Αλαβάνος: Γιατί τάχθηκα υπέρ της περιφοράς του Επιταφίου και της Ανάστασης (video)


Υπέρ της περιφοράς του Επιταφίου τάσσεται ο Αλέκος Αλαβάνος ΚΑΙ αναλύει την άποψή του για το ότι η περιφορά του Επιταφίου θα μπορούσε να γίνει.

Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «θα έπρεπε να δώσουμε στον κόσμο μια συναισθηματική ελάφρυνση. Σε όλους τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους. Δεν έχει κανένα κόστος σε ό,τι αφορά στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Αυτή η σκέψη μου γεννήθηκε να βγει ένας λιτός Επιτάφιος με έναν ιερέα, έναν νεωκόρο και λίγα λουλούδια, να βγει ο κόσμος στα μπαλκόνια και να ανάψει ένα κερί ή αν δεν έχει κερί να φωτίσει με τα κινητά του ώστε να υπάρξει αυτή η «επικοινωνία». Όταν ένας άνθρωπος υποφέρει και είναι μόνος του είναι πολύ πιο δύσκολο, ενώ όταν νιώσει ότι ανήκει σε ένα όλον, ότι περιμένει λυτρωμό είναι διαφορετικά».

Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο «το ίδιο υποστηρίζω και για την Ανάσταση. Να είναι ένας ιερέας με έναν ψάλτη να ψάλει το «Χριστός Ανέστη», δεν κοστίζει τίποτα.

Όπως είπε ο κ. Αλαβάνος «η ψυχική στήριξη είναι αναγκαία».
Ώρα Ελλάδος 07:00 17/4/2020 | OPEN TV. Δείτε το βίντεο:


Η πολιτεία «δεν χρειάζεται να στερείται συναισθήματος»
αναφέρει ο Αλέκος Αλαβάνος και προτείνει περιφορά
επιταφίου όπου θα τηρείται η κοινωνική απόσταση.

Σε μία αναπάντεχη παρέμβαση προχώρησε ο Αλέκος Αλαβάνος την Μ. Πέμπτη, ο οποίος υποστήριξε πως πρέπει να γίνει η περιφορά του Επιταφίου.

Μάλιστα ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε η περιφορά να γίνει «στους δρόμους των πόλεων, με έναν ιερέα μόνο, έναν ψάλτη και έναν νεωκόρο», τονίζοντας ότι «πολιτεία οφείλει να είναι στο θέμα του ιού αποφασιστική και αποτελεσματική, αλλά δεν χρειάζεται να στερείται συναισθήματος και να μην παίρνει υπόψη τη σημασία της εμψύχωσης του λαού μας».

Ολόκληρη η δήλωση-παρέμβαση του Αλέκου Αλαβάνου έχει ως εξής:
«Η περιφορά του Επιταφίου είναι μια βαθιά παράδοση του λαού μας. Οι πηγές της βρίσκονται χιλιετίες πίσω, πριν τον Χριστιανισμό, στις μυσταγωγίες και τα πανηγύρια για τον Διόνυσο, στις τελετές για τον Άδωνι. Γιατί τη στερούμε τόσο απόλυτα φέτος από την κοινωνία, όταν, στις σημερινές συνθήκες, σε κάθε οικογένεια επικρέμαται ο φόβος του πένθους, υπάρχει η μοναξιά, αλλά και υπερίπταται η ελπίδα του λυτρωμού; 
Γιατί να μην τελεστεί η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους των πόλεων, με έναν ιερέα μόνο, έναν ψάλτη, έναν νεωκόρο που θα κρατάει μια ανθοδέσμη με βιολέτες, ώστε να διατηρηθεί πλήρως η κοινωνική απόσταση; Και να μπορούν μικροί και μεγάλοι από τα μπαλκόνια να τραγουδούν με την ψυχή τους το «Αἱ γενεαὶ πᾶσαι, ὕμνον τῇ Ταφῇ Σου...»; Και να νιώσει ο λαός μας ότι είναι κοινή η μοίρα σε κάθε μπαλκόνι, ότι αν και απομονωμένοι, είμαστε ο ένας συναισθηματικά δίπλα στον άλλο και θα ξεπεράσουμε μαζί το κακό; 
Η πολιτεία οφείλει να είναι στο θέμα του ιού αποφασιστική και αποτελεσματική, αλλά δεν χρειάζεται να στερείται συναισθήματος και να μην παίρνει υπόψη τη σημασία της εμψύχωσης του λαού μας».

Ο Αλέξανδρος (Αλέκος) Αλαβάνος (Αθήνα, 22 Μαΐου 1950) είναι Έλληνας πολιτικός. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνασπισμού (12 Δεκεμβρίου 2004 - 10 Φεβρουαρίου 2008), πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (12 Δεκεμβρίου 2004 - 4 Οκτωβρίου 2009) και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και του Συνασπισμού (18 Οκτωβρίου 1981 - 7 Μαρτίου 2004).

Παρατείνονται τα μέτρα - Κλειστές μέχρι και 28 Απριλίου

ΑΠΕ ΜΠΕ

Παράταση μέχρι τις 28 Απριλίου πήραν τα έκτακτα μέτρα για τις εκκλησίες, προς αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, λόγω των ημερών του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, όπου αποφασίζεται η παράταση των περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, πιστοί καλούνται να ακολουθήσουν τα έκτακτα κυβερνητικά μέτρα και να μην προσέρχονται στις εκκλησίες τις ημέρες του Πάσχα μέχρι και την 28η Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι με αντίστοιχη ΚΥΑ, είπε αποφασιστεί ότι οι εκκλησίες παραμένουν κλειστές από 12 Απριλίου του 2020 έως και 20 Απριλίου του 2020.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα νέα μέτρα:

α) Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

β) Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ.

Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.

γ) Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.

δ) Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

by Αέναη επΑνάσταση | Sophia Ntrekou.gr

Περισσότερα: ΠάσχαΚορωνοϊός, Μ.ΕβδομάδαΒΙΝΤΕΟ: «Προέχει να μην υπάρχει εφησυχασμός. Δεν έχουμε ξεπεράσει τίποτα. Χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα», ήταν το μήνυμα από την πλευρά τόσο του υπ. Υγείας όσο και της Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τις ερωτήσεις για την χαλάρωση των μέτρων.

Τσιόδρας & Χαρδαλιάς: «Υπάρχει υπόβαθρο που τα
μέτρα είναι μέχρι τις 27 Απριλίου» | 15/04/20 | ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: