Η Τελετή Αφής του ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ 2020 στα Ιεροσόλυμα Κεκλεισμένων των Θυρών (Βίντεο)


Ανάσταση 2020 στον Πανάγιο Τάφο

Η πρωτόγνωρη Τελετή του Αγίου Φωτός 
18 Απριλίου 2020 στον Πανάγιο Τάφο 
στα Ιεροσόλυμα Κεκλεισμένων των Θυρών


ΖΩΝΤΑΝΑ από τα Άγια Χώματα 
στα Ιεροσόλυμα παρακολουθούμε 
την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός!

Η Πατρίδα μας δοκιμάζεται. Ο Πλανήτης όλος δοκιμάζεται. Η Σύγχρονη Τεχνολογία την δύσκολη αυτή περίοδο, μάς μεταφέρει εικόνα και ήχο από τους Αγίους Τόπους. Σε κλίμα κατάνυξης και τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού γίνεται η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στην Ιερουσαλήμ.
Φέτος, στον Πανάγιο Τάφο δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πάνω από δέκα άτομα, λόγω του κορωνοϊού, και έτσι η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που ο ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς.
Δείτε από τον Πανάγιο Τάφο την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός 
στην Ιερουσαλήμ χωρίς την παρουσία πιστών, λόγω του Covid-19.


Πώς θα έρθει το Άγιον Φως στην Αθήνα

Στην Αθήνα θα μεταφερθεί το Άγιον Φως από τα 
Ιεροσόλυμα το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου

Σε πρωτόγνωρες συνθήκες άναψε φέτος το Άγιο Φως στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα.

Τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωναϊού η τελετή αφής πραγματοποιήθηκε σε κλίμα κατάνυξης και παρουσία ελάχιστων ατόμων.

Στον Πανάγιο τάφο, ήταν ελάχιστος κόσμος, ενώ αρκετοί ήταν οι ιερείς οι οποίοι φορούσαν μάσκες.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που θα λάβει σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, το Άγιο Φως, που όμως δεν θα διανεμηθεί στην επικράτεια.

Το Άγιο Φως θα φτάσει στις 18:00 στην Αθήνα με ειδική πτήση, δεν θα διανεμηθεί ωστόσο στους πιστούς ούτε όμως και τους ναούς.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι:

– Αεροσκάφος της Aegean θα αναχωρήσει για το Ισραήλ. Σε αυτό θα επιβαίνει μόνο ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου των Ιεροσολύμων στην Ελλάδα, Αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός μαζί με έναν βοηθό του.

Δεν θα κατεβούν στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Θα λάβουν το Άγιο Φως από αυτοκίνητο του Ελληνικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα που θα το φέρει απευθείας από τον Πανάγιο Τάφο.

– Το αεροσκάφος θα επιστρέψει από το Τελ Αβίβ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

– Το Άγιο Φως θα υποδεχθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βλάχος και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος.

– Θα γίνει μια λυτή υποδοχή στην οποία θα συμμετέχουν συνολικά 17 άτομα, χωρίς κόκκινα χαλιά και μεγάλες μπάντες.

– Στη συνέχεια το Άγιο Φως θα μεταφερθεί για φύλαξη στο Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Πλάκα και δεν θα διανεμηθεί πουθενά.


Πιό αναλυτικά:

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βλάσης ανέφερε ότι «η φετινή συγκυρία δεν μας επιτρέπει να υποδεχθούμε το Αγιον Φως με τη λαμπρότητα και τις τιμές που του αρμόζουν» και επισήμανε ότι «καταφέραμε μετά από συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών με τις ισραηλινές αρχές να έρθει το Άγιον Φως κανονικά».

Περιγράφοντας αναλυτικά τη διαδικασία μεταφοράς του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα, ο κ. Βλάσης ανέφερε ότι:
Από την Ελλάδα θα μεταβούν στο Ισραήλ με αεροπλάνο της Aegean μόνο ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Δαμιανός και ένας βοηθός του. Όπως εξήγησε, μόλις φθάσουν στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου κ. Δαμιανός θα παραλάβει στα σκαλιά του αεροπλάνου το Άγιον Φως από τον Έλληνα πρόξενο στα Ιεροσόλυμα, τον κ. Σοφιανόπουλο, ο οποίος θα το μεταφέρει από τον Πανάγιο Τάφο με αυτοκίνητο του ελληνικού προξενείου, ενδεχομένως με κάποια συνοδεία της ισραηλινής αστυνομίας. Έπειτα το αεροσκάφος θα αναχωρήσει για το αεροδρόμιο Αθηνών, όπου θα το υποδεχθούν σε μια λιτή υποδοχή ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Βλάσης και ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος. Στην υποδοχή του Αγίου Φωτός θα παραβρεθούν συνολικά, με την μπάντα και το άγημα, 17 άτομα.
Από το αεροδρόμιο το Άγιον Φως θα μεταφερθεί απευθείας και θα φυλαχθεί στο Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, στην Πλάκα και δεν θα διανεμηθεί σε πιστούς και σε ναούς.

Καταληκτικά, ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευχή του χρόνου τέτοιο καιρό να μπορέσει η ελληνική αποστολή να βρίσκεται κανονικά στα Ιεροσόλυμα.
Βιντεο/αφιέρωμα στην Τελετή Αγίου Φωτός 2020

Από το FaceBook:



...και από το YouTube:




Greek City Times: Άγιο Φως (Holy Fire) at the
Church of the Holy Sepulchre in Jerusalem 2020

Τελετή Αγίου Φωτός 2020 | OPEN TV στον
Πανίερο Ναό Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.






GREEKTV4E: Holy Fire at the Church of the Holy Sepulchre in Jerusalem 2020
ин зажжения Святого Света – храм Воскресения Христова в Иерусалиме
Чин силаска благодатног огња - Храм Васкрсења Христовог – Јерусалим.
Последование по слизането на Благодатния огън –Йерусалим

Το συγκλονιστικό γεγονός της Αφής του Αγίου Φωτός, ζωντανά στους δέκτες μας! Το θαύμα που αποδεικνύει την αλήθεια, ισχυροποιεί την πίστη, διατρανώνει τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας! Το θαύμα που τελείται μόνο στην Ορθόδοξη Εκκλησία!



Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟ ΤΑΦΟ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία Άγιο Φως ή Φως της Αναστάσεως ονομάζεται η φλόγα («φως») η οποία συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και μεταδίδεται από τον ιερέα στους πιστούς κατά την τελετή της Αναστάσεως το Μεγάλο Σάββατο. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, υπό την αιγίδα του οποίου γίνεται η τελετή της αφής, μιλάει για «θαύμα, το οποίο δεν χωρά αμφισβήτηση» και ανέφερε ότι ο χώρος ελέγχεται από τους ετερόδοξους «διὰ νὰ πιστοποιήσουν ὅτι δὲν ὑπάρχει ἀναμμένον κανδήλιον ἢ ἄλλη πηγὴ φωτὸς».




Το Άγιο Φως θα έρθει στην Ελλάδα και θα παραμείνει στην Αθήνα, αφού δεν θα διανεμηθεί στην επικράτεια, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Βλάσση. Ενώ, «φρένο» στις πρωτοβουλίες διάφορων δήμων ανά την Ελλάδα για την κατ’ οίκον παράδοση του Αγίου Φωτός είχε βάλει με δηλώσεις του πριν λιγες μέρες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς. 

«Είναι όλα διαφορετικά. Δεν μας επιτρέπεται να υποδεχθούμε το Άγιο Φως με τη μεγαλοπρέπεια και τις τιμές των περασμένων ετών. Θα καταφέρουμε να το φέρουμε πάντως, γιατί έγιναν όλες οι συνεννοήσεις με την κυβέρνηση του Ισραήλ και θα τηρήσουμε όλες τις συνθήκες» είπε ο κ. Βλάσσης στο OPEN.



