Καλά Χριστούγεννα στη Μακεδονία - Ν. Λυγερός

ΠΡΕΣΠΕΣ: το εκκλησάκι του Αι Γιάννη στα σύνορα με τα
Σκόπια (FYROM). Η Πρέσπα στους γιορτινούς της ρυθμούς!

Τα Χριστούγεννα έχουν αξία θεμελιακή
και δεν είναι απλώς μια γιορτή σαν τις άλλες
γι’ αυτό μάθε τι γιορτάζεις εκείνες τις ημέρες.

Από την αρχή των διαπραγματεύσεων που κατέληξαν στο Προσύμφωνο των Πρεσπών η εξουσία μας εξηγεί ότι το αποτέλεσμα είναι δεδομένο. Δεν είχε όμως φανταστεί την αντίσταση του ελληνικού λαού που άρχισε με τα μεγάλα Συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας

ΔείτεΟμιλία Ν. Λυγερού στο Συλλαλητήριο για την Μακεδονία. Πλατεία Συντάγματος, 20/01/2019

Δεν είχε επίσης υπολογίσει σωστά το ρόλο των Παμμακεδονικών και ειδικά αυτής της Αμερικής για την οργάνωση ενός αληθινού δικτύου αντίστασης ενάντια στην κυβερνητική προπαγάνδα. Βέβαια η κυβέρνηση και όσοι εργάζονται μαζί της μέσω των πρεσβειών, ακόμα προσπαθεί να μας πείσει ότι θα περάσει χωρίς πρόβλημα το Προσύμφωνο των Πρεσπών.

Όμως τώρα ξέρουμε πώς λειτουργεί αυτή η προπαγάνδα και δεν μας επηρεάζει καθόλου. Έτσι συνεχίζουμε τον αγώνα για το όνομα της Μακεδονίας με ακάθεκτο τρόπο. Διότι ξέρουμε ότι η Κυβέρνηση θα ήθελε να ήταν τελευταία καλά Χριστούγεννα για τη Μακεδονία μας.

Όμως δεν πρόκειται να την αφήσουμε να ολοκληρώσει το απαράδεκτο σχέδιό της. Δεν θ’ αφήσουμε τη Μακεδονία να ζήσει την τελευταία της χρονιά ως ελληνική μόνο και μόνο επειδή μία παρέα χωρίς αρμοδιότητες που δεν πιστεύει στην έννοια του Έθνους και θεωρεί ότι η Ιστορία έχει πεθάνει, θέλησε να σβήσει το όνομα της Μακεδονίας. Μπορεί αυτό να είναι το όνειρο μιας κόκκινης βαρβαρότητας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει μια ελληνική πραγματικότητα.

Όσοι έχουν τη νοσταλγία της Σοβιετικής Ένωσης ή ακόμα και της Γιουγκοσλαβικής Ένωσης, δεν πρόκειται να δημιουργήσουν μία κόκκινη βαλκανική ένωση. Οι κομμουνιστικές τάσεις δεν πέρασαν ποτέ σε τέτοιο βαθμό στην Ελλάδα επειδή είμαστε μία χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Αυτό ξέχασαν όσοι θέλουν να πληγώνουν τη Μακεδονία μας με δόλιο τρόπο.

Το πάθος της Μακεδονίας
δεν πρόκειται να σβήσει
γιατί όλο και περισσότεροι
παλεύουν για τον ίδιο
αγώνα της ελευθερίας
της έκφρασης
και της προστασίας
της ιστορίας,
μπορεί μερικοί
να μην δίνουν πια
αξία σε τίποτα
επειδή κατά βάθος
δεν πιστεύουν σε τίποτα
αλλά το κλέος
του Ελληνισμού
παραμένει το ίδιο
γιατί είναι διαχρονικό
έτσι κι εμείς
είμαστε μαζί σε αυτόν
τον νέο μακεδονικό αγώνα
πιο οπλισμένοι από ποτέ.

Καλά Χριστούγεννα στη Μακεδονία - Ν. Λυγερός - Opus of N. Lygeros

Γιατί ο Θεάνθρωπος να κρατάει ένα βιβλίο ανοιχτό προς τους άλλους;

Μερικοί από εμάς θεωρούν ότι η Βυζαντινή τέχνη είναι απλώς μια παράδοση. Αυτή η παράδοση όμως έχει κώδικες. Για παράδειγμα: Έχετε σκεφτεί πώς είναι οι Ευαγγελιστές με τα βιβλία τους, στις εικόνες; Κρατάνε το βιβλίο κλειστό. Δεν είναι ανοιχτό. Το έχετε προσέξει; Άρα υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Είναι ότι κρατάνε το βιβλίο και είναι κλειστό και ο Χριστός έχει μια άλλη περίπτωση. Είναι ανοιχτό, αλλά δεν το διαβάζει αυτός. Δεν είναι προς το μέρος του. Είναι ανοιχτό προς τα έξω.

Γιατί ο Θεάνθρωπος να κρατάει ένα βιβλίο, έτσι αριστερά, ανοιχτό προς τους άλλους; Και το ερώτημα είναι μερικές φορές στις εικόνες αναρωτιόμαστε τι λέει. Μα εδώ το λέει, τι λέει. Άρα είναι μέσω του βιβλίου που λέει αυτό που αναρωτιέστε τι λέει.

Να φανταστείτε αν ο γέροντας την ώρα που ερχόσασταν να πείτε τα προβλήματά σας, άνοιγε τη Βίβλο και σας έδειχνε το εδάφιο. Θα λέγατε είναι λίγο παράξενο αυτό, αφού αυτό γράφτηκε πριν. Ναι, αλλά γράφτηκε για τους μετά. Και γι’ αυτό η εκκλησία συνεχίζει να το διαβάζει, γιατί κανονικά θα μπορούσατε να πείτε αν σκέφτεστε με αυτόν τον τρόπο, γιατί η εκκλησία συνεχίζει να διαβάζει κείμενα που είναι του παρελθόντος, τώρα;

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι συνεχίζει αυτό το έργο εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια και είναι διαχρονικό. Γιατί; Γιατί δεν ασχολείται με την καθημερινότητα. Όταν είμαστε πολύ της καθημερινότητας, στο τέλος καταλήγουμε να είμαστε της μόδας ή όχι. Δεν υπάρχει μόδα.

Άρα και στην αγιογράφηση το βλέπετε ότι δεν μας ενδιαφέρει ακριβώς ο κώδικας, ο οποίος είναι τόσο σημαντικός σε μας και μας ενδιαφέρει η ουσία. Η ουσία, όπως το βλέπετε συχνά, είναι στο φωτοστέφανο. Άρα το ερώτημα που μπορείτε να θέσετε στον εαυτό σας είναι: Πόσα ρούχα πρέπει ν’ αλλάξετε για να αποκτήσετε φωτοστέφανο; Θα δείτε ότι δεν έχει σχέση με τα ρούχα, όσα και να βάλουμε.

Άρα, το έργο του Γέροντα, όπως κάθε Δασκάλου, φαίνεται από τους μαθητές. Πολύ συχνά στο χώρο της διδασκαλίας, αναρωτιόμαστε τι κάνουν οι Δάσκαλοι. Η κοινωνία συνήθως θεωρεί ότι οι Δάσκαλοι δεν κάνουν τίποτα, έχουν πολλές διακοπές, δεν ασχολούνται πολύ, δεν κάνουν πολύ δουλειά, τα παιδιά τελειώνουν γρήγορα κτλ. Όλα αυτά είναι αλήθεια. Γιατί οι Δάσκαλοι, το μόνο που παράγουν ως έργο, είναι οι μαθητές τους.

Ν. Λυγερός - Ο Χριστός ως Θεάνθρωπος 09/12/2023













• Ο Δρ. Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και 
καθηγητής Γεωστρατηγικής. Καθηγητής Πανεπιστημίου 
της Lyon – Μαθηματικός, Ζωγράφος, Ποιητής, Σκηνοθέτης, 


Περισσότερα ΘέματαΝ. ΛυγερόςΜακεδονίαΧριστούγεννα

Opus by N. LYGEROS PhD
41363 - Καλά Χριστούγεννα στη Μακεδονία. Ν. Λυγερός. December 21, 2018
41366 - Το πάθος της Μακεδονίας. Ν. Λυγερός December 21, 2018
16283 - Γιατί ο Θεάνθρωπος να κρατάει ένα βιβλίο ανοιχτό προς τους άλλους;
Ν. Λυγερός. August 10, 2014


Δεν υπάρχουν σχόλια: