Νέλσον Μαντέλα, ο μαχητής της ζωής και της δικαιοσύνης Nelson Mandela (Videos Αφιέρωμα)


Νέλσον Μαντέλα (Nelson Mandela)
18 Ιουλίου 1918 - 5 Δεκεμβρίου 2013

Ο μεγάλος μαχητής της ζωής
και της δικαιοσύνης Νέλσον Μαντέλα,
άφησε σπουδαία κληρονομιά. Τον ΑΓΩΝΑ.
Ο Νέλσον Μαντέλα έφυγε για την Αιώνια Χώρα
της Αληθινής Ελευθερίας. Αιωνία του η Μνήμη †

Επιμέλεια, έρευνα Σοφία Ντρέκου

Όταν ο Nelson Mandela έλεγε το 1999 πως, θα ήθελε όταν πεθάνει να παραδεχθούν εχθροί και φίλοι πως έκανε το καθήκον του για τη χώρα και το λαό του, δεν φανταζόταν πως η ιστορία τελικά θα έγραφε γι' αυτόν πως ήταν και θα είναι ο άνθρωπος-σύμβολο του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη, την ελευθερία και τη φυλετική συμφιλίωση.

Ο Νέλσον Μαντέλα έφυγε από τη ζωή στα 95 του χρόνια στις 5 Δεκεμβρίου του 2013. Εμβληματική μορφή του αγώνα για την εξάλειψη των ανισοτήτων και των διακρίσεων, φυλακισμένος για 27 χρόνια προτού γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής στις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικούς διαχωρισμούς, ο Νέλσον Μαντέλα έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του 20ού αιώνα ως μαχητής εναντίον του τελευταίου ρατσιστικού καθεστώτος στον δυτικό κόσμο. (βλ. στο τέλος εκτενές βιογραφικό του, φωτογραφίες και Βιντεο/αφιέρωμα)

Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918, ήταν ο πρώτος
έγχρωμος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Ν. Αφρικής.

liberacion de nelson mandela

Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα καθιερώθηκε το 2009 η 18η Ιουλίου, ημέρα των γενεθλίων του πρώην προέδρου της Ν. Αφρικής, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να τιμηθεί η «προώθηση και η ποιότητα της ειρήνης» που ασπάστηκε στη ζωή του και για τις οποίες αγωνίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Νέλσον Μαντέλα δεν υπαναχώρησε από την πίστη του στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ισότητας, της ειρήνης και της διαρκούς μάθησης και παρά τις τρομερές προκλήσεις που δέχθηκε, ποτέ δεν «απάντησε» στον ρατσισμό με ρατσισμό.

Χρονολόγιο

Ο Νέλσον Μαντέλα (Nelson Rolihlahla Mandela, 1918-2013) ήταν αγωνιστής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ, που αναπτύχθηκε στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική και υπήρξε ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της πατρίδας του (1994-1999). Από το 1998 μέχρι το 1999 διετέλεσε Πρόεδρος του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

1918: Γεννήθηκε στο Ανατολικό Ακρωτήρι
1943: Γίνεται μέλος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου
1956: Κατηγορείται για εσχάτη προδοσία. Αποσύρεται όλο το κατηγορητήριο
1962: Συλλαμβάνεται και κατηγορείται για δολιοφθορά και καταδικάζεται σε φυλάκιση πέντε ετών
1990: Αποφυλακίζεται από τις φυλακές στη νήσο Ρόμπεν
1993: Του απονέμεται το νομπέλ Ειρήνης
1994: Εκλέγεται πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Είναι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας
1999: Αποχωρεί από την προεδρία
2004: Αποσύρεται από το δημόσιο βίο
2010: Τελευταία δημόσια εμφάνιση στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο διοργανώθηκε στη Νότιο Αφρική
2013: Έχοντας υποφέρει από μια παρατεταμένη αναπνευστική λοίμωξη, ο Μαντέλα πέθανε τελικά στις 5 Δεκεμβρίου 2013, σε ηλικία 95 ετών, γύρω στις 20:50 τοπική ώρα, στο σπίτι του στο Χάουτον, έχοντας την οικογένειά του στο πλευρό του.[39] Ο Zuma ανακοίνωσε δημοσίως τον θάνατό του στην τηλεόραση, θέτοντας τη χώρα σε δεκαήμερο εθνικό πένθος.

Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών

Nelson Mandela - Ν. Λυγερός

«Όταν είσαι άνθρωπος που κατάφερε
να παραμείνει ανθρώπινος
μετά από 27 χρόνια φυλακής
δίχως να γίνει ρινόκερος επειδή
στη σκέψη του είχε πάντα
το πνεύμα Ubuntu διότι δεν είναι
το βραβείο Nobel που τον βοήθησε
να αντέξει τη λευκή κόλαση του Apartheid
για να φέρει το ουράνιο τόξο.»[1]

Βίντεο: «Παγκόσμιο αντίο» στον Νέλσον Μαντέλα

Η Νότια Αφρική και ολόκληρος ο πλανήτης υποκλίνεται στη ζωή και το έργο του Νέλσον Μαντέλα.

Ενενήντα αρχηγοί κρατών, προσωπικότητες από το χώρο του αθλητισμού και του πνεύματος, αλλά και απλοί πολίτες, αναμένεται να κατακλύσουν το χωρητικότητας 95.000 θεατών ποδοσφαιρικό στάδιο του Σοβέτο.

Τα μέτρα ασφαλείας στο Σόκερ Σίτι είναι δρακόντεια, ενόψει της επιμνημόσυνης δέησης προς τιμήν του αγωνιστή της ελευθερίας και της φυλετικής ισότητας.

Στους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Νέλσον Μαντέλα συνεχίζονται. Στο Σοβέτο ένας γιγαντιαίος τοίχος κατακλύζεται από χιλιάδες γραπτά μηνύματα αγάπης προς τον Ματίμπα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν βρίσκεται ήδη στο Γιοχάνεσμπουργκ και επισκέφτηκε το σπίτι της οικογένειας Μαντέλα.

Το παρών στο Σόκερ Σίτι θα δώσουν μεταξύ άλλων ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο ομόλογος του της Κούβας Ραούλ Κάστρο και η πρόεδρος της Βραζιλιας Ντίλμα Ρούσεφ.


Βίντεο: Με κάθε λαμπρότητα το «αντίο» στον Νέλσον Μαντέλα

Με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Νότιας Αφρικής σηματοδοτήθηκε η έναρξη της κηδείας του Νέλσον Μαντέλα. Στη λευκή σκηνή που στήθηκε ειδικά για την τελετή κοντά στο σπίτι του Μαντίμπα στο Κούνου, 4.500 άτομα συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στο «σπουδαιότερο τέκνο του έθνους», όπως τον αποκαλούν.

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η στιγμή κατά την οποία στο βήμα ανέβηκε ο Αχμέτ Κατράντα. Ο στενός φίλος, συναγωνιστής και συγκρατούμενος του Νέλσον Μαντέλα δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του την ώρα της ομιλίας του, με τη φωνή του να σπάει. Ο Κατραντά αποκάλεσε τον Μαντίμπα «αδελφό, φίλο, μέντορα και ηγέτη».

«Μαντάλα, ίσως πνιγόμαστε στη θλίψη και το πένθος. Πρέπει να είμαστε περήφανοι και ευγνώμονες που μετά αυτόν τον μακρύ δρόμο, στρωμένο με εμπόδια και βάσανα, μπορούμε να σε χαιρετίσουμε στο τέλος ως μαχητή της ελευθερίας. Καλό ταξίδι, αγαπημένε μου αδελφέ, μέντορά μου, ηγέτη μου», δήλωσε ο Κατραντά.

Εκπροσωπώντας τους συγγενείς του Μαντέλα, ο εγγονός του Μλάντα διάβασε τη νεκρολογία του. Εξαιρετικά φορτισμένη ήταν η ομιλία της εγγονής του Μαντίμπα, Νάντι Μαντέλα. Η Νάντι θυμήθηκε οικογενειακές στιγμές με τον παππού. Τόνισε, παράλληλα, πως τα όσα της δίδαξε θα τα κρατήσει μαζί της για όλη της τη ζωή.

«Θα μας λείψεις παππού. Θα μας λείψει η αυστηρή σου φωνή, όταν δεν ήσουν ευχαριστημένος με τη συμπεριφορά μας. Θα έχουμε μαζί μας σε όλη μας τη ζωή τα μαθήματα που μας δίδαξες και θα σε κάνουμε υπερήφανο. Ως Νοτιοαφρικανοί, θα σταματήσουμε να κατηγορούμε και θα ακολουθούμε το παράδειγμά σου, όπως έκανες, και θα κάνουμε κάτι θετικό για τη Νότια Αφρική», είπε από το βήμα η Νάντι Μαντέλα.


18 Ιουλίου – Διεθνής ημέρα Νέλσον Μαντέλα!

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. καθιερώθηκε η 18η Ιουλίου ως Διεθνής Ημέρα για τον Νέλσον Μαντέλα. Η ημέρα αυτή, συμπίπτει με την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον πρώην πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής.

Με συναίνεση των 192 κρατών – μελών, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. αποφάσισε να καθιερώσει τον εορτασμό της συγκεκριμένης ημέρας, ως ένδειξη τιμής στον Νέλσον Μαντέλα, για την αφοσίωση του και τους αγώνες του για την προώθηση της ειρήνης στην Νότιο Αφρική.

Ο Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου το 1918 στην Τρανσκέϊ της Νότιας Αφρικής. Για διάστημα 20 ετών τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Ο Νέλσον Μαντέλα υπήρξε ο πρώτος «έγχρωμος» πρόεδρος, δημοκρατικά εκλεγμένος της Νότιας Αφρικής. Υπήρξε ενεργό μέλος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.

Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών και αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 1990, όταν ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις. Η απελευθέρωσή του το 1990, ήταν και η απαρχή των θεμελιακών αλλαγών στο αφρικανικό κράτος.

Ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής στον Ο.Η.Ε., Μπάσο Σάνγκου είχε αναφέρει: «Ο Μαντέλα δεν γεννήθηκε Θεός, ούτε άγιος. Απλώς είναι ένας άνθρωπος λίγο πιο σοφός, λόγο πιο αποφασιστικός, λίγο καλύτερος από όλους εμάς».

Ο Μαντέλα και η συγχώρεση

Στην αρχή της δεκαετίας του 1960, απηυδισμένος με τη συστηματική καταπίεση και την απάνθρωπη αντιμετώπιση των γηγενών Αφρικανών, ο Μαντέλα πρότεινε την εφαρμογή ενός σχεδίου βίαιων ενεργειών και την καταφυγή στον ανταρτοπόλεμο, μέσω της σύστασης της ένοπλης πτέρυγας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.

Μέσα σε μερικά χρόνια όμως, η δράση της στρατιωτικής ομάδας η οποία αποκαλούνταν «Το Δόρυ του Έθνους» αποκαλύφθηκε και οι ηγέτες της συνελήφθησαν. Το 1964, ο Μαντέλα κρίθηκε ένοχος για σαμποτάζ και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. 

Κατά τη διάρκεια της δίκης του, αντί να καταθέσει, έβγαλε έναν λόγο από το εδώλιο του δικαστηρίου. «Έχω στην καρδιά μου το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας στην οποία όλοι οι άνθρωποι θα συμβιώνουν αρμονικά, με ίσες ευκαιρίες», είχε πει. 

«Είναι ένα ιδανικό που ελπίζω να ζήσω αρκετά ώστε να το δω να υλοποιείται. Αλλά, Θεέ μου, αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι έτοιμος να πεθάνω».

Όταν ο Νέλσον Μαντέλα έγινε ο κρατούμενος με το νούμερο 46664 και εξορίστηκε στο νησί Ρόμπεν για να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του, εγώ ήμουν πέντε ετών. Το νησί Ρόμπεν υπήρξε λεπροκομείο, φρενοκομείο και φυλακή. Ήταν ένας τόπος εξορίας, τιμωρίας και απομόνωσης, ένας τόπος όπου οι άνθρωποι περιορίζονταν και στη συνέχεια λησμονούνταν.

Κατά τη δεκαετία του 1970 ήμουν μέλος της Αφρικανικής Διοίκησης Νεολαίας, μιας ακτιβιστικής ομάδας η οποία μαχόταν κατά των κοινωνικών και των πολιτικών αδικιών. Είχαμε μετατρέψει τον Μαντέλα σε είδωλο. Κρεμούσαμε αφίσες με φωτογραφίες του στους κοιτώνες μας και τις τυπώναμε σε φυλλάδια.


Αρνούμασταν να αφήσουμε τον Μαντέλα να ξεχαστεί. Πραγματοποιούσαμε πορείες διαμαρτυρίας, οργανώναμε συναυλίες και σχεδιάζαμε σαμποτάζ, συγκεντρώναμε υπογραφές και εκδίδαμε ανακοινώσεις Τύπου. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να καταγγείλουμε τα δεινά του απαρτχάιντ και να κρατήσουμε το όνομά του στα στόματα όλων.


Η ελευθερία της αφρικανικής ηπείρου ήταν μία πραγματικότητα για την οποία επιθυμούσαμε να αγωνιστούμε. Παρ' όλα αυτά όμως, πιστεύω πως είχαμε συμβιβαστεί με την πιθανότητα ότι ο Μαντέλα θα παρέμενε στη φυλακή έως τον θάνατό του και οι Νοτιοαφρικανοί δεν θα βίωναν την ισότητα παρά μόνο πολλά χρόνια μετά τις δικές μας ζωές.


Στη συνέχεια όμως, στις 11 Φεβρουαρίου του 1990, έγινε το θαύμα. Ο Μαντέλα απελευθερώθηκε.

Ο κόσμος ήταν σαν μαγεμένος. Αναρωτιόμασταν τι θα κάναμε αν ήμασταν στη θέση του. Περιμέναμε όλοι την έκφραση μιας απερίγραπτης οργής, μια προτροπή στην τιμωρία την οποία κάθε λογικό μυαλό θα κατανοούσε. Είκοσι επτά χρόνια από τη ζωή του είχαν χαθεί. Η καθημερινή καταναγκαστική εργασία σ' ένα λατομείο ασβεστόλιθου κάτω από έναν λαμπερό και ανηλεή ήλιο και δίχως το προνόμιο των προστατευτικών γυαλιών είχε καταστρέψει τους δακρυϊκούς αγωγούς του, στερώντας επί χρόνια στον Μαντέλα ακόμα και τη δυνατότητα να κλάψει.


Παρ' όλα αυτά, εκείνος επέμενε για συγχώρεση. «Το να καταλήξεις στη φυλακή για τις πεποιθήσεις σου», είχε πει, «και να είσαι έτοιμος να υποφέρεις για όσα πιστεύεις είναι κάτι που αξίζει. Είναι ένα επίτευγμα για τον άνθρωπο το να εκπληρώνει το καθήκον του στη Γη μη υπολογίζοντας τις συνέπειες».

Όταν, επιτέλους, ήρθα πρόσωπο με πρόσωπο με τον Μαντέλα, είχε ήδη τιμηθεί με το βραβείο Νομπέλ για την Ειρήνη και εκλεγεί πρόεδρος σε έναν τόπο όπου εκείνος και όλοι οι υπόλοιποι μαύροι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Είχε μετατραπεί σε σύμβολο, όχι μόνο της ελπίδας αλλά και της δυνατότητας συγχώρεσης.

Το ότι τα χρόνια που ακολούθησαν από την απελευθέρωση του Μαντέλα μεγάλο τμήμα της Αφρικής στράφηκε προς τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου δεν ήταν συμπτωματικό.

Η χρήση της ειρήνης ως όχημα προς την απελευθέρωση έδειξε στην Αφρική ότι αν θέλαμε να ξεπεράσουμε τον διχασμό που προκάλεσε η αποικιοκρατία και τον πόνο των πληγών που εμείς προκαλέσαμε στους εαυτούς μας, η συμπόνια και η συγχώρεση θα έπρεπε να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση. Οι χώρες, όπως και οι άνθρωποι, οφείλουν να αναγνωρίζουν τα τραύματα τα οποία έχουν υποστεί και να βρίσκουν έναν δρόμο προς τη συμφιλίωση.

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του Νέλσον Μαντέλα δεν μεταμορφώθηκε μόνο εκείνος. Μεταμορφωθήκαμε όλοι μας. Και η Αφρική είναι πολύ καλύτερη.


John Dramani Mahama (Ο Τζον Ντραμάνι Μαχάμα είναι πρόεδρος της Γκάνας)[2]



2 φίλοι βρίσκονται μέσα σε ένα κελί. 
Είναι νύχτα και κυριαρχεί ησυχία. 
Φορούν ολόλευκα ρούχα. 
- Πόσα χρόνια είμαστε άραγε φυλακισμένοι; 
Διαβάστε την συνέχεια του διαλόγου ΕΔΩ

Βιογραφία

Ο Νέλσον Μαντέλα (Nelson Rolihlahla Mandela, γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στο χωριό Μβέζο (Mvezo) της περιοχής Τράνσκεϊ της Νότιας Αφρικής και απεβίωσε στις 5 Δεκεμβρίου 2013[3]συγκεκριμένα στην Οικία Χάουτον). Ήταν αγωνιστής της Νότιας Αφρικής και στη συνέχεια πολιτικός και ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής (1994-1999). Από το 1998 μέχρι το 1999 διετέλεσε Πρόεδρος του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ, έγινε μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ANC (African National Congress) το 1944. Πήγε στο Γιοχάνεσμπουργκ επειδή οι γονείς του ήθελαν να τον παντρέψουν χωρίς να το θέλει αυτός. Για 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Ήταν ο πρώτος έγχρωμος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Πριν εκλεγεί πρόεδρος, ήταν από τους επικεφαλής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ και ενεργό μέλος του ANC. Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών.


Όταν είσαι άνθρωπος που κατάφερε  να παραμείνει ανθρώπινος

«Τρώγε το φαΐ σου, αγάπα το κελί σου, διάβαζε πολύ». 
Ο τρόπος που ο Μαντέλα κατάφερε να επιβιώσει στη φυλακή...

Ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1990, αφού ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις. Ο Νέλσον Μαντέλα αμέσως παρότρυνε τις ξένες δυνάμεις να μην ελαττώσουν την πίεση που ασκούσαν στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για συνταγματική μεταρρύθμιση.

Η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο Νοτιοαφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος. Το 1993 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον τότε πρόεδρο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ. Το 1994 έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής σε εκλογές που επιτράπηκε να ψηφίσουν λευκοί και μαύροι.


Μετά το τέλος της θητείας του το 1999, πήρε μέρος ως διαμεσολαβητής σε διάφορες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αφρική. Τελικά, αποσύρθηκε οριστικά από τα κοινά το 2004 αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας. Οι δημόσιες εμφανίσεις του έγιναν έκτοτε όλο και λιγότερες.


Έχασε τον γιο του από AIDS και τον άλλο σε τροχαίο ατύχημα, το 1969 (σε τροχαίο έχασε και τη δισέγγονή του, το 2010). Από τότε ο Νέλσον Μαντέλα έγινε εξαιρετικά δραστήριος κατά του AIDS. Ο ίδιος δήλωνε ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το AIDS ως φυσιολογική ασθένεια είναι να μην το κρύβουμε και να κάνουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν να το θεωρούν κάτι που χτυπά ορισμένα άτομα τα οποία πηγαίνουν στην κόλαση και όχι στον παράδεισο.[4]


Ο Νέλσον Μαντέλα έφυγε από τη ζωή στα 95 του χρόνια στις 5 Δεκεμβρίου του 2013.


Καλόν Παράδεισο Αιώνιε Αγωνιστή!

by Αέναη επΑνάσταση

Βίντεο: Αξέχαστες στιγμές από ομιλίες του Νέλσον Μαντέλα

11 Φεβρουαρίου 1990: Η φωνή του Νέλσον Μαντέλα υπήρξε οδηγός για τους αγώνες όλης της ανθρωπότητας για ισότητα και δικαιοσύνη. Και παραμένει ζωντανή.

13 Φεβρουαρίου 1990: «Στέκομαι εδώ μπροστά σας όχι ως προφήτης αλλά ως ένας ταπεινός υπηρέτης σας. Οι ακούραστες και ηρωικές θυσίες σας με έφεραν εδώ σήμερα».

17 Απριλίου 1994: «Προχωρούμε μπροστά, η πορεία προς την ελευθερία και τη δικαιοσύνη είναι μη αναστρέψιμη».

9 Φεβρουαρίου 1996: «Πάλεψα σταθερά εναντίον της λευκής κυριαρχίας. Χαιρετίζω την ιδέα μίας Νοτίου Αφρική με ισότιμους πολίτες».

27 Ιουνίου 2008: «Οι Νοτιοαφρικάνοι θέλουν να μαθευτεί η αλήθεια ώστε να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. Το επιδιώκουν όχι από εκδίκηση αλλά για να μπορούμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στο μέλλον».


Συγκίνηση και κατάνυξη στο «ύστατο χαίρε» προς τον Νέλσον Μαντέλα

Στη γη της αγαπημένης του πατρίδας αναπαύεται πλέον ο Νέλσον Μαντέλα. Η τελευταία πράξη της πλούσιας ζωής του γράφτηκε την Κυριακή στο Κούνου, με την κηδεία και την ταφή του.

Ο Νέλσον Μαντέλα απεβίωσε στις 5 Δεκεμβρίου στο σπίτι του στο Χάουτον, τριγυρισμένος από την οικογένειά του. Ο θάνατός του βύθισε στο πένθος τα 53 εκατομμύρια των Νοτιοαφρικανών, αλλά και πολλά εκατομμύρια πολιτών που πίστεψαν στα ιδεώδη του ανά τον κόσμο.

Η κηδεία του τελέστηκε σε μια άσπρη τέντα που ανεγέρθηκε ειδικά γι'αυτό το σκοπό. Παρούσες οι δύο εν ζωή σύζυγοί του, η πρώην Γουίνι και η χήρα του Γκράτσα Μασέλ, αλλά και τα παιδιά και τα εγγόνια του. Ο εγγονός του Εντάμπα Μαντέλα διάβασε τη νεκρολογία του, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία της εγγονής του Νάντι Μαντέλα, η οποία αναφέρθηκε σε ανθρώπινες στιγμές του Μαντίμπα κατά τη συμπεριφορά του προς τα εγγόνια του.

«Θα μας λείψεις παππού. Θα μας λείψει η αυστηρή φωνή σου, όταν δεν ήσουν ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά μας. Θα έχουμε σε όλη μας τη ζωή τα μαθήματα που μας δίδαξες και θα σε κάνουμε υπερήφανο. Ως Νοτιοαφρικανοί, θα πρέπει να σταματήσουμε να κατηγορούμε και να αρχίσουμε να αποτελούμε παράδειγμα, όπως έκανες εσύ, και να κάνουμε κάτι θετικό για τη Νότια Αφρική», δήλωσε η Νάντι Μαντέλα.

Για το τέλος «95 ένδοξων ετών ενός μαχητή της ελευθερίας, ενός αφοσιωμένου και ταπεινού υπηρέτη του λαού της Νότιας Αφρικής» έκανε λόγο ο Τζέικομπ Ζούμα. Όπως είπε, «ο μακρύς δρόμος σου προς την ελευθερία τελείωσε σε φυσικό επίπεδο, όμως το δικό μας ταξίδι συνεχίζεται. Πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε την κοινωνία για τη οποία εσύ δούλεψες τόσο ακούραστα. Πρέπει να πάμε την παρακαταθήκη σου ακόμη παραπέρα», τόνισε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως «σε ευχαριστούμε ειλικρινά που αφιέρωσες μια ζωή στο να χτίσεις μια ελεύθερη και δημοκρατική Νότια Αφρική, στην οποία όλοι θα ζούμε με ισότητα και αξιοπρέπεια. Για ένα πράγμα μπορούμε να σε διαβεβαιώσουμε σήμερα, Τάτα, καθώς κάνεις τα τελευταία σου βήματα. Η Νότια Αφρική θα συνεχίσει να ανεβαίνει».

Πάνω από 100.000 άνθρωποι απέτισαν τις προηγούμενες ημέρες φόρο τιμής κατά την έκθεση της σορού του Μαντέλα σε δημόσιο προσκύνημα στην Πρετόρια.


Αυτές είναι ορισμένες από τις πιο ιστορικές φράσεις του

* «Πάντα κάτι φαίνεται αδύνατο, μέχρι να πραγματοποιηθεί».

* «Αν υπάρχουν όνειρα για μία όμορφη Νότιο Αφρική, τότε υπάρχουν και οι δρόμοι που οδηγούν στον στόχο τους. Οι δύο από αυτούς τους δρόμους, θα μπορούσαν να ονομάζονται 'καλοσύνη' και 'συγχώρεση».

* «Είμαι βαθιά αισιόδοξος. Αν αυτό προέρχεται από τη φύση ή την ανατροφή μου, δεν το ξέρω. Υπήρξαν πολλές σκοτεινές στιγμές, κατά τις οποίες η πίστη μου στην ανθρωπότητα δοκιμάστηκε σημαντικά, αλλά δεν μπορούσα να επιτρέψω στον εαυτό μου να παραδοθεί στην απελπισία. Αυτός ο δρόμος οδηγεί στην ήττα και τον θάνατο».


* «Ένα καλό μυαλό και μία καλή καρδιά είναι πάντα ένας τρομερός συνδυασμός».


* «Αν μιλήσεις σε κάποιον σε γλώσσα που καταλαβαίνει, μιλάς στο μυαλό του. Αν μιλήσεις στη γλώσσα του, μιλάς στην καρδιά του».


* «Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τη θρησκεία του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο».


* «Έμαθα, ότι το θάρρος δεν είναι η έλλειψη φόβου, αλλά ο θρίαμβος επί του φόβου. Γενναίος δεν είναι εκείνος, που δεν νιώθει φόβο, αλλά εκείνος που τον υπερνικά».


* «Όταν ανέβει κανείς ένα μεγάλο βουνό, καταλαβαίνει ότι έχει μπροστά του πολλά ακόμη να ανέβει».


* «Αν θέλεις να κάνεις ειρήνη με τον εχθρό σου, πρέπει να δουλέψεις μαζί του. Και τότε, γίνεται σύμμαχός σου".


* «Η ελευθερία δεν θα είχε κανένα νόημα, χωρίς ασφάλεια στα σπίτια και τους δρόμους».


* «Δεν υπάρχει τίποτα, που να με φοβίζει περισσότερο, από το να ξυπνήσω μία μέρα χωρίς πρόγραμμα, που θα με βοηθούσε να δώσω λίγη ευτυχία σε εκείνους που δεν έχουν εισοδήματα, στους φτωχούς, τους αγράμματους, εκείνους που κλυδωνίζονται από ανίατες ασθένειες».


* «Είναι προτιμότερο, να ηγείσαι από την πίσω γραμμή και να αφήνεις άλλους να φαίνονται, ειδικά όταν γιορτάζεις την νίκη κάθε φορά που κάτι καλό συμβαίνει. Στην πρώτη γραμμή μπαίνεις μόνο, όταν υπάρχει κίνδυνος. Τότε και οι άνθρωποι εκτιμούν την ικανότητα ηγεσίας σου».


* «Δεν υπήρξα Μεσσίας, αλλά ένας συνηθισμένος άνθρωπος, που έγινε ηγέτης, κάτω από εξαιρετικές συνθήκες".


* «Είναι σοφό, το να πείθεις τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα, κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι ήταν δική τους ιδέα».


Τον Οκτώβριο του 1963, ο Μαντέλα και 9 ακόμη κατηγορήθηκαν για δολοπλοκία, με στόχο τη βίαιη πτώση της κυβέρνησης, στη δίκη που έμεινε γνωστή ως "Rivonia Trial". Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, αυτά τα λόγια είπε ενώπιον του δικαστηρίου: 


«Πολέμησα κατά της κυριαρχίας των λευκών και πολέμησα κατά της κυριαρχίας των μαύρων. Ονειρεύομαι το ιδανικό μίας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν μαζί, σε αρμονία και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό, για το οποίο ελπίζω να ζήσω και να πετύχω. Αν όμως αυτό χρειάζεται, είναι ένα ιδανικό, για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω».[6]

Μπαράκ Ομπάμα: «Ο Μαντέλα μας δίδαξε τη δύναμη της δράσης αλλά και τη δύναμη των ιδεών. Την σημασία της λογικής και των επιχειρημάτων.Την ανάγκη να καταλάβεις όσους συμφωνούν μαζί σου αλλά και όσους διαφωνούν. Αντιλήφθηκε ότι οι ιδέες δεν περιορίζονται από τα τείχη της φυλακής, ούτε εξαφανίζονται από τις σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών».

Βίντεο: Η μέρα που ο Νέλσον Μαντέλα έγραφε ιστορία 
ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής

Στις 9 Μαΐου του 1994, ο Νέλσον Μαντέλα, ο «πιο διάσημος κρατούμενος του πλανήτη», όπως τον αποκαλούσαν, εξελέγη ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, στις πρώτες εκλογές της χώρας όπου ψήφισαν όλες οι φυλές, μαύροι και λευκοί. Πέντε μήνες νωρίτερα, ο Μαντέλα και ο ντε Κλερκ είχαν μοιραστεί το Νόμπελ Ειρήνης για τη συμβολή τους στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ.


Δείτε: Ν. Λυγερός: Ελευθερία (Νέλσον Μαντέλα) μετά από 27 χρόνια φυλακής παραμείνει ανθρώπινος. Nelson Mandela (διάλογος)

Νέλσον Μαντέλα: Ο Δρόμος για την Ελευθερία
Βιογραφία και φωτογραφικό υλικό

Ο Rolihlahla Mandela γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στο Transkei της Νοτίου Αφρικής. Οι γονείς του του έδωσαν το όνομα Νέλσον, το οποίο ανήκε στον αγαπημένο δάσκαλο του μικρού Μαντέλα. Ο πατέρας του Χένρι ήταν σύμβουλος της βασιλικής οικογένειας Thembu.


Πολιτικός βίος

Σπούδασε πρώτα στο πανεπιστήμιο του Fort Hare και αργότερα στο πανεπιστήμιο Witwatersrand. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή το 1942 και άρχισε να ασχολείται ενεργά με την πολιτική. Έγινε μέλος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC), το πρώτο πολυφυλετικό κίνημα της Νοτίου Αφρικής.

Ωστόσο, το 1948 το Εθνικό Κόμμα ανέρχεται στην εξουσία και εφαρμόζει την πολιτική του «απάρτχαϊντ», η οποία καθόριζε και επέβαλε τη διάκριση των ανθρωπίνων ομάδων μέσα σε ένα κράτος βάσει φυλετικών κριτηρίων σε καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές. Το ANC κηρύσσει παθητική αντίσταση απέναντι σε κάθε νέα νομοθεσία του ρατσιστικού καθεστώτος. Στα τέλη του δεκαετίας του ’50 ο Νέλσον Μαντέλα αναρριχείται στη θέση του αντιπροέδρου στο ANC και μαζί με τον φίλο του Ολιβιέ Τάμπο αποφασίζουν να χαράξουν μια πιο αγωνιστική πορεία απέναντι στο απαρτχάιντ. Το 1956 οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία και μετά από μία δίκη πέντε ετών αθωώνεται.



Μετά το Sharpeville

Τον Μάρτιο του 1960, 69 μαύροι διαδηλωτές κατά του ρατσιστικού καθεστώτος σκοτώνονται από την αστυνομία στην πόλη Sharpeville. Η κυβέρνηση κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και θέτει εκτός νόμου το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο. Αυτό σημαίνει και το τέλος της παθητικής αντίστασης.

Ο Νέλσον Μαντέλα συμβάλλει στη δημιουργία της στρατιωτικής μαχητικής πτέρυγας του ANC. Η πτέρυγα ονομάζεται Umkhonto we Sizwe (σ.σ. Το Δόρυ του Έθνους). Ως επικεφαλής αυτής της πτέρυγας ο Νέλσον Μαντέλα φεύγει στο εξωτερικό για να λάβει στρατιωτική εκπαίδευση αλλά και να βρει υποστηρικτές από τη διεθνή κοινότητα.



Τα χρόνια της φυλακής

Κατά την επιστροφή στην πατρίδα του συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε φυλάκιση πέντε ετών. Το 1963 ο Μαντέλα μαζί με άλλους ηγέτες του ANC δικάζονται με την κατηγορία της βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης. Την επόμενη χρονιά καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. Οδηγείται πρώτα στις φυλακές της νήσου Ρόμπεν, ανοικτά των ακτών του Κέιπ Τάουν, και αργότερα στις φυλακές Πολσμούρ στην ενδοχώρα.


Μέσα από τη φυλακή ο Μαντέλα επέφερε το μεγαλύτερο πλήγμα στο ρατσιστικό καθεστώς, καθώς κατάφερε να γίνει παγκόσμιο σύμβολο της αντίστασης κατά του απαρτχάιντ και εν γένει των φυλετικών διακρίσεων.


Το 1990, η νοτιοαφρικανική ηγεσία υποχωρεί εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας και αποφασίζει να απελευθερώσει τον Νέλσον Μαντέλα. Παράλληλα νομιμοποιεί το κόμμα ANC και ο Μαντέλα αναλαμβάνει την προεδρία.


Παγκόσμιος ηγέτης

Το 1993 η διεθνής κοινότητα απονέμει στον Νέλσον Μαντέλα και στον τότε πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Φρεντερίκ ντε Κλερκ το νόμπελ Ειρήνης. Και την επόμενη χρονιά–σταθμό διενεργούνται στη Νότιο Αφρική οι πρώτες πολυφυλετικές εκλογές με τον Μαντέλα να βγαίνει νικητής. Είναι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.




Το 1998 ο Μαντέλα παντρεύεται για τρίτη φορά. Η νέα σύζυγός του είναι η Γκράσα Μασέλ, χήρα του προέδρου της Μοζαμβίκης. Η δεύτερη σύζυγος του Μαντέλα, Γουίνι με την οποία παντρεύτηκε το 1958 και χώρισε το 1996, παραμένει ενεργή αγωνίστρια κατά των φυλετικών διακρίσεων. Ο Νέλσον Μαντέλα άφησε την ηγεσία του κόμματός του το 1997 και το 1999 αποχώρησε από την προεδρία. Το 2004 ο πρώτος μαύρος ηγέτης της Νοτίου Αφρικής αποσύρεται από το δημόσιο βίο, αλλά συνέχισε το φιλανθρωπικό έργο.




Επίλογος με τα λόγια του Μαντέλα

«Δεν στρεφόμαστε κατά των λευκών, αλλά κατά της λευκής άριας ανωτερότητας… έχουμε ξανά και ξανά καταδικάσει τις φυλετικές διακρίσεις από όποια πλευρά κι αν προωθούνται» - 1961, κατά την ακροαματική διαδικασία στην οποία κατηγορούνταν για εσχάτη προδοσία

«Ποτέ, ποτέ, ποτέ ξανά αυτή η όμορφη χώρα δεν θα βιώσει την καταπίεση του ενός πολίτη εις βάρος του άλλου» - 1994, ομιλία κατά την ανάληψη της προεδρίας

«Στη φυλακή έρχεσαι αντιμέτωπος με το χρόνο. Δεν υπάρχει τίποτε πιο τρομακτικό»


«Μόνο οι ελεύθεροι άνθρωποι μπορούν να κάνουν διαπραγματεύσεις. Οι φυλακισμένοι δεν κλείνουν συμφωνίες»

«Είναι μοναδικό το να επιστρέφεις σε ένα μέρος που δεν έχει αλλάξει καθόλου και να συνειδητοποιείς πόσο έχεις αλλάξει εσύ ο ίδιος»

«Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος. Δεν μπορώ να πω αν είμαι από τη φύση μου έτσι ή είναι κάτι που το καλλιέργησα με τα χρόνια. Ο αισιόδοξος είναι αυτός που μπορεί να αντικρίζει κατάματα τον ήλιο, να μην τυφλώνεται από το φως του και να συνεχίζει να προχωρά στο δρόμο του. Υπήρξαν πολλές σκοτεινές στιγμές με την πίστη στο καλό της ανθρωπότητας να δοκιμάζεται, αλλά δεν θέλησα ποτέ να παραδοθώ στην απελπισία. Στην απελπισία βρίσκεται η ήττα και ο θάνατος»

Βιβλιογραφία: 
1. Nelson Mandela. (ποίημα) www.lygeros.org
2. ΤΑ ΝΕΑ 09/12/2013 Ο Μαντέλα και η συγχώρεση
3. Βίντεο: www.youtube.com
4. wikipedia.org / Βικιπαίδεια - sansimera.gr
5. Ελευθερία - Ν. Λυγερός 13956) (διάλογος) www.lygeros.org
6. news247.gr/diethnhs_hmera_nelson_mantela
7. Νέλσον Μαντέλα: Ο Δρόμος για την Ελευθερία | Athens Voice www.athensvoice.gr






































Βιντεο/αφιέρωμα στον αγωνιστή Νέλσον Μαντέλα


ΒΙΝΤΕΟ: «ΕΞΑΝΤΑΣ - ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ» Το πρώτο μέρος του επεισοδίου περιγράφει την ιστορία του Απαρτχάιντ, προβάλλοντας την περίπτωση της ΣΑΝΤΡΑ ΛΕΪΝΓΚ, ενός μαύρου παιδιού που γεννήθηκε από λευκούς γονείς. Παρουσιάζεται η ζωή στο Γιοχάνεσμπουργκ 10 χρόνια μετά την πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος και σκιαγραφείται η νέα μορφή ταξικής και οικονομικής ανισότητας που κυριαρχεί στη χώρα. Η ανεργία και η εγκληματικότητα σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των κρατικών αστυνομικών δυνάμεων, έχουν οδηγήσει την κοινωνία της Νοτίου Αφρικής σε ακραίες καταστάσεις.


Βίντεο: Nelson Mandela Ο μαχητής της ελευθερίας: Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918, ήταν ο πρώτος έγχρωμος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Ν. Αφρικής. Μέλος του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ και του Εθνικού Κονγκρέσου. Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών. Η απελευθέρωσή του το 1990 οδήγησε στην πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος. Κατέκτησε το Νόμπελ Ειρήνης.


Βίντεο: Κρατούμενος 46664 Νέλσον Μαντέλα χωρίς φωτοστέφανο: ΜΜΕ, ηγέτες και πλήθος κόσμου, αποχαιρέτισαν τον Νέλσον Μαντέλα, ως έναν ειρηνιστή, ανθρωπιστή, έναν άνθρωπο που καταδικάζει τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται έναν σύγχρονο «άγιο»- όσο κι αν ο ίδιος ο Μαντέλα είχε επανειλημμένα δηλώσει τις απόψεις του για τη βία και την απέχθειά του για την ταμπέλα του αγίου που του είχαν φορτώσει. Στην εκπομπή Ημερολόγια Κρατουμένων της 12/12/2013 εστιάσαμε στον μεγάλο αγώνα του Νέλσον Μαντέλα ενάντια στο Απαρτχάιντ, στην ίδρυση της ένοπλης πτέρυγας του ΑΝC, στις δράσεις, τις συλλήψεις και τα χρόνια της φυλακής, με τη συνοδεία τραγουδιών που έχουν γραφτεί για τον "Madiba".



Παγκόσμια συγκίνηση για το τελευταίο αντίο στον Νέλσον Μαντέλα: Η Νότια Αφρική και ολόκληρος ο πλανήτης υποκλίνονται στο μεγαλείο του Νέλσον Μαντέλα. Το πνεύμα του ηγέτη που γκρέμισε το Απαρτχάιντ ενώνει, ακόμα και την ώρα του «ύστατου χαίρε» στο Σόκερ Σίτι του Γιοχάνεσμπουργκ. Παρά την καταρρακτώδη βροχή, η μεγαλειώδης επιμνημόσυνη τελετή προς τιμή του Μαντίμπα φέρνει κοντά μέλη της οικογένειάς του, αγαπημένους φίλους και δεκάδες χιλιάδες απλούς Νοτιοαφρικανούς.

«Το μεγαλείο του Μαντίμπα ως ηγέτη, απορρέει από την ταπεινότητά του. Από την βαθιά πίστη του στην πειθώ και τον σεβασμό στη συλλογική ηγεσία. Πίστευε στην δύναμη των ιδεών, άκουγε προσεχτικά και μάθαινε από τους άλλους», τόνισε στον επικήδειο λόγο του ο Άντριου Μλανγκένι, ένας από τους συναγωνιστές του Μαντέλα στον αγώνα για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων.

Ενενήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και λαμπερές προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό κόσμο απέτισαν ύστατο φόρο τιμής στη ζωή και το έργο του Νέλσον Μαντέλα.

«Έδειξε τη δύναμη της συγχώρησης» τόνισε στον επικήδειο λόγο του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Συγκινητική ήταν η ομιλία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα: «Ο Μαντέλα μας δίδαξε τη δύναμη της δράσης αλλά και τη δύναμη των ιδεών. Την σημασία της λογικής και των επιχειρημάτων.Την ανάγκη να καταλάβεις όσους συμφωνούν μαζί σου αλλά και όσους διαφωνούν. Αντιλήφθηκε ότι οι ιδέες δεν περιορίζονται από τα τείχη της φυλακής, ούτε εξαφανίζονται από τις σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών».

Η λάμψη του Νέλσον Μαντέλα έφερε κοντά ακόμα και ορκισμένους εχθρούς. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, ο αμερικανός πρόεδρος ανταλλάσσει χειραψία με τον κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο.

Η σορός του Νέλσον Μαντέλα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Πρετόρια για τρεις ημέρες.

Κάθε πρωί, θα μεταφέρεται από το νεκροτομείο ως την έδρα της κυβέρνησης, με πομπή στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Η κηδεία του μεγάλου ηγέτη της Νότιας Αφρικής ήταν Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, στη γενέτηρά του, το χωριό Κούνου.


Τιμητική εκδήλωση της Βουλής για τον Νέλσον Μαντέλα με ευκαιρία τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Ο Μαντέλα υπήρξε μια παγκόσμια ιστορική προσωπικότητα στον αγώνα κατά του ρατσισμού και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ηγέτης της αντίστασης στο απαρτχάιντ σε ένα από τα πιο βάρβαρα συστήματα φυλετικών και οικονομικών διακρίσεων που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης, μεγάλος προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακούραστος πρεσβευτής της ελευθερίας, έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας του σε ηλικία 76 ετών, μετά από είκοσι οκτώ χρόνια εγκλεισμού του στις φυλακές. Το 1993 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από κοινού με τον τότε πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, τελευταίο στην περίοδο του απαρτχάιντ, Φρεντερίκ ντε Κλερκ.


8η Δεκεμβρίου Ημέρα μνήμης και προσευχής για τον Νέλσον Μαντέλα: Χιλιάδες άνθρωποι αφήνουν λουλούδια και ανάβουν κεριά, έξω από το σπίτι του Νέλσον Μαντέλα.

Η αστυνομία προσπάθησε να κρατήσει μακριά το πλήθος, γι' αυτό και τοποθέτησε φράχτη.
Μέσα σε λίγες ώρες ο μεταλλικός φράχτης μετατράπηκε σε βουνό λουλουδιών.

Πολλοί δακρύζουν, ενώ κάποιοι χορεύουν και έτσι δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους στον Μαντίμπα.

Η Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, είναι η εθνική μέρα μνήμης και προσευχής. Όπως ανακοινώθηκε, θα τελεστούν επιμνημόσυνες δεήσεις σε ναούς, συναγωγές και τεμένη.

Από την στιγμή που ανακοινώθηκε ο θάνατος του ιστορικού ηγέτη, κανένα μέλος της οικογένειας του δεν είχε εμφανισθεί. Την αρχή έκανε ένας από τους εγγονούς του, ο Μπούσο Μαντέλα, που βγήκε από το σπίτι για να ευχαριστήσει τους πολίτες, ενώ πήρε στα χέρια του και λίγα λουλούδια.

Σε εκκλησία στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο στενός φίλος και συνεργάτης του Μαντέλα, αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής. Νέλσον Μαντέλα και Ντέσμοντ Τούτου έχουν τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα τους κατά του ρατσισμού.

Ο Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκε στο χωριό Κούνου. Ο τόπος που γεννήθηκε, θα είναι και η τελευταία του κατοικία. 


Ο Νέλσον Μαντέλα και η Τέχνη της Πολιτικής Ηγεσίας: Μία άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη για τον Νέλσον Μαντέλα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό, την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου. Ομιλητές ήταν ο Καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας και ο Καθηγητής Κώστας Κωνσταντίνου. Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Ο Νέλσον Μαντέλα και η Τέχνη της Πολιτικής Ηγεσίας». Ο κ.Χαρίδημος Τσούκας, Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στην Έδρα Columbia Ship Management ανέπτυξε το θέμα «Εμπνευσμένη ηγεσία σε δύσκολους καιρούς: «Ο Νέλσον Μαντέλα ως ενάρετος ηγέτης». Ο πολιτικός ηγέτης, σημείωσε ο κ. Τσούκας, εκφράζει το κοινό αίσθημα, παιδαγωγεί το «δήμο», και κυβερνά τη χώρα. Ο Νέλσον Μαντέλα, με το τεράστιο συμβολικό κεφάλαιο που είχε συσσωρεύσει, λειτούργησε παιδαγωγικά προς τον «δήμο, υλοποιώντας την πολιτική της συμφιλίωσης, ενώ με τις σοφές επιλογές του ως Πρόεδρος δημιούργησε ένα νέο πολιτικό πλαίσιο, το οποίο εξουδετέρωσε το φαύλο κύκλο βία-εκδίκηση. Ο Μαντέλα προστάτευσε το λαό του από τον «κακό» του εαυτό -- την ενστικτώδη προδιάθεση για εκδίκηση -- βοηθώντας τη χώρα του να μην εμπλακεί στο φαύλο κύκλο εκδίκηση-βία. Δεν απάλλαξε τη Νότιο Αφρική από έναν δυνάστη, αλλά, πιο σημαντικό, συνετέλεσε στη δημιουργία προϋποθέσεων για την απαλλαγή από τη νοοτροπία της δυνάστευσης. 
 
Ο κ. Κώστας Κωνσταντίνου, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων εστίασε στον Νέλσον Μαντέλα και το μύθο της πολιτικής ηγεσίας. Από την οπτική γωνία του πολιτικού στοχαστή, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τον ηγέτη από το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει: «Ακόμη και οι πιο ενάρετοι και πετυχημένοι ηγέτες είναι ως επί το πλείστον παράγωγα του περιβάλλοντος και των συνθηκών μέσα στα οποία δραστηριοποιούνται». Η τέχνη της πολιτικής ηγεσίας, κατέληξε, δεν είναι ατομική κτήση, αλλά αναφύεται συλλογικά και συσχετιστικά. Ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι ο λόγος που η ομιλία του επικεντρώθηκε στη «μυθοποίηση» της πολιτικής ηγεσίας είναι η ενδυνάμωση σωστών και συνετών τρόπων πολιτικής ηγεσίας, αναγνωρίζοντας μαζί με τους παραδοσιακούς ηγέτες και τους ηγέτες της καθημερινότητας. Τόνισε ότι δεν πρέπει να μονοπωλεί την προσοχή μας ο μυθοποιημένος ηγέτης αλλά να αναζητούμε και τις 'παράλληλες' ηγεσίες σε λιγότερο προβεβλημένους τομείς. Άλλος ένας λόγος, όπως είπε, ήταν ο τόπος που πραγματοποιείται η εκδήλωση, η Κύπρος: «με το δικό της μεγάλο πρόβλημα και τους δικούς της διαχωρισμούς».

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, κα Αλεξία Παναγιώτου.


Η κληρονομιά του Μαντέλα στη Ν. Αφρική: Ο βίος και η πολιτεία του Νέλσον Μαντέλα είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ιστορία του 20ού αιώνα. Ο Μαντίμπα έχει μείνει στη συνείδηση όλου του κόσμου ως ένας παγκόσμιος θρύλος που αφήνει πίσω του μία τεράστια κληρονομιά για την ελευθερία στη Νότια Αφρική. Είκοσι χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ, η ζωή για τους μαύρους πολίτες στη χώρα δεν είναι καθόλου εύκολη.

Η χειραφετημένη μαύρη κοινότητα αποτελεί το 80% του πληθυσμού. Η ανισότητα όμως εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Μόνο μία μειοψηφία έχει κατακτήσει τα ηνία της οικονομικής εξουσίας.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ η μεταμόρφωση της περιοχής Σοβέτο, που υπήρξε το επίκεντρο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, αναδεικνύει τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια. Η ανοικοδόμηση του πολυτελούς εμπορικού κέντρου αντανακλά την ανάδυση μιας νέας μεσαίας κοινωνικής τάξης

Η έλλειψη υποδομών και δημόσιων υπηρεσιών, η τεράστια ανεργία, η έλλειψη στέγης, είναι τα δεινά των κατοίκων του Γιοχάνεσμπουργκ. Αυτά συνθέτουν την πραγματικότητα μιας χώρας, όπου η φτώχεια πλήττει το 60% των μαύρων οικογενειών.

Σαράντα χιλιόμετρα βόρεια του Γιοχάνεσμπουργκ χιλιάδες οικογένειες στριμώχνονται μέσα στις φτωχογειτονιές του Ντιπσλότ. Ανάμεσά τους, πολλοί μετανάστες από τη Ζιμπάμπουε, την Αιθιοπία, η Μοζαμβίκη, Γκάνα και το Πακιστάν.

Οι αλλοδαποί δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτοι εδώ. Πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με λεκτική ή σωματική βία, υφίστανται εμπρησμούς, λεηλασίες και επιθέσεις.

Η Νότια Αφρική χρειάζεται να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο για να φτάσει στην ευημερία. Ο Νέλσον Μαντέλα είχε αγωνιστεί σκληρά για να αποκτήσει το έθνος ένα καλύτερο αύριο και το κατάφερε.

Οι αγωνιστές της ελευθερίας έδωσαν μάχη κατά των ανισοτήτων. Το όνειρό τους ήταν να ζήσουν σε έναν άλλον κόσμο, διαφορετικό.

Η εκπομπή Reporter ταξίδεψε στη Νότια Αφρική καταγράφοντας την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν στο Γιοχάνεσμπουργκ.


Φωτογραφικά στιγμιότυπα: Μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του εικοστού αιώνα αποκαλύπτεται φωτογραφικά σε μια μεγάλη έκθεση που παρουσιάζεται στη Νέα Υόρκη με τίτλο «Μαντίμπα-Εικόνες του Νέλσον Μαντέλα». Ο  χαρισματικός ηγέτης και η πολυτάραχη ζωή του τις τελευταίες τρεις δεκαετίες είναι οι πρωταγωνιστές του φακού του νοτιοαφρικάνου δημιουργού, Μπένι Γκουλ.

Στο φωτογραφικό αυτό χρονικό περιλαμβάνονται στιγμές όπου ο Μαντέλα συναντιέται με τον Δαλάι Λάμα, την Πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον Μάικλ Τζάκσον. Το αγαπημένο έργο όμως του Μπένι Γκουλ είναι άλλο: «Υπάρχει μια φωτογραφία ενός μικρού τυφλού αγοριού, ενός λευκού παιδιού της Νότιας Αφρικής. Αν γνωρίζετε την ιστορία της Νότιας Αφρικής, ξέρετε τις συγκρούσεις που υπήρχαν ανάμεσα στους λευκούς και τους μαύρους πολίτες της χώρας. Ήμασταν λοιπόν πάνω σ' αυτό το τρένο που το έλεγαν Μπλε Τρένο και ήταν η πρώτη φορά που ο Μαντέλα έκανε ένα σιδηροδρομικό ταξίδι. Έγινε πολύς θόρυβος γιατί έπρεπε να κάνουν το τρένο αλεξίσφαιρο γι' αυτόν και τη συνοδεία του. Καθώς όμως το τρένο περνούσε μέσα από μια από τις πόλεις των λευκών, μας είπαν ότι υπήρχε στην αποβάθρα ένα τυφλό λευκό αγόρι που το μόνο που ήθελε ήταν να αγγίξει το πρόσωπο του Μαντέλα που τον αποκαλούσαν στη φυλή του, Μαντίμπα. Το τρένο σταμάτησε λοιπόν, ο Μαντίμπα κατέβηκε, πλησίασε το αγόρι και αυτό τον άγγιξε στο πρόσωπο. Ήταν μια μαγική στιγμή». 

Είναι η πρώτη φορά που ο φωτογράφος εκθέτει δημοσίως 30 χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη  ζωή του  Μαντέλα, όταν το αρχείο του περιλαμβάνει περισσότερες από 30.000 φωτογραφίες. Η έκθεση φιλοξενείται στο POP International Galleries στο Μανχάταν.



Δείτε ακόμη:


Εξωτερικοί σύνδεσμοι:
  1. Ο Νέλσον Μαντέλα - ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
  2. 10 τραγούδια για τον Νέλσον Μαντέλα www.musicpaper.gr
  3. Πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα | Άρθρα | Ελευθεροτυπία
  4. Η άποψη του Νέλσον Μαντέλα για τη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία και η Κύπρος

Ο Νέλσον Μαντέλα στο Ίντερνετ: Η τεχνολογική εταιρεία Google συνεργάσθηκε με το Νοτιοαφρικανικό Κέντρο Μνήμης Νέλσον Μαντέλα προκειμένου να δημιουργήσουν ένα Διαδικτυακό ψηφιακό αρχείο με φωτογραφίες και έγγραφα που ανήκουν στον άνθρωπο-σύμβολο του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ, η πρόσβαση στο οποίο θα είναι ελεύθερη και δωρεάν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ομίλου. "Συνεργασθήκαμε στενά με το Κέντρο για να δημιουργήσουμε μία διαδραστική Διαδικτυακή εμπειρία και ευελπιστούμε πως θα σας εμπνεύσουμε και εσάς τόσο, όσο εμπνευσθήκαμε κι εμείς" τονίζει στο ιστολόγιό του ο όμιλος Google. Τα αρχεία περιέχουν έναν "πλούτο από πληροφορίες και γνώσεις για τη ζωή και την κληρονομιά του αξιόλογου Αφρικανού ηγέτη" τονίζει ο όμιλος.