26 Οκτ 2014

Εναντίον του Θεού: ο Ορθόδοξος «Κώδικας Ντα Βίντσι» (Θ. Ρηγινιώτης)


της Σοφία Ντρέκου
Από τα καλύτερα Ορθόδοξα βιβλία που έχω διαβάσει αγαπητοί αναγνώστες. Ο θεολόγος εκπαιδευτικός - λαογράφος Θ. Ι. Ρηγινιώτης, είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς και αρθρογράφους. Με ορθόδοξο και ακέραιο πνεύμα, ήθος και πνευματικότητα, με σύγχρονη γλώσσα και προβληματισμό. Από τις ελάχιστες ορθόδοξες φωνές σήμερα.

Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗΣ γεννήθηκε το 1971, σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα και εργάζεται ως θεολόγος στο Ρέθυμνο. Έχει λογοτεχνικά και λαογραφικά ενδιαφέροντα, είναι έγγαμος και πατέρας μιας κόρης. Η σύζυγός του ονομάζεται Ειρήνη Σπανουδάκη και η κόρη τους Νεκταρία – Μαρία (2008).

Ασχολείται επίσης με τον κρητικό στίχο, το παραμύθι, το γλωσσικό ιδίωμα και τη λαογραφία της Κρήτης. Συνεργάζεται με κρητικά παραδοσιακά μουσικά σύνολα και χορωδίες ως στιχουργός ή λαογραφικός υπεύθυνος και είναι μέλος σε αρκετούς πολιτιστικούς και λαογραφικούς φορείς.
Έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων, είναι συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Ρεθύμνου και άλλων πολιτιστικών φορέων. Αρθρογραφεί επίσης σε θεολογικές ιστοσελίδες και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο, ενώ άρθρα του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Εναντίον του Θεού, ο Ορθόδοξος: «κώδικας Ντα Βίντσι» 
του θεολόγου Θεόδωρου Ι. Ρηγινιώτη

Θεόδωρος Ρηγινιώτης Εναντίον του Θεού ο Ορθόδοξος Κώδικας Ντα Βίντσι

Ορθόδοξες απαντήσεις στις σημερινές προκλήσεις

Έχουμε την αίσθηση ότι πληθαίνουν οι περιστάσεις και οι προκλήσεις στις οποίες οι χριστιανοί και η Ορθόδοξη θεολογία προ(σ)καλούμαστε να δώσουμε -πρώτα με το προσωπικό μας παράδειγμα και ήθος και ύστερα με τον λόγο- υπαρξιακές απαντήσεις ζωής τις οποίες ψάχνει και διψά ο σημερινός άνθρωπος.

Σε αυτή την συγκυρία είναι πολύ παρήγορο ότι από την Εκκλησιαστική κοινότητα αναδύονται πρόσωπα και προσπάθειες που αντλούν από την βιωματική αγιοπνευματική μας παράδοση και αναδεικνύουν θετικά το πνευματικό βάθος και πλούτο της Ορθόδοξης θεολογίας.

Σήμερα με χαρά παρουσιάζουμε ένα βιβλίο το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο 
Ορθόδοξος «κώδικας Ντα Βίντσι».

Περί τίνος πρόκειται
Το βιβλίο 
«Εναντίον του Θεού» είναι ένα θεολογικό, απολογητικό μυθιστόρημα δράσης. Στα πλαίσια της ευρηματικής πλοκής (δες αναλυτικά παρακάτω) αναπτύσσονται φιλοσοφικοί προβληματισμοί και θεολογικοί διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων του βιβλίου. Μέσω των διαλόγων αυτών ο συγγραφέας, θεολόγος-εκπαιδευτικός Θοδωρής Ρηγινιώτης, διαπραγματεύεται συνήθεις υπαρξιακές αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου, απορίες κι αμφιβολίες για την Εκκλησία και τον Θεό.

Τι σημαίνει ο τίτλος «Εναντίον του Θεού»

Ο ιδιαίτερος τίτλος του βιβλίου -ψάξτε το αν θέλετε- προέρχεται από την Αγία Γραφή και σκιαγραφεί μια αμφισημία, ένα διπλό τρόπο ανάγνωσης. Από τη μία περιγράφει την τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις απέναντι στην Εκκλησία και τον Θεό. Σε ένα άλλο επίπεδο ίσως εκφράζει και την εργώδη προσπάθεια του τεχνικού πολιτισμού να διεισδύσει στα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης επιδιώκοντας να γίνει θεός χωρίς τον Θεό. Αυτές οι δύο επιθετικές όψεις οδηγούν και γεννούν τη δεύτερη και βαθύτερη διάσταση του τίτλου, την απολογία των χριστιανών και της Εκκλησίας, δηλαδή την απάντηση και τη δημόσια έκθεση-εξήγηση της πίστης και της ζωής μας έναντι του Θεού και των ανθρώπων. 


Η υπόθεση του βιβλίου

Ένας κορυφαίος γενετιστής καταστρέφει τ’ αποτελέσματα της πρωτοποριακής έρευνάς του για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και αυτοκτονεί, εν μέσω διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, διοργανωμένου από μια πολυεθνική αυτοκρατορία της γενετικής.


Στον προθάλαμο ενός χειρουργείου, ένας άλλος γενετιστής συζητά με μια τυφλή καθηγήτρια ανθρωπολογίας για το Θεό, τον άνθρωπο, τον κόσμο, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Στη Βραζιλία και το Περού ένας άντρας και δυο γυναίκες, σχεδιαστές κόμικς και άσσοι στους υπολογιστές, προσπαθούν να διαφύγουν από τα λαγωνικά των πολυεθνικών, που τους καταδιώκουν για να τους αποσπάσουν την πολύτιμη γνώση που ίσως κατέχουν.


Προσωπικές εντυπώσεις

Διάβασα τις περίπου 900 σελίδες του βιβλίου μέσα σε μια βδομάδα, διακόπτοντας την ανάγνωση – μελέτη άλλων βιβλίων, καθώς με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Η υπόθεση είναι πρωτότυπη, πολυεπίπεδη και κλιμακώνεται εκθετικά σε ενδιαφέρον και αγωνία όσο προχωρά το βιβλίο.

Από την άλλη, εντυπωσιάστηκα θετικά από την εσωτερική πλοκή, τους πνευματικούς διαλόγους και δρόμους των ηρώων. Ο συγγραφέας αντλεί με επιτυχία το μεδούλι από το βίο και τη θεολογία των συγχρόνων και παλαιοτέρων γερόντων και αγίων της Εκκλησίας και «εκλαϊκεύει» (χωρίς να απλουστεύει) τη διδασκαλία της, φωτίζοντας πλήθος ζητήματα της χριστιανικής και γενικά της ανθρώπινης σκέψης, της καθημερινότητας και της επικαιρότητας, όπως:
 • Η αληθινή ερμηνεία της Γένεσης
 • Οι πρωτόπλαστοι
 • Τα απόκρυφα ευαγγέλια και ο γνωστικισμός
 • Ο σχηματισμός της Καινής Διαθήκης
 • Η Μαγδαληνή και η θεολογία του έρωτα
 • Η ομοφυλοφιλία
 • Η θέση της γυναίκας στο χριστιανισμό και οι γυναίκες απόστολοι
 • Ο απόστολος Παύλος και οι Εσσαίοι
 • Ο ρόλος του μεγάλου Κωνσταντίνου και των αυτοκρατόρων
 • Οι μαύροι και κίτρινοι άγιοι
 • Η αληθινή χριστιανική διδασκαλία για τον παράδεισο και την κόλαση
 • Ο διαλογισμός
 • Ο ησυχασμός και η προσευχή του Ιησού
 • Τα οράματα των χριστιανών και των πιστών άλλων θρησκειών
 • Ο μυστικισμός και τα θαύματα
 • Ο μεσαίωνας κι ο Διαφωτισμός
Άρθρα

Σε ποιον απευθύνεται
Το βιβλίο αυτό επιτυγχάνει ένα δύσκολο και νομίζω σπάνιο κατόρθωμα, συνδυάζει επιτυχώς


- την διασκέδαση που παρέχει η ανάγνωση ενός ενδιαφέροντος μυθιστορήματος φαντασίας με

- την ψυχαγωγία, την παροχή γνώσεων και τη διαλεύκανση ζητημάτων με τρόπο ξεκούραστο και ελεύθερο.

Ως εκ τούτου είναι ένα πολύ αξιόλογο ανάγνωσμα για όποιον ενδιαφέρεται για τον διάλογο της Εκκλησίας και της θρησκείας με την σύγχρονη κοινωνία και την επιστήμη.

Επίσης, ο τίμιος τρόπος που διαπραγματεύεται και εκθέτει αντικρουόμενες απόψεις πάνω σε κάθε θέμα μπορεί να προσφέρει θετικά εναύσματα σε κάθε άνθρωπο που ψάχνει για την αλήθεια.

Τέλος ο μυθιστορηματικός χαρακτήρας του θα ικανοποιήσει πλήρως τους φίλους του είδους.

απόσπασμα 1
απόσπασμα 2
απόσπασμα 3
απόσπασμα 4 Που θα βρείτε το βιβλίο

Το βιβλίο μπορείτε να το παραγγείλετε μέσω οποιουδήποτε βιβλιοπωλείου (politeianet.gr) είτε να το λάβετε ταχυδρομικώς με αντικαταβολή από τις εκδόσεις Όμορφος Κόσμος, τηλ. 28310-26919, fax: 28310-26880, ηλ. ταχυδρομείο: kostasme@otenet.gr, Ρέθυμνο Κρήτης.

Περισσότερες πληροφορίες, αποσπάσματα και κριτικές για το βιβλίο και το συγγραφέα του μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο enantiontoutheou.wordpress.com. (Εναντίον του Θεού, ο Ορθόδοξος «κώδικας Ντα Βίντσι»).


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 https://enantiontoutheou.wordpress.com/

Ένας κορυφαίος γενετιστής καταστρέφει τ' αποτελέσματα της πρωτοποριακής έρευνάς του για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και αυτοκτονεί εν μέσω διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, διοργανωμένου από μια πολυεθνική αυτοκρατορία της γενετικής. Στον προθάλαμο ενός χειρουργείου, ένας άλλος γενετιστής συζητά με μια τυφλή καθηγήτρια ανθρωπολογίας για το Θεό, τον άνθρωπο, τον κόσμο, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Στη Βραζιλία και το Περού ένας άντρας και δυο γυναίκες, σχεδιαστές κόμικς και άσσοι στους υπολογιστές, προσπαθούν να διαφύγουν από τα λαγωνικά των πολυεθνικών, που τους καταδιώκουν για να τους αποσπάσουν την πολύτιμη γνώση που ίσως κατέχουν. Από την κούρσα για την κλωνοποίηση ως τα κέντρα διαχείρισης της παγκόσμιας οικονομίας.

Από τα απόκρυφα ευαγγέλια και το δεύτερο Αδάμ ως την Ταρσώ, την «τρελή για το Χριστό», και τον γέροντα Παΐσιο. Από το Περού και τη Νέα Υόρκη ως τη Θεσσαλονίκη και τα Καρπάθια, ανάμεσα σε κρίσιμα διλήμματα και αβυσσαλέους στοχασμούς, διεξάγεται μια περιπέτεια σκέψης και δράσης, που δοκιμάζει αυτά που ξέραμε για το Θεό και τον άνθρωπο. 


ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης, θεολόγοςΑντί να προσεύχομαι, γράφω, πηγαινοφέρνω τα δάχτυλά μου στο πληκτρολόγιο συντάσσοντας θεολογικές, υποτίθεται, σημειώσεις για τους μαθητές μου ή ικανοποιώντας τις λογοτεχνικές μου φαντασιώσεις, και μόνο το βράδυ, «από συνήθεια κάνοντας πριν πέσω το σταυρό μου» (όπως θα έλεγε ο Καββαδίας), ή την Κυριακή, ανάβοντας ένα κερί στην εκκλησιά, σκέφτομαι δυο τρεις βιαστικές αιτήσεις, με την ίδια θέρμη και διάρκεια που παραγγέλνω καφέ σ’ ένα φαστφουντάδικο. Είμαι καλαμαράς. Ο Γέροντας Σωφρόνιος του Essex (1896-1993) σήκωνε τα χέρια του το βράδυ και τα κατέβαζε το πρωί προσευχόμενος υπέρ της ανθρωπότητος. Ήταν άγιος. Αυτή είναι η διαφορά μας.

Μιλώ για τους αγίους, γιατί είμαι εγωιστής. Όχι για να τους τιμήσω, αλλά για να τιμηθώ «Εγώ» από σας, αποδεικνύοντας πόσο πολλά ξέρω και πόσο καλός ομιλητής είμαι.

Έχω λοιπόν μέσα μου όλα τα αμαρτήματα (όλα τα πάθη, θα λέγανε οι ασκητές Πατέρες, με στωική ορολογία) που σχετίζονται με το προπατορικό αμάρτημα, δηλ. τον εγωισμό είμαι ναρκισσιστής, ματαιόδοξος, υπερόπτης ακόμα κι αν κάνω κάτι καλό, το κάνω για να με δοξάσουν οι άνθρωποι κι όχι εν κρυπτώ για να ευχαριστήσω το Θεό και τη συνείδησή μου, δηλ. τη φωνή του αγγέλου μου.

Μήπως από τον εγωισμό δεν προέρχεται και η διαστροφή; Δες τον Πάτρικ Μπέιτμαν, στο American Psycho του Μπρετ Ήστον Έλλις (τον εφιάλτη του καπιταλισμού). Νομίζω πως είμαι το κέντρο του κόσμου, άρα μπορώ να παρακάμψω τους άλλους (από την ουρά για ταξί ώς την ουρά για την προαγωγή μου) ή να τους χρησιμοποιήσω για τη δική μου ευχαρίστηση. Βλέπω π.χ. μια γυναίκα και ποθώ το κορμί της, θέλω να τη λεηλατήσω, να τρυγήσω τα κάλλη της, αδιαφορώντας για το ποια είναι, τι νιώθει, αν πονάει η ψυχή της, αν έχει ανάγκη να θυσιαστεί κάποιος για να τη βοηθήσει είμαι κλασικός άντρας, εκπαιδευμένος ως επιβήτορας από τη βιομηχανία του θεάματος και της κατανάλωσης. Αυτή η γυναίκα μπορεί να είναι ένα μοντέλο που διαφημίζει σαμπουάν ή μια μισόγυμνη μπαργούμαν ή μια τύπισσα με πέδιλα, μίνι και ξώπλατο που περπατάει στο δρόμο ή μια μεθυσμένη που ψάχνει για άντρα, για να ανακουφίσει τα ψυχικά της τραύματα από άλλους άντρες, ή μια πόρνη δεν έχει σημασία, είναι άνθρωπος («–Μα κορόιδο είσαι, ρε φίλε;». Δεν είμαι, γι’ αυτό θέλω να την κατασπαράξω).

Ένας άγιος, στο πρόσωπο κάθε γυναίκας (και μια αγία, στο πρόσωπο κάθε άντρα) βλέπει την εικόνα του Θεού, ένα πλάσμα ιερό, λίγο χαμηλότερο από άγγελο, και φυσικά τον άνθρωπο αδερφό του, που χρειάζεται αγάπη και φροντίδα ακόμα κι αν αρνείται αυτή την αγάπη, ακόμα κι αν βαδίζει προς την αυτοκαταστροφή κάποιο τραύμα θα έχει, και η ανακούφιση αυτού του τραύματος, σκέφτεται ο άγιος, είναι δική μου υπόθεση.

Επιπλέον είμαι και δειλός. Βλέπω ένα γνωστό μου που ξέρω ότι με χρειάζεται, γιατί π.χ. έχει μαζέψει στη ζωή του ένα βουνό προβλήματα, όλοι τον έχουν παραπετάξει και η ψυχή του γεμίζει από το πύο της μοναξιάς κι όμως αποφεύγω τη συντροφιά του, αλλάζω δρόμο, φοβάμαι μη μου γίνει τσιμπούρι, λες και θα με φάει! Ο άγιος θα τον καλούσε στο σπίτι του να φάνε μαζί και να τα πούνε, θα τσακιζόταν να τον φιλοξενήσει, όχι μόνο τα Χριστούγεννα (που όλοι κάνουμε …καλές πράξεις, για το «καλό της γιορτής»), αλλά κάθε μέρα και αν ο άλλος, από φόβο ή ντροπή, αρνιόταν, θα τον τραβούσε απ’ το μανίκι, όχι για να ευχαριστήσει το Θεό σαν ψευτοηθικός συμφεροντολόγος, αλλά από αγνή και αυθόρμητη επιθυμία να βοηθήσει, κοινώς από αγάπη.

Τέλος, για να ολοκληρώσω την προσωπογραφία μου, είμαι υποκριτής ακόμα κι αυτή η φαινομενική κρίση ειλικρίνειας, τίποτ’ άλλο δεν είναι παρά υποκρισία. Γουστάρω πολύ που μιλάω για τον εαυτό μου, κάνω αυτοδιαφήμιση (άσχετα τι λέω), κι επιπλέον σάς περνιέμαι για μετριόφρων, ενώ στην πραγματικότητα η καρδιά μου χορεύει από ματαιοδοξία. «Είμαι ταπεινός» φωνάζω, «δοξάστε με»! Για να καταλάβετε τι λέω, θα παραθέσω, κάπως ελεύθερα, ένα κομματάκι από την Κλίμακα, που δείχνει την κενοδοξία (=ματαιοδοξία), δηλ. την υποκρισία κάποιου προς την ίδια τη συνείδησή του: «Παντού λάμπει ο ήλιος, και σε κάθε προσπάθεια πανηγυρίζει η κενοδοξία. Π.χ., όταν νηστεύω, κενοδοξώ» (λέω: «Tι καλός που είμαι! Νηστεύω!”), «αλλά κι όταν τρώγω για να μη φανεί ότι νηστεύω, πάλι κενοδοξώ» (λέω: «Τι ταπεινός που είμαι! Κρύβω τη νηστεία μου!»). «Όταν φορώ λαμπρά ρούχα, νικιέμαι απ’ την κενοδοξία, αλλά κι όταν βάζω ταπεινά, πάλι κενοδοξώ. Όταν μιλάω νικιέμαι» (λέω: «Είμαι σοφός»), «αλλά κι όταν σωπαίνω πάλι νικιέμαι. Όπως κι αν το ρίξεις αυτό το αγκάθι, στέκεται όρθιο!» (Ιωάννης ο Σιναΐτης, Κλίμαξ, ΚΑ' ε').


Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης
Email riginiot@gmail.com

www.sophia-ntrekou.gr
Εργασίες του κ. Θ. Ρηγινιώτη στην Ιστοσελίδα μαςΒίντεο που είναι αφιερωμένα στην ποίηση, στην 
λαογραφία και θεολογία του κ. Θ. Ρηγινιώτη

Βίντεο: Ο Γιώργος Βιτώρος, διαβάζει ένα ποίημα από το βιβλίο «Τίβοτσι», του θεολόγου, ερευνητή, συγγραφέα και ποιητή, Θοδωρή Ρηγηνιώτη. Τίβοτσι (κρητικά ποιήματα-μαντινάδες, Αεράκης, 2001)

Δεν υπάρχουν σχόλια: