Ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ,
Θεόδωρος Καρυώτης
Ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ
Τώρα που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για το θέμα της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ, εμφανίζονται πολλοί να μας εξηγήσουν με τον δικό τους τρόπο ότι όλα αυτά που γίνονται είναι αποκλειστικά χάρη σε αυτούς.
Βέβαια πολύ καλά κάνουν αφού οι περισσότεροι είναι άσχετοι με το θέμα. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι η αλήθεια και αυτή είναι απλή. Ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ είναι ο Θεόδωρος Καρυώτης*. Ξέρουμε ότι είναι ένας καλός κι αγαθός άνθρωπος και δεν προσπαθεί να αναδείξει συνεχώς αυτήν την ιδιότητά του λόγω ταπεινοσύνης.
Αλλά θέλουμε δεν θέλουμε αυτή είναι η πραγματικότητα και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθούμε όλοι όσοι παλεύουν για την ελληνική ΑΟΖ, το ίδιο βέβαια και οι εχθροί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Αν δεν ήταν ο Θεόδωρος μερικοί από εμάς και όχι μόνο από τους δικούς μας δεν θα ήξεραν καν τι σημαίνει το ακρώνυμο ΑΟΖ.
Εδώ και δεκαετίες ο Θεόδωρος παλεύει για να αναδείξει όχι τον εαυτό του αλλά την ΑΟΖ. Σε μερικούς δεν αρέσει γιατί λέει τα πράγματα έξω από τα δόντια, ενώ εμείς τον αγαπάμε έτσι όπως είναι, δηλαδή και ως παππούς της ΑΟΖ. Θεωρούμε μάλιστα ότι η ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει να τον τιμήσει μετά την θέσπιση της ΑΟΖ για όλο το έργο που έχει παράγει ανιδιοτελώς. Βέβαια το πιο πιθανό είναι να τον εκτιμήσουν από την άλλη πλευρά, οι εχθροί, αλλά αυτό δεν μας απασχολεί κι ούτε αυτόν. Έχει συνηθίσει τόσα χρόνια να τον χλευάζουν και να μην τον αναγνωρίζουν.
Αλλά τουλάχιστον να φανεί από τους δικούς του ότι θέλουν πραγματικά την όλη προσπάθειά του. Γιατί αν δεν το πουν ποιος θα το ξέρει και με αυτόν τον τρόπο θα δώσουν μια απάντηση επί του πρακτέου σε όσους τον αμφισβητούν επειδή δεν είναι στο καλό κόμμα, στη σωστή ομάδα, στην αρμόδια υπηρεσία, κτλ.
Το μόνο που αξίζει να ξέρουμε για την πατρίδα μας είναι ότι η ιδέα της ελληνικής ΑΟΖ δεν θα υπήρχε καν δίχως το Θεόδωρο και γι' αυτό το λόγο μόνο, θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε ακόμα και πριν τη θέσπιση. Διότι ξέρουμε όλοι βέβαια ότι αυτός που θα μείνει στην ιστορία δεν θα είναι ο ίδιος ο Θεόδωρος παρά μόνο μεταξύ των ειδικών αλλά ο πολιτικός που θα περάσει το νομοσχέδιο στην ελληνική Βουλή.
Όλα αυτά που έχει κάνει ο Θεόδωρος για την ελληνική ΑΟΖ δεν τα έχει κάνει κανένας άλλος Έλληνας διότι η ελληνική ΑΟΖ για το Θεόδωρο δεν είναι μόνο ένα κομμάτι της ζωής του αλλά ένα όνειρο ζωής. Και χαιρόμαστε όλο και περισσότερο τώρα που θα θεσπιστεί η ΑΟΖ γιατί θα μπορέσει και ο Θεόδωρος να το χαρεί μαζί μας και μάλιστα αρκετά χρόνια.
Είναι λοιπόν ένα παράδειγμα προς μίμηση για την υπομονή του και την επιμονή του. Δίχως τον Θεόδωρο, κανείς δεν θα ήξερε για την αξία της ελληνικής ΑΟΖ και για ποιον λόγο πρέπει να παλεύουμε γι' αυτήν. Ο Θεόδωρος είναι ένα κομμάτι από το παρελθόν της ΑΟΖ μας, κι ελπίζουμε ότι θα είναι κι ένα κομμάτι από το μέλλον της.
Τα στίγματα της ασχετοσύνης
Ενώ υπάρχουν όχι μόνο σοβαρές ενδείξεις, αλλά δεδομένα ουσιαστικά ότι προχωράμε σταθερά και δυναμικά πάνω στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ και ειδικά της θέσπισής της, βρίσκουμε ακόμα άτομα που όχι μόνο δεν ξέρουν τίποτα για τις εξελίξεις, αλλά εκτιμούν επιπλέον ότι δεν έχει γίνει κάτι το σημαντικό και προσπαθούν να περάσουν μηνύματα του παρελθόντος που δεν έχουν καμία προοπτική. Επειδή μερικοί θεωρούν ότι δεν πρέπει να πάρουν τα εύσημα άλλοι, επιχειρούν να δείξουν ότι υπάρχει άλλη κινητικότητα.
Έτσι ακούμε τώρα και για το θέμα των συντεταγμένων της υφαλοκρηπίδας, δίχως ν' ακούμε ότι είναι θεωρητικά και πρακτικά για την Ελλάδα ταυτόσημες με τις συντεταγμένες της ΑΟΖ. Φαίνεται ότι αυτά τα πρόσωπα όχι μόνο δεν έχουν διαβάσει το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά επιπλέον είναι ανίκανοι να υπολογίσουν τα στίγματα με ακρίβεια, διότι δεν κατέχουν ακόμη τα διαγράμματα Voronoi.
Το πιο σημαντικό είναι όμως βέβαια ότι έχουν ξεχάσει απολύτως ότι δεν μπορείς να δώσεις επίσημα στίγματα, αν δεν υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης. Η μόνη εξαίρεση που προβλέπεται αφορά κράτη που βρίσκονται σε μια απόσταση μεγαλύτερη από τα 400 ΝΜ, για να μην υπάρχει επικάλυψη των σχετικών ζωνών.
Για την Ελλάδα όμως αυτή η εξαίρεση δεν ισχύει, αφού κανένα από τα επόμενα κράτη Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτος, Κύπρος και Τουρκία δεν πληροί αυτήν την ιδιότητα. Κατά συνέπεια, οι συντεταγμένες δεν μπορούν να δοθούν δίχως τις απαιτούμενες συμφωνίες όποιο και να είναι το θέμα δηλαδή να αφορά την υφαλοκρηπίδα ή την ΑΟΖ.
Έχουμε να κάνουμε λοιπόν πάλι με μια τεχνητή ασχετοσύνη που δεν αφορά την πατρίδα μας. Τόσα χρόνια ο Θεόδωρος Καρυώτης προσπαθεί να ενημερώσει τους πάντες για το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ και αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν άτομα που δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τα μαθήματά του λες και δεν έχει κανένα ρόλο πάνω σε αυτό το εθνικό θέμα. Και δεν νομίζουμε ότι μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για τις διδακτικές του ικανότητες. Συνεπώς θεωρούμε ότι μερικοί δεν θέλουν ν' ακούσουν τίποτα το ουσιαστικό περί ΑΟΖ και δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να εξελιχθούν.
Απλώς τώρα πρέπει να καταλάβουν ότι, θέλουν δεν θέλουν, η ελληνική ΑΟΖ γίνεται ανεξαρτήτως από το ρόλο τους. Θα ήταν λοιπόν καλό να ενημερωθούν επιτέλους και να προχωρήσουμε δυναμικά όλοι μας προς αυτήν την κατεύθυνση, δίχως να καθυστερούμε άλλο, γιατί κάθε άσχετος με το θέμα θέλει να πει και τα δικά του.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη την ΑΟΖ της κι αποτελεί ένα έγκλημα η όποια καθυστέρηση διότι η ιστορία δεν περιμένει και οι εξελίξεις υπάρχουν ήδη. Κι όταν θα είναι ξεκάθαρο για όλους το τι βρίσκεται τουλάχιστον σ' ένα μέρος της ελληνικής ΑΟΖ λόγω των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής εταιρείας PGS, θα μπορέσουμε να μιλάμε για συγκεκριμένα πράγματα δίχως να χάνουμε χρόνο με τάσεις ηττοπάθειας, κατάθλιψης ή ραγιαδισμού.
Θα έχουμε τα δεδομένα που θα δείχνουν ακριβώς ποια θα πρέπει να είναι η πορεία μας σε αυτό το σπουδαίο θέμα, κι ελπίζουμε ότι θα σταματήσουν οι φωνές της ασχετοσύνης, για να περάσουμε στα επόμενα στάδια που είναι τόσο σημαντικά για την πατρίδα μας.
- Πέρασε η ώρα της παραδοσιακής καθυστέρησης τώρα ακολουθούμε αυτά που προωθούν ο Σόλωνας Κασσίνης, ο Ηλίας Κονοφάγος κι ο Αντώνης Φώσκολος.
Η τελική φάση της θέσπισης της ΑΟΖ
Τώρα που φτάσαμε επιτέλους στην τελική φάση της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ, έχουμε διάφορους, για διάφορους λόγους, που προσπαθούν να καθυστερήσουν την όλη διαδικασία χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που δεν ακυρώνουν επίσημα την όλη προσπάθεια, αφού λένε ότι πρέπει να γίνει, αλλά μας εξηγούν ότι δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα.
Έχει ενδιαφέρον αυτή η προσέγγιση με την έννοια του παράλογου, αφού η ΑΟΖ υπάρχει επίσημα από το 1982 με το Δίκαιο της Θάλασσας και τον κυρωτικό νόμο του 1995 που ψηφίσαμε στη Βουλή των Ελλήνων. Περισσότερο από τριάντα χρόνια μετά την αρχή έχουμε, λοιπόν, άτομα που ακόμα αναρωτιούνται αν είναι η κατάλληλη στιγμή για να θεσπίσουμε την ελληνική ΑΟΖ. Μάλλον δεν έχουν υπολογίσει ότι από τότε ήδη περισσότερες από 130 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν πάρει την ανάλογη απόφαση.
Έτσι, λοιπόν, το να θεσπίσουμε την ΑΟΖ δεν είναι μία καινοτομία, ούτε μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν είναι ούτε μια επικίνδυνη διαδικασία, αφού είναι μια πράξη που γίνεται μονομερώς από κάθε κράτος. Είναι απλώς θέμα καθαρά πολιτικής βούλησης από την Ελλάδα, αφού εξαρτάται αποκλειστικά από το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων. Είναι απλώς μια συνέχεια του Νόμου περί Υδρογονανθράκων 2289/1995, οποίος τροποποιήθηκε με τον 4001/2011 δίχως να υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα.
Έτσι, λοιπόν, το να θεσπίσουμε την ΑΟΖ δεν είναι μία καινοτομία, ούτε μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν είναι ούτε μια επικίνδυνη διαδικασία, αφού είναι μια πράξη που γίνεται μονομερώς από κάθε κράτος. Είναι απλώς θέμα καθαρά πολιτικής βούλησης από την Ελλάδα, αφού εξαρτάται αποκλειστικά από το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων. Είναι απλώς μια συνέχεια του Νόμου περί Υδρογονανθράκων 2289/1995, οποίος τροποποιήθηκε με τον 4001/2011 δίχως να υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα.
Μάλιστα γι’ αυτό το λόγο γίνονται σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και Νότια της Κρήτης από τη νορβηγική εταιρεία PGS και το καράβι που κάνει αυτή τη μελέτη δεν έχει ανάγκη την προστασία κανενός, ενώ η πορεία του αγγίζει τα όρια των ΑΟΖ της Αλβανίας, της Ιταλίας και βέβαια της Λιβύης. Αυτό δεν είναι μια ψευδαίσθηση, αλλά ένα ιστορικό γεγονός που δεν έχει άλλη ερμηνεία.
Με άλλα λόγια η ελληνική ΑΟΖ είναι η επόμενη πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να παίζουμε στρατηγικά σε σχέση με όλους του άλλους παίκτες. Δεν είμαστε πια για άλλες καθυστερήσεις. Μπορούμε να διεκδικήσουμε τα επίσημα δικαιώματά μας μέσω του Δικαίου της Θάλασσας και αυτό είναι ανεξάρτητο από το θέμα των υδρογονανθράκων.