Η μυσταγωγική τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα
όπως θα γινόταν κανονικά κάθε άλλη Χρονιά

Το Άγιο Φως συμβολίζει για τους Χριστιανούς τη 
νίκη του Χριστού και της ζωής απέναντι στο θάνατο.

Η μυσταγωγική τελετή που γίνεται το Μεγάλο Σάββατο επιτάσσει ο Ορθόδοξος Πατριάρχης να εισέρχεται στον Ιερό Κουβούκλιο και ηγείται της τελετής αφής τους Αγίου Φωτός.

Συγκεκριμένα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου πριν από την καθιερωμένη τελετή, γίνεται σχολαστικός έλεγχος του Πανάγιου Τάφου, τον οποίο παρακολουθούν εκπρόσωποι όλων των δογμάτων για να διαπιστωθεί αν υπάρχει υλικό που θα μπορούσε να προκαλέσεις ανάφλεξη.

Η θεϊκή φλόγα, σύμφωνα με τις παραδόσεις, εμφανίζεται «από το πουθενά» στον ελληνορθόδοξο πατριάρχη, αποκλειστικά σε αυτόν και σε κανέναν άλλο, στις 12 το μεσημέρι ακριβώς κάθε Μεγάλου Σαββάτου. Η αφή δεν μπορεί να γίνει από ετερόδοξο -μη ορθόδοξο δηλαδή- χριστιανό, αλλά και το φαινόμενο δεν λαμβάνει χώρα κατά το Πάσχα των καθολικών, το οποίο πολύ συχνά δεν συμπίπτει με το ορθόδοξο. Οι θρύλοι μάς λένε ότι όποτε επιχειρήθηκε κάτι διαφορετικό, το Άγιο Φως δεν εμφανίστηκε.

Αν ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης δεν καταφέρει να ανάψει το Φως, τότε τη σκυτάλη της τελετής αναλαμβάνει ο Προκαθήμενος άλλου δόγματος.

Η τελετή ξεκινά με την είσοδο του Πατριάρχη Θεόφιλου του Γ’ στο ναό συνοδευόμενος από αρχιερείς, ιερείς και διακόνους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Ακολουθεί λιτανεία και αποσφράγιση του Πανάγιου Τάφου. Ο Πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική του στολή και μένει μόνο με το λευκό του στιχάριο, παίρνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται στο Ιερό Κουβούκλιο.

Όλα τα καντήλια στο Ναό της Αναστάσεως παραμένουν σβηστά. Ο Πατριάρχης προσεύχεται γονατιστός στο εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου. Αμέσως μετά τοποθετεί ένα κομμάτι βαμβακιού στον Πανάγιο Τάφο και με θαυμαστό τρόπο ανάβει, όπως αναφέρει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Μάλιστα, το Άγιο Φως για λίγα λεπτά δεν έχει πυράδα και αν το αγγίξεις δεν καίγεσαι.

Μια από τις πρώτες μαρτυρίες που αποδίδουν υπερφυσικό χαρακτήρα στην αφή του Αγίου Φωτός ήταν αυτή του Γάλλου καθολικού ιεραποστόλου Βερνάρδου (Bernardus Monachus), ο οποίος κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στους Αγίους Τόπους (865-870 μ.Χ.) αποδίδει τη μετάδοση του φωτός στον πατριάρχη σε άγγελο.

Οι πιστοί το περιγράφουν να εμφανίζεται σαν λευκογάλανες οριζόντιες αστραπές, περιστρεφόμενες ή κινούμενες φλόγες. Στο Ναό δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και ηλεκτροφωτισμός. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι πολλές λαμπάδες των πιστών και κανδήλες ανάβουν μόνες τους, ενώ η φλόγα δεν τους καίει τα πρώτα λεπτά.

Ευχόμεθα του Χρόνου να εορτάσει πανηγυρικά 
ο Πανίερος Ναός των Ιεροσολύμων !!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: