Ποιος είναι ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας; (Αφιέρωμα και βίντεο) Κορωνοϊός

 
Ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, για τους ξένους, 
γίνεται το σύμβολο μιας άλλης Ελλάδας, μιας Ελλάδας-υπόδειγμα.

της Σοφίας Ντρέκου, Αέναη επΑνάσταση

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας έχει αποδείξει ότι είναι χαμηλών τόνων άνθρωπος. Όταν μάλιστα δεν ασχολείται με ιούς και επιδημίες, είναι μελετητής της βυζαντινής υμνολογίας και κάθε Κυριακή συνηθίζει να ψέλνει στην εκκλησία της Κηφισιάς.

Σωτήρης Τσιόδρας – Le Figaro: ο νέος αγαπημένος των Ελλήνων: «Έχει γίνει από την αρχή αυτής της πανδημίας, το πρόσωπο αναφοράς στη χώρα», αναφέρεται στο άρθρο της γαλλικής εφημερίδας. Μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του καθηγητή Παθολογίας - Λοιμώξεων Σωτήρη Τσιόδρα, κάνει η έγκριτη γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, νέος αγαπημένος των Ελλήνων», παρουσιάζει το πρόσωπο των ημερών στην Ελλάδα:

«Ο Σωτήρης Τσιόδρας, διαπρεπής ειδικός στον τομέα των λοιμώξεων και αναγνωρισμένος σε όλον τον κόσμο, ανακαλύφθηκε από τους Έλληνες κατά τη διάρκεια αυτής υγειονομικής της κρίσης. Είναι η καθημερινή φωνή ενημέρωσης σχετικά με τον ιό» γράφει στην εισαγωγή της η γαλλική εφημερίδα.

«Είναι 6 μ.μ., χτυπά το κουδούνι για όλες τις εκπομπές της δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης. Είναι η ώρα για την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την εξέλιξη του COVID-19, που πλήττει τη χώρα. Αυτή είναι η στιγμή, κατά την οποία οι Έλληνες σταματούν όλες τις δραστηριότητες ή τις τηλεφωνικές συνομιλίες, για να παρακολουθήσουν ευλαβικά τα λίγα λεπτά της ενημέρωσης. Ένα σπάνιο φαινόμενο σε μια χώρα όπου ο δημόσιος λόγος μετά βίας προσελκύει την προσοχή και είναι αξιόπιστος.

Στην οθόνη βρίσκεται ένας άνθρωπος, με διακριτική εμφάνιση, σχεδόν εξαντλημένος, αθλητικός με ένα σήμα στο κομψό γκρι κοστούμι του με την επιγραφή «Μείνετε σπίτι». Γκρίζα μαλλιά, στρογγυλά γυαλιά και απαλή φωνή. Είναι ο καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας, διευθυντής της Επιτροπής Λοιμωδών Νοσημάτων. Μέχρι τώρα άγνωστος στο ευρύ κοινό, έχει γίνει από την αρχή αυτής της πανδημίας, το πρόσωπο αναφοράς στη χώρα».

Πολύτεκνος και ψάλτης


Όσοι τον έχουν συναναστραφεί σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο κάνουν λόγο για έναν σεμνό, χαμηλών τόνων και ευγενικό άνθρωπο, με καθαρό βλέμμα και ρεαλιστικές προσεγγίσεις για την επιδίωξη εφικτών και αποτελεσματικών στόχων.

Τρυφερός οικογενειάρχης, και μάλιστα πολύτεκνος καθώς είναι πατέρας επτά παιδιών, θα μπορούσε να εικάσει κανείς γι’ αυτόν ότι με τόσες ευθύνες -επειδή επιπλέον βρίσκεται με προθυμία καθημερινά στο μέτωπο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού-, δεν θα είχε δευτερόλεπτο ελεύθερου χρόνου. Ωστόσο, ως συστηματικός άνθρωπος ξεκλέβει λίγες στιγμές για προσωπική αγαλλίαση. Ως μελετητής της βυζαντινής υμνολογίας, με πολύχρονη μαθητεία και εξάσκηση, ψέλνει με ευσυνείδητη συνέπεια εκκλησιαστικούς ύμνους και τροπάρια.

Δείτε: Η ιστορία του Σωτήρη Τσιόδρα από το Άγιον Όρος: «Πριν 30 χρόνια, ένας μοναχός μού είχε πει…» (βίντεο)

Οι γονείς του
Σωτήρη Τσιόδρα, Παναγιώτης και Φωτούλα, οι οποίοι ζουν στο Νεοχώρι, ένα μικρό χωριό στα σύνορα των νομών Αργολίδας και Αρκαδίας, όπου λειτουργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο παπα-Βασίλης Νάσης από το Καπαρέλι Αργολίδας.

Ο χαμηλών τόνων Σωτήρης Τσιόδρας έχει ένα χόμπι το οποίο έχει στερηθεί το τελευταίο διάστημα λόγω απαιτητικής ιδιότητάς του. Ο επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κορωνοϊού είναι μελετητής της βυζαντινής υμνολογίας, και μέχρι πρόσφατα συνήθιζε να ψέλνει κάθε Κυριακή σε εκκλησία της Κηφισιάς, όπου κατοικεί.

tsiodras-sotiris Σωτήρης ΤσιόδραςΗ ερασιτεχνική αυτή ενασχόλησή του αποδεικνύει για τους γνωστούς και τους οικείους του έναν χαρακτήρα με ήθος και ευαισθησία. Ως άνθρωπος όμως ικανός να παρασύρει το εκκλησίασμα σε μια ηχητικά απολαυστική συμμετοχικότητα, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την αληθινή αξία του ορθολογισμού. Γι’ αυτό και η εκφορά του λόγου του σχετικά με τις εξελίξεις για τον νέο κορωνοϊό δεν είναι παρηγορητικά «κουρδισμένη» με το τρομοκρατημένο ακροατήριο. Είναι ψύχραιμη, αντικειμενική, νηφάλια, πράγμα που πιστοποιεί ότι η επιστήμη για τον ήρεμο δόκτωρα Σωτήρη Τσιόδρα είναι πολύ περισσότερο τρόπος σκέψης παρά πεδίο συσσώρευσης γνώσεων.

in.gr: «Να τον έχει ο Θεός καλά για να βοηθήσει όσο μπορεί τους συνανθρώπους του» προσεύχονται οι γονείς του Σωτήρη Τσιόδρα, Παναγιώτης και Φωτούλα, οι οποίοι ζουν στο Νεοχώρι, ένα μικρό χωριό στα σύνορα των νομών Αργολίδας και Αρκαδίας πίσω από τη σήραγγα του Αρτεμισίου.

Η κυρία Φωτούλα ψάλλει ακόμη και σήμερα στο Νεοχώρι, όπου λειτουργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο παπα-Βασίλης Νάσης από το Καπαρέλι Αργολίδας.

Ο παπα-Βασίλης, με τον οποίο επικοινώνησε η εφημερίδα, έχει κατά καιρούς «λειτουργήσει» στο χωριό και συγκεκριμένα στην εκκλησία του Άη Γιώργη, έχοντας ως ψάλτη τον ίδιο τον γνωστό ιατρό λοιμωξιολόγο.
«Είναι από τους καλύτερους ψάλτες της Ελλάδος, έχει τελειώσει βυζαντινή μουσική, τον έχω κοινωνήσει πολλές φορές, άριστος οικογενειάρχης και σεμνός. Να τον έχει ο Θεός καλά».

«Ως γιατρός είναι άριστος, με πολλές γνώσεις. Δεκτικός και απλός. Έχει αφιερωθεί στην ιατρική και την οικογένειά του», αναφέρει στα «Παραπολιτικά» η κ. Πηγή Περδικάκη, διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Άστρους.

Τα χαρακτηριστικά αυτά φαίνεται να τα έχει εκτιμήσει και ο πρωθυπουργός, γι΄αυτό και δείχνει να τον εμπιστεύεται απόλυτα. Δεν είναι τυχαίο ότι συμμετέχει στις τηλεδιασκέψεις του κ. Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

protothema.gr: Έναν γενναίο γιατρό που έμπρακτα και υπομονετικά μάχεται από προχωρημένο μετερίζι υπέρ της πρόληψης, του περιορισμού της διασποράς του ιού, της προστασίας των ευπαθών ομάδων και κατά της εξάπλωσης του πανικού μπροστά σε μια παγκόσμια υγειονομική απειλή. Ίσως η χώρα να χρειάζεται και άλλες τέτοιες προσωπικότητες, στις οποίες το ακαταπόνητο θάρρος δεν είναι απλώς μια κλισέ αρετή, αλλά η σχηματοποιημένη μορφή κάθε αρετής στα όρια της αντοχής της.

Σήμερα, οι Έλληνες γνωρίζουν ότι χάρη σε αυτόν τον καθηγητή, έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο. Η επιστημονική κοινότητα καθώς και η κοινή γνώμη επιβεβαιώνουν ότι θα σημαδέψει ανεξίτηλα την Ιστορία της χώρας.

«Θέλω να επικαλεστώ εδώ τα λόγια ενός από τους μεγάλους Έλληνες. Όπως εγώ ο ίδιος φτωχά τα συνδύασα. Θυμηθείτε αυτά τα λόγια κάθε μέρα από εδώ και στο εξής. «Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος» και «Πρέπει η κάθε γλώσσα να μιλεί την καλοσύνη της ημέρας». Ας γίνει αυτός ο αγώνας όλων μας». Σάββατο 21 Μαρτίου ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. 

 

Βλ.:Συγκλονιστικό βίντεο με τις φράσεις του Σωτήρη Τσιόδρα... Ο Ελύτης και η συγκίνηση του Σωτήρη Τσιόδρα για τους ηλικιωμένους


www.skai.gr: Σαββόπουλος: Ποτέ δεν ήμασταν πιο μαζί. 
Για Σωτήρη Τσιόδρα: Η πολιτική έβαλε μπροστά τη γνώση

Ο χειμαρρώδης Διονύσης Σαββόπουλος μίλησε στον ΣΚΑΪ για τον «Θεό που δοξολογήθηκε στις ΜΕΘ», τον Σωτήρη Τσιόδρα αλλά και τραγούδησε ζωντανά τραγούδι του που «ξορκίζει» τον κορωνοϊό σε σχέση με την γενιά των 65άρηδων

«Ποτέ πιο μαζί»

«Ποτέ δεν ήμασταν πιο μαζί, γιατί δεν ήμασταν καθόλου αποξενωμένοι, αντίθετα απ' ό,τι θα περίμενε κάνεις επειδή ήμασταν στα σπίτια μας... ναι πότε δεν ήμασταν πιο μαζί. Ταν ωραίο αυτό, βγήκαμε στα μπαλκόνια με τα κεριά αναμμένα... Θαυμάσια. Αυτό πραγματικά είναι Παράξενο Πάσχα... Από τη μια μεριά υπάρχει ανησυχία και φόβος, από την άλλη πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία. Είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας, είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει κράτος, είδαμε ότι ο κόσμος μπορεί να αυτοπειθαρχεί αρκεί να του εξηγήσεις, ήταν πιο συγκινητικό το πώς ο κόσμος κατάλαβε και έκανε μεγάλο βήμα και η Εκκλησία μας έκανε τις τελετές της με κλειστές τις πόρτες για να προστατέψει την υγεία του κόσμου για να είμαστε ενωμένοι στη ζωή και στην υγειά και όχι στο θάνατο.

«Ο Θεός δοξολογήθηκε στις ΜΕΘ»

Έχει κάνεις την αίσθηση φέτος ότι ο Θεός δοξολογήθηκε μέσα στις ΜΕΘ, στους θαλαμηπόλους των νοσοκομείων... Τα αγγελούδια ήταν οι ντελιβεράδες, οι νοσηλευτές οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ. Ναι, ήταν παράξενο και ελπιδοφόρο Πάσχα.

«Ο Τσιόδρας σύνθεση Ανατολής - Δύσης»

Κάθομαι μέσα στο σπίτι, έχω τα βιβλία μου, δεν χάνω στις 6 η ώρα ανυπερθέτως τον καθηγητή Τσιόδρα. Από τη μια του μεριά είναι επιστήμονας, ορθολογιστής, σύγχρονος άνθρωπος, θα λέγαμε της Δύσης, από την άλλη τα λόγια του έχουν στοργή, πόνο, ενσυναίσθηση που συνήθως αυτά τα πράγματα τα ταυτίζουμε με την Ανατολή. Έχουμε σύνθεση Ανατολής και Δύσης, δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό σε δημόσιο λόγο. Ο πολιτικός μας βίος μέχρι τώρα δεν πέτυχε σύνθεση Ανατολής – Δύσης όπως οι καλλιτέχνες, οι μεγάλοι ποιητές, οι ζωγράφοι οι μεγάλοι του τραγουδιού. Ξαφνικά στο δημόσιο λόγο έχουμε τέτοια σύνθεση από έναν άνθρωπο που ξέρει πολύ καλά τι λέει, έναν επιστήμονα που δεν θέλει καθόλου να προβληθεί δεν βλέπει την ώρα να φύγει από το δωμάτιο. Δεν το είχαμε ξαναδεί.

«Η πολιτική ηγεσία έβαλε μπροστά τη γνώση»

Με εντυπωσιάζει ότι η πολιτική ηγεσία έβαλε μπροστά τη γνώση και πάνω  στη γνώση έκτισε την πολιτική, τη ρητορική της και την προπαγάνδα της... Αυτό είναι σπουδαίο, γιατί συνήθως η πολίτικη προσπαθεί να μανουβράρει τη γνώση και όχι να στηριχθεί πάνω σε αυτί. Παραδίπλα ο πρόεδρος Ερντογάν έβαλε να λένε επιστήμονες ότι οι Τούρκοι έχουν ειδικό DNA που δεν προσβάλλεται από τον ιό. Πρέπει να σας πω ότι τώρα που είδαμε να μπαίνει πρώτα η γνώση και επάνω να κτίζει η πολιτική, αυτό πρέπει να γίνει σε όλα, και στην Παιδεία και στο περιβάλλον, και σε όλα τα πράγματα».

«Ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας»

«Ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας στο σπίτι και έχουμε την ευκαιρία να του μιλήσουμε. Είναι παράξενες και ενδιαφέρουσες μέρες, και πιστεύω ότι θα βγούμε καλύτεροι από αυτή την κατάσταση» ανέφερε ο “Νιόνιος”, υπενθυμίζοντας το στίχο από το τραγούδι του Τσάμικο «η Ελλάδα που αντιστέκεται η Ελλάδα που επιμένει»

«Γίναμε υπόδειγμα – Έχουμε τις δυνατότητες»

«Δεν μας έπαιρναν και πολύ στα σοβαρά, και ξαφνικά είμαστε υπόδειγμα από τα μεγαλύτερα έντυπα του κόσμου... Έχουμε τις δυνατότητες, όλες τις δυνάμεις, πάντα τις είχαμε, δεν μπορεί ξαφνικά να έγινε κράτος και ΕΣΥ. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι που τραβάνε το κουπί, άλλα είναι κατά κάποιο τρόπο περιθωριοποιημένοι μπροστά βγαίνουν σύμβουλοι που ανταγωνίζονται ποιος θα πει την μεγαλύτερη εξυπνάδα και κάποιοι υπουργοί που μαθαίνουν στου κασίδη του κεφάλι κι όταν δυσκολεύουν τα πράγματα βγάζουν αυτούς που έχουν στη γωνία μπροστά όπως τον Τσιοδρα.  Να γίνει αυτό το πράγμα παράδειγμα να προχωρήσουμε διαφορετικά στο μέλλον».

«Το 2021 θα εκτιναχθούμε»

«Για τις Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες που βλέπουν την πανδημία με οικονομικούς όρους ο μουσικοσυνθέτης σχολίασε ότι “δεν είναι πάνω απ' όλα η οικονομία,  είναι ο πολιτισμός κι ο άνθρωπος η γνώση πάνω απ' όλα”. “Ναι, θα έχουμε οικονομικό πρόβλημα, άλλα δε θα είμαστε αυτή τη φορά μόνοι, όλος ο πλανήτης θα είναι έτσι είναι διαφορετικό αυτό. Μπορούμε να δώσουμε το παράδειγμα κι εκεί. Το 2021 θα εκτιναχθούμε».

«Του '60 οι... ευπαθείς»

Ο Διονύσης Σαββόπουλος στο σημείο αυτό παρέφρασε το τραγούδι του “Εμείς, του '60 οι εκδρομείς»: “Εμείς του '60 οι ευπαθείς, του Τσιόδρα οι προσφιλείς, ποντάρουμε πως θα 'ναι θριαμβευτής. Του Πάσχα ο αμνός και νικημένος ποιος, ο κορωνοϊός».

Απολαύστε τον στο βίντεο: Ειδήσεις Βραδινό Δελτίο
Ο Διονύσης Σαββόπουλος στον ΣΚΑΪ 19/04/2020


by Αέναη επΑνάσταση | Sophia Ntrekou.gr


ΠΟΙΟΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ, ΤΩΡΑ! ΣΙΓΑ!

tsiodras-sotiris-aenai-epanastasi


ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ, γέμισε το διαδίκτυο από μικρούς ασήμαντους Τσιόδρες, που ασκούν κριτική στον Τσιόδρα.

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ -ως επί το πλείστον οικονομολόγοι, νομικοί, καλλιτέχνες και γραφικοί δημοσιογράφοι- αισθάνεται επιτέλους ότι έχει το ανάστημα να αναμετρηθεί επιστημονικά(!) με τον Τσιόδρα! Σαν να είναι έμπειροι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι, αμφισβητούν αλήθειες, που είναι προφανείς στον κάθε νοήμονα άνθρωπο.

ΛΟΥΦΑΖΑΝ όσο βρισκόμασταν στην πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας και κρεμόμασταν κάθε βράδυ με αγωνία από τα χείλη του Τσιόδρα για την εξέλιξή της και τώρα, που θεωρούν ότι ο κίνδυνος ξεπεράστηκε, σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή εμφανίστηκαν για να πουν την περισπούδαστη πομφόλυγά του ο καθένας.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ με ελάχιστες έως μηδενικές γνώσεις γύρω από ένα θέμα, με ελλιπή κατανόηση των πιο θεμελιωδών εννοιών και αρχών των επιστημών, υπερασπίζονται θέσεις ψευδοεπιστημών και βγάζουν με ακλόνητη πεποίθηση συμπεράσματα, με τα οποία γελά όποιος γνωρίζει τα βασικά.

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ να μιλάει με αβεβαιότητα, ο άσχετος με βεβαιότητα. Είθισται.

ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ, αν είχα γνώμη σε ιατρικά θέματα, χωρίς να είμαι γιατρός. Χωρίς έγκυρη γνώση, δεν μπορείς να έχεις έγκυρη γνώμη.

ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΓΝΟΙΑ των κινδύνων που εγκυμονεί η άγνοια.

ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ βρίσκουν οπαδούς ανάμεσα σε αφελείς, οι οποίοι δίχως να περνούν στοιχειωδώς από την βάσανο της κριτικής αυτά που διαβάζουν, τα ασπάζονται, τα αναμασούν και τα αναμεταδίδουν στο Διαδίκτυο.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι υπάρχουν πολλοί βλάκες να επικροτήσουν μια βλακεία, σημαίνει ότι ο ιός της βλακείας έχει μεγάλη διασπορά στο κοινωνικό σώμα.

ΟΙ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ κατά του Τσιόδρα συνήθως είναι οι εξής: α) Άλλα έλεγε τον Δεκέμβρη και αρχές του Γενάρη για τη μεταδοτικότητα του ιού, άλλα τώρα. β) Άλλα έλεγε στην αρχή για τη χρήση της μάσκας, άλλα τώρα. γ) Άλλα έλεγε στην αρχή για τη μετάδοση του ιού από τα παιδιά, άλλα τώρα.

ΑΣ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ένα ένα:

α) Ο Τσιόδρας είχε πει ότι τον Δεκέμβρη και αρχές Γενάρη ότι ο νέος κορωνοϊός έχει χαμηλή μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα σε σχέση με τον SARS και MERS, ότι μεταδίδεται δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι η πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, λόγω περιορισμένης σύνδεσης με την Κίνα. Τα ίδια φυσικά έλεγαν τότε όλοι οι επιστήμονες, μιάς και δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία και ενημέρωση από τους Κινέζους. Δυστυχώς δεν υπάρχουν προφήτες στην Ιατρική, όλοι μαθαίνουμε από την εμπειρία μας. Ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ξεγελασθεί και μόλις στις 11 Μαρτίου κήρυξε την πανδημία!

β) Σε ό,τι αφορά τη μάσκα, πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό, ότι οι επιστήμονες μιλάνε κάθε φορά με βάση τα δεδομένα που έχουν υπόψη τους. Αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζουν και οι αποφάσεις τους. Πριν, όταν τα περιοριστικά μέτρα ήταν αυστηρά, η μάσκα ήταν περιττή, γιατί ούτως ή άλλως ως επί το πλείστον ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας. Στις τωρινές συνθήκες που τα μέτρα περιορισμού χαλαρώνουν, η μάσκα είναι απαραίτητη. Οι θέσεις του Τσιόδρα ήταν ακριβώς οι ίδιες με τον ΠΟΥ, το Αμερικανικό CDC (Centre for Disease Control) και το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό (ECDC). Το επιχείρημα ότι η νέα οδηγία για τις μάσκες έγινε για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα κατασκευαστών είναι αυτόχρημα γελοίο, εκτός αν οι ίδιοι κατασκευαστές της Λάρισας έχουν έλθει ταυτόχρονα σε συμφωνία με τους Άγγλους, τους Γάλλους, τους Γερμανούς και τους τόσους άλλους υπευθύνους πολυαρίθμων χωρών που ταυτόχρονα έδωσαν την ίδια οδηγία στους λαούς τους.

γ) Σχετικά με μεταδοτικότητα του ιού από τα παιδιά της σχολικής ηλικίας: Ακόμα διεξάγεται παγκόσμια ιατρική έρευνα για έναν εντελώς άγνωστο ιό, τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι εν πολλοίς ακόμη άγνωστα. Εκδίδονται συνεχώς papers που αναιρούν τα προηγούμενα και υπάρχουν συχνά αντικρουόμενες απόψεις. Ίσως χρειαστούν πολλά χρόνια για να κατασταλάξουν οι επιστήμονες και γι' αυτό είναι φυσιολογικό να ακούγονται συνεχώς νέες απόψεις, σε παγκόσμιο επίπεδο.

δ) Σε σχέση με την καταγραφή των θανάτων, η δήλωση Τσιόδρα, ότι μερικές φορές καταγράφονται σαν COVID και περιστατικά στα οποία συνυπάρχουν και άλλα νοσήματα, π.χ. εγκεφαλική αιμορραγία, αυτή είναι η παγκόσμια πρακτική από τους Οργανισμούς Υγείας, και το εξήγησε ο ίδιος εκτενώς σε ενημέρωσή του.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ είναι ένα: Χάρη στον Καθηγητή Τσιόδρα χιλιάδες Έλληνες -μεταξύ αυτών ενδεχομένως και εγώ και εσύ και αυτοί ακόμα, που βγάζουν τη μικροψυχία τους με τόση ευκολία, - γλίτωσαν τη ζωούλα τους μέχρι στιγμής και μακάρι και η συνέχεια να αποδειχθεί το ίδιο καλή, καθώς τίποτα δεν είναι βέβαιο.

ΒΕΒΑΙΑ, έκανε μεγάλο σφάλμα ο Τσιόδρας, που δεν άφησε την Ελλάδα να γίνει Ιταλία. Ευτυχώς, η αξία του Τσιόδρα και του κάθε δημόσιου προσώπου που στέκεται στο ύψος ενός Τσιόδρα, δεν εξαρτάται από τη γνώμη του καθενός. Θα ήταν μεγάλο σφάλμα η αξία των μεγάλων να κρινόταν στο επίπεδο της αντίληψης των μικρών. [Χ. Πιέριος]

Εορτάζει της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού...
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ κε Σωτήρη. Ο Θεός να σας έχει καλά!

Σωτήρης Τσιόδρας: Δεν φοβάμαι τον θάνατο
από τον κορωνοϊό αλλά τον πνευματικό θάνατο

Μιλώντας στο περιοδικό της Aegean, Blue Magazine, ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ, αναφέρει:

«Από την πρώτη στιγμή που βγήκα στην κάμερα, το μόνο που σκεφτόμουν είναι ότι πρέπει να πω την αλήθεια απέναντι στον κόσμο (όπως ήταν γνωστή εκείνη τη στιγμή) και ότι είμαι μέρος του όλου. Όλο αυτό ήταν τεράστιο βάρος και μεγάλη ευθύνη. Κοινωνική ευθύνη, όχι ατομική, γιατί πάντα σκέφτεσαι μήπως πεις κάτι που δεν ερμηνευτεί σωστά ή που θα παρεξηγηθεί».
Μέσα από την καρδιά μου

Ο κ. Τσιόδρας μιλά και για τη στιγμή που έχει μείνει στη μνήμη όλων, όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δάκρυσε αναφερόμενος στους ηλικιωμένους και τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται.

«Οι δηλώσεις μου για τους ηλικιωμένους ήταν μέσα από την καρδιά μου, αλλά ταυτόχρονα εξέφραζαν και την επιστημονική μου επιθυμία και τη δυνατότητα που έβλεπα ότι υπήρχε να τους προστατεύσουμε. Άρα ήταν ένα πάντρεμα των δύο. Μίλησε η καρδιά μου. Και θέλω να πιστεύω ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που ήταν στη θέση μου μιλούσαν με παρόμοιο τρόπο», ανέφερε.

Ο κ. Τσιόδρας αποκάλυψε και μερικές από τις πιο συγκινητικές στιγμές που έζησε όλο αυτό το διάστημα: «Δεν θα ξεχάσω τις στιγμές που βρεθήκαμε μαζί με τους συναδέλφους και την ηγεσία κοντά σε κόσμο που είχε ανάγκη να μας δει. Αλλά κι εγώ ήθελα να γίνω μέρος του κόσμου αυτού, κομμάτι του όλου, όπως συνέβη στις περιπτώσεις με τους Ρομά στη Λάρισα, με τους μετανάστες στο Κρανίδι. Εκεί που έπρεπε να μην υπολογίσεις προσωπικά ρίσκα και κίνδυνο. Ενώ υπήρχαν και μέρη στα οποία αισθανόσουν την εσωτερική φωνή των ασθενών που σε καλούσαν να είσαι κοντά τους. Ή τη δική σου εσωτερική ανάγκη να είσαι δίπλα τους. Όπως όταν επισκέφτηκα κάποιες ΜΕΘ, ιδιαίτερα στην αρχή της πανδημίας, και έμεινα μαζί με τους ασθενείς».

Συνωμοσιολογία και πνευματικός θάνατος

Όσον αφορά τους φόβους του, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: «Φοβάμαι το στίγμα, το να διακρίνεις τους ανθρώπους σε μολυσμένους και μη μολυσμένους. Φοβάμαι τη συνωμοσιολογία και το να επικροτεί κανείς τη μερική -όχι όλη την αλήθεια, και ακόμη χειρότερα το ψέμα.

Φοβάμαι το να μην έχεις την αντοχή να συζητήσεις και να συνδιαλλαγείς με την επιστήμη, μένοντας προσκολλημένος στη δική σου ιδεοληψία. Φοβάμαι τον θάνατο, αλλά ελπίζω σε μια άλλη ζωή. Όχι τόσο τον θάνατο από τον ιό, αλλά τον θάνατο τον πνευματικό, τον θάνατο των ανθρώπων που δεν μπορούν να διαβάσουν ένα βιβλίο ή ένα ποίημα, που δεν μπορούν να κλάψουν ή να τραγουδήσουν, να ακούσουν συναρπαστικές μουσικές, να μυρίσουν πνευματικά αρώματα, που δεν μπορούν να αγαπήσουν.

Νομίζω ότι μπορούμε να προβάλλουμε ως αντίβαρο την αλληλεγγύη, την ανάγκη για συνεχή αναζήτηση της αλήθειας και την επαναθεώρηση της ίδιας μας της ζωής μέσα από όλη αυτή την εμπειρία. Το να επαναξιολογήσουμε τον εαυτό μας, όχι ατομικιστικά αλλά να τον δούμε σαν ένα μέρος του συνόλου».

Μια πανέμορφη και ασφαλής χώρα

Τέλος, σε ερώτηση για το πώς θα καλωσόριζε τους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές, ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει για τις ομορφιές της χώρας μας, η οποία είναι από τις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου: «Θα τους έλεγα ότι έρχονται σε μία πανέμορφη χώρα, την οποία εμείς οι ίδιοι συνέχεια ανακαλύπτουμε. Η χώρα μας είναι ασφαλής και έχει την εμπειρία και τη δυναμική να αντεπεξέλθει στη δύσκολη αυτή περίσταση.

Μία χώρα που βασίζεται στην επιστήμη, όπως απέδειξε στην πρώτη φάση της πανδημίας, και η οποία προσπαθεί με επιστημονικά κριτήρια να βάλει τους κανόνες της αντιμετώπισης του ιού. Μία χώρα η οποία μέχρι και τώρα, χάρη σε όλους τους Έλληνες, τα έχει καταφέρει πολύ καλά. Αυτή τη στιγμή παραμένουμε μία από τις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου. Θα τους ευχόμουν να περάσουν υπέροχα».

Περισσότερα για το Σωτήρη Τσιόδρα:

Η ιστορία του Σωτήρη Τσιόδρα από το Άγιον Όρος: «Πριν 30 χρόνια, ένας μοναχός μού είχε πει…» (βίντεο) ΤΟ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Η ιστορία του Σωτήρη Τσιόδρα από το Άγιο Όρος: «Πριν 30 χρόνια, ένας μοναχός μού είχε πει…» Διαβάστε περισσότερα »


New York Times: Ο Τσιόδρας είναι ταπεινός, μετριοπαθής και ένας αναμφισβήτητα κορυφαίος ειδικός επιστήμονας: «Οι  ανερχόμενοι ήρωες της εποχής του κορωνοϊού. Οι κορυφαίοι επιστήμονες» είναι ο τίτλος αφιερώματος της εφημερίδας New York Times για τους επιστήμονες που έχουν αναλάβει σε διάφορες χώρες να χαράξουν μια στρατηγική αντιμετώπισης του κορωνοϊού... Διαβάστε περισσότερα »


Ο Ελύτης και η συγκίνηση του Σωτήρη Τσιόδρα για τους ηλικιωμένους: Σωτήρης Τσιόδρας! Ο εξαιρετικός επιστήμονας, που διδάσκει ήθος, συνέπεια και ανθρωπιά. «Είναι σκληρό να ζυγιάζεις ανθρώπινες ζωές» και μας υπενθυμίζει ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας δεν μας περισσεύουν και δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς. Διαβάστε περισσότερα »

Ο Σωτήρης Τσιόδρας (Σίδνεϊ, 13 Οκτωβρίου 1965) είναι Έλληνας γιατρός παθολόγος, ακαδημαϊκός με ειδικότητα ειδικού λοιμωξιολόγου. Κατάγεται από το Νεοχώρι Αργολίδας και ζει στην Αθήνα.

Από το 2010 είναι Αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στη Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΠΓΝ «Αττικόν». Έχει ανακηρυχθεί Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και εργάζεται ως ειδικός σύμβουλος του ΚΕΕΛ (Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων) και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2020 εκτελεί καθήκοντα εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα και διατελεί επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας νέου κορωνοϊού στην χώρα.

Βιογραφικό

Σπουδές και στρατιωτική θητεία

Αποφοίτησε το 1984 από το 15ο Λύκειο Αθηνών και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το έτος 1986 μετεγγράφη στην αντίστοιχη σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. από όπου αποφοίτησε το Μάρτιο του 1991 με βαθμό «Άριστα» και παράλληλα το ίδιο έτος έλαβε Άδεια Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος από τη Νομαρχία Αθηνών.

Ξεκίνησε την κλινική του εκπαίδευση και απόκτηση κλινικής εμπειρίας κατά τη διάρκεια της θητείας του στο 401 ΓΣΝΑ (1992-1993). Κατά το διάστημα 1991–1993 υπηρέτησε στο Στρατό Ξηράς, ως ιατρός στα κέντρα εκπαίδευσης Υγειονομικού στο Μεσολόγγι, στην Άρτα, στη Σύμη και στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Το διάστημα 1993-94 υπηρέτησε αντίστοιχα ως Αγροτικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Άστρους Κυνουρίας, και το 2001 στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης για το υπόλοιπο υπηρεσίας υπαίθρου.

Μετεκπαίδευση και σταδιοδρομία

Το 1993 υπηρέτησε ως Ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Κατά τα έτη 1994-1997 εργάστηκε ως εσωτερικός ειδικευόμενος ιατρός με ειδικότητα την Παθολογία, στο Albert Einstein Medical Center στις ΗΠΑ. Από το 1997 έως το 2001, έκανε αντίστοιχη ειδίκευση στην παθολογία με περαιτέρω εξειδίκευση στη λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Harvard. Τον Αύγουστο του 1997, έλαβε τον τίτλο ειδικότητας παθολογίας ΗΠΑ και αντίστοιχα το 2000, ειδικότητα λοιμωξιολογίας ΗΠΑ.

Μεταξύ 1998 και 2001 εργάστηκε ως υπότροφος ερευνητής της ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Τον Ιούνιο του 2001, έλαβε Μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Ιατρικές Επιστήμες από την Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Harvard.

Το 2003 ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο: Επίδραση των αναστολέων πρωτεάσης στο μεταβολικό σύνδρομο των ασθενών με HIV λοίμωξη. Το 2001 απέκτησε τον τίτλο Ειδικότητας Παθολογίας στην Ελλάδα, και αντίστοιχα το 2003, τον Τίτλο Εξειδικεύσεως Λοιμωξιολογίας.

Έχει συμμετοχή σε επιτροπές εκπαίδευσης, με περισσότερες από 200 επιστημονικές συναντήσεις και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες στο πεδίο με σημαντικές συνεισφορές στην επιστήμη της ιατρικής.

Υπουργείο Υγείας

Κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού 2019–20, ορίστηκε επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, αλλά και εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης με σκοπό την τηλεοπτική ενημέρωση των πολιτών σε καθημερινά. Το προφίλ του σε συνδυασμό με την ψύχραιμη στάση ως προν την αντιμετώπιση της πανδημίας έλαβε πολύ θετικά σχόλια εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας, με πολλούς δημοσιογράφους και άλλους επιστήμονες να κάνουν ειδικές αναφορές στο όνομα του για τη διαχείριση της κρίσης. Με άρθρο της στους The New York Times η δημοσιογράφος Matina Stevis-Gridneff τον χαρακτήρισε ως έναν από τους «ήρωες της επιστήμης στα χρόνια του κορονοϊού». Κάποια ΜΜΕ του άσκησαν κριτική για παραβίαση της καραντίνας, όταν ο ίδιος εθεάθη να ψέλνει σε άδεια εκκλησία στην Αθήνα.

Προσωπική ζωή

To 1995 παντρεύτηκε την Μίνα Τσιόδρα και μαζί έχουν αποκτήσει 7 παιδιά. Στον ελεύθερο του χρόνο είναι ιεροψάλτης.

Βιβλιογραφία και έρευνα

Η έρευνα του Σωτήρη Τσιόδρα έχει προηγουμένως συγκεντρωθεί σε μεγάλη γκάμα λοιμωδών νόσων, καθώς και την αντιμετώπιση τους σε εθνικό επίπεδο, αλλά και την αξιολόγηση πιθανών ρίσκων με βάση την εφαρμογή μέτρων στο πλαίσιο συστημάτων υγείας. Η βιβλιογραφία του, καθώς και πολλά άρθρα του συγκεντρώνονται στην ανάλυση διαφόρων παθήσεων και προβλημάτων υγείας, όπως π.χ. στον σταφυλόκοκκο, την λιποδυστροφία, καθώς και τις επιπλοκές μεταξύ καρκινικών όγκων και μυκητιάσεων. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 συγγράμματα, λαμβάνοντας 5955 βιβλιογραφικές αναφορές.

Ο h-index του είναι 36.

Βραβεύσεις και διακρίσεις

1991: Δημόσιος έπαινος από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
1994 - 1996: Υποτροφία ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη.
1997: Έπαινος για την καλύτερη εργασία στον τομέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών κατά την διάρκεια διαγωνισμού μεταξύ μελών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών.
1999: Fellow’s Travel Grant 6th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, Chicago, IL 1999.
1999: Fellow’s Travel Grant 39th Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC). San Francisco, Ca 1999.
1999 - 2001: Clinical Investigator training program Harvard-MIT.
2001: Βραβείο Maxwell Finland από την λοιμωξιολογική εταιρεία Μασσαχουσέτης για την ερευνητική εργασία κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης στο νοσοκομείο Beth Israel Deaconess και στην Ιατρική Σχολή του Harvard.
2005: Έπαθλο Σωτήρης Παπασταμάτης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Εδώ οι Παραπομπές

ΠερισσότεραΚορωνοϊόςΠρόσωπα

Βίντεο με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα στο Facebook
https://www.facebook.com/watch/sotiristsiodras/
Sotirios Tsiodras: Healthcare for Refugees


Ο σεμνός καθηγητής μέσα σε 50 ημέρες γνωρίζει την καθολική αποδοχή καθώς μιλά για αγάπη, αλληλεγγύη και ίσα δικαιώματα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για όλους. Διαβάστε περισσότερα: Ο γιατρός που αγάπησε όλη η Ελλάδα

Casa de Papel s04 - "el Profesor" Σωτ.
Τσιόδρας *NO SPOILER* | Luben TV

Η πορεία του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, που
τις τελευταίες εβδομάδες όλη η Ελλάδα κρέμεται από τα χείλη του.
Η άγνωστη ζωή του Σωτ. Τσιόδρα 19/3/2020 | OPEN TV



ΙΑΣΩ Πανδημίες που συγκλόνισαν













Η Ημερίδα με θέμα «Επιδημίες – Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα», το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΙΑΣΩ.

Συμπληρώνονται σχεδόν τρία χρόνια από την εκδήλωση της πανδημίας Covid-19 και ο απολογισμός της είναι τραγικός. Έχουν καταγραφεί παγκόσμια περισσότερες από 613 εκατομμύρια νοσήσεις και εκτιμάται ότι έχουν επισυμβεί περισσότεροι από 16 εκατομμύρια θάνατοι.

Ανασκοπώντας την πορεία της πανδημίας, ήταν αυτονόητος ο παραλληλισμός, η σύγκριση και η αναζήτηση διδαγμάτων από επιδημίες ή πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα κατά το παρελθόν.

Είναι γνωστή η άποψη των αρχαίων Ελλήνων για την συμμετοχή του αέρα στη μετάδοση των νόσων, ενώ μέτρα προστασίας όπως η απομόνωση των ασθενών, η χρήση προσωπίδας και η τήρηση απόστασης από τον γιατρό, χρησιμοποιήθηκαν κατά τον μεσαίωνα για τον έλεγχο των επιδημιών.

Καθοριστικός παράγοντας στην αντιμετώπιση των λοιμωδών νόσων, υπήρξε η χρήση των εμβολίων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ευλογιά, η οποία μετά την εφαρμογή του καθολικού εμβολιασμού, εξαλείφθηκε όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 1980.

Η καθιέρωση του εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας υπήρξε ένα άλλο επιτυχημένο παράδειγμα, και μας απάλλαξε από τις θλιβερές εικόνες των ανάπηρων παιδιών με τους μεταλλικούς κηδεμόνες.

Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν οι επιδημίες – πανδημίες της γρίπης και του AIDS. Η γρίπη, λόγω των μεταλλάξεων του ιού, έχει προκαλέσει επιδημίες με εκατομμύρια νεκρούς και αντιμετωπίσθηκε με την εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας και κυρίως με τον ετήσιο συστηματικό εμβολιασμό. Η πανδημία του AIDS αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιμετώπισης με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής τόσο για την θεραπεία όσο και την πρόληψη της μετάδοσης, με την μείωση του ιϊκού φορτίου της κοινότητας. Δυστυχώς η απουσία εμβολίου έναντι του AIDS καθιστά αδύνατη προ τος παρόν την εξάλειψη της νόσου.

Οι πανδημίες έχουν τεράστιες επιπτώσεις σε κοινωνικό, οικονομικό και επιστημονικό επίπεδο.

Όλα αυτά τα θέματα θα αναλυθούν από εκλεκτούς επιστήμονες στην ημερίδα του ΙΑΣΩ και η φυσική σας παρουσία θα συνεισφέρει σημαντικά στην επιτυχία της.

Μάριος Κ. Λαζανάς
Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος,
Διευθυντής Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής «ΙΑΣΩ»,
Πρόεδρος Επιτροπής Λοιμώξεων

Δείτε το πρόγραμμα της Ημερίδας εδώ.












Δεν υπάρχουν σχόλια: