βενζίνη κι έτσι βρεθήκαμε μέσα στη δίνη των επεισοδίων, με τα δακρυγόνα να μας έχουν τσακίσει και να είμαστε υποχρεωμένοι να γυρίσουμε με τα πόδια. Η συναυλία από μόνης της ήταν εκπληκτική, αλλά και επικίνδυνη. Απλά δεν ήθελα να αφήσω τα κόκαλά μου σ' ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρω καν τι συνέβαινε.»

Την επόμενη μέρα, οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδα όπως «
Κάηκε η Νέα Φιλαδέλφεια από τους ροκάδες». Η συναυλία αργότερα κυκλοφόρησε σε πειρατική έκδοση με τίτλο Live in Athens 1981.[3] 

6. Ένας νεαρός ροκάς με τον Rory Gallagher 
το 1981 στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αθήνα το 1981 Rory Gallagher

Σεπτέμβρης 1981, Αθήνα. Το τρένο της αλλαγής κατεβαίνει με τα χίλια, έχει περάσει τα Τέμπη. Αλλαγή κι απάνω τούρλα, δηλαδή. Η νεολαία ζαλισμένη και προβληματισμένη, στη μετά χούντα εποχή, ψάχνει τα διέξοδά της, πού αλλού; Στη ροκ μουσική. Βλέπετε, δεν συνέβαινε τίποτα στην Αθήνα, αν εξαιρέσεις τη συναυλία των γαριφάλων (Rolling Stones) το 1967, στο γήπεδο της Λεωφόρου. Ποιος θα τολμούσε να έλθει μετά απ” αυτά τα γεγονότα εδώ; Υπήρχε κάτι σαν εμπάργκο. Και να που ο Sting με τους Police το έσπασε πρώτος το 1980.

Όμως, η νεολαία δίψαγε για κάτι πιο πιο ατόφιο, πιο άμεσο, πιο rock διάολε… Και η είδηση έσκασε σαν βόμβα. Το δισκάδικο Happening, υπερήφανα ανακοινώνει τον ερχομό του Rory Gallagher, για δυο συναυλίες στην Ελλάδα. Μία στην Αθήνα, στο στάδιο της AEK (Νίκος Γκούμας) και μια στη Θεσσαλονίκη, στο Παλέ. Εισιτήριο ένα πεντακοσάρικο, ακριβούτσικο, αλλά ο πρώτος πραγματικός guitar hero, θα ήταν ολοζώντανος μπροστά σου. Ο Rory, η ψυχάρα του Rock.


Σαράντα χιλιάδες κόσμος στριμώχτηκε στο γήπεδο και να κι εγώ με δυο φιλαράκια. Η ατμόσφαιρα γενικά μύριζε μπαρούτι και ΜΑΤατζήδες είχαν περικυκλώσει το γήπεδο, έχοντας και την εμπειρία της Θύρας 7, που είχε προηγηθεί τον Φλεβάρη. Με το που πέφτει η πρώτη πενιά, καπνοί έζωσαν τη μια πλευρά του γηπέδου, έξω καίγονταν το σύμπαν, μαγαζιά, περιπολικά τα πάντα.


Τα χάσαμε, λέμε, ρε π@@@@η μου, θα μας χαλάσουν το live. Σε λίγη ώρα, ασφυξία από τα καπνογόνα, ενώ ο Rory έπαιζε το Moonchild. O κόσμος σαστισμένος, άρχισε σιγά σιγά να φεύγει, φοβούμενος τα χειρότερα. Έξω από το γήπεδο έπεφτε το ξύλο της αρκούδας, ώσπου πήραμε κι εμείς τη μεγάλη απόφαση να φύγουμε.


Η συναυλία μάθαμε τελείωσε με τον μισό κόσμο και το πεδίο μάχης έξω από το γήπεδο κράτησε ώρες. Από τότε, κύλησε το νερό στο αυλάκι και άρχισαν να μας τιμούν σιγά σιγά και οι υπόλοιποι rock stars της εποχής. Για ένα πράγμα στεναχωρήθηκα, όταν σε μια πρόσφατη μετακόμιση έχασα το απόκομμα του εισιτηρίου… [Slowhand Gus]


ΑΚΟΥΣΤΕ: Βίντεο: Ο Rory Gallagher παίζει το Moonchild στη Νέα
Φιλαδέλφεια και επεμβαίνουν τα ΜΑΤ (ηχογράφηση ντοκουμέντο).[5]


Τα τραγούδια που ακούστηκαν στην συναυλία
του 1981 στην Αθήνα
. Shin Kicker / Moonchild /
Do You Read Me / Nadline / I Wonder Who /
Tattoo'd Lady / Wayward Child / A Million Miles Away
/ Double Vision / Western Plain (Fades Out).












8. Βιογραφία Ρόρυ Γκάλαχερ - Rory Gallagher 
2 Μαρτίου 1948 Μπάλισανον, Ιρλανδία - 14 Ιουνίου 1995 Λονδίνο

Ο Rory Gallagher γεννήθηκε στην Ιρλανδία και μεγάλωσε στην Κομητεία Κορκ. Περίπου στην ηλικία των εννέα, παρακολούθησε τον Έλβις Πρίσλεϋ σε τηλεοπτική του εμφάνιση και έκτοτε αποφάσισε ν' ασχοληθεί με την κιθάρα, μελετώντας μόνος του.

Στα δώδεκά του χρόνια κέρδισε σ' ένα διαγωνισμό την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα. Έφηβος ακόμα, άρχισε να παίζει διασκευές σε επιτυχίες της εποχής και να εμφανίζεται με το πρώτο του συγκρότημα, τους Fontana Showband, ως support act σε διάφορα άλλα συγκροτήματα.

Στα δεκαέξι του, σχημάτισε το δικό του μπλουζ συγκρότημα, τους Impact, με τους οποίους έπαιξε στη Γερμανία και την Ισπανία κατά το '65 και '66. Σ' αυτές τις περιοδείες, ανάμεσα στον εξοπλισμό του, διέθετε και τη "Battered Strat", τη Stratocaster που θα τον συντρόφευε σε όλη την υπόλοιπη καριέρα του, την οποία αγόρασε σε κάποιο κατάστημα στο Κορκ το 1961.

Η κιθάρα λέγεται ότι ήταν η πρώτη του είδους της στην Ιρλανδία. Την είχε παραγγείλει κάποιος άλλος μουσικός και ο οποίος άλλαξε γνώμη καθώς δεν του άρεσε το χρώμα. Έτσι, η κιθάρα κατέληξε στα χέρια του Γκάλαχερ για εκατό λίρες.

Taste

Πριν κλείσει τα είκοσι του χρόνια, έγινε παγκόσμια γνωστός με τους Taste, συγκρότημα που σχηματίστηκε το 1966 από τον ίδιο και τους Τζον Γουίλσον και Ρότσαρντ ΜακΚράκεν. Κυκλοφόρησαν δυο δίσκους, τα "Taste" και "On the Boards" και δυο ζωντανά ηχογραφημένα άλμπουμ, τα "Live at Montreux" και "Live at the Isle of Wight", ενώ συμμετείχαν σε μερικά απ' τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ της εποχής, ενώ περιόδευσαν και στην Αμερική.

Gallagher, at the Manchester Apollo in 1982
Gallagher, at the Manchester Apollo in 1982

Σόλο καριέρα


Οι Taste διαλύθηκαν το 1970 και ο Γκάλαχερ ξεκίνησε την προσωπική του καριέρα του μαζί με άλλους μουσικούς, όπως ο μπασίστας Τζέρι ΜακΑβόι, με τον οποίο θα συνεργαζόταν για το μεγαλύτερο μέρος της και τον ντράμερ Γουίλγκαρ Κάμπελ. Το 1971, πρωτοεμφανίστηκε στην προσωπική του δισκογραφία με τον δίσκο που έφερε ως τίτλο τ' όνομά του. Ο δίσκος αυτός έφτασε στο # 40 των βρετανικών τσαρτ, ενώ παράλληλα άρχισε να περιοδεύει στην Ευρώπη και την Αμερική, συναυλιακή δραστηριότητα που θα εξακολουθούσε έως το τέλος της ζωής του. Η κυκλοφορία με τις ηχογραφήσεις από την ευρωπαϊκή περιοδεία του 1972, με τίτλο "Live in Europe" γνώρισε μεγάλη επιτυχία, όπως κι εκείνη στην Ιρλανδία του 1973-74, με τίτλο "Irish Tour '74" η οποία μεταφέρθηκε, με τον ομώνυμο τίτλο, σε κινηματογραφική ταινία από το σκηνοθέτη Τόνυ Πάλμερ.

Το 1972, ο Γκάλαχερ συμμετείχε στην ηχογράφηση των "London Sessions" των Μάντι Γουότερς και Τζέρι Λι Λιούις. Ο Γουότερς τον κάλεσε ξανά το 1974, για τις ανάγκες της ηχογράφησης του "London Revisited".

Στη συνέχεια ακολούθησε μια σειρά επιτυχημένων δίσκων. Το 1975, υπέγραψε συμβόλαιο με την "Crhysalis Records", κυκλοφορώντας την αμέσως επόμενη χρονιά το "Calling Card", ο οποίος θεωρείται ο κορυφαίος δίσκος του, σε παραγωγή του μπασίστα των Deep Purple, Ρότζερ Γκλόβερ. Η κυκλοφορία αυτή όμως, όπως και η συνέχεια της καριέρας του, επισκιάστηκε από την επερχόμενη έκρηξη του πανκ κινήματος, γεγονός όμως το οποίο δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να κυκλοφορήσει πολύ καλούς δίσκους, όπως τα "Top Priority" και "Photo - Finish".

Δεκαετία '80


Ενώ ο Γκάλαχερ συνέχισε να εμφανίζεται ζωντανά σε όλο τον κόσμο, οι δισκογραφικές παρουσίες του έγιναν αραιότερες κατά τη δεκαετία του '80. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1981 εμφανίστηκε στην Ελλάδα, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Η συναυλία, μια απ' τις πρώτες εμφανίσεις ξένων καλλιτεχνών που συνέβησαν στη χώρα, είχε 40.000 θεατές και συνοδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια, από τη Νέα Φιλαδέλφεια έως τον Περισσό, ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και το πλήθος. 


Σύμφωνα με την περιγραφή του ίδιου του Γκάλαχερ: "Ήμασταν βρεγμένοι, τα μάτια μας δάκρυζαν κι όλοι φοβηθήκαμε. Η συναυλία από μόνη της ήταν καταπληκτική. Αλλά ήταν επικίνδυνη. Απλά δεν ήθελα να πεθάνω σ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρω καν τι συνέβαινε...". Την επόμενη μέρα, ο Τύπος κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδα και τίτλους όπως "Κάηκε η Νέα Φιλαδέλφεια από τους ροκάδες". Η συναυλία αργότερα κυκλοφόρησε σε παράνομη έκδοση (bootleg) με τον τίτλο "Live in Athens".


Το 1985, ο Γκάλαχερ ίδρυσε τη δική του δισκογραφική εταιρεία, "Capo records", μέσω της οποίας κυκλοφόρησε δυο ακόμα δίσκους. Η υγεία του στα τέλη της δεκαετίας είχε αρχίσει να κλονίζεται, γεγονός όμως που δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να εμφανίζεται ζωντανά, ακόμα και λίγο πριν το τέλος του. Η τελευταία του ζωντανή εμφάνιση έγινε στις 10 Ιανουαρίου 1995, στο "Nighttown-Theatre", στην Ολλανδία. 


Τον Απρίλιο, λόγω των χρόνιων προβλημάτων του με το αλκοόλ, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος στο King's Hospital του Λονδίνου. Έπειτα από επιπλοκές, κατέληξε στις 14 Ιουνίου του 1995. Η σορός του βρίσκεται στο κοιμητήριο Saint Oliver, στο Κορκ της Ιρλανδίας. Ο τάφος του κοσμείται από πέντε χρυσές ακτίνες, μια εκ των οποίων φέρει το ακριβές μήκος και τα τάστα της Fender του.[1] 


by Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr

Headstone at St Oliver's Cemetery, Ballincollig, County Cork, Ireland
Headstone at St Oliver's Cemetery, Ballincollig, County Cork, Ireland

Δισκογραφία

Στούντιο ηχογραφήσεις
Ζωντανές ηχογραφήσεις
Συλλογές

9. Παραπομπές, Πηγές:
1. el.wikipedia.org/Ρόρυ Γκάλαχερ

3. sansimera.gr
4. www.biblionet.gr
5. www.mixanitouxronou.gr
6. 3. Μουσικές προτιμήσεις - Σοφία Ντρέκου
7. Πηγή αφιερώματος www.sophia-ntrekou.gr

A bronze statue of Gallagher in Ballyshannon, County Donegal
A bronze statue of Gallagher in Ballyshannon, County Donegal

FaceBook: Βασίλης Τσιλιγιάννης 14 Σεπτεμβρίου 2017: Αγαπημένος μου Rock καλλιτέχνης. Το υπέροχο αφιέρωμα, μου ξύπνησε απίστευτες αναμνήσεις. 

Τα γεγονότα της συναυλίας περιγράφονται πολύ ζωντανά και παραστατικά. Το πρώτο του τραγούδι που άκουσα ποτέ μου, ήταν το "moonchild".

Ήταν καλοκαίρι του 1978 νομίζω, βρισκόμουν στη Ναύπακτο κι ένα μεσημέρι περνώντας έξω από ένα παράθυρο μετά το μπάνιο, το άκουσα τυχαία και το λάτρεψα. Ο φίλος, συμμαθητής και κουμπάρος μου Nondas Tsatsos με μάλωσε που δεν το ήξερα και μου έκανε τις πρώτες ξεναγήσεις στον Rory με την πολύ καλή δισκοθήκη του.

Σταδιακά άρχισα να αγοράζω με οικονομίες τους καλύτερους δίσκους του σε βινύλιο και αργότερα σχεδόν όλους σε cd. Φυσικά παρήγγειλα από το play.com το dvd του Irish Tour και του Live in Europe αμέσως μόλις τα εντόπισα.

Μαζί μ' εμένα τον αγάπησε κι όλη η οικογένεια. Δεν είναι τυχαίο νομίζω ότι στην Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα fan club. Κάτι μας δένει μουσικά και ιδιοσυγκρασιακά με την μακρινή και μικρή Ιρλανδία.

Δυστυχώς όμως κι αυτό το απίστευτο ταλέντο με τη τρομερή δεξιοτεχνία και την ευαίσθητη και ελαφρά βιμπράτη, χαρακτηριστική φωνή που σημάδεψε τα νιάτα μας χάθηκε άδοξα, ακολουθώντας την πορεία κι άλλων εξίσου μεγάλων, που τους θέρισαν το αλκοόλ και οι ουσίες. Και που δυστυχώς κι οι σύγχρονοί τους ακολουθούν, στον ίδιο δρόμο των εξαρτήσεων, της κατάθλιψης και της απόγνωσης.

Τελευταίος ο επίσης αγαπημένος Chris Cornell. PS. για όσους 
δεν τον γνωρίζουν ξεκινήστε με το επικό "A million miles away".

Στο βιντεάκι ο Rory με τον Jack Bruce των Cream 
σε μια πρωτότυπη συνεργασία-μονομαχία!!



Βιντεο/αφιέρωμα στον Άρχοντα του Μπλουζ-Ροκ

The story of Rory Gallagher in Greek (english subs): Πρόκειται
για μια σειρά από spots με την ιστορία συγκροτημάτων της Rock.


Ghost Blues: The Story of Rory Gallagher (2010): Σε σκηνοθεσία του Ian Thuillier, αυτή η ταινία είναι ένα πορτρέτο του μουσικού Rory Gallagher, που διερευνά τις διαχρονικές ιδιότητες του «άρχοντα», τη μουσική του και τη μοναδική προσέγγιση αυτού του αυθεντικού ήρωα κιθάρας. Η συνεισφορά του στη ροκ μουσική είχε σημαντικό αντίκτυπο τόσο στους μουσικούς όσο και στους οπαδούς της μουσικής σε όλο τον κόσμο, παρά τον πρόωρο θάνατό του στην ηλικία των 47 ετών. 

Η ταινία παρουσιάζει σπάνια κομμάτια από τα χρόνια δημιουργίας του Rory με την πρώτη του μπάντα, Taste, και από τα 25 χρόνια σόλο καριέρα καθώς πρωτοστάτησε μόνος του στο ιρλανδικό ροκ κίνημα, ανοίγοντας δρόμους για άλλες ιρλανδικές ροκ μπάντες, όπως οι Thin Lizzy, U2 κ.λπ. Ο Donal Gallagher (ο αδελφός και ο διευθυντής του), ο Bill Wyman, ο Cameron Crowe, και τα πρώην μέλη του συγκροτήματος σε αυτούς που ενέπνευσε να γίνουν οι ίδιοι σπουδαίοι μουσικοί.


Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Λευκής
11 ελληνικά blues για τον Rory. Για το βιβλίο μιλούν:
Νίκος Κουρμούλης, κριτικός λογοτεχνίας, δημοσιογράφος
Αλέξανδρος Γερασίμου, ραδιοφωνικός παραγωγός-δημοσιογράφος
Παύλος Συνοδινός, τραγουδοποιός, κιθαρίστας



Rory live in Madrid back in 1975, an amazing performance which is still remembered well. Awesome Rory Gallagher and Band with "a million miles away" live Irish Tour 1974.


Άνδρος: Το νησί των αντιθέσεων... ο Rory ταιριάζει στην ΑΝΔΡΟ KAI η ΑΝΔΡΟΣ στο Rory. Σχόλιο του YouTuber (SeiriosB1012): ANDROS 33 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Ραφήνας...εκεί λοιπόν σ΄αυτόν τον ενεργειακό τόπο προσπαθούν να επιβιώσουν οι ντόπιοι, οι νεοφερμένοι Έλληνες από διαφορετικά μέρη της χώρας, οι Αλβανοί και οι Ρώσοι...αντιθέσεις τρομερές, οξύμωρα σχήματα όπως και ασχήμια στις ανθρώπινες σχέσεις και ανύπαρκτη ποιότητα σ αυτές τις σχέσεις. Το σχέδιο είναι καταστροφή του νησιού ολοκληρωτικά κατά τη ταπεινή μου άποψη...(οι μεγάλοι ζωγράφοι του 20ου αιώνα και οι σουβλατζήδες Αλβανοί με τις μεταδοτικές ασθένειες...σε αντίθεση). Οι σύγχρονοι Ανδριώτες λειτουργούν η προσωπική ισχύς εν τη διαλύσει ...του ιδίου τους του τόπου... αυτοκτονούν... παραδίδουν το νησί στη κυριολεξία. Δεν πήραν γονιδιακά τίποτα από τους προγόνους τους που το φύλαξαν από τόσες επιδρομές, όσο μπόρεσαν...στο παρελθόν.



«Easy Come Easy Go»
Alboum Jinx (1982)


Shadow Play από το «Photo - Finish» (1978) είναι το έβδομο στούντιο άλμπουμ του blues και rock τραγουδιστή και κιθαρίστα Rory Gallagher. Κυκλοφόρησε το 1978 και φανερώνει μια ροπή του καλλιτέχνη σε έναν πιο σκληρό ήχο, σε αντίθεση με τους folk πειραματισμούς που εμφανίστηκαν σε προηγούμενες δουλειές του. Με αυτόν το δίσκο μαρτυρείται μια μεταστροφή στον ήχο του Gallagher σε πιο hard rock μονοπάτια, έπειτα από τις folk επιρροές σε προηγούμενα άλμπουμ, όπως το "Calling Card". Όπως είπε και ο ίδιος: "Αυτός ο δίσκος θα μείνει κλασικός. Είναι γεμάτος ένταση και έχει τόλμη, νεύρο και ζωντάνια. Δηλαδή ότι ακριβώς ζητούσα. 

"Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στα "Dierks studios" στην Κολωνία, ένα μέρος στο οποίο σύχναζαν πολλά hard rock συγκροτήματα, όπως οι Scorpions, πράγμα που δικαιολογεί τον σκληρό και δυνατό ήχο του "Photo - Finish". Η ονομασία "Photo - Finish" προήλθε από το γεγονός ότι η "Chrysalis records" - η δισκογραφική εταιρία με την οποία είχε συνάψει συμβόλαιο ο Γκάλαχερ - ζήτησε την δημιουργία του δίσκου κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. 

Στο συγκεκριμένο άλμπουμ ο Γκάλαχερ επιστρέφει στο τριμελές συγκρότημα, που στην συγκεκριμένη δισκογραφική κατάθεση αποτελείται από τον Τζέρι ΜακΑβόι και τον Τεντ Μακένα. Τα τραγούδια του άλμπουμ: "Shin Kicker" - 4:01, "Brute Force & Ignorance" - 4:15 "Cruise On Out" - 4:41, "Cloak & Dagger" - 5:19. "Overnight Bag" - 4:50 "Shadow Play" - 4:43 "The Mississippi Sheiks" - 5:59 "The Last Of The Independents" - 3:57 "Fuel To The Fire" - 6:20 "Early Warning" (bonus τραγούδι) - 2:49 "Juke Box Annie" (bonus τραγούδι) - 3:17

Shadow Play [στίχοι Ελληνικοί]

Shadow Play [Greek Lyrics]

Gallagher - Shadow Play
Το Moonchild είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε και ηχογραφήθηκε από τον Ρόρυ Γκάλαχερ, και συμπεριλήφθηκε στον δίσκο του Calling Card, του 1976. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή και αντιπροσωπευτικά του τραγούδια. O δίσκος στον οποίον συμπεριλήφθηκε το τραγούδι είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους του, φτάνοντας έως το νούμερο 32 των βρετανικών charts. Το τραγούδι επανακυκλοφόρησε και σε compilation άλμπουμ του Γκάλαχερ, όπως για παράδειγμα στον The Rory Gallagher Collection (2012). Το κομμάτι κυκλοφόρησε και ως single σε κάποιες χώρες χωρία ιδιαίτερη εισπρακτική επιτυχία.

Moonchild [1976]

Θεολογία, Επιστήμη, Λογοτεχνία 15 Ιουλίου 2014
Σοφία Ντρέκου 15 Ιουλίου 2014 στις 8:26 μ.μ.
Λουκας Σαντουρτζης‎ » Σοφία Ντρέκου 10 Αυγούστου στις 3:21 π.μ.
Λουκας Σαντουρτζης » Σοφία Ντρέκου 25 Ιανουαρίου 2014
Σοφία Ντρέκου 25 Ιανουαρίου 2014 στις 1:35 μ.μ.
αέναη επΑνάσταση 12 Σεπτεμβρίου 2016
Van Gel Span: Την μελωδία του "Tatooed lady" ενσωμάτωσε ο κιθαρίστας Θοδωρής Μανίκας στο τραγούδι «Δρόμοι Του Πουθενά, 2001» του Γιώργου Μαργαρίτη & 667 (δεν με νοιάζει, με σε νοιάζει, οι δρόμοι που τραβάμε...) κι έτσι γνώρισε τον Γκάλαχερ υποσυνείδητα και το λαϊκό κομμάτι της μουσικής μας. 14 Ιουνίου 2021

Εξωτερικοί σύνδεσμοι: 

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΗΤΑΝ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.

Unknown είπε...

ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ, ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.... ΕΠΕΣΑΝ ΠΟΛΛΑ ΚΑΠΝΟΓΟΝΑ, ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ, ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΡΑΓΙΟΝ, ΓΥΡΩ ΑΠ ΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΜΕΤΡΙΑΣΤΗΚΕ, ΤΟ ΚΑΚΟ...ΤΩΡΑ, ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ RΟRΥ... Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΑΥΕΙ...

ΚΩΣΤΑΣ είπε...

Μια άλλη Ελλάδα τότε, ένας λαός που σήκωνε κεφάλι. Επίσης θυμάμαι τον φίλο μου, νεότερος εγώ, Παναγιώτη Νέλλα που μοιραστήκαμε το ίδιο δωμάτιο συστρατιώτες, για την φιλία, ανθρωπιά, το ήθος και τη σκέψη του.

Unknown είπε...

Σοφία με όλο το σεβασμό και με πόνο καρδιάς ήμουν συμφοιτητής και συναγωνιστής εκείνων των χρόνων με τον Ανδρέα τους αγώνες του οποίου τιμώ και σέβομαι γιατί εκτός των άλλων υπήρξε για μένα για ένα διάστημα υπόδειγμα θεολόγου εκπαιδευτικού ...
Διαίσθησή μου όμως είναι ότι τον τελευταίο καιρό κάποιοι από τους κύκλους του επώνυμοι και μη φαίνεται ότι τον χρησιμοποιούν σαν άλλοθι στην προώθηση αντιορθόδοξων αντιλήψεων και παιδαγωγικών μεθόδων που προωθούν
τις επιταγές της Νέας Τάξης Πραγμάτων όπως τον ισλαμικό ολοκληρωτισμό , και τον περίφημο πανθρησκειακό διάλογο....Επειδή πιστεύω ότι ο χρόνος του δεν αρκεί για μια σωστή ενημέρωση και αφού λες ότι τον γνωρίζεις αν μπορείς δες αν έχω κάνει λάθος ...
Υποκειμενικά αλλά πάντα καλοπροαίρετα
Βασίλης Τσίτσος
Υ.Γ.
Θα χαρώ διπλά να κάνω λάθος ...και γιατί πιστεύω στον Ανδρέα , και γιατί θα διορθώσω λίγη ακόμα από τη βλακεία μου ..
Ευχαριστώ πολύ ...

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Συγχωρέστε με, θα είχα πολλά να πω αλλά, αντ' αυτών, αρκούμαι να παραπέμψω σε αυτό το παλιό άρθρο μας:
http://o-nekros.blogspot.gr/2011/03/blog-post_02.html
Ο Θεός να αναπαύσει τους κεκοιμημένους αναφερόμενους εδώ. Για να μην παρεξηγηθώ, είμαι θετικός και προς Νέλλα, φυσικά, και προς Αργυρόπουλο. Και πιστεύω στη δυνατότητα κάθε ψυχούλας, με τη βοήθεια του Θεού, να βρει την Αλήθεια, που είναι ο Χριστός.
Ευχαριστώ.

ILIAS (LOUIS) KOSTOPOULOS είπε...

http://www.southernrock.gr/index.php/articles/other-tributes/9973-rory-gallagher