Γιατί η Μέρα του Βιβλίου έχει συμβολική ημερομηνία και σύνθημα ένα τριαντάφυλλο κι ένα βιβλίο

The librarian, surrealist artist painter Andre Martin de Barros, 1942
The librarian, surrealist artist painter Andre Martin de Barros,
1942. Μτφ.: Ο βιβλιοθηκάριος, ζωγράφος ο Γάλλος
σουρεαλιστής καλλιτέχνης Αντρέ Μαρτέν ντι Μπάρος, 1942

Υπάρχουν περισσότερα πράγματα σε ουρανό και γη,
Οράτιε, από όσα έχει ονειρευτεί η φιλοσοφία σου.
(από τον Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ το 1609)

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου, Αρθρογράφος
(Sophia Drekou, BSc in Psychology)


Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο Ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι και γιορτή των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων. Η ημερομηνία της 23ης Απριλίου επελέγη για πρώτη φορά το μακρινό 1925 από βιβλιοπώλες της Καταλονίας, επειδή συνέπιπτε με την ημερομηνία θανάτου του Θερβάντες.

Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης «Λα Ράμπλα», η πιο ζωντανή γωνιά της πόλης, «ο μόνος δρόμος, που δεν ήθελα να τελείωνε ποτέ», όπως είχε πει κάποτε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα

Κατεβάστε δωρεάν χιλιάδες βιβλία από τις Βιβλιοθήκες του κόσμου

Ο κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας, Σαίξπηρ, Ουίλλιαμ

Ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ ήταν Άγγλος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και θεατρικός επιχειρηματίας.

Είναι μια από τις κορυφαίες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου, ενώ τα θεατρικά του παίζονται έως σήμερα, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον. Ο Σαίξπηρ κατάφερε να χειριστεί με απόλυτη δεξιοτεχνία τόσο την κωμωδία όσο και το δράμα και την τραγωδία.

Θεωρείται ο κορυφαίος δραματουργός των νεωτέρων χρόνος και ο μόνος, ίσως, που μπορεί να σταθεί δίπλα στους τρεις μεγάλους αρχαίους Έλληνες τραγικούς ποιητές.

Ο δημιουργός του «Άμλετ», του «Μάκθεβ», του «Βασιλιά Λιρ» και άλλων αριστουργημάτων ζωντάνεψε με τους ήρωές του, όχι μόνο το πνεύμα της εποχής του, αλλά όλων των αιώνων.

Μερικά από τα έργα του: Η Τρικυμία, Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων, Πολύ Κακό για το Τίποτα, Αγάπης Αγώνας Άγονος, Όνειρο Θερινής Νυκτός, Ο Έμπορος της Βενετίας, Όπως σας αρέσει, Το Ημέρωμα της Στρίγγλας, Ριχάρδος ο Γ', Κοριολανός, Τίτος Ανδρόνικος, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Ιούλιος Καίσαρας, Μάκβεθ, Άμλετ, Βασιλιάς Ληρ, Οθέλλος

Μιγκέλ ντε Θερβάντες: Ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη

Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες όλων των εποχών.

Η περιπετειώδης και γεμάτη οδύνες ζωή του κύλησε ανάμεσα στην περίοδο του μεγαλείου της Ισπανίας και στην αρχή της παρακμής της, πράγμα που αποτυπώνεται στο αριστούργημά του «Δον Κιχώτης», που θεωρείται ένα από τα κορυφαία και επιδραστικότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το οποίο εκδόθηκε σε δυο μέρη, το 1605 και το 1615.

Το έργο αυτό επηρέασε γενιές πεζογράφων, όχι μόνο στον ισπανόφωνο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι το πιο πολυμεταφρασμένο βιβλίο, μετά τη Βίβλο.

Απόσπασμα από την συνομιλία ανάμεσα στο Δον Κιχώτη και τον ιπποκόμο του. - Είσαι κακός χριστιανός, Σάντσο, είπε ακούοντάς τον ο Δον Κιχώτης· γιατί ποτέ σου δε λησμονείς το κακό που σου έχουν κάνει μια φορά. Μάθε λοιπόν πως οι ευγενικές και μεγάλες καρδιές δε δίνουν ποτέ σημασία σε τέτοια παδιάστικα καμώματα. Από ποιο πόδι κουτσάθηκες, ποια παΐδια σου έσπασαν, ποιο κεφάλι σου τσακίστηκε, για να μην μπορείς να λησμονήσεις εκείνο το χωρατό; Γιατί, αν το καλοεξετάσεις, δεν ήταν παρά ένα χωρατό κι ένα παιχνίδι για να περάσει η ώρα, που αν δεν το θεωρούσα τέτοιο, ήθελα να ξαναγυρίσω πάλι εκεί πέρα, κι ήθελα να κάνω για εκδίκηση σου περισσότερη καταστροφή από κείνη που έκαναν οι Έλληνες για την αρπαγή της Ελένης: η οποία αν ζούσε σε τούτους τους καιρούς, ή αν ζούσε η Δουλσινέα μου σε κείνους, θα μπορούσε να είναι βέβαιη πως δεν ήθελ' αποχτήσει τόση φήμη για την ομορφιά της, σαν κι αυτήν που 'χει τώρα. Κι απάνω σε τούτα τα λόγια έβγαλε έναν αναστεναγμό, και τον έστειλε να πάει στα σύννεφα. «Ο Δον Κιχώτης Δον Κιχώτης» (Κεφ. 21ο)

Η UNESCO προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε σημαντικές μελέτες

Στις 23 Απριλίου το βιβλίο γιορτάζει και η UNESCO
μας καλεί να γνωρίσουμε την χαρά της ανάγνωσης.

Η 23η Απριλίου αποτελεί μια συμβολική ημερομηνία για την παγκόσμια λογοτεχνία. Αυτή την ημερομηνία πέθαναν το 1616 ο Θερβάντες και ο Σαίξπηρ. Η 23η Απριλίου είναι επίσης η ημερομηνία γέννησης ή θανάτου και άλλων σημαντικών συγγραφέων: Maurice Druon, Haldor K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla and Manuel Mejía Vallejo.

Στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1995 αποφασίστηκε η 23η Απριλίου να είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Το σκεπτικό της UNESCO ήταν να αποτίσει έναν παγκόσμιο φόρο τιμής στα βιβλία και στους συγγραφείς, ενθαρρύνοντας όλους, και ιδιαίτερα τους νέους, να ανακαλύψουν τη χαρά της ανάγνωσης και να αποκτήσουν έναν ανανεωμένο σεβασμό στην αναντικατάστατη συμβολή εκείνων, οι οποίοι προώθησαν την κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας.

Σε αυτό τον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε περισσότερα για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων ενώ μόνο για την ημέρα αυτή (23 Απριλίου) μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν ενδιαφέρουσες μελέτες για τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση, τη Λογοτεχνία και την Ανάγνωση.

Περισσότερα στην Βιβλιοθήκη μας

Ο καλύτερος φίλος μας το βιβλίο


Γνωρίζατε ότι ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ και ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες πέθαναν με διαφορά δέκα ημερών, αμφότεροι όμως την 23η Απριλίου 1616; Βάσει του γρηγοριανού ημερολόγιου, το οποίο βρισκόταν σε ισχύ στην Ισπανία του 17ου αιώνα, ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη έφυγε από τη ζωή στις 23 Απριλίου 1616, δέκα ημέρες νωρίτερα από τον θρυλικό Άγγλο δραματουργό, ο οποίος απεβίωσε στις 3 Μαΐου της ίδιας χρονιάς.

Εκείνη τη μέρα όμως, στη Γηραιά Αλβιώνα το ημερολόγιο δεν έγραφε 3 Μαΐου αλλά… 23 Απριλίου, καθώς η ιουλιανή ημερολογιακή μέτρηση του χρόνου που βρισκόταν ακόμη σε ισχύ στην Αγγλία, τοποθετούσε το βασίλειο δέκα ημέρες στο… παρελθόν, δημιουργώντας ένα τεχνητό χρονικό χάσμα μεταξύ των δύο περιοχών της Ευρώπης.

Μέσω αυτής της επίπλαστης χρονικής διαφοράς, η Ιστορία σήμερα γράφει ότι ο σπουδαιότερος Ισπανός λογοτέχνης όλων των εποχών και ο σημαντικότερος συγγραφέας της αγγλικής γλώσσας έφυγαν από τη ζωή την ίδια ακριβώς ημέρα, δίνοντας στην ημερομηνία της 23ης Απριλίου μεγάλη συμβολική σημασία, με την κοινή αναφορά των δύο αυτών σπουδαίων λογοτεχνών δύο διαφορετικών γλωσσών να υπογραμμίζει τον οικουμενικό χαρακτήρα του γραπτού λόγου, των γνώσεων, των γραμμάτων κ.ο.κ.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η UNESCO «βάφτισε» την 23η Απριλίου «Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου» το 1995, τιμώντας από κοινού τα δύο αυτά «ιερά τέρατα» των ευρωπαϊκών γραμμάτων.

Για δεύτερο συνεχόμενο έτος στα 26 χρόνια «ζωής» της, η «Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου» βρίσκει την ανθρωπότητα στον κυκεώνα της πανδημίας, σε μία πρωτοφανή κατάσταση που αναγκάζει τους ανθρώπους να περιορίζουν την κινητικότητα και τις κοινωνικές συναναστροφές τους, στρέφοντας τους στον προσωπικό χώρο και τον εαυτό τους.

Παρότι η ψηφιακή εποχή που διανύουμε έχει αλλάξει άρδην τη σχέση μας με το βιβλίο και το διάβασμα γενικότερα, οι νέες συνθήκες που έφερε η πανδημία στην καθημερινότητα μας ίσως αποτελούν μία καλή αφορμή για να προβληματιστούμε εκ νέου πάνω σε αυτή τη σχέση.

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς, όπου οι περισσότερες χώρες βίωσαν περιόδους περιορισμού και οι άνθρωποι έπρεπε να περιορίσουν τον χρόνο τους εκτός σπιτιού, τα βιβλία αποδείχθηκαν παντοδύναμα όπλα για την καταπολέμηση της απομόνωσης, την ενίσχυση των ανθρώπινων δεσμών, τη διεύρυνση των οριζόντων μας και τη διέγερση του μυαλού και της δημιουργικότητας μας.

Σε ορισμένες χώρες, ο αριθμός των αναγνωσθέντων βιβλίων διπλασιάστηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της UNESCO για τη φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου», τονίζοντας ότι, μέσω του διαβάσματος, μπορούμε να ανοίξουμε τους εαυτούς μας στους άλλους παρά την απόσταση, να ταξιδέψουμε με τη φαντασία μας. Με άλλα λόγια, να ξεπεράσουμε τους απτούς περιορισμούς της σημερινής καθημερινότητας μας.

Πληροφορίες και αποσπάσματα ελήφθησαν:
in.gr, sansimera.gr, worldays, wikipedia.org,
kathimerini.gr, https://www.sophia-ntrekou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: