25/4/13

Άγιος Παΐσιος: Κοιμίζουν τον κόσμο...

Άγιος Παΐσιος: Κοιμίζουν τον κόσμο...

Κοιμίζουν τον κόσμο. Τον αφήνουν έτσι, για να μη στενοχωριέται και να διασκεδάζει. Μην τυχόν πεις ότι θα γίνει πόλεμος ή ότι θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία και γι’ αυτό πρέπει να ετοιμασθούμε, μην τυχόν στενοχωρηθούν οι άνθρωποι.

Σαν μερικές γριές πού λένε «μη μιλάς για θάνατο· μόνο για χαρές και για βαφτίσια να μιλάς», σαν να μην τις περιμένει θάνατος. Έτσι νιώθουν μία ψεύτικη χαρά.

Ενώ, αν σκέφτονταν ότι το τάδε γεροντάκι πού έμενε λίγο πιο κάτω πέθανε χθες, ο άλλος είναι στα τελευταία του και θα πεθάνει, μεθαύριο θα γίνει τού τάδε το μνημόσυνο πού ήταν και πολύ νεότερος από αυτές, θα σκέφτονταν τον θάνατο και θα έλεγαν: «Πρέπει να εξομολογηθώ, να ετοιμασθώ πνευματικά, γιατί μπορεί κι εμένα σε λίγο να με καλέσει ο Χριστός για την άλλη ζωή». Διαφορετικά, έρχεται ύστερα ο θάνατος και τις παίρνει ανέτοιμες.

Υπάρχει κοσμική χαρά και θεϊκή χαρά. Όταν κάτι δεν είναι πνευματικό, καθαρό, δεν μπορεί να υπάρχει αληθινή χαρά και ειρήνη στην καρδιά. Η χαρά που αισθάνεται ένας πνευματικός άνθρωπος δεν είναι η κοσμική χαρά που επιζητούν πολλοί σήμερα. Να μην τα μπλέκουμε τα πράγματα. 

Οι Άγιοι είχαν τέτοιου είδους χαρά που ζητούμε εμείς; Η Παναγία είχε τέτοια χαρά; Ο Χριστός γελούσε; Ποιος Άγιος πέρασε από αυτήν την ζωή χωρίς πόνο; Ποιος Άγιος είχε τέτοια χαρά που επιδιώκουν πολλοί Χριστιανοί της εποχής μας, που δεν θέλουν να ακούσουν τίποτε δυσάρεστο για να μην στενοχωρηθούν, για να μην χάσουν την ηρεμία τους; Αν θέλω να μη στενοχωρηθώ για να είμαι χαρούμενος, να μη χαλάσω την ησυχία μου, για να είμαι πράος, τότε είμαι αδιάφορος! Άλλο πραότητα πνευματική και άλλο πραότητα από αδιαφορία.

Λένε μερικοί: «Πρέπει να είμαι χαρούμενος, γιατί είμαι Χριστιανός. Να είμαι ήρεμος, γιατί είμαι Χριστιανός». Αυτοί δεν είναι Χριστιανοί. Το καταλάβατε; Αυτό είναι αδιαφορία, είναι κοσμική χαρά. Όποιος έχει αυτά τα κοσμικά στοιχεία, δεν είναι πνευματικός άνθρωπος.
  • Ο πνευματικός άνθρωπος είναι όλος ένας πόνος
Πονάει δηλαδή για καταστάσεις, για ανθρώπους, αλλά ανταμείβεται γι’ αυτόν τον πόνο με θεία παρηγοριά. Νιώθει πόνο, αλλά νιώθει μέσα του θεία παρηγοριά, γιατί κάνει ρίψεις με ευλογίες ο Θεός από τον Παράδεισο στην ψυχή και αγάλλεται ο άνθρωπος από την θεϊκή αγάπη. Αυτή είναι η χαρά, η πνευματική χαρά, που δεν εκφράζεται και πλημμυρίζει την καρδιά.

Από το βιβλίο: «Πνευματική αφύπνιση» Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι Β' Σελίδες: 374 «Ησυχαστήριο Ευαγγελιστή Ιωάννη Θεολόγου, Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Έτος έκδοσης: 1999 (Α' Έκδοση) www.sophia-ntrekou.gr

Δείτε ακόμη:

Αγίου Γέροντος Παϊσίου:

Ο Άγιος Παΐσιος γράφει στο βιβλίο του «Αγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα», για την φροντίδα του Αγίου Σπυρίδωνα [Ολόκληρο το βιβλίο]

Οι Άγιοι Νικόδημος και Παΐσιος οι Αγιορείτες, για το Θεοτοκάριο και την Παναγία (Ανάλυση και Βίντεο)

Οι πρώτοι πανηγυρισμοί για την Αγιοκατάταξη του Οσίου Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου (Εικόνες και Βίντεο)

Αγιοκατάταξη του Γέροντος Παϊσίου, το Επίσημο Ανακοινωθέν [Βίντεο]

Το Εκκλησάκι του Γέροντα Παϊσίου στην Αλεξανδρούπολη (φωτογραφίες και βίντεο)

Γέρων Παΐσιος: Ο δια Χριστόν... κλέφτης! (A… thief for God! An excerpt from the Elder (Geron) Paisios)

Σ. Ντρέκου: Φράχτες συρμάτινοι φαντάζουν οι αποστάσεις - Άγιος Παΐσιος: Η αγάπη καταργεί τις αποστάσεις (διάλογος)

Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος για τα Χριστούγεννα (πως «πρέπει» να ζήσουμε τα Αληθινά Χριστούγεννα;)

Κατάκριση και Ιεροκατηγορία - Άγιος Παΐσιος: Η μύγα και η μέλισσα... Αλλά προσοχή στον Γεροντισμό (Βίντεο)

Την Κυριακή να εργαζόμαστε; Είναι αποδεκτό; Πώς αντιδρούμε; (και Βίντεο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: