Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Η θεολογία των γεγονότων αντιμέτωπη με τα γεγονότα της ιστορίας.


Η «θεολογία των γεγονότων» αντιμέτωπη 
με τα «γεγονότα της ιστορίας»
ΙερόθεοςΒλάχος, Μητροπολίτης Ναυπάκτου 
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου 

Η θεολογία τής Εκκλησίας δεν είναι ιδεολογία, αποκεκομμένη από την ζωή, δεν είναι μια αφηρημένη φιλοσοφία και μια ανθρώπινη κοινωνιολογία, αλλά είναι λόγος τού Θεού πού προσφέρεται στον πληγωμένο άνθρωπο για να τού θεραπεύση τις πληγές, να τού υποδείξη τον δρόμο τής σωτηρίας, να τον κάνη κοινωνό τής ενεργείας τού Θεού. Ο μακαριστός π. Γεώργιος Φλωρόφσκι έκανε λόγο για την «θεολογία των γεγονότων» πού μας φέρει αντιμέτωπους με τα «γεγονότα τής ιστορίας».

Η «θεολογία των γεγονότων» είναι η «ιερά ιστορία», πού βρίσκεται στο βάθος τής ιστορικής πραγματικότητας, και συμπορεύονται μαζί, αλλά έχουν διαφορετικό σκοπό και περιεχόμενο.

Πρόκειται για τις εμφανίσεις τού Ασάρκου Λόγου καί Σεσαρκωμένου Λόγου, για την ζωή και το έργο των Προφητών, των Αποστόλων και των Πατέρων, τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων, το κήρυγμα στον άμβωνα, την προσευχή και τις ιεροτελεστίες, την όλη δομή τής εκκλησιαστικής ζωής.

Η Εκκλησία εργάζεται στην ιστορία, «η θεολογική συνείδηση πρέπει να γίνη ιστορική». Μέ αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η αφηρημένη-απρόσωπη μεταφυσική και ο αρρωστημένος μυστικισμός. 

απόσπασμα από ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου
Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου
Σοφία Ντρέκου / Αέναη επΑνάσταση

Δείτε και...
Σοφία Ντρέκου 30 Μαΐου 2013 στις 1:16 μ.μ.40 σχόλια 

1 σχόλιο:

Xrissi Dervissi είπε...

ευχαριστω θαυμασιο κειμενο εχουμε πνιγει μεσα στις ασαρκες ιδεολογιες και κοντευουμε να χασουμε την ψυχη μας