Μια βόλτα στο Κόκκινο Ματωμένο Φεγγάρι ☾¸.✰ Ολική έκλειψη Σελήνης ☾°☆ Videos

φωτογραφία από λήψεις της NASA.
φωτογραφία από λήψεις της NASA.

της Σοφίας Ντρέκου

Ένα εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο που θα βάψει κόκκινο τον ουρανό, αναμένεται σήμερα, Μεγάλη Τρίτη. Η ολική σεληνιακή έκλειψη θα είναι η πρώτη από τις 4 συνολικά που αναμένονται τους επόμενους μήνες.

Με άλλα λόγια, ετοιμαστείτε για ένα ασυνήθιστα όμορφο φεγγάρι που θα στολίσει το νυχτερινό ουρανό απόψε, αφού η ολική σεληνιακή έκλειψη, σύμφωνα με τη NASA θα βάψει το φεγγάρι κατακόκκινο.

Το φαινόμενο αυτό, που ονομάζεται και «ματωμένο φεγγάρι» είναι μόνο το πρώτο σε μια σειρά από τέσσερις διαδοχικές ολικές εκλείψεις.

Το φεγγάρι παίρνει αυτό το χρώμα κατά τη διάρκεια της έκλειψης καθώς περνά μέσα από τη γήινη σκιά, η οποία έχει το χρώμα του ηλιοβασιλέματος στην έρημο.

Τα τέσσερα ματωμένα φεγγάρια θα συμβούν σε περίπου διαστήματα έξι μηνών στις ακόλουθες ημερομηνίες: 15 Απριλίου του 2014, 8 Οκτώβρη 2014, 4 Απρίλη 2015 και 28 Σεπτεμβρίου 2015.

Με αυτή τη συχνότητα, κανείς μπορεί να πιστέψει ότι οι ολικές σεληνιακές εκλείψεις είναι συχνό φαινόμενο. Ωστόσο, όπως εξηγεί η NASA, είναι σχετικά σπάνιο: «γίνονται περίπου δύο σεληνιακές εκλείψεις ανά έτος, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές δεν είναι ολικές και περνούν σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητες».

Η αυλαία θα ανοίξει στις 2 π.μ., όταν το φεγγάρι αρχίσει να διολισθαίνει στη γήινη σκιά. Θα μετατραπεί σε ματωμένο φεγγάρι περίπου μία ώρα αργότερα και θα παραμείνει έτσι για πάνω από μια ώρα, λέει η NASA.


«Μάτωσε» το φεγγάρι, καθώς η Σελήνη βρίσκεται πλήρως στη σκιά της Γης και η αντανάκλαση του ηλιακού φωτός πάνω στον πλανήτη μας φτάνει στο φεγγάρι και το χρωματίζει με μία παράξενη κεραμιδί… απόχρωση. Το εντυπωσιακό φαινόμενο της μεταμόρφωσης της Σελήνης είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη στην πρώτη ολική έκλειψη του 2014.

Ολική έκλειψη Σελήνης: «Μια βόλτα στο φεγγάρι»
Ελληνογερμανική Αγωγή, 4.00 τα ξημερώματα.


Χαμηλόφωνες συζητήσεις, γέλια, ψίθυροι, ενθουσιασμός. Το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό. «Είναι υπέροχο», «Θα φύγουν άραγε τα σύννεφα; Τρέξτε φεύγουν, είμαστε πολύ τυχεροί», «Θα περάσουν 18 χρόνια, για να ξαναδούμε κάτι τέτοιο», «Μείναμε άυπνοι, άλλα άξιζε. Δεν το περιμέναμε τόσο όμορφο». Οι καθηγητές φυσικής βρίσκουν την ευκαιρία για το «τέλειο μάθημα» αστρονομίας όχι μέσα στην τάξη αλλά στο αστεροσκοπείο του σχολείου με φόντο το κόκκινο φεγγάρι. Αντικείμενο μαθήματος η ολική έκλειψη σελήνης.

Ξημερώματα Κυριακής 27 προς Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου οι μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, μια ολική έκλειψη Σελήνης. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης ο δίσκος της Σελήνης απέκτησε μία κοκκινωπή απόχρωση, κάτι που έκανε το φαινόμενο ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Αυτό συνέβη λόγω της διάθλασης των φωτεινών ακτίνων του Ήλιου από την ατμόσφαιρα της Γης, κάτι αντίστοιχο με την κοκκινωπή απόχρωση του ουρανού κατά τη διάρκεια της ανατολής και της δύσης του Ήλιου. Παράλληλα, η Σελήνη βρέθηκε στη μικρότερη δυνατή απόσταση από τη Γη, με αποτέλεσμα να έχει το μεγαλύτερο φαινόμενο μέγεθος, περίπου 14% μεγαλύτερο σε σχέση με μία τυπική πανσέληνο και 30% μεγαλύτερη λαμπρότητα.

Εμείς στην Ελληνογερμανική Αγωγή περάσαμε «μια νύχτα στο σχολείο» παρέα με στίχους του Ρίτσου, του Σεφέρη, του Σαχτούρη, του Καρυωτάκη, της Δημουλά και με νότες κλασικής αλλά και σύγχρονης μουσικής που κατάφεραν να μας πάνε «μια βόλτα στο φεγγάρι».

Εφοδιασμένοι με sleeping bag, ξυπνητήρια και την καλύτερή μας διάθεση ήμασταν ξύπνιοι τη στιγμή που το φεγγάρι βάφτηκε κόκκινο. Παρατηρήσαμε το φαινόμενο σε όλες τις φάσεις εξέλιξής του. Η σκιά της Γης άρχισε να καλύπτει τη Σελήνη στις 04.07 π.μ. και η κορύφωση του φαινομένου συνέβη στις 05.47. Ίσως ήταν το πιο πρωινό, το πιο χαρούμενο αλλά και το πιο όμορφο ξύπνημα των σχολικών μας χρόνων. Αφεθήκαμε στη μαγεία του νυχτερινού ουρανού και του σπάνιου αυτού συνδυασμού, που θα ξανασυμβεί το 2033!

Για όλους εμάς που το ξημέρωμα μας βρήκε στο σχολείο αγκαλιά με τα τηλεσκόπια, η χθεσινή νύχτα ήταν μία εμπειρία ζωής, μια νύχτα που θα θυμόμαστε για πάντα, συνδεδεμένη με τις αναμνήσεις των σχολικών μας χρόνων.

Μας ήρθαν στο νου οι στίχοι του Σεφέρη από τον «Τελευταίο Σταθμό». «Λίγες οι νύχτες με φεγγάρι που μ’ αρέσαν». Σίγουρα η χθεσινή ήταν μία από αυτές.


ΗΠΑ Ορατή η ολική έκλειψη της Σελήνης: Η σκιά της Γης κάλυψε τη Σελήνη σε ένα από τα μοναδικά φαινόμενα που ήταν ορατό στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Το φαινόμενο γνωστό και ως «ματωμένο φεγγάρι» διήρκεσε περίπου 5 λεπτά και χιλιάδες λάτρεις των φαινομένων αυτών είχαν συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία με τηλεσκόπια για να απολαύσουν την ολική έκλειψη.


Η μοναξιά του Σχοινοβάτη ή Kόκκινο φεγγάρι
Μουσική - στίχοι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

Με τα μαύρα ρούχα, αμίλητοι καπνίζουν,
οι φίλοι κι ονειρεύονται να φύγουν μακριά
οι φίλοι που δε βρήκανε τίποτα ν’ αγαπήσουν...
Θα περιμένω άλλες μέρες....!

Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr


Ματωμένο φεγγάρι. Τραγούδι που γράφτηκε
για την ταινία Το νησί της Αφροδίτης. Οι εικόνες
στο βίντεο είναι από την ταινία Μουσική: Μ. Θεοδωράκης,
Στίχοι: Νίκος Γκάτσος 1η εκτέλεση: Μαρία Φαραντούρη

Ένας κρατούσε το μαχαίρι άλλος κρατούσε το σπαθί
κι εγώ σου κράταγα το χέρι το χέρι μου να ζεσταθείς.

Αγάπη μου, αγάπη μου θα σου μιλήσω τώρα
για της χαράς την ώρα και για την λευτεριά
αγάπη μου, αγάπη μου στην πικραμένη χώρα
θα σταματήσει η μπόρα και θα 'ρθει η ξαστεριά

Είναι το φεγγάρι ματωμένο κι ο ήλιος είναι σκοτεινός
και μες στη νύχτα περιμένω ν' ανοίξει πάλι ο ουρανός.



Sophia Drekou 7 Απριλίου 2015: Ματωμένο το φεγγάρι απόψε Μεγάλη Τρίτη λέγαμε πέρυσι ιφιγένεια, θυμάσαι; https://www.sophia-ntrekou.gr/2014/04/matwmeno-feggari-apopse-megali-triti.html

Στην γλώσσα της Σιωπής ξέρω μόνο να μιλώ και να μακροθυμώ «εμπτυσμούς», «κολαφισμούς», «ατιμίες», «ύβρεις»...και πάλι Ματωμένη η Άνοιξη κι αυτόν τον χρόνο. Όλοι είναι αγαπημένοι που ξεχάσαν να μιλούν σαν αγαπημένοι.....και γίνανε ξένοι!

Βίντεο: Η μοναξιά του Σχοινοβάτη(Kόκκινο φεγγάρι) Μουσική-στίχοι Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας. «Υπάρχουν χίλιοι τρόποι για να τρελαθείς / υπάρχουν και άλλοι τόσοι για να λες υπομονή» Μουσική-στίχοι Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας.

Μια φεγγαροματωμένη βραδυά !!!

Sophia Drekou 15 Απριλίου 2014 · Ετοιμαστείτε για ένα ασυνήθιστα όμορφο φεγγάρι που θα στολίσει το νυχτερινό ουρανό απόψε, αφού η ολική σεληνιακή έκλειψη, σύμφωνα με τη NASA θα βάψει το φεγγάρι κατακόκκινο. Το φαινόμενο αυτό, που ονομάζεται και ματωμένο φεγγάρι είναι μόνο το πρώτο σε μια σειρά από τέσσερις διαδοχικές ολικές εκλείψεις.

«Στο ξέσπασμα του φεγγαριού, αυτός που θα γλιτώσει,
δε θα ‘ναι αυτός που αρνήθηκε στον έρωτα να δώσει.
Κι εσύ που μου ‘ταξες πολλά, δε σου ‘χω εμπιστοσύνη,
χρόνια στην άκρη του γκρεμού κατάντησα αγρίμι.»

Αγρίμι... ματωμένο όμως από τις πληγές.

Ματωμένο το αποψινό φεγγάρι. Λες και συμπορεύεται
με το ερχόμενο Θείο Πάθος. Ματώνει κι αυτό στην αδικία
στην αδικία Εκείνης της Νύχτας που συνέλαβαν Τον Κύριo!

Sophia, «αυτός που θα γλιτώσει, δε θα ‘ναι αυτός 
που αρνήθηκε στον έρωτα να δώσει.»
έχουμε ακόμα ελπίδες μία τόσο όμορφη βραδιά 
...παραλία στην μακρυνή Αυστραλία !!!













Maria ZisopoulouSophia, ιφιγένεια ΜΟΥ 8 χρ.
ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ !!!
Kaos, chanson du mal de lune,
canzone del mal di luna, Piovani












Sophia Drekou: Κόκκινο θολό φεγγάρι σαν τα όνειρα μας ξενυχτάς
Κόκκινο θολό φεγγάρι πίνω απ’ τη σιωπή σου μια γουλιά
Κόκκινο θολό φεγγάρι πάρε με μαζί σου να χαρείς... μέσα 
στο κελί μου έχω σαλτάρει, σαν απόκληρος της διαφυγής... 8 χρ.














25 σχόλια



FaceBook
• Sophia Drekou 15 Απριλίου 2014
7 Απριλίου 2015 στις 11:53 μ.μ. 14 σχόλια

• Aggelos Aslanidis 26 Απριλίου 2016: Η γιαγιά μου έλεγε κόκκινο φεγγάρι. Κάπου γίνεται πόλεμος και σκοτώνεται κόσμος. Είχε τελικά δίκαιο διότι κάθε μέρα γίνονται σκοτωμοί και πόλεμοι. 27 Απριλίου 2016 στις 4:48 π.μ. Σοφή Γιαγιά... πόσο δίκιο είχε! 27 Απριλίου 2016 στις 5:16 π.μ.

Sophia Drekou 17 Μαΐου 2022

Αγάπες και θύμησες από Ματωμένα φεγγάρια.
Λες και συμπορεύονται όλα τα κόκκινα φεγγάρια.
Ονειρεύονται να φύγουν μακριά οι φίλοι
που δε βρήκανε τίποτα ν’ αγαπήσουν...
Θα περιμένω να 'ρθουν άλλες μέρες...
για μια καινούργια βόλτα σ' ένα άλλο
Κόκκινο Ματωμένο Φεγγάρι ...
Η μοναξιά του Σχοινοβάτη

Μια νοσταλγική βόλτα σ' ένα παλιό Κόκκινο 
Ματωμένο Φεγγάρι ☾¸.✰ αλλά αλησμόνητο ☾°☆ 


Δεν υπάρχουν σχόλια: