Τρίτη, Σεπτεμβρίου 24

Deep Purple: Κοντσέρτο για ροκ γκρουπ και ορχήστρα


Deep Purple: Κοντσέρτο για ροκ γκρουπ και ορχήστρα 
Αφιέρωμα-έρευνα Σοφία Ντρέκου

Περιεχόμενα
1. Εισαγωγή: το συμφωνικό έργο
2. ♪♫ Βίντεο: Deep Purple - Concerto For Group And Orchestra (24.9.1969)
3. Η συναυλία στο Royal Albert Hall.
4. Ιστορία του δίσκου
5. Οι κυκλοφορίες του δίσκου και τα τραγούδια αναλυτικά
6. Πηγές
7. Οπτικοακουστικό υλικό

1. Εισαγωγή: το συμφωνικό έργο


Στα τέλη της δεκαετίας του '60 πολλά ροκ συγκροτήματα φλέρταραν με την κλασσική μουσική. Ένα από αυτά ήταν οι Deep Purple, οι πρωτεργάτες του σκληρού ροκ με το εμβληματικό τραγούδι «Smoke on the Water».

Θέλησαν να αποδείξουν ότι μπορούσαν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους σε ένα μουσικό είδος που προφανώς ξεπερνούσε τις δυνάμεις τους. Το εγχείρημα ανέλαβε ο οργανίστας του συγκροτήματος Τζον Λορντ, ένας μουσικός με κλασσική πιανιστική παιδεία.

Το αποτέλεσμα ήταν η σύνθεση «Κοντσέρτο για ροκ γκρουπ και ορχήστρα», που παρουσιάσθηκε και ηχογραφήθηκε ζωντανά στις 24 Σεπτεμβρίου του 1969 στο Royal Albert Hall του Λονδίνου. Τους Deep Purple εκείνο το βράδυ συνόδευε η Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, υπό τη διεύθυνση του Μάλκολμ Άρνολντ.

Το έργο αγνοήθηκε από τους φανς του συγκροτήματος και λοιδωρήθηκε από τους κλασσικόβιους. Από πλευράς φόρμας είναι κάτι μεταξύ κοντσέρτο γκρόσο, συμφωνίας κοντσερτάντε και κοντσέρτου για ορχήστρα. Οι επιρροές του ανιχνεύονται στις μουσικές των Ραχμάνινοφ, Σιμπέλιους, Μάλερ και στα κινηματογραφικά σάουντρακ των Φραντς Γουάξμαν και Ντμίτρι Τιόμκιν.

Αποτελείται από τρία μέρη:
Α. Moderato-Allegro
Β. Andante
Γ. Vivace-Presto

Στη διαδρομή του χρόνου, το συμφωνικό αυτό έργο των Deep Purple ξεχάστηκε. Ίσως να οφείλεται και στην απώλεια της παρτιτούρας, μετά από μια εκτέλεση του στο Λος Άντζελες.

Τριάντα χρόνια μετά, ο Ολλανδός συνθέτης Μάρκο Ντε Χούι ανασυνέθεσε την παρτιτούρα και στις 25 Σεπτεμβρίου οι Deep Purple ανέβηκαν και πάλι στη σκηνή του Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ για να το παρουσιάσουν σε ένα νεώτερο κοινό. Αυτή τη φορά τούς συνόδευσε η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, υπό τη διεύθυνση του Πολ Μαν. Έκτοτε, το έργο γνωρίζει μια νέα άνθηση και έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές.

2. ♪♫ Βίντεο: Deep Purple - Concerto For Group And Orchestra (24.9.1969)


3. Η συναυλία Live at the Royal Albert Hall (Deep Purple album)

Live at the Royal Albert Hall είναι ο τίτλος του διπλού, ζωντανά ηχογραφημένου CD του Χαρντ Ροκ συγκροτήματος Deep Purple, με τη συμφωνική ορχήστρα του Λονδίνου, ηχογραφημένο στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου του 1999 στο Royal Albert Hall.

Η κυκλοφορία του δίσκου έγινε στις 8 Φεβρουαρίου του 2000 από εταιρεία «Spitfire».Το αρχικό εγχείρημα της ένωσης ενός χαρντ ροκ συγκροτήματος και μιας συμφωνικής ορχήστρας είχε γίνει ακριβώς τριάντα χρόνια νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 1969, με την ηχογράφηση εκείνης της συναυλίας να κυκλοφορεί με την ονομασία «Concerto for Group and Orchestra».

Ο Μάρκο ντε Γκόεϊ, οπαδός των Deep Purple και του Τζον Λορντ και συνθέτης από την Ολλανδία, κατέγραψε ξανά το αρχικό έργο εξ ακοής και το έστειλε στον Τζον Λορντ με σκοπό την επανεκτέλεση του. Στην συναυλία συμμετείχαν εκτός από τους Deep Purple και την ορχήστρα, ο Ρόνι Τζέιμς Ντίο, μέλη των του συγκροτήματος του Στηβ Μορς και η βρετανίδα τραγουδίστρια Σαμ Μπράουν.

Η συναυλία εκδόθηκε και σε μορφή DVD με τίτλο «In Concerto with the London Symphony Orchestra», στις 25 Ιουλίου του 2000.

4. Ιστορία του δίσκου

Στις 10 Ιουλίου του 1969, οι Deep Purple έδωσαν την πρώτη τους συναυλία με τον Ίαν Γκίλαν και τον Ρότζερ Γκλόβερ στη σύνθεση τους. Το αρχικό set list του συγκροτήματος βασιζόταν σε μεγάλα ορχηστρικά κομμάτια, ενώ ο Γκίλαν έμαθε κάποια από τα παλιά τραγούδια του συγκροτήματος όπως τα «Hush», «Help», «Hey Joe» και «Kentucky Woman», τα οποία όμως δεν χρειάστηκε να ερμηνεύσει αρκετές φορές αφού είχαν ήδη αρχίσει να βγαίνουν οι αρχικές ιδέες για κάποια νέα κομμάτια.


Στις αρχές Αυγούστου του 1969, ο Ρότζερ Γκλόβερ αρρώστησε και εισήχθη σε νοσοκομείο, από το οποίο βγήκε μόνο για την πρώτη ραδιοφωνική εμφάνιση του συγκροτήματος στις 11 Αυγούστου, στο «Dave Symonds show». Παρ' όλα αυτά, αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τρεις συναυλίες προγραμματισμένες για τις 13, 15 και 16 Αυγούστου, στο Λονδίνο, το Νιούκαστλ και το Μπέρμιγχαμ, αντίστοιχα.

Στις 22 Αυγούστου έπαιξαν για πρώτη φορά με αυτή τη σύνθεση εκτός Βρετανίας, στο «Paradiso Club» του Άμστερνταμ. Παράλληλα, ο Τζον Λορντ, είχε ξεκινήσει να δουλεύει πάνω σε μία σύνθεση που θα περιελάμβανε κλασική μουσική, με κομμάτια και για ροκ συγκρότημα. Όταν το έμαθε αυτό ο μάνατζερ Τόνι Έντουαρτς του είπε να συνεχίσει την προσπάθεια και αυτός θα κανόνιζε να γίνει η συναυλία, μιας και κάτι τέτοιο θα έδινε μεγάλη δημοσιότητα στο συγκρότημα. Έτσι, έκλεισε το Royal Albert Hall και την βασιλική φιλαρμονική ορχήστρα.

Οι Deep Purple, συνέχισαν να δίνουν συναυλίες στη Βρετανία μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου αλλά και να κάνουν πρόβες για τα νέα τραγούδια που προσπαθούσαν συνεχώς να δημιουργήσουν. Στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου του 1969, το συγκρότημα έκανε πρόβες βασισμένες στο Concerto του Τζον Λορντ μαζί με την συμφωνική ορχήστρα.

Τα μέλη της ορχήστρας υποδέχτηκαν με πολύ ειρωνικά σχόλια το συγκρότημα, καθώς τα μακριά μαλλιά και τα μοντέρνα ρούχα δεν ταίριαζαν με τις απόψεις που είχαν κάποιοι φίλοι της κλασικής μουσικής μέσα από την ορχήστρα. Διευθυντής της ορχήστρας, ήταν ο Μάλκολμ Άρνολντ, γνωστός συνθέτης κλασικής μουσικής.

Η συναυλία ξεκίνησε το απόγευμα της 24 Σεπτεμβρίου του 1969, με την ορχήστρα να παίζει την 6η Συμφωνία του Μάλκολμ Άρνολντ. Αμέσως μετά το συγκρότημα εμφανίστηκε στη σκηνή για να παρουσιάσει από μόνο του κάποια από τα μέχρι τότε κομμάτια του. Έτσι, ξεκίνησαν με το «Hush», και συνέχισαν με τα «Wring that Neck» και «Child in Time».

Το δεύτερο αυτό μέρος της συναυλίας ονομαζόταν «More Shades of Deep Purple» και διήρκησε περίπου μισή ώρα. Το τρίτο και σημαντικότερο μέρος της συναυλίας ονομαζόταν «Concerto for Group and Orchestra», και ηχογραφήθηκε για να κυκλοφορήσει σε δίσκο λίγους μήνες αργότερα.

Το «Concerto for Group and Orchestra» αποτελούνταν από τρία Movements, στα οποία εναλλασσόταν η Ορχήστρα με το συγκρότημα. Το δεύτερο μισό της 3ου Movement ξαναπαίχτηκε σαν encore. Το «Concerto for Group and Orchestra» όχι μόνο ηχογραφήθηκε αλλά και βιντεοσκοπήθηκε για να κυκλοφορήσει σε βιντεοκασέτα, το 1992.

Η δημοτικότητα που έδωσε η συναυλία και ο δίσκος στο συγκρότημα ήταν αρκετά μεγάλη, αλλά και απαραίτητη και ανάγκασε πολλούς κριτικούς να αρχίσουν να γράφουν θετικά σχόλια για τις ζωντανές εμφανίσεις των Deep Purple από εκείνο το σημείο και μετά, ενώ οι συναυλίες τους άρχισαν να προσελκύουν έναν αρκετά μεγάλο αριθμό μουσικόφιλων, χωρίς ακόμη να έχουν κυκλοφορήσει κάποια στούντιο ηχογράφηση. Σε αυτό το σημείο οι Deep Purple ήταν μία από τις καλύτερες underground μπάντες έχοντας δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο κοινό που γέμιζε τα περισσότερα club στα οποία έπαιζε το συγκρότημα.


5. Οι κυκλοφορίες του δίσκου και τα τραγούδια αναλυτικά

Τα τραγούδια του δίσκου
Έκδοση βινυλίου (1969)

1. First Movement: Moderato-Allegro - 19:23
2. Second Movement: Andante - 19:11
3. Thrid Movement: Vivace-Presto - 13:09

Έκδοση CD (1990)

1. Wring That Neck - 12:50
2. Child in Time - 12:27
3. First Movement: Moderato-Allegro - 19:05
4. Second Movement: Andante - 19:00
5. Third Movement: Vivace-Presto - 15:24

Επετειακή κυκλοφορία διπλού CD (2002)

1. Symphony No.6, Op. 95 - 25:13
2. Hush - 4:42
3. Wring That Neck - 12:50
4. Child in Time - 12:27
5a. First Movement: Moderato-Allegro - 19:05
5b. Second Movement: Andante - 19:00
5c. Third Movement: Vivace-Presto - 15:24
6. Parts of the Concerto's Third Movement - 5:53


Βίντεο: Deep Purple - Concerto For Group And Orchestra 
(Remastered Edition) 79'

First Mark2's Album - Recorded Live on Wednesday 24th September 1969 at The Royal Albert Hall, London, England.

Track Listing:
1. First Movement - Moderato, Allegro (00:00)
2. Second Movement - Andante (19:08)
3. Third Movement - Vivace, Presto (38:07)
Bonus Track:
4. Child In Time (53:34)
5. Wring That Neck (1:05:59)
6. Αναφορές/Πηγές
www.deeppurple.com
www.sansimera.gr
www.el.wikipedia.org
www.youtube.com
www.deep-purple.net
www.sophia-ntrekou.gr

7. Οπτικοακουστικό υλικόΟι Deep Purple σήμερα


FaceBook
Notis Gillanidis: εξαιρετική παρουσίαση από τη φίλτατη Σοφία-Συγκλητική στο εξαιρετικό θεολογικότατο της blogspot που διατηρεί....Φώτη, μήπως προτείναμε συνεργασία;;; :) 31 Ιανουαρίου 2015 στις 7:59 μ.μ.

Σοφία Ντρέκου 17 Ιουλίου 2012 Έχασε την μάχη με τον καρκίνο ο Τζον Λορντ [Deep Purple]
αέναη επΑνάσταση 24 Σεπτεμβρίου 2016 στις 9:59 μ.μ. 

Σοφία Ντρέκου 9 Ιουνίου 2013

αέναη επΑνάσταση 5 Ιουνίου 2016
Το Φως του κόσμου έλαμψε και σήμερα στις εκκλησιές μας με την περικοπή του Τυφλού. Ο φωτισμός ενός εκ γενετής τυφλού που «είδε» τον Θεό με τα εσωτερικά μάτια της πίστης. Κάποιοι στη διάρκεια της ιστορίας, αν και λειτουργεί η όρασή τους, παραμένουν στην ουσία τυφλοί, διότι αρνούνται να αναγνωρίσουν τον χορηγό του ακτίστου φωτός.

«Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, φώτισον μου τό σκότος» (Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς)

Όταν κλείσεις τα μάτια και στοχαστείς βλέπεις οράματα ανάλογα με την διάθεση σου!
Το «When a Blind Man Cries» είναι τραγούδι του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Deep Purple. Αρχικά εκδόθηκε ως πλευρά Β του σινγκλ Never Before, το έτος 1972. Ηχογραφήθηκε μαζί με τα άλλα κομμάτια του δίσκου Machine Head τον Δεκέμβριο του 1971.

Ζωντανές παραστάσεις: Επειδή ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Ρίτσι Μπλάκμορ το απαιχθάνονταν, το κομμάτι αυτό δεν παιζόταν στις ζωντανές παραστάσεις, εκτός από μια φορά τον Απρίλιο του 1972, όταν ο Μπλάκμορ λόγω αδιαθεσίας δεν πήρε μέρος στην συναυλία. Μετά την διάλυση του συγκροτήματος, ο Ίαν Γκίλαν άρχισε να το παίζει συστηματικά στις συναυλίες στις δεκαετίες του 70 και 80.

Ρίτσι Μπλάκμορ - κιθάρα / Ίαν Γκίλαν – φωνητικά
Ρότζερ Γκλόβερ – μπάσσο / Τζων Λορντ – πλήκτρα
Ίαν Πέις – ντράμςΔεν υπάρχουν σχόλια: