Τη Πόντου οι Αντάρτες (ταινία) Το αντάρτικο του Πόντου με την Αντίσταση των Ποντίων στις αρχές του 20ού αιώνα


Πρόκειται για μία από τις πιο μαύρες στιγμές της Ιστορίας
όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για την ανθρωπότητα
ολόκληρη. Με την Γενοκτονία των Ποντίων αφανίστηκε από
τις πατρογονικές του εστίες ένα ζωηρό κομμάτι του ελληνισμού
που πάλευε για την επιβίωσή του για περίπου 3000 χρόνια !

Οι Πόντιοι αντάρτες είχαν γράψει νέες «Θερμοπύλες»
Τιμή και δόξα λοιπόν στους ηρωικούς αδελφούς μας Ποντίους

Τη Πόντου οι Αντάρτες ονομάζεται η ταινία μικρού μήκους αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ένα καταπληκτικό δημιούργημα το οποίο υλοποιήθηκε από τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ».

Το Αντάρτικο

Κατά τα έτη 1917-1922 οι Έλληνες του Πόντου για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειάς τους, ανέβηκαν στα βουνά με αυταπάρνηση και αυτοθυσία. Το Αντάρτικο στον Πόντο αναπτύχθηκε ως δύναμη αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας του Ελληνισμού της περιοχής. 

Στις αρχές του 1917 συγκρότησαν αντάρτικες ομάδες για να γλυτώσουν τις οικογένειες και το σπιτικό τους από τις βιαιοπραγίες, τις διώξεις και τις μεθόδους εξόντωσης των Τούρκων. Μεθόδους που δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους.

Για τα γυρίσματα της ταινίας «Τη Πόντου οι αντάρτες» πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασία κατά του Covid-19.
  • Συμμετείχαν περίπου 30 άτομα, υπό την καθοδήγηση της Προέδρου Σοφίας Σαββίδου.
  • Σκηνοθεσία Λεωνίδας Περντετζής
  • Τα κείμενα υπέγραψε ο Κυριάκος Σαχανίδης (Συγγραφέας της Ποντιακής Διαλέκτου).
  • Γυρίσματα – επιμέλεια παραγωγής: VideoMasters Productions
  • Mix–Master: Κώστας Φουλίδης – STUDIO 99.eu
  • Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Κοσμίδης.
Συμμετέχουν:
  • Τάκης Βαμβακίδης
  • Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Γκουντρουμπής
  • Αβραάμ Παπαδόπουλος
  • Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ»


Αντίσταση των Ποντίων στις αρχές του 20ού αιώνα

Η αντίσταση των Ποντίων στις αρχές του 20ού αιώνα ήταν οι μάχιμες δράσεις με σκοπό την προστασία του πληθυσμού τους από βίαιες επιστρατεύσεις, καθώς και από επιθέσεις και επιδρομές που δέχονταν από τους Οθωμανούς στον Πόντο. Οι ομάδες ένοπλων Ποντίων έδρασαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της κυριαρχίας των Οθωμανών, κυρίως όμως μετά την πτώση της Τραπεζούντας.

Το αντάρτικο του Πόντου

Με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1914, παρουσιάστηκε στους Οθωμανούς το πρόβλημα έλλειψης στρατιωτών. Έτσι, οι Οθωμανοί οδηγήθηκαν στην καταναγκαστική επιστράτευση άλλων λαών, κυρίως τον Πόντιων, πράγμα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αντάρτικων σωμάτων. Οι αντάρτες ήταν άτομα που δρούσαν μεμονωμένα ή σε συνεργασία και ακολουθούσαν τα πρότυπα των πρώιμων κλεφτών του ελλαδικού χώρου.

Ο δυτικός Πόντος υπέστη το μεγαλύτερο διωγμό. Στην Αμισό (Σαμψούντα), πραγματοποιήθηκαν εννέα αποστολές μαζικών εκτοπισμών, όπως επίσης και στην Πάφρα και άλλες έξι στο Αλατσάμ.

Οδοιπορικό στη Μικρά Ασία. Αναζητώντας όσα δεν έσβησε ο Χρόνος - Video

Στην περιοχή της Αμάσειας, από ένα σύνολο 183.000 κατοίκων, οι νεκροί ανήλθαν στους 134.078, ποσοστό 73%. Αυτή η κατάσταση επέβαλε την ένοπλη αντίσταση και την αντάρτικη αντίδραση από τους Ποντίους, ως άμεση και αποτελεσματική ανάγκη. Τα σπουδαιότερα κέντρα αντίστασης του Πόντου ήταν η Αμισός, η Οινόη, η Αμάσεια, η Γάγγρα, τα Κοτύωρα και η Θέρμη (Τέρμε).

Στον ανατολικό Πόντο, στην περιοχή της Σάντας, η κατάσταση έγινε ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα εφτά χωριά της. Η δημιουργία των αντάρτικων σωμάτων προέκυψε από την ανάγκη των Ποντίων να προστατέψουν τα χωριά τους, που τα απειλούσαν τα τουρκικά γειτονικά χωριά.

Η απουσία μιας ενιαίας διοίκησης και συντονισμού του αγώνα, η έλλειψη κατάλληλου οπλισμού και τροφίμων, η δυσκολία κινήσεων, αφού πάντα οι αντάρτες συνοδεύονταν από γυναικόπαιδα, και κυρίως η αδιαφορία που έδειξε το ελληνικό κράτος παρά τις εκκλήσεις των Ποντίων για βοήθεια, ήταν οι σημαντικότερες αιτίες της αποτυχίας του αντάρτικου του Πόντου.

ΠερισσότεραΓενοκτονίαΜικρά ΑσίαΤαινίεςΕλληνισμός


Δεν υπάρχουν σχόλια: