Η Ελλάδα στη Σελήνη το 2022 - Hellas to the Moon

Hellas to the Moon: Η Ελλάδα στη Σελήνη το 2022 !!!

ΣΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ...
H ΕΛΛΑΔΑ στο ΦΕΓΓΑΡΙ...!!!


Η χώρα μας μπαίνει στην κατηγορία των ελάχιστων χωρών, οι οποίες θα έχουν πατήσει στο έδαφος της Σελήνης με δικό τους όχημα. Τα οφέλη που προκύπτουν για την Ελλάδα είναι πολλαπλά...!!!

Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός 
υπέγραψε συνεργασία με τη NASA

Με τη συμφωνία ΕΛΔΟ-NASA για την αποστολή «H Ελλάδα στη Σελήνη», η χώρα μας μπαίνει στην κατηγορία των ελάχιστων χωρών, οι οποίες θα έχουν πατήσει στο έδαφος της Σελήνης με δικό τους όχημα. Η χώρα μας αναβαθμίζεται και μπαίνει στην πρωτοπορία της παγκόσμιας έρευνας.

Ο ΕΛΔΟ (Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός) και η NASA υπέγραψαν κοινή δήλωση συνεργασίας για την αποστολή του πρώτου ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη το 2022.

Στο μνημόνιο προβλέπεται η αποστολή ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη, το 2022, σε ένα πρόγραμμα με την ονομασία «Hellas to the Moon».

Συμφωνία Συνεργασίας ΕΛΔΟ-NASA ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συμφωνία Συνεργασίας ΕΛΔΟ-NASA

Κοινή δήλωση συνεργασίας υπέγραψαν ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) και η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA). Στην εκδήλωση συμμετείχε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, που ήταν επίσης παρών στην εκδήλωση υπογραφής, δήλωσε: «Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, κι αυτό γιατί η χώρα συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των πολύ λίγων διακεκριμένων χωρών που θα έχουν εγκατάσταση στη Σελήνη. Από αύριο ξεκινούμε δουλειά, σε συνεργασία με τα ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, αλλά και την ελληνική διαστημική βιομηχανία, με σκοπό τον καθορισμό των επιχειρησιακών απαιτήσεων, το σχεδιασμό και την κατασκευή του ελληνικού σεληνιακού οχήματος».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Μαντζούρης ΠΝ, Dr, τόνισε:
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Μετά από 9 μήνες σκληρής εργασίας, η χώρα τοποθετείται ισότιμα στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως στρατηγικός εταίρος στον χώρο του Διαστήματος, διασφαλίζοντας οφέλη για την κοινωνία, την επιστήμη, την οικονομία, αλλά κυρίως τους νέους μας. Προτρέπουμε τους νέους να συμπορευθούν με τις προσπάθειές μας και να εργασθούμε όλοι μαζί για την υλοποίηση ενός οράματος που θέλει την Ελλάδα να φθάνει και στο έδαφος της Σελήνης, αποδεικνύοντας την υπεραξία των επιστημόνων της».
Ο Διοικητής της NASA, Jim Bridenstine, ανέφερε: «Η NASA πάει στο φεγγάρι και θα μείνει. Είναι μοναδικό ότι πάμε στη Σελήνη με μια παγκόσμια συμμαχία. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ο ΕΛΔΟ, που έκλεισε τον πρώτο χρόνο ζωής του, θα πάει μαζί μας στο φεγγάρι. Και ένα άλλο πράγμα που είναι μοναδικό είναι ότι όταν θα πάμε στη Σελήνη, θα πάμε με έναν συνασπισμό διεθνών εταίρων. Και είμαστε ενθουσιασμένοι που η Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, που τώρα έχει συμπληρώσει έναν χρόνο λειτουργίας, θα είναι μαζί μας αυτή τη φορά που θα επιστρέψουμε στο Σελήνη».

Η Ελλάδα εξερευνά τη Σελήνη: Τι περιλαμβάνει 
η συμφωνία Συνεργασίας ΕΛΔΟ - NASA

Συμφωνία Συνεργασίας ΕΛΔΟ-NASA ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ΕΛΔΟ θα πραγματοποιήσει το πρώτο ελληνικό εγχείρημα στη Σελήνη μέσω της αποστολής ρομποτικού σεληνιακού οχήματος, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2022.

Στην υπογραφή κοινής Δήλωσης Συνεργασίας με την NASA προχώρησε ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συμποσίου Διαστήματος που διεξάγεται στο Κολοράντο-Σπρινγκς των ΗΠΑ. Την δήλωση υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Γεώργιος Μαντζούρης, με τον Διοικητή της NASA, Jim Bridenstine, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, και του προέδρου του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλου Πρωτοπαπά.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η σύναψη της συγκεκριμένης συμφωνίας θα οδηγήσει «σε μια νέα εποχή ανταλλαγής γνώσεων υπό την ασπίδα του περιβάλλοντος της συνεργασίας των επίσημων διαστημικών φορέων των δύο χωρών», καθώς προβλέπεται ότι η ΝΑΣΑ και ο ΕΛΔΟ θα προχωρήσουν στη από «κοινού εκκίνηση δυνητικών συνεργασιών» στον τομέα του Διαστήματος.

Μάλιστα, όσον αφορά τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα της NASA, η συμφωνία προβλέπει ότι ο ΕΛΔΟ θα πραγματοποιήσει το πρώτο ελληνικό εγχείρημα στη Σελήνη μέσω της αποστολής ρομποτικού σεληνιακού οχήματος, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2022. Οι εργασίες του συγκεκριμένου προγράμματος θα ξεκινήσουν άμεσα και βασικός στόχος είναι η εξερεύνηση του εδάφους της Σελήνης για την απόκτηση δεδομένων που θα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και θα αξιοποιηθούν από τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητικά προγράμματα.

Συμφωνία Συνεργασίας ΕΛΔΟ-NASA ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συμφωνία Συνεργασίας ΕΛΔΟ-NASA

Η δήλωση συνεργασίας, που υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ, αντιπλοίαρχος Γεώργιος Μαντζούρης ΠΝ, Dr, και ο διοικητής της NASA, Jim Bridenstine, προβλέπει τη συνεργασία των δύο Οργανισμών, στο πλαίσιο του προγράμματος της NASA: «Advanced Human and Robotic Exploration ON and AROUND the MOON», καθώς και την έναρξη συνεργασιών γενικής μορφής σε όλους τους τομείς του Διαστήματος.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη συμμετοχή του ΕΛΔΟ στο πρόγραμμα της NASA, προβλέπεται η αποστολή του πρώτου ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη το 2022 (συμμετοχή της Ελλάδας υπό την ονομασία «Hellas to the Moon») για την εξερεύνηση του εδάφους αυτής και την απόκτηση δεδομένων που θα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και θα αξιοποιηθούν από ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητές.

Της υπογραφής αυτής της σημαντικής συμφωνίας, είχε προηγηθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από μέρος του ΕΛΔΟ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Αστροναυτικού Συνεδρίου (International Astronautical Congress 2018), που έγινε τον Οκτώβριο του 2018 στη Βρέμη.

Ενώ μεσολάβησε, τον Φεβρουάριο του 2019, ανοιχτή πρόσκληση του ελληνικού Οργανισμού προς τα ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες να καταθέσουν προτάσεις συμμετοχής στην εν λόγω αποστολή. 

Οι 14 προτάσεις που κατατέθηκαν και κρίθηκα άκρως ενδιαφέρουσες από ΕΛΔΟ και NASA αφορούν: Την κατασκευή μικροδορυφόρων για τη Σελήνη, τη δημιουργία αλγορίθμων αποστολής-λήψης φωτογραφιών από και προς τη Σελήνη, τη δημιουργία συνθηκών καλλιέργειας σε αυτή, εφαρμογές εξορύξεων στο έδαφός της, τη δημιουργία μηχανισμών λειτουργίας για διαστημικές επικοινωνίες, τη δημιουργία συστημάτων αναγνώρισης χημικών συστατικών εδάφους και περιβάλλοντος της Σελήνης κ.ά.

Στην επιτυχή προετοιμασία και ολοκλήρωση της ελληνικής αποστολής θα συμμετάσχουν Πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών), ερευνητικά κέντρα (Εθνικό Αστεροσκοπείο, Εθνικό Κέντρο Ερευνών Δημόκριτος) και ιδιωτικές εταιρείες.

Η ΕΛΔΟ στο International Space Exploration Group
Senior Agency Management Meeting

Η ΕΛΔΟ στο International Space Exploration Group  Senior Agency Management Meeting

Από 18 έως 19 Μαρτίου 2019 ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός συμμετείχε στην διεθνή συνάντηση για την Σελήνη η οποία έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στο Noordwick της Ολλανδίας στο European Space Research and Technology Center (ESTEC).

Η συνάντηση έλαβε χώρα στα πλαίσια του «International Space Exploration Group – Senior Agency Management Meeting» υπό την προεδρία του Ιαπωνικού Οργανισμού Διαστήματος (JAXA) και της NASA. Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός παρουσίασε το πρόγραμμα των προτάσεων που ήδη έχουν κατατεθεί στην NASA για την εξερεύνηση της Σελήνης αποσπώντας θετικά σχόλια.

Οι συμμετέχοντες χαιρέτισαν την συμμετοχή του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού στις διεθνείς προσπάθειες εξερεύνησης της Σελήνης και καλωσόρισαν τον Οργανισμό σε αυτή την διεθνή προσπάθεια. ISECG WEBSITE - Δελτίο Τύπου (pdf)

Τα οφέλη που προκύπτουν για την Ελλάδα 
είναι πολλαπλά. Μεταξύ άλλων: 

• Η χώρα εισέρχεται στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως ισότιμος εταίρος.

• Η Ελλάδα θα δηλώσει παρουσία στο Διεθνή Σεληνιακό Σταθμό, που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, αποκομίζοντας ενισχυμένα στρατηγικά οφέλη.

• Τα στοιχεία που θα προκύψουν και θα τεθούν προς αξιοποίηση ανοίγουν νέους ακαδημαϊκούς ορίζοντες, δίνουν δυνατότητες ίδρυσης καινοτόμων εταιρειών, προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις υφιστάμενες ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το Διάστημα.

• Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής των Πανεπιστημίων και των ερευνητών της χώρας σε διεθνή προγράμματα, με την προσέλκυση υψηλής χρηματοδότησης.

• Ενισχύεται η προσπάθεια ανάσχεσης του brain drain*, αλλά και της προσέλκυσης εγνωσμένου κύρους Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό.

• Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στην αιχμή του δόρατος της διαστημικής τεχνολογίας.

• Αναπτύσσεται ένας νέος κλάδος για την ελληνική οικονομία, με τα ανάλογα οφέλη.

Παππάς: Η Ελλάδα μπαίνει στην κατηγορία 
των χωρών που έχουν πατήσει στη Σελήνη

Παππάς: Η Ελλάδα μπαίνει στην κατηγορία   των χωρών που έχουν πατήσει στη Σελήνη

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης υπογραφής της Δήλωσης Συνεργασίας μεταξύ ΕΛΔΟ και NASA, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ανέφερε: 
«Με την αποστολή "H Ελλάδα στη Σελήνη", η χώρα μας μπαίνει στην κατηγορία των ελάχιστων χωρών, οι οποίες έχουν πατήσει στο έδαφος της Σελήνης με δικό τους όχημα. Η ελληνική ερευνητική κοινότητα έδειξε έτοιμη να συμβάλει με ξεχωριστές ιδέες για τις προτεραιότητες της έρευνας στο έδαφος της Σελήνης. Η ελληνική Κυβέρνηση και ο Ελληνικός Διαστημικό Οργανισμός, με πάρα πολλή, επιμονή και συστηματική δουλειά, αναβαθμίζουν τη χώρα και την κατατάσσουν στην πρωτοπορία της έρευνας για το σύνολο της ανθρωπότητας».
Βίντεο Νίκος Παππάς: Συμφωνία ΕΛΔΟ-NASA 
για την αποστολή «H Ελλάδα στη Σελήνη»



*Το brain drain είναι από τις μεγαλύτερες πληγές της Ελλάδας. Περισσότεροι από 450 χιλιάδες Έλληνες, οι περισσότεροι εξ αυτών με άριστες σπουδές, έφυγαν τα τελευταία χρόνια από την χώρα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. 

by Αέναη επΑνάσταση με Info: web - Απε-μπε | Ειδήσεις




Σχετικά θέματα: