Παρασκευή, Δεκεμβρίου 13

Νέλσον Μαντέλα (1918-2013) αφιέρωμα


Νέλσον Μαντέλα 
18 Ιουλίου 1918 - 5 Δεκεμβρίου 2013
Σοφία Ντρέκου

Ο μεγάλος μαχητής της ζωής και της δικαιοσύνης Νέλσον Μαντέλα,
άφησε σπουδαία κληρονομιά. Τον ΑΓΩΝΑ. Ο Νέλσον Μαντέλα
έφυγε για την Αιώνια Χώρα της Αληθινής Ελευθερίας. Αιωνία του η Μνήμη!

Εισαγωγικά

Ο Νέλσον Μαντέλα έφυγε από τη ζωή στα 95 του χρόνια στις 5 Δεκεμβρίου του 2013. Εμβληματική μορφή του αγώνα για την εξάλειψη των ανισοτήτων και των διακρίσεων, φυλακισμένος για 27 χρόνια προτού γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής στις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικούς διαχωρισμούς, ο Νέλσον Μαντέλα έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του 20ού αιώνα ως μαχητής εναντίον του τελευταίου ρατσιστικού καθεστώτος στον δυτικό κόσμο.


Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα καθιερώθηκε το 2009 η 18η Ιουλίου, ημέρα των γενεθλίων του πρώην προέδρου της Ν. Αφρικής, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να τιμηθεί η "προώθηση και η ποιότητα της ειρήνης" που ασπάστηκε στη ζωή του και για τις οποίες αγωνίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Νέλσον Μαντέλα δεν υπαναχώρησε από την πίστη του στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ισότητας, της ειρήνης και της διαρκούς μάθησης και παρά τις τρομερές προκλήσεις που δέχθηκε, ποτέ δεν "απάντησε" στον ρατσισμό με ρατσισμό.


Nelson Mandela - Ν. Λυγερός 

Όταν είσαι άνθρωπος που κατάφερε 
να παραμείνει ανθρώπινος
μετά από 27 χρόνια φυλακής
δίχως να γίνει ρινόκερος επειδή
στη σκέψη του είχε πάντα
το πνεύμα Ubuntu διότι δεν είναι
το βραβείο Nobel που τον βοήθησε
να αντέξει τη λευκή κόλαση του Apartheid
για να φέρει το ουράνιο τόξο.[1]


Ο Μαντέλα και η συγχώρεση

Στην αρχή της δεκαετίας του 1960, απηυδισμένος με τη συστηματική καταπίεση και την απάνθρωπη αντιμετώπιση των γηγενών Αφρικανών, ο Μαντέλα πρότεινε την εφαρμογή ενός σχεδίου βίαιων ενεργειών και την καταφυγή στον ανταρτοπόλεμο, μέσω της σύστασης της ένοπλης πτέρυγας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.

Μέσα σε μερικά χρόνια όμως, η δράση της στρατιωτικής ομάδας η οποία αποκαλούνταν «Το Δόρυ του Έθνους» αποκαλύφθηκε και οι ηγέτες της συνελήφθησαν. Το 1964, ο Μαντέλα κρίθηκε ένοχος για σαμποτάζ και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. 

Κατά τη διάρκεια της δίκης του, αντί να καταθέσει, έβγαλε έναν λόγο από το εδώλιο του δικαστηρίου. «Έχω στην καρδιά μου το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας στην οποία όλοι οι άνθρωποι θα συμβιώνουν αρμονικά, με ίσες ευκαιρίες», είχε πει. «Είναι ένα ιδανικό που ελπίζω να ζήσω αρκετά ώστε να το δω να υλοποιείται. Αλλά, Θεέ μου, αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι έτοιμος να πεθάνω». 

Όταν ο Νέλσον Μαντέλα έγινε ο κρατούμενος με το νούμερο 46664 και εξορίστηκε στο νησί Ρόμπεν για να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του, εγώ ήμουν πέντε ετών. Το νησί Ρόμπεν υπήρξε λεπροκομείο, φρενοκομείο και φυλακή. Ήταν ένας τόπος εξορίας, τιμωρίας και απομόνωσης, ένας τόπος όπου οι άνθρωποι περιορίζονταν και στη συνέχεια λησμονούνταν.

Κατά τη δεκαετία του 1970 ήμουν μέλος της Αφρικανικής Διοίκησης Νεολαίας, μιας ακτιβιστικής ομάδας η οποία μαχόταν κατά των κοινωνικών και των πολιτικών αδικιών. Είχαμε μετατρέψει τον Μαντέλα σε είδωλο. Κρεμούσαμε αφίσες με φωτογραφίες του στους κοιτώνες μας και τις τυπώναμε σε φυλλάδια.

Αρνούμασταν να αφήσουμε τον Μαντέλα να ξεχαστεί. Πραγματοποιούσαμε πορείες διαμαρτυρίας, οργανώναμε συναυλίες και σχεδιάζαμε σαμποτάζ, συγκεντρώναμε υπογραφές και εκδίδαμε ανακοινώσεις Τύπου. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να καταγγείλουμε τα δεινά του απαρτχάιντ και να κρατήσουμε το όνομά του στα στόματα όλων.


Η ελευθερία της αφρικανικής ηπείρου ήταν μία πραγματικότητα για την οποία επιθυμούσαμε να αγωνιστούμε. Παρ' όλα αυτά όμως, πιστεύω πως είχαμε συμβιβαστεί με την πιθανότητα ότι ο Μαντέλα θα παρέμενε στη φυλακή έως τον θάνατό του και οι Νοτιοαφρικανοί δεν θα βίωναν την ισότητα παρά μόνο πολλά χρόνια μετά τις δικές μας ζωές.

Στη συνέχεια όμως, στις 11 Φεβρουαρίου του 1990, έγινε το θαύμα. Ο Μαντέλα απελευθερώθηκε.

Ο κόσμος ήταν σαν μαγεμένος. Αναρωτιόμασταν τι θα κάναμε αν ήμασταν στη θέση του. Περιμέναμε όλοι την έκφραση μιας απερίγραπτης οργής, μια προτροπή στην τιμωρία την οποία κάθε λογικό μυαλό θα κατανοούσε. Είκοσι επτά χρόνια από τη ζωή του είχαν χαθεί. Η καθημερινή καταναγκαστική εργασία σ' ένα λατομείο ασβεστόλιθου κάτω από έναν λαμπερό και ανηλεή ήλιο και δίχως το προνόμιο των προστατευτικών γυαλιών είχε καταστρέψει τους δακρυϊκούς αγωγούς του, στερώντας επί χρόνια στον Μαντέλα ακόμα και τη δυνατότητα να κλάψει.

Παρ' όλα αυτά, εκείνος επέμενε για συγχώρεση. «Το να καταλήξεις στη φυλακή για τις πεποιθήσεις σου», είχε πει, «και να είσαι έτοιμος να υποφέρεις για όσα πιστεύεις είναι κάτι που αξίζει. Είναι ένα επίτευγμα για τον άνθρωπο το να εκπληρώνει το καθήκον του στη Γη μη υπολογίζοντας τις συνέπειες».

Όταν, επιτέλους, ήρθα πρόσωπο με πρόσωπο με τον Μαντέλα, είχε ήδη τιμηθεί με το βραβείο Νομπέλ για την Ειρήνη και εκλεγεί πρόεδρος σε έναν τόπο όπου εκείνος και όλοι οι υπόλοιποι μαύροι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Είχε μετατραπεί σε σύμβολο, όχι μόνο της ελπίδας αλλά και της δυνατότητας συγχώρεσης.

Το ότι τα χρόνια που ακολούθησαν από την απελευθέρωση του Μαντέλα μεγάλο τμήμα της Αφρικής στράφηκε προς τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου δεν ήταν συμπτωματικό.

Η χρήση της ειρήνης ως όχημα προς την απελευθέρωση έδειξε στην Αφρική ότι αν θέλαμε να ξεπεράσουμε τον διχασμό που προκάλεσε η αποικιοκρατία και τον πόνο των πληγών που εμείς προκαλέσαμε στους εαυτούς μας, η συμπόνια και η συγχώρεση θα έπρεπε να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση. Οι χώρες, όπως και οι άνθρωποι, οφείλουν να αναγνωρίζουν τα τραύματα τα οποία έχουν υποστεί και να βρίσκουν έναν δρόμο προς τη συμφιλίωση.

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του Νέλσον Μαντέλα δεν μεταμορφώθηκε μόνο εκείνος. Μεταμορφωθήκαμε όλοι μας. Και η Αφρική είναι πολύ καλύτερη.

John Dramani Mahama (Ο Τζον Ντραμάνι Μαχάμα είναι πρόεδρος της Γκάνας)[2]

♪♫ ★ Βίντεο: Ας δούμε κι ένα βιογραφικό βίντεο, 
αυτού του μεγάλου μαχητή της ζωής κι ας είναι αιωνία η μνήμη του![3]

  1. Nelson Mandela Ο μαχητής της ελευθερίας! (ελληνικοί υπότιτλοι) Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918, ήταν ο πρώτος έγχρωμος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Ν. Αφρικής.  1. Αξέχαστες στιγμές από ομιλίες του Νέλσον Μαντέλα

   Η φωνή του Νέλσον Μαντέλα υπήρξε οδηγός για τους...    1. σχολική εργασία Γ' Λυκείου.
♪♫ Βίντεο: ΜΜΕ, ηγέτες και πλήθος κόσμου, αποχαιρέτισαν τον Νέλσον Μαντέλα, ως έναν ειρηνιστή, ανθρωπιστή , έναν άνθρωπο που καταδικάζει τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται έναν σύγχρονο «άγιο»- όσο κι αν ο ίδιος ο Μαντέλα είχε επανειλημμένα δηλώσει τις απόψεις του για τη βία και την απέχθειά του για την ταμπέλα του αγίου που του είχαν φορτώσει.

Στην εκπομπή Ημερολόγια Κρατουμένων της 12/12/2013 εστιάσαμε στον μεγάλο αγώνα του Νέλσον Μαντέλα ενάντια στο Απαρτχάιντ, στην ίδρυση της ένοπλης πτέρυγας του ΑΝC, στις δράσεις, τις συλλήψεις και τα χρόνια της φυλακής, με τη συνοδεία τραγουδιών που έχουν γραφτεί για τον "Madiba".
Ημερολόγια Κρατουμένων

Ελευθερία (Νέλσον Μαντέλα) 
(διάλογος) Ν. Λυγερός, Β. Ευαγγελίου

2 φίλοι βρίσκονται μέσα σε ένα κελί. Είναι νύχτα και κυριαρχεί ησυχία. Φορούν ολόλευκα ρούχα. 

- Πόσα χρόνια είμαστε άραγε φυλακισμένοι;
- Όσο είμαστε σε λευκά ρούχα.
- Οι άλλοι κρατούμενοι μας ζητούν συνεχώς τη "συνταγή" πως μένουν τόσο λευκά τα ρούχα μας, ενώ είμαστε σε σκοτάδια τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Το δικό σου λευκό έχει παραγίνει όμως.. Λες να γίνει διάφανο με τον καιρό;
- Ναι, θα έχουν το χρώμα του αοράτου.
- Θυμάμαι πως μου έχεις ξαναμιλήσει κάποτε για αυτό το χρώμα. Και μεις φίλε, γιατί δεν έχουμε όνειρο και στόχο ζωής να γίνουμε αόρατοι για να βγούμε από το κελί;
- Και αόρατος να είσαι δεν βγαίνεις από το κελί, αν δεν έχεις πετύχει τον στόχο σου, γιατί είμαστε εδώ για τους άλλους, όχι για μας και περιμένουν από εμάς το παράδειγμα της απελευθέρωσης.

Ακούγεται από τα μεγάφωνα μία φωνή που ενημερώνει πως κάποιος δραπέτευσε και να παραμείνουν όλοι ήσυχα στα κελιά τους

- Και τώρα; Αυτός πάει σε μεγαλύτερη φυλακή;
- Ναι, αρκεί να είναι ξυπόλυτοι.
- Και ακολουθώντας τον δρόμο με τ' αγκάθια, θα βρούμε ποιος τ' αφήνει;
- Θα δούμε ποιος είναι ικανός να ματώσει για τους άλλους και ν’ αλλάξει χρώμα.
- Να γίνει κόκκινος από το αίμα. Τι αίμα όλων αυτών που ό,τι έκαναν το έκαναν για την ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα φίλε, βρίσκεται σε κελί τους καιρούς αυτούς;
- Τα κελιά της Ανθρωπότητας είναι οι κοινωνίες της λήθης.
- Και σε αυτό το κελί δεν μπόρεσαν ποτέ να βάλουν τον Μαντέλα; Δεν ήθελα να στο πω γιατί ξέρω πως αγαπάς όσους μάχονται για την ανθρωπότητα, αλλά πέθανε. Το άκουσα που το έλεγαν κάτι φύλακες μεταξύ τους.
- Καλά έκανες που μου το είπες ακόμα κι αν με πληγώνει, διότι τώρα ξέρω ότι έως το τέλος παρέμεινε άξιος.
- Και η αξία είναι βαρύ φορτίο για αυτόν που το σηκώνει. Ένας άνθρωπος ανάμεσα σε ανθρώπους, έχει ευθύνη ε;
- Ένας αλλάνθρωπος για τους συνανθρώπους!
- Γι' αυτό υπάρχουμε, για να συνυπάρχουμε. Θέλεις να δραπετεύσουμε και να πάμε στην κηδεία του Νέλσον; 
- Ναι, έχεις δίκιο! Και βέβαια θέλω αν είμαστε μαζί και για αυτόν!
- Κάθε νύχτα, οι πόρτες ανοίγουν για 25 λεπτά όπως ξέρεις και επιτρέπεται να φύγουν μόνο όσοι είναι αθώοι. Μην κοιτάς που εμείς δεν φύγαμε, είχαμε άλλους σκοπούς εδώ μέσα. Και στη φυλακή του Μαντέλα υπήρχε αυτό το 25λεπτο, αλλά είδες; Δεν έφυγε! Προτίμησε να τον αφήσουν ελεύθερο αυτοί που τον έβαλαν στο κελί. Μπήκε νέος, βγήκε γέρος. Εμείς όμως όπως μπήκαμε, θα βγούμε. Γέροι!
- Γέροι και γεροί, γιατί η ανθρωπιά μας θα έχει μάθει την αντίσταση στην βαρβαρότητα!
- Έτσι ακριβώς. Αν θα περιέγραφες τον Μαντέλα, με ένα χρώμα, μία πόλη και και ένα καιρικό φαινόμενο, ποια θα ήταν αυτά;
- Το μαύρο, την πόλη του Γιάννη και τον κεραυνό.
- Θέλεις να σου πω και μία μικρή ιστορία; Και μετά εσύ θα μου πεις για την πόλη του Γιάννη!
- Πες μου!
- Θέλεις να σου πω και μία μικρή ιστορία; Κάποτε ο Μαντέλα, έπεσε πάνω σε μία λευκή γυναίκα που στεκόταν στην άκρη του δρόμου, επειδή της είχε χαλάσει το αυτοκίνητο, κάπου στο Γιοχάνεσμπουρκ. Πλησίασε, προσφέρθηκε να βοηθήσει, μαστόρεψε στη μηχανή και το αμάξι πήρε μπροστά. Εκείνη τον ευχαρίστησε και του πρόσφερε ένα νόμισμα των έξι πενών. "Δεν χρειάζεται, χαρά μου ήταν να σας βοηθήσω", της είπε. "Αλλά γιατί εσύ ένα μαύρος να το κάνεις, αν όχι για τα χρήματα;" απόρησε εκείνη. "Γιατί ήσασταν μόνη και αβοήθητη στην άκρη του δρόμου..."
- Τώρα μπορώ να σου πω ότι αυτό έγινε στην πόλη του Γιάννη.
- Ε, μη μου πεις πως ο Γιάννης ήταν και ο άντρας της λευκής κοπέλας; χαμογελούν. 
- Όχι είναι το παράδειγμα για τον Nelson!
- Μήπως τότε οι γυναίκες παντρεύονται παραδείγματα; χαμογελούν πιο δυνατά. 
- Κάποτε και αντιπαραδείγματα λόγω Feyerabend.
- Τον Παύλο τον Αναρχικό λες;
- Κανέναν άλλο!
- Η ανθρωπιά φίλε, έχει μέθοδο ώστε να την αποκτήσει κανείς αφού γεννιέται άτομο;
- Ενάντια στη μέθοδο! Αυτή είναι!
- Καταλαβαίνω απόλυτα! Σε λίγο θα ανοίξουν οι πόρτες για το 25λεπτο. Τι προτείνεις;
- Να παραμείνουμε άξιοι έως το τέλος. Για να είμαστε μαζί του και μετά το τέλος!
- Συμφωνώ! Άλλωστε το 25λεπτο, είναι για τους αθώους, όχι για τους αόρατους.
- Κι εμείς είμαστε μόνο δίκαιοι!
- Πόσο ανθρώπινο να είσαι δίκαιος.. Και θα παρακολουθήσουμε από εδώ την κηδεία του Μαντέλα; Βλέποντας τη βροχή πίσω από τα κάγκελα του μικρού τετράγωνου παραθύρου. Φύση είναι ο Νέλσον Μαντέλα πια, φύση!
- Άξιος![4]


Βιογραφία

Ο Νέλσον Μαντέλα (Nelson Rolihlahla Mandela, γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στο χωριό Μβέζο (Mvezo) της περιοχής Τράνσκεϊ της Νότιας Αφρικής και απεβίωσε στις 5 Δεκεμβρίου 2013[3]συγκεκριμένα στην Οικία Χάουτον). Ήταν αγωνιστής της Νότιας Αφρικής και στη συνέχεια πολιτικός και ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής (1994-1999). Από το 1998 μέχρι το 1999 διετέλεσε Πρόεδρος του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ, έγινε μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ANC (African National Congress) το 1944. Πήγε στο Γιοχάνεσμπουργκ επειδή οι γονείς του ήθελαν να τον παντρέψουν χωρίς να το θέλει αυτός. Για 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Ήταν ο πρώτος έγχρωμος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Πριν εκλεγεί πρόεδρος, ήταν από τους επικεφαλής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ και ενεργό μέλος του ANC. Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών.

Ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1990, αφού ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις. Ο Νέλσον Μαντέλα αμέσως παρότρυνε τις ξένες δυνάμεις να μην ελαττώσουν την πίεση που ασκούσαν στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για συνταγματική μεταρρύθμιση.

Η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο Νοτιοαφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος. Το 1993 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον τότε πρόεδρο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ. Το 1994 έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής σε εκλογές που επιτράπηκε να ψηφίσουν λευκοί και μαύροι.

Μετά το τέλος της θητείας του το 1999, πήρε μέρος ως διαμεσολαβητής σε διάφορες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αφρική. Τελικά, αποσύρθηκε οριστικά από τα κοινά το 2004 αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας. Οι δημόσιες εμφανίσεις του έγιναν έκτοτε όλο και λιγότερες.

Έχασε τον γιο του από AIDS και τον άλλο σε τροχαίο ατύχημα, το 1969 (σε τροχαίο έχασε και τη δισέγγονή του, το 2010). Από τότε ο Νέλσον Μαντέλα έγινε εξαιρετικά δραστήριος κατά του AIDS. Ο ίδιος δήλωνε ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το AIDS ως φυσιολογική ασθένεια είναι να μην το κρύβουμε και να κάνουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν να το θεωρούν κάτι που χτυπά ορισμένα άτομα τα οποία πηγαίνουν στην κόλαση και όχι στον παράδεισο.[4]

Ο Νέλσον Μαντέλα έφυγε από τη ζωή στα 95 του χρόνια στις 5 Δεκεμβρίου του 2013.

Καλόν Παράδεισο Αιώνιε Αγωνιστή!

  1. Με κάθε λαμπρότητα το «αντίο» στον Νέλσον Μαντέλα

   Με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Νότιας Αφρικής...    1. «Παγκόσμιο αντίο» στον Νέλσον Μαντέλα
   Η Νότια Αφρική και ολόκληρος ο πλανήτης υποκλίνεται...


 • Αυτές είναι ορισμένες από τις πιο ιστορικές φράσεις του:
* "Πάντα κάτι φαίνεται αδύνατο, μέχρι να πραγματοποιηθεί".

* "Αν υπάρχουν όνειρα για μία όμορφη Νότιο Αφρική, τότε υπάρχουν και οι δρόμοι που οδηγούν στον στόχο τους. Οι δύο από αυτούς τους δρόμους, θα μπορούσαν να ονομάζονται 'καλοσύνη' και 'συγχώρεση'".

* "Είμαι βαθιά αισιόδοξος. Αν αυτό προέρχεται από τη φύση ή την ανατροφή μου, δεν το ξέρω. Υπήρξαν πολλές σκοτεινές στιγμές, κατά τις οποίες η πίστη μου στην ανθρωπότητα δοκιμάστηκε σημαντικά, αλλά δεν μπορούσα να επιτρέψω στον εαυτό μου να παραδοθεί στην απελπισία. Αυτός ο δρόμος οδηγεί στην ήττα και τον θάνατο".

* "Ένα καλό μυαλό και μία καλή καρδιά είναι πάντα ένας τρομερός συνδυασμός".

* "Αν μιλήσεις σε κάποιον σε γλώσσα που καταλαβαίνει, μιλάς στο μυαλό του. Αν μιλήσεις στη γλώσσα του, μιλάς στην καρδιά του".

* "Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τη θρησκεία του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο".

* "Έμαθα, ότι το θάρρος δεν είναι η έλλειψη φόβου, αλλά ο θρίαμβος επί του φόβου. Γενναίος δεν είναι εκείνος, που δεν νιώθει φόβο, αλλά εκείνος που τον υπερνικά".

* Όταν ανέβει κανείς ένα μεγάλο βουνό, καταλαβαίνει ότι έχει μπροστά του πολλά ακόμη να ανέβει".

* "Αν θέλεις να κάνεις ειρήνη με τον εχθρό σου, πρέπει να δουλέψεις μαζί του. Και τότε, γίνεται σύμμαχός σου".

* "Η ελευθερία δεν θα είχε κανένα νόημα, χωρίς ασφάλεια στα σπίτια και τους δρόμους".

* "Δεν υπάρχει τίποτα, που να με φοβίζει περισσότερο, από το να ξυπνήσω μία μέρα χωρίς πρόγραμμα, που θα με βοηθούσε να δώσω λίγη ευτυχία σε εκείνους που δεν έχουν εισοδήματα, στους φτωχούς, τους αγράμματους, εκείνους που κλυδωνίζονται από ανίατες ασθένειες".

* "Είναι προτιμότερο, να ηγείσαι από την πίσω γραμμή και να αφήνεις άλλους να φαίνονται, ειδικά όταν γιορτάζεις την νίκη κάθε φορά που κάτι καλό συμβαίνει. Στην πρώτη γραμμή μπαίνεις μόνο, όταν υπάρχει κίνδυνος. Τότε και οι άνθρωποι εκτιμούν την ικανότητα ηγεσίας σου".

* "Δεν υπήρξα Μεσσίας, αλλά ένας συνηθισμένος άνθρωπος, που έγινε ηγέτης, κάτω από εξαιρετικές συνθήκες".


* "Είναι σοφό, το να πείθεις τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα, κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι ήταν δική τους ιδέα".

Τον Οκτώβριο του 1963, ο Μαντέλα και 9 ακόμη κατηγορήθηκαν για δολοπλοκία, με στόχο τη βίαιη πτώση της κυβέρνησης, στη δίκη που έμεινε γνωστή ως "Rivonia Trial". Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, αυτά τα λόγια είπε ενώπιον του δικαστηρίου: 

"Πολέμησα κατά της κυριαρχίας των λευκών και πολέμησα κατά της κυριαρχίας των μαύρων. Ονειρεύομαι το ιδανικό μίας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν μαζί, σε αρμονία και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό, για το οποίο ελπίζω να ζήσω και να πετύχω. Αν όμως αυτό χρειάζεται, είναι ένα ιδανικό, για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω".[6]

Πηγές
1. 23522) Nelson Mandela. (ποίημα) www.lygeros.org
2. ΤΑ ΝΕΑ 09/12/2013 Ο Μαντέλα και η συγχώρεση
3. Βίντεο: www.youtube.com
4. wikipedia.org / Βικιπαίδεια - sansimera.gr
5. Ελευθερία - Ν. Λυγερός 13956) (διάλογος) www.lygeros.org
6. news247.gr/diethnhs_hmera_nelson_mantela
7. Σοφία Ντρέκου / αέναη επΑνάστασηΤο πρώτο μέρος του επεισοδίου περιγράφει την ιστορία του Απαρτχάιντ, προβάλλοντας την περίπτωση της ΣΑΝΤΡΑ ΛΕΪΝΓΚ, ενός μαύρου παιδιού που γεννήθηκε από λευκούς γονείς. Παρουσιάζεται η ζωή στο Γιοχάνεσμπουργκ 10 χρόνια μετά την πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος και σκιαγραφείται η νέα μορφή ταξικής και οικονομικής ανισότητας που κυριαρχεί στη χώρα. Η ανεργία και η εγκληματικότητα σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των κρατικών αστυνομικών δυνάμεων, έχουν οδηγήσει την κοινωνία της Νοτίου Αφρικής σε ακραίες καταστάσεις.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΙΔΑΤΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΧΗΤΗ????