Είμαστε Λαός αξιοπρέπειας γιατί δίνουμε σημασία στην ελευθερία - Ν. Λυγερός

Μάριος Βατζιάς Η παρουσία του ήρωα 1976 λάδι
Η παρουσία του ήρωα, 1976, ζωγράφος και ποιητής Μάριος Βατζιάς

Προσέχουμε κάθε λαό που υποφέρει
γιατί είναι της Ανθρωπότητας
και ποτέ δεν μας απασχολεί
η διαφορά μεταξύ κοινωνιών
γιατί ασχολούμαστε αποκλειστικά
με την Ανθρωπότητα
χωρίς κανένα συμβιβασμό
και για κανένα άλλο λόγο
επειδή είναι το πρέπον.

Λαός αξιοπρέπειας

Η αξιοπρέπεια δεν είναι ένας οικονομικός παράγοντας, δεν μετριέται με δείκτες. Και η μούτζα μας στην κατοχή χρησιμοποιούσε όλα τα δάκτυλα του χεριού.

Πολλές φορές τα πράγματα ήταν δύσκολα για το λαό μας, αλλά ποτέ δεν χάσαμε την αξιοπρέπειά μας. Ακόμα και ηττημένοι. Ούτε στο εκτελεστικό απόσπασμα δεν σκύβαμε. Δεν υπήρχε λόγος, η γη μας θα ήταν ο τάφος μας.

Μπορεί να ξερίζωσαν ακόμα και τα θεμέλια των σπιτιών μας όταν αντισταθήκαμε αλλά το αντέξαμε και χτίσαμε καινούργια πάνω στην ίδια γη, ενώ οι κατακτητές μας έφτυσαν αίμα και φύγαν.

Είμαστε ακραίοι, υπερβολικοί και φωνακλάδες γιατί είμαστε ακρίτες, δεν μας αρέσει η μετριότητα και αγαπάμε δυνατά. Παίζουμε θέατρο ναι, αλλά από την αρχή για ν' αντέχουμε τις τραγωδίες και να πεθαίνουμε με κωμωδίες. Χαζεύουμε τον ουρανό, αγναντεύουμε τη θάλασσα, είναι αλήθεια.

Έτσι δημιουργήσαμε την αστρονομία και κατασκευάσαμε το ναυτικό. Μας αρέσει να ξαναφτιάχνουμε τον κόσμο, έτσι πλάσαμε τα μαθηματικά. Κι όπως νιώθουμε πάντα αδύναμοι επινοήσαμε τη στρατηγική.

Δεν είμαστε διαφορετικοί αλλά κάνουμε τη διαφορά. Ζούμε αιώνες μ' ένα κομμάτι γης γιατί έχουμε τον ουρανό και τη θάλασσα. Κι αν είμαστε μόνο σκιές για τους άλλους είναι γιατί έχουμε ήλιο. Ο λαός μας έτρωγε πέτρες αλλά σκάλιζε μάρμαρο.

Πολλές φορές μας έκαψαν αλλά δεν μας κατέστρεψαν γιατί το φως δεν καίγεται. Μας πήραν πολλές φορές το χώρο μας αλλά πάντα είχαμε το χρόνο. Μοιάζουμε με τη θάλασσά μας. Ποιος μπόρεσε να την αρπάξει; Κι αν την μαστίγωσαν δεν έπαθε τίποτα. Αυτή είναι το αίμα μας γιατί δεν μας έδωσαν άλλο γαλάζιο. Είναι το δώρο μας, το μοναδικό. Αυτός είναι και ο μόνος μας πλούτος. Αλλιώς θα μας είχαν κατακλέψει.

Είμαστε τα παιδιά που δεν έκανε η Αντιγόνη γι' αυτό και δεν πεθαίνουμε ποτέ. Ποιος να σκοτώσει ένα σύμβολο; Κι όταν πεθαίνει ένας δικός μας κι έχει αφήσει έργο, δεν είναι τυχαίο που η κραυγή μας βγάζει τη λέξη: άξιος! Και ζούμε για να τον θυμόμαστε, δεν έχουμε άλλη επιλογή, είναι θέμα ανάγκης.

Είμαστε λίγοι στην αρχή και γινόμαστε σπάνιοι στο τέλος. Αυτή είναι η μοναχική μας πορεία. Έτσι γεννήθηκε ο ελληνισμός και παραμένει μια αξία για όλη την ανθρωπότητα ενώ έπεσαν τόσες ιδεολογίες που θεωρούσαμε αθάνατες. Ενώ εμείς ξέρουμε εξαρχής ότι δεν υπάρχει αθανασία.

Το έχουμε μέσα μας με την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, ακόμα και αν είχαμε χάσει τις πινακίδες μας, τις μυκηναϊκές. Τίποτα δεν ξεχάσαμε γιατί ποτέ δεν χάσαμε τις αξίες μας. 

Κι αν δίνουμε τόση σημασία στην ελευθερία, είναι γιατί συνδυάζεται με τη σκέψη. Δίχως ελεύθερη σκέψη, δεν είσαι άνθρωπος. Κι εμείς παραμείναμε άνθρωποι ακόμα και σκλαβωμένοι. Μόνον έτσι δεν γίναμε σκλάβοι. Πολιορκημένοι ναι, αλλά πάντα ελεύθεροι, διότι δεν ξέραμε να ζήσουμε αλλιώς. 
  • Αυτό λέει ακόμα και η σημαία μας με τις γαλανόλευκες συλλαβές της: Ελευθερία ή Θάνατος.
Γιατί λοιπόν να γονατίσουμε τώρα; Μετά από τόσους αιώνες, να παραδοθούμε για ποιο λόγο; Επειδή θεωρούν ότι μας έπεισε η ρητορική της κρίσης; Εμείς έχουμε κρίση από τον Σωκράτη χάρη στη μαιευτική. Δεν θα χάσουμε την αξιοπρέπειά μας για τόσο λίγο!

Κάθε λαός 
που υποφέρει
λόγω βαρβαρότητας
είναι δικός μας
γιατί είμαστε
της Ανθρωπότητας
και προσέχουμε
τους ανθρώπους
που βασανίζονται
και εκτελούνται
με απάνθρωπο τρόπο
όπου κι αν βρίσκονται
γιατί είναι το καθήκον
της ανθρώπινης
αξιοπρέπειας. 

Μην ξεχνάς τους λαούς του παρελθόντος

Ασχολούμαστε συνεχώς με τα προβλήματά μας και αδιαφορούμε για τον πόνο των άλλων λες και δεν έχουν υποφέρει λες και δεν έχουν ιστορία από τότε που καταπατήθηκαν από τη βαρβαρότητα.

Όμως εμείς προσέχουμε κάθε λαό της Ανθρωπότητας κι όχι μόνο του παρόντος, διότι δεν ξεχνούμε έτσι υπενθυμίζουμε και στους άλλους ότι η συλλογική μνήμη είναι αυτή που μας προστατεύει από τη λήθη των κοινωνιών, που δεν σταματά την πορεία της αν δεν αντισταθούμε στις επιθέσεις της, μόνο που αυτές δεν αφορούν μόνο και μόνο τον Ελληνισμό αλλά όλη την Ανθρωπότητα και τίποτα λιγότερο αυτό θέλουμε να έχεις στο μυαλό σου.

Όταν ο λαός παλεύει,
κανείς δεν μπορεί
να τον σταματήσει
διότι ενεργεί συλλογικά
για το καλό όλων
και όχι μόνο μερικών
κομμάτων και θεσμών
έτσι μη φοβάσαι
για τον αγώνα μας
διότι θα συνεχίσουμε
έως την τελική νίκη
αφού είναι το πρέπον
για τη συνέχεια
του Ελληνισμού.

Είμαστε οι μόνοι
που θα αντισταθούν
ακόμα και χωρίς
ενισχύσεις
λόγω αξιοπρέπειας.

★ Βίντεο: στο 51.50 της ομιλίας, η απαγγελία του «Λαός αξιοπρέπειας». Ομιλία του Νίκου Λυγερού στην εκδήλωση με θέμα: «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αχαρνών. Κυριακή 10 Απριλίου 2016, στο 51.50 της ομιλίας, η απαγγελία του «Λαός αξιοπρέπειας» Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Ο Νίκος Λυγερός είναι μαθηματικός,
στρατηγικός αναλυτής και γεννήθηκε...
Διαβάστε την συνέχεια του βιογραφικού »

Περισσότερα Θέματα: Ν. Λυγερός, Ελληνισμός

Έρευνα, Επιμέλεια, Συλλογή
Σοφία Ντρέκου, Αρθρογράφος
(Sophia Drekou, BSc in Psychology)

by Αέναη επΑνάσταση | Sophia Drekou

Πηγές: Κείμενα / Ποίηση: Opus of N. Lygeros
22243 - Κάθε λαός - Ν. Λυγερός. November 20, 2015
45438 - Προσέχουμε - Ν. Λυγερός. September 8, 2019
8200 - Λαός αξιοπρέπειας - Ν. Λυγερός. May 8, 2012
42604 - Μην ξεχνάς τους λαούς του παρελθόντος. March 22, 2019
39210 - Όταν ο λαός παλεύει - Ν. Λυγερός. July 10, 2018
Βασίλης Τσίτσος, θεολόγος - κοινωνιολόγος: Δεν έχω ακούσει, διαβάσει, ή ονειρευτεί κάτι ανώτερο και ειλικρινά κάτι έχω διαβάσει ...συγγνώμη για το Θράσος, το αναδημοσιεύω με όλο το σεβασμό και με πλήρη αναφορά στον κάτοχο. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στο ήθος, τη γνώση, τη σοφία και την αρετή του Ν. Λυγερού, του απίστευτα άξιου ευχαριστούμε. 30 Σεπ 2014

Effie Gounari groups Nikos.Lygeros.Sophia.Ntrekou.logoi 11 Απριλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: