Εναντίον του Θεού: ο Ορθόδοξος «Κώδικας Ντα Βίντσι» - Θ. Ρηγινιώτης

Εναντίον του Θεού, ο Ορθόδοξος:  «κώδικας Ντα Βίντσι»  του θεολόγου Θεόδωρου Ι. Ρηγινιώτη

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει αγαπητοί αναγνώστες. Ο θεολόγος/εκπαιδευτικός και λαογράφος Θ. Ι. Ρηγινιώτης, είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς και αρθρογράφους. Κατά την Ιστοσελίδα «Αέναη επΑνάσταση» και την επιμελήτρια αυτής Σοφία Ντρέκου, ο κ. Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης είναι ο νέος Ρωμανίδης των ημερών μας, «εκλαϊκεύοντας» (χωρίς να απλουστεύει) την θεολογία με ορθόδοξο, ακέραιο πνεύμα, ήθος και πνευματικότητα, στην σύγχρονη γλώσσα με τους προβληματισμούς και ανησυχίες του σήμερα. Από τις ελάχιστες, μετρημένες ορθόδοξες φωνές σήμερα.

Εναντίον του Θεού, ο Ορθόδοξος: «κώδικας Ντα Βίντσι»
Ορθόδοξες απαντήσεις στις σημερινές προκλήσεις 

του θεολόγου Θεόδωρου Ι. Ρηγινιώτη

 https://enantiontoutheou.wordpress.com/

Έχουμε την αίσθηση ότι πληθαίνουν οι περιστάσεις και οι προκλήσεις στις οποίες οι χριστιανοί και η Ορθόδοξη θεολογία προ(σ)καλούμαστε να δώσουμε -πρώτα με το προσωπικό μας παράδειγμα και ήθος και ύστερα με τον λόγο- υπαρξιακές απαντήσεις ζωής τις οποίες ψάχνει και διψά ο σημερινός άνθρωπος.

Σε αυτή την συγκυρία είναι πολύ παρήγορο ότι από την Εκκλησιαστική κοινότητα αναδύονται πρόσωπα και προσπάθειες που αντλούν από την βιωματική αγιοπνευματική μας παράδοση και αναδεικνύουν θετικά το πνευματικό βάθος και πλούτο της Ορθόδοξης θεολογίας.

Σήμερα με χαρά παρουσιάζουμε ένα βιβλίο το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο 
Ορθόδοξος «κώδικας Ντα Βίντσι».

Περί τίνος πρόκειται

Το βιβλίο «Εναντίον του Θεού» είναι ένα θεολογικό, απολογητικό μυθιστόρημα δράσης. Στα πλαίσια της ευρηματικής πλοκής (δες αναλυτικά παρακάτω) αναπτύσσονται φιλοσοφικοί προβληματισμοί και θεολογικοί διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων του βιβλίου. Μέσω των διαλόγων αυτών ο συγγραφέας, θεολόγος-εκπαιδευτικός Θοδωρής Ρηγινιώτης, διαπραγματεύεται συνήθεις υπαρξιακές αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου, απορίες κι αμφιβολίες για την Εκκλησία και τον Θεό. 

Τι σημαίνει ο τίτλος «Εναντίον του Θεού»

Ο ιδιαίτερος τίτλος του βιβλίου -ψάξτε το αν θέλετε- προέρχεται από την Αγία Γραφή και σκιαγραφεί μια αμφισημία, ένα διπλό τρόπο ανάγνωσης. Από τη μία περιγράφει την τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις απέναντι στην Εκκλησία και τον Θεό. Σε ένα άλλο επίπεδο ίσως εκφράζει και την εργώδη προσπάθεια του τεχνικού πολιτισμού να διεισδύσει στα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης επιδιώκοντας να γίνει θεός χωρίς τον Θεό. Αυτές οι δύο επιθετικές όψεις οδηγούν και γεννούν τη δεύτερη και βαθύτερη διάσταση του τίτλου, την απολογία των χριστιανών και της Εκκλησίας, δηλαδή την απάντηση και τη δημόσια έκθεση-εξήγηση της πίστης και της ζωής μας έναντι του Θεού και των ανθρώπων. 


Η υπόθεση του βιβλίου

Ένας κορυφαίος γενετιστής καταστρέφει τ’ αποτελέσματα της πρωτοποριακής έρευνάς του για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και αυτοκτονεί, εν μέσω διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, διοργανωμένου από μια πολυεθνική αυτοκρατορία της γενετικής.


Στον προθάλαμο ενός χειρουργείου, ένας άλλος γενετιστής συζητά με μια τυφλή καθηγήτρια ανθρωπολογίας για το Θεό, τον άνθρωπο, τον κόσμο, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Στη Βραζιλία και το Περού ένας άντρας και δυο γυναίκες, σχεδιαστές κόμικς και άσσοι στους υπολογιστές, προσπαθούν να διαφύγουν από τα λαγωνικά των πολυεθνικών, που τους καταδιώκουν για να τους αποσπάσουν την πολύτιμη γνώση που ίσως κατέχουν. 

Προσωπικές εντυπώσεις

Διάβασα τις περίπου 900 σελίδες του βιβλίου μέσα σε μια βδομάδα, διακόπτοντας την ανάγνωση – μελέτη άλλων βιβλίων, καθώς με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Η υπόθεση είναι πρωτότυπη, πολυεπίπεδη και κλιμακώνεται εκθετικά σε ενδιαφέρον και αγωνία όσο προχωρά το βιβλίο.

Από την άλλη, εντυπωσιάστηκα θετικά από την εσωτερική πλοκή, τους πνευματικούς διαλόγους και δρόμους των ηρώων. Ο συγγραφέας αντλεί με επιτυχία το μεδούλι από το βίο και τη θεολογία των συγχρόνων και παλαιοτέρων γερόντων και αγίων της Εκκλησίας και «εκλαϊκεύει» (χωρίς να απλουστεύει) τη διδασκαλία της, φωτίζοντας πλήθος ζητήματα της χριστιανικής και γενικά της ανθρώπινης σκέψης, της καθημερινότητας και της επικαιρότητας, όπως:
 • Η αληθινή ερμηνεία της Γένεσης
 • Οι πρωτόπλαστοι
 • Τα απόκρυφα ευαγγέλια και ο γνωστικισμός
 • Ο σχηματισμός της Καινής Διαθήκης
 • Η Μαγδαληνή και η θεολογία του έρωτα
 • Η ομοφυλοφιλία
 • Η θέση της γυναίκας στο χριστιανισμό και οι γυναίκες απόστολοι
 • Ο απόστολος Παύλος και οι Εσσαίοι
 • Ο ρόλος του μεγάλου Κωνσταντίνου και των αυτοκρατόρων
 • Οι μαύροι και κίτρινοι άγιοι
 • Η αληθινή χριστιανική διδασκαλία για τον παράδεισο και την κόλαση
 • Ο διαλογισμός
 • Ο ησυχασμός και η προσευχή του Ιησού
 • Τα οράματα των χριστιανών και των πιστών άλλων θρησκειών
 • Ο μυστικισμός και τα θαύματα
 • Ο μεσαίωνας κι ο Διαφωτισμός

Άρθρα στο Βιβλίο

Σε ποιον απευθύνεται

Το βιβλίο αυτό επιτυγχάνει ένα δύσκολο και νομίζω σπάνιο κατόρθωμα, συνδυάζει επιτυχώς


- την διασκέδαση που παρέχει η ανάγνωση ενός ενδιαφέροντος μυθιστορήματος φαντασίας με

- την ψυχαγωγία, την παροχή γνώσεων και τη διαλεύκανση ζητημάτων με τρόπο ξεκούραστο και ελεύθερο.

Ως εκ τούτου είναι ένα πολύ αξιόλογο ανάγνωσμα για όποιον ενδιαφέρεται για τον διάλογο της Εκκλησίας και της θρησκείας με την σύγχρονη κοινωνία και την επιστήμη.

Επίσης, ο τίμιος τρόπος που διαπραγματεύεται και εκθέτει αντικρουόμενες απόψεις πάνω σε κάθε θέμα μπορεί να προσφέρει θετικά εναύσματα σε κάθε άνθρωπο που ψάχνει για την αλήθεια.

Τέλος ο μυθιστορηματικός χαρακτήρας του θα
ικανοποιήσει πλήρως τους φίλους του είδους.

βλ.: απόσπασμα 1
βλ.: απόσπασμα 2
βλ.: απόσπασμα 3
βλ.: απόσπασμα 4


Θεόδωρος Ρηγινιώτης Εναντίον του Θεού ο Ορθόδοξος Κώδικας Ντα Βίντσι
Που θα βρείτε το βιβλίο 

Το βιβλίο μπορείτε να το παραγγείλετε μέσω οποιουδήποτε βιβλιοπωλείου είτε να το λάβετε ταχυδρομικώς με αντικαταβολή από τις εκδόσεις «Όμορφος Κόσμος», τηλ. 28310-26919, fax: 28310-26880, ηλ. ταχυδρομείο: kostasme@otenet.gr, Ρέθυμνο Κρήτης.

Χρονολογία Έκδοσης Μάρτιος 2006.
Αριθμός σελίδων 904
ISBN 13 9789608878952

Περισσότερες πληροφορίες, αποσπάσματα και κριτικές για το βιβλίο και το συγγραφέα του μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο enantiontoutheou.wordpress.com.

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ένας κορυφαίος γενετιστής καταστρέφει τ' αποτελέσματα της πρωτοποριακής έρευνάς του για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και αυτοκτονεί εν μέσω διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, διοργανωμένου από μια πολυεθνική αυτοκρατορία της γενετικής. Στον προθάλαμο ενός χειρουργείου, ένας άλλος γενετιστής συζητά με μια τυφλή καθηγήτρια ανθρωπολογίας για το Θεό, τον άνθρωπο, τον κόσμο, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Στη Βραζιλία και το Περού ένας άντρας και δυο γυναίκες, σχεδιαστές κόμικς και άσσοι στους υπολογιστές, προσπαθούν να διαφύγουν από τα λαγωνικά των πολυεθνικών, που τους καταδιώκουν για να τους αποσπάσουν την πολύτιμη γνώση που ίσως κατέχουν. Από την κούρσα για την κλωνοποίηση ως τα κέντρα διαχείρισης της παγκόσμιας οικονομίας.

Από τα απόκρυφα ευαγγέλια και το δεύτερο Αδάμ ως την Ταρσώ, την «τρελή για το Χριστό», και τον γέροντα Παΐσιο. Από το Περού και τη Νέα Υόρκη ως τη Θεσσαλονίκη και τα Καρπάθια, ανάμεσα σε κρίσιμα διλήμματα και αβυσσαλέους στοχασμούς, διεξάγεται μια περιπέτεια σκέψης και δράσης, που δοκιμάζει αυτά που ξέραμε για το Θεό και τον άνθρωπο.

Ο Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης (1971) είναι θεολόγος με λογοτεχνικά και λαογραφικά ενδιαφέροντα, έγγαμος και πατέρας μιας κόρης. Ζει και εργάζεται στο Ρέθυμνο. Η σύζυγός του ονομάζεται Ειρήνη Σπανουδάκη και η κόρη τους Νεκταρία - Μαρία (2008). Έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων, είναι συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και μέλος της διαδικτυακής Ορθόδοξης Ομάδας Δογματικής Έρευνας (oodegr.com), της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Ρεθύμνου και άλλων πολιτιστικών φορέων. Αρθρογραφεί επίσης σε θεολογικές ιστοσελίδες και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο, ενώ άρθρα του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά. Τίτλοι των βιβλίων του στη βάση Βιβλιονέτ

by Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr

Μελέτες του κ.Θ. Ι. Ρηγινιώτη στην Ιστοσελίδα μας
Εδώ: www.sophia-ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση
Δεν υπάρχουν σχόλια: