Κάθετος έρωτας σε μια σπάνια συνάντηση - Νίκος Λυγερός

Ν. Λυγερός: Κάθετος έρωτας

Κάθετος έρωτας - Ν. Λυγερός

Δεν ξέρεις πότε αρχίζει ο έρωτας.
Με ποια κίνηση, με ποια σιωπή.
Ένα αναμμένο κερί, 
ένα κομμάτι μουσικής. 
Δεν ξέρεις πότε γίνεται. 
Ξέρεις όμως πότε έγινε.
Θαρρείς πως ο έρωτας 
δεν είναι του παρόντος.
Ανήκει μόνο στο παρελθόν και στο μέλλον.
Είναι και αυτός κομμάτι της ανθρωπότητας.
Κομμάτι που πληγώνει η κοινωνία 
αλλά που δεν το αγγίζει.

Έτσι και το κομμάτι χορού
έγινε κάθετος έρωτας.
Έτσι νιώθεις πως η στιγμή 
είναι κομμάτι αθανασίας.
Δεν υπάρχουν πια κορμιά. 
Μόνο σώμα. 
Ταλάντωση. Συντονισμός.
Το πάθος γίνεται πόθος. 
Δεν υπάρχουν πια χάδια.
Δεν υπάρχουν πια επιφάνειες. 
Μόνο αγάπη. Μόνο βάθος.
Δεν λατρεύεις. Ζεις. 
Διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Εκείνη τη στιγμή, ο κόσμος είναι ένας.
Δίχως αρχή, δίχως τέλος. Μετέωρος.
Έτσι είναι ο κάθετος έρωτας.
Μια σπάνια συνάντηση 
του βάθους με το μετέωρο.

Σκίτσο 5185 Ν. Λυγερός - Danseuse de Rodin
 Drawings (Pastel àl’huile sur papier façon toile 17.8×12.7).
αρ. 5185 - Danseuse de Rodin. N. Lygeros: October 1, 2009 
Σκίτσο N. Lygeros PhD: AutrePastel, Drawings

Είμαστε παραδοσιακοί
κι όταν χορεύουμε
θέλουμε να είμαστε δύο
γι’ αυτό μας αγγίζει
ο χορός με τέσσερα πόδια,
ο κάθετος έρωτας,
δηλαδή το ταγκό
γιατί η επαφή
γίνεται σχέση
και αυτή δεσμός
λόγω ελευθερίας
ενώ άλλοι
χορεύουν μόνοι τους
και μόνες τους
για να εκτονωθούν
τα κορμιά τους
χωρίς να ξέρουν
τι σημαίνει το σώμα
όταν κάποιος το κεντά
με χρυσή κλωστή
για να παραμείνει
άθικτος στον Χρόνο.

ΠερισσότεραΝ. ΛυγερόςΈρωτας

Ο Νίκος Λυγερός γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο.
Είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής,
Διαβάστε την συνέχεια του βιογραφικού » 

26134 - Είμαστε παραδοσιακοί - Ν. Λυγερός Published: June 28, 2016


Μελοποίηση: Σπύρος Ζαμπέλης - Κάθετος έρωτας















Διάλογοι στο FaceBook:
Δημήτρης Μετσοβιτης: Έτσι νιώθεις πως η στιγμή είναι κομμάτι αθανασίας. 24 Νοεμβρίου στις 12:54 μ.μ.

Ιφιγένεια γεωργιάδου: Εκείνη τη στιγμή, ο κόσμος είναι ένας. Δίχως αρχή, δίχως τέλος. Μετέωρος. 24 Νοεμβρίου στις 12:59 μ.μ.

Στυλιανός Ματθαίου: Αχ, δεν γλυτώνω τον έρωτα, Ιφιγένεια... Λέγε-λέγε, θα την κάνω την αποκοτιά, και όποια πάρει ο Χάρος... Ρεζιλίκι στα γεράματα... 24 Νοεμβρίου στις 5:12 μ.μ.

Vaia Tzatzara: Εκείνη τη στιγμή... Πόσο κρατάει η στιγμή όμως; Και γίνεται την επόμενη; 24 Νοεμβρίου στις 6:18 μ.μ.

Δημήτρης Μετσοβιτης: η στιγμή, και το άπειρον, δεν έχουν χρονική ΔΙΑρκεια μετρήσιμη... 24 Νοεμβρίου στις 6:22 μ.μ. ·

Vaia Tzatzara: Έχουν από τη στιγμή που τελειώνει ο έρωτας κάποιου και ακολουθεί η λύπη !! Όλα τα άλλα ειναι φιλολογία... 24 Νοεμβρίου στις 6:25 μ.μ. ·

Δημήτρης Μετσοβιτης: μην σκέπτεσαι υπολογιστικά, αποπροσανατολίζεσαι 24 Νοεμβρίου στις 6:25 μ.μ. ·

Vaia Tzatzara: Είμαι τόσο προσανατολισμένη που δε φαντάζεσαι ...δεν έχω διάθεση να φιλοσοφήσω για αισθήματα... Τα ποιήματα που υμνούν τον έρωτα δεν ειναι για ερωτευμένους... 24 Νοεμβρίου στις 6:32 μ.μ.

Δημήτρης Μετσοβιτης: ΔΙΑθεση να φιλοσοφώ ειναι μόνο του ανθρώπου γνώρισμα, τα αισθήματα, ειναι όλων των θηλαστικών ζώων τα ίδια, αλλά τα άλλα θηλαστικά δεν φιλοσοφούν, ζουν με τα ένστικτα τους και ανελεύθερα. 24 Νοεμβρίου στις 6:36 μ.μ

Δημήτρης Μετσοβιτης: λες: "Όλα τα άλλα ειναι φιλολογία... "εσύ είσαι φιλόλογος?? 24 Νοεμβρίου στις 6:38 μ.μ.

Vaia Tzatzara: Ναι είμαι φιλόλογος και πιστεύω ότι τα "ερωτικά" ποιήματα που υμνούν τον έρωτα μας παραμυθιάζουν ...λένε όσα θα θέλαμε να ειναι ο έρωτας !! Είναι έτσι όμως ;;; 24 Νοεμβρίου στις 6:46 μ.μ. ·

Δημήτρης Μετσοβιτης: ο έρωτας ειναι η αιτία της ζωής σου και ο σκοπός της ζωής σου ειναι ο θάνατος, αν δεν προσπεράσεις τον θάνατο δεν μπορείς να ζήσεις την ζωή σου ελεύθερα, θα είσαι πάντα σε λύπη και φόβο θανάτου. 24 Νοεμβρίου στις 6:50 μ.μ. ·

Vaia Tzatzara: Εντάξει... Ωραία αυτά για έκθεση ιδεών. Άριστα !!! δεν τα πιστεύω αυτά !! Καλό βράδυ 24 Νοεμβρίου στις 6:53 μ.μ.

Δημήτρης Μετσοβιτης: δεν τα πιστεύω αυτά !! ...είπες, δλδ, ένας άνθρωπος χωρίς πίστη πηδάει στο κενό... 24 Νοεμβρίου στις 6:58 μ.μ.

Vaia Tzatzara: Ο έρωτας ειναι σάλτο στο κενό!! Τα ερωτικά ποιήματα ειναι για όσους δηλώνουν οχι ερωτευμένοι αλλά ...θαυμαστές, ας πούμε !! Όχι δεν θέλω ούτε να τα διαβαζω!! 24 Νοεμβρίου στις 7:00 μ.μ.

Δημήτρης Μετσοβιτης: μάλιστα, πάτα στην γη σταθερά και κράτα την ζωή κρατούμενη στο τώρα διαρκώς, γιατί αν Ερωτευτείς ίσως και να απογοητευτείς στη δίαιτα κάνεις και οικονομία αλλά και δεν αγοράζεις καινούργια ρούχα... σκέπτεσαι υπολογιστικά, αποπροσανατολίζεσαι, από το ταξίδι της ζωής. 24 Νοεμβρίου στις 7:14 μ.μ. ·

Δημήτρης Μετσοβιτης: ενας μελλοθάνατος διψάει μονό για την ζωή, εσύ είσαι αθάνατη?? 24 Νοεμβρίου στις 7:16 μ.μ. ·

Vaia Tzatzara: σκέπτομαι υπολογιστικά και είμαι αθάνατη με την έννοια της Αθανασίας της ψυχής. αλλά δεν κάνουμε θεολογία...ούτε ρούχα αγοράζουμε.!!!...νιώθω φρίκη όταν διαβαζω ερωτικά ποιήματα που υμνούν τον έρωτα .....μας παραμυθιάζουν, ειναι ψεύδος...!! ειναι άλλης εποχής, ντεμοντέ, μη ρεαλιστικά...!!! ειναι δειλία ....πιο καλά να διαβάσω μια συνταγή για μακαρόνια !!!! ή αν θέλω αληθινή ποίηση θα διαβάσω τους Ελεύθερους Πολιορκημένους που ήταν και αληθινοί και αναστάσιμοι όπως μου είπε κάποιος αγαπημένος και σοφός φίλος !!!!!!!! 24 Νοεμβρίου στις 7:32 μ.μ.

Δημήτρης Μετσοβιτης: μάλιστα άρα είμαστε πολλοί στην γη, δεν πιστεύουμε στον έρωτα, υιοθετούμε τις ιδέες τις εποχής, για ύφεση και όχι έξαρση, της ζωής γενικά και ζούμε αναλωτικά ή πως συνηθίζουν να λεν οι αγράμματοι καταναλωτικά. 24 Νοεμβρίου στις 7:38 μ.μ.

Vaia Tzatzara: Μα την αυτό σου λέω τόση ωρα !! Για κατανάλωση ειναι τα ερωτικά ποιήματα, τα ερωτικά τραγούδια, οι ερωτευμένοι κατά φαντασίαν... αυτοί που μετανοούν και όλα αυτά !! Αυτά ειναι κατανάλωση !! 24 Νοεμβρίου στις 7:42 μ.μ.

Vaia TzatzaraΙφιγένεια το ποίημα ειναι υπέροχο όμως δεν πιστεύω στα ερωτικά ποιήματα !! ...ίσως είμαι φριχτά απογοητευμένη ίσως και να κάνω λάθος. 24 Νοεμβρίου στις 7:49 μ.μ.

Vaia Tzatzara: και για να μη θεωρηθώ αντιποιητική θα καταθέσω ένα ερωτικό ποίημα που με εκφράζει !!.. Ιφιγένεια και Δημητρη Μετσοβιτη ειναι του Σεφέρη ο Ερωτικός Λόγος... Ας το αναρτήσω και διαφωνήστε ειδικά με όσα λέει ο Πίνδαρος στην αρχή. 24 Νοεμβρίου στις 7:53 μ.μ. ·

Δημήτρης Μετσοβιτης: σου είπα βάγια ας μιλάμε ελληνικά η μηχανές καταναλώνουν πετρέλαιο, βενζίνη, ηλεκτρισμό, κάρβουνο κλπ, εμείς οι άνθρωποι είμαστε έμβια όντα και αναλώνουμε, όχι καταναλωνουμε, αναλώνουμε, αναλώνουμε, αναλώνουμε, αναλώνουμε την ζωή μας. 24 Νοεμβρίου στις 8:57 μ.μ. 
 
Sophia Siglitiki Drekou: «Μια σπάνια συνάντηση του βάθους με το μετέωρο.» 24 Νοεμβρίου 2014 στις 11:25 μ.μ.
Ιφιγένεια γεωργιάδου: Θαρρείς πως ο έρωτας δεν είναι του παρόντος. Ανήκει μόνο στο παρελθόν και στο μέλλον. Είναι και αυτός κομμάτι της ανθρωπότητας. Κομμάτι που πληγώνει η κοινωνία αλλά που δεν το αγγίζει.>>> Vaia με πόση γενναιότητα μιλάει ένας άντρας ο Ν. Λυγερός αν και μαθηματικός ...είναι τόσο ζωντανός ...τρυφερός ...δίνει το είναι του.... σήμερα ήμουν στην συζήτηση που προγραμματίστηκε για 2 ώρες και συνεχίστηκε για 6 συνεχόμενες ώρες ...καρδιακής επαφής και επικοινωνίας πληγώνει η κοινωνία αλλά δεν αγγίζει τις επαφές.... που είναι αποφασισμένες να απευθύνονται στις καρδιές... 25 Νοε 2014 στις 12:12 π.μ.

Ιφιγένεια γεωργιάδου: αναλώνουμε την ζωή μας >>>Δημήτρης με θέρμη και απόφαση μοναδικά ηρωική ....δυναμικά εξισορροπητική ...σε πόθους και επιθυμίες ...λυτρωτικών επαφών ....συναισθηματικών χορηγών.... εκείνων των ειδικών στιγμών ...της αγαπητικής ευφορίας... 25 Νοε 2014 στις 12:19 π.μ.

Δημήτρης Μετσοβιτης: με θέρμη και απόφαση μοναδικά ηρωϊκή ...δυναμικά εξισορροπητική ...σε πόθους και επιθυμίες ...λυτρωτικών επαφών ...συναισθηματικών χορηγών.... εκείνων των ειδικών στιγμών ...της αγαπητικής ευφορίας. >>>> άριστη... άριστα... βραβεύω 25 Νοεμβρίου 2014 στις 4:45 π.μ. · ΕΚΗΒΟΛΟΣ - SOCIAL MEDIA - LIBRARY


2 σχόλια:

Unknown είπε...

Υπέροχο το ποίημα καθώς και η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα η οποία είναι καταπληκτική!Τα ευχαριστήθηκα και τα δύο.Ευχαριστώ και εσάς για την ανάρτηση.

Sophia Drekou είπε...

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ κ. Χρήστο για το σχόλιό σας. Να έχετε ένα όμορφο καλοκαίρι και καλή δύναμη!