Η ελληνική ΑΟΖ είναι ήδη ένας πλούτος για την πατρίδα μας και δεν έχουμε ανάγκη να βρούμε δικαιολογίες για να τη θεσπίσουμε, όπως πολύ σωστά το παρατήρησε ο Θ. Καρυώτης. Οι προσπάθειες του, που άρχισαν πριν τριάντα χρόνια, γίνονταν δίχως καμία από τις γνώσεις που έχουμε τώρα με τα γεωλογικά και στατιστικά δεδομένα. Έχουμε πολλούς ανθρώπους, επιστήμονες και φοιτητές που μπορούν να διαχειριστούν, να μελετήσουν και να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που προσφέρει η ελληνική ΑΟΖ.
Ήρθε η ώρα να παλέψουμε για την ΑΟΖ μας, όχι πια για το θέμα της θέσπισης, το οποίο βρίσκεται σε τελική φάση αλλά για την αξιοποίησή της. Και αυτό δεν αφορά βέβαια μόνο και μόνο τους υδρογονάνθρακες, αλλά και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούν τον ήλιο, την θάλασσα και τον άνεμο, που είναι ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας. Για όλα αυτά η ελληνική ΑΟΖ είναι απαραίτητη, διότι δίνει άλλες διαστάσεις στην όλη προσπάθεια, αφού το εμβαδόν της την κατατάσσει στη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου.
Με άλλα λόγια η ελληνική ΑΟΖ είναι η επόμενη πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να παίζουμε στρατηγικά σε σχέση με όλους του άλλους παίκτες. Δεν είμαστε πια για άλλες καθυστερήσεις. Μπορούμε να διεκδικήσουμε τα επίσημα δικαιώματά μας μέσω του Δικαίου της Θάλασσας και αυτό είναι ανεξάρτητο από το θέμα των υδρογονανθράκων.
Η ελληνική ΑΟΖ είναι ήδη ένας πλούτος για την πατρίδα μας και δεν έχουμε ανάγκη να βρούμε δικαιολογίες για να τη θεσπίσουμε, όπως πολύ σωστά το παρατήρησε ο Θ. Καρυώτης. Οι προσπάθειες του, που άρχισαν πριν τριάντα χρόνια, γίνονταν δίχως καμία από τις γνώσεις που έχουμε τώρα με τα γεωλογικά και στατιστικά δεδομένα. Έχουμε πολλούς ανθρώπους, επιστήμονες και φοιτητές που μπορούν να διαχειριστούν, να μελετήσουν και να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που προσφέρει η ελληνική ΑΟΖ.
Ήρθε η ώρα να παλέψουμε για την ΑΟΖ μας, όχι πια για το θέμα της θέσπισης, το οποίο βρίσκεται σε τελική φάση αλλά για την αξιοποίησή της. Και αυτό δεν αφορά βέβαια μόνο και μόνο τους υδρογονάνθρακες, αλλά και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούν τον ήλιο, την θάλασσα και τον άνεμο, που είναι ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας. Για όλα αυτά η ελληνική ΑΟΖ είναι απαραίτητη, διότι δίνει άλλες διαστάσεις στην όλη προσπάθεια, αφού το εμβαδόν της την κατατάσσει στη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου.
Πρέπει, λοιπόν, να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στο τι θα κάνουμε μετά την θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ και όχι πριν, αφού θέλουν δεν θέλουν μερικοί, αυτό είναι πια δεδομένο και θα αποτελέσει σύντομα ως ιστορικό γεγονός για όλη την πατρίδα μας.
Ας αφήσουμε λοιπόν τα κομματικά και τα πολιτικάντικα της μιζέριας, γιατί δεν το αξίζει η Ελλάδα κι ας εργαστούμε όλοι για τα επόμενα βήματα που θα είναι όλο και πιο σημαντικά για το μέλλον μας.
Πηγή: Αέναη επΑνάσταση by Sophia Ntrekou.gr
11057) Τα στίγματα της ασχετοσύνης - Ν. Λυγερός January 5, 2013
11129) Η τελική φάση της θέσπισης της ΑΟΖ - Ν. Λυγερός
January 11, 2013 Post Category: Articles - ZEE
Ο Θεόδωρος Καρυώτης στο Lygeros.org
11129) Η τελική φάση της θέσπισης της ΑΟΖ - Ν. Λυγερός
January 11, 2013 Post Category: Articles - ZEE
Ο Θεόδωρος Καρυώτης στο Lygeros.org
Ο Θεόδωρος Καρυώτης είναι οικονομολόγος και ζει στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστημιακό Σύστημα Maryland των ΗΠΑ και ειδικός σε θέματα ΑΟΖ, δεδομένου ότι θεωρείται και ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ.
Διδάσκει Μακροοικονομία, Τραπεζική και Διεθνή Οικονομία. Υπήρξε μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Δίδαξε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστημιακό Σύστημα του Μέριλαντ (University System of Maryland) και έχει λάβει δύο βραβεία έξοχης διδασκαλίας από το University College.
Έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας και σε ένα αμερικανικό πλωτό πανεπιστήμιο (Semester at Sea).
Διατέλεσε οικονομικός σύμβουλος της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου στην Πρεσβεία της Ουάσινγκτον και ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982. Είναι ο κατεξοχήν ειδικός στα ζητήματα ΑΟΖ και έχει γράψει άρθρα και βιβλία, στα ελληνικά και τα αγγλικά, για αυτό το θέμα.
Διδάσκει Μακροοικονομία, Τραπεζική και Διεθνή Οικονομία. Υπήρξε μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Δίδαξε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστημιακό Σύστημα του Μέριλαντ (University System of Maryland) και έχει λάβει δύο βραβεία έξοχης διδασκαλίας από το University College.
Έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας και σε ένα αμερικανικό πλωτό πανεπιστήμιο (Semester at Sea).
Διατέλεσε οικονομικός σύμβουλος της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου στην Πρεσβεία της Ουάσινγκτον και ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982. Είναι ο κατεξοχήν ειδικός στα ζητήματα ΑΟΖ και έχει γράψει άρθρα και βιβλία, στα ελληνικά και τα αγγλικά, για αυτό το θέμα.
καλεσμένοι στην εκπομπή «Ανιχνεύσεις» στην ΕΤ3.
09/01/2013. Published: January 9, 2013 Category: Interviews
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 2-1-2009 μ.Χ. ΚΑΘ. Θ. ΚΑΡΥΩΤΗ:
Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ
ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 2-1-2009 μ.Χ. ΚΑΘ. Θ. ΚΑΡΥΩΤΗ:
Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ
ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
www.noiazomai.net/aoz_kariotis.html
Ανεκμετάλλευτος μένει ο φυσικός πλούτος της θάλασσας και τα πετρέλαιά μας επειδή δεν καθορίζουμε τις ΑΟΖ ενώ από την άλλη αφήνεται ανοικτό το πεδίο των πειρατικών ενεργειών και διεκδικήσεων στην Τουρκία.
Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ (ΑΟΖ)
ΥΠΕΡΚΕΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΜΑΣ
Ανεκμετάλλευτος μένει ο φυσικός πλούτος της θάλασσας και τα πετρέλαιά μας επειδή δεν καθορίζουμε τις ΑΟΖ ενώ από την άλλη αφήνεται ανοικτό το πεδίο των πειρατικών ενεργειών και διεκδικήσεων στην Τουρκία.
Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ (ΑΟΖ)
ΥΠΕΡΚΕΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΜΑΣ
Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) υπερκεράζει την Υφαλοκρηπίδα στα Ελληνικά Πελάγη και επιλύει οριστικά και δια παντός όλα τα διμερή προβλήματα με την γείτονα Τουρκία. Αυτή την σαφή και κατηγορηματική άποψη εκφράζει, στην αποκλειστική συνέντευξη στο «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ», ο διακεκριμένος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ, Θεόδωρος Καρυώτης, αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας!
Με όλη εκείνη την πληρότητα, την επιστημονική κατάρτιση, αλλά και την εθνική ευαισθησία που τον διακρίνουν, καταλογίζει ξεκάθαρα ευθύνες στις Ελληνικές Κυβερνήσεις, που δεν προχωρούν, εδώ και τώρα, στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως έκανε ο θαρραλέος, αείμνηστος και πρωτοπόρος Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος παρέδωσε μαθήματα υψηλής διπλωματίας στις ΑΟΖ, οι οποίες εάν οριοθετούνταν και στην Ελλάδα, θα έχει τεθεί τέλος, μια για πάντα, οριστικά και αμετάκλητα, στις τουρκικές διεκδικήσεις, στον νησιωτικό, στον εναέριο και στον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου Πελάγους. Και στηρίζει την ανεκτίμητη αυτή άποψή του, ο Καθηγητής, κ. Καρυώτης, στο Διεθνές Δίκαιο για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, που το αποκαλεί πολύ χαρακτηριστικά «Σύνταγμα των Θαλασσών και των Ωκεανών!»
Βίντεο: Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΥΩΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΕΡΙΛΑΝΤ ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΔΕΙΞΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΟΖ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΜΙΛΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΙΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΣΤΙΣ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ, 2011. Βίντεο: PROF. THEODORE KARIOTIS, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΥΩΤΗΣ
Βίντεο: Συνέντευξη του Ν. Λυγερού, Θ. Καρυώτη στην εκπομπή
«Άγνωστος Μ» Εθνικά θέματα, με τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο
Βίντεο: ΑΟΖ: Θεόδωρος Καρυώτης - Νίκος Λυγερός
Βίντεο: Casus Belli - Ν. Λυγερός - Θ. Καρυώτης - Το θέμα της ΑΟΖ - 21 Σεπ 11
Ο κ. Λυγερός είπε: Πριν το 1922 οι Τούρκοι δεν είχαν πρόσβαση στη θάλασσα διότι τα παράλια της Μ. Ασίας κατοικούνταν από Έλληνες. Δηλ. η μικρασιατική καταστροφή έθεσε σε κίνδυνο ΚΑΙ την ασφάλεια του Αιγαίου.
ΒΙΝΤΕΟ ΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ.
ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΥΣΗ.
ΑΟΖ: ΚΙΚΙΛΙΑΣ - ΚΑΡΥΩΤΗΣ - ΛΥΓΕΡΟΣ 12/11/2011
20 Ιουλ 2017. Θ. Καρυώτης: Το πλεονέκτημα του συμπλέγματος στο Καστελόριζο. Μια εξαιρετική ανάλυση, έκανε στον 9.84 ο ομότιμος καθηγητής οικονομίας στην Ουάσιγκτον και αποκαλούμενος ως «πατέρας» της Ελληνικής ΑΟΖ, Θεόδωρος Καρυώτης, για το στρατηγικό πλεονέκτημα που προσδίδει στην Ελλάδα, το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς προστέθηκε στη αλυσίδα των Ελλήνων ΥΠΕΞ που στη ουσία αρνήθηκαν οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας! Οι Κύπριοι, από την εποχή του Τάσσου Παπαδόπουλου, προσπαθούν να πείσουν την Ελλάδα να γίνει οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με αυτή της Κύπρου. Για 13 χρόνια τώρα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνται, σημείωσε χαρακτηριστικά.
27 Φεβ 2020 Θεόδωρος Καρυώτης: Το πλεονέκτημα- ματ της ΑΟΖ και ο πολιτικός «κορωνοιός» της. Ο «πατέρας» της Ελληνικής ΑΟΖ, Θεόδωρος Καρυώτης, με αφορμή την πολύτιμη γεωγραφικά και γεωπολιτικά θέση του συμπλέγματος νησιών στο Καστελόριζο, ανέλυσε γιατί η ΑΟΖ είναι το απόλυτο πλεονέκτημα της Ελλάδας, που εντελώς ανεξήγητα πλήττεται διαχρονικά από τον πολιτικό «κορωνοιό» της αδράνειας, που είναι ανεξήγητος και δυσερμήνευτος.
Ο κ. Καρυώτης, εξήγησε ακόμη γιατί είναι φαιδρότητες τα περί τμηματικής επέκτασης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, σημειώνοντας ότι μόνο ενιαία πρέπει να γίνει, τονίζοντας ότι αυτά περιλαμβάνονται στην ΑΟΖ , που μετριέται από την ξηρά κι όχι μετά τα χωρικά ύδατα, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί ακόμη και ειδικοί στην Ελλάδα.
Ο Θεόδωρος Καρυώτης, κατέδειξε πως η ανακήρυξη ΑΟΖ που είναι διαφορετική διαδικασία από την οριοθέτηση, επίσης μόνο ενιαία γίνεται. Ταυτόχρονα ο Θόδωρος Καρυώτης, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου ότι όσο η Ελλάδα αδρανεί, η Τουρκία δημιουργεί πολιτικά και επικοινωνιακά τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου είναι το «κλειδί» γεωπολιτικά.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου