Αφιέρωμα στη Μαριάννα Τόλη: Να κάνουμε το χρέος μας για τα παιδιά

Μαριάννα Τόλη

της Σοφίας Ντρέκου

Αγαπώ σημαίνει κρατάω ένα ελάχιστο
και υγιές εγώ για να υπάρχω
και το υπόλοιπο το χαρίζω με γενναιοδωρία 
όπου υπάρχει ανάγκη. [Μαριάννα Τόλη]

Η Μαριάννα Τόλη (1952 - 29 Δεκεμβρίου 2018) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια, στιχουργός και καθηγήτρια χορού. Σπούδασε ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι των ΗΠΑ και κλασικό και μοντέρνο χορό στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα ασχολήθηκε αρχικά με το κλασικό τραγούδι και αποφοίτησε από την δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Τότε ξεκίνησε και η υποκριτική της καριέρα, κάνοντας την πρώτη της εμφάνιση στην «Λυσιστράτη» στην Επίδαυρο. 

Την Μαριάννα Τόλη αποχαιρέτησαν την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018, η Άννυ, η Ίρμα, η Εβίτα, η κυρία Στόουν, η Παπλωματού και ο Μολυβένιος Στρατιώτης την συνόδευσαν στο τελευταίο της ταξίδι στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας. Πάλεψε σκληρά. Λύγισε στο τέλος. Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018 έκλεισε ο κύκλος για τη Μαριάννα. Ύστερα από μακροχρόνια μάχη, «πάγωσε» το ζεστό της χαμόγελο. Έσβησαν τα λαμπερά της μάτια…

Καλό Παράδεισο †


Μαριάννα Τόλη Να κάνουμε το χρέος μας για τα παιδιά: Αγωνιζόταν με το έργο της κόντρα στην τηλεόραση, στα κομπιούτερ, τις αγαπημένες και πολύωρες καθημερινά ενασχολήσεις των παιδιών. Η Μαριάννα Τόλη πίστευε ότι: «μια στιγμή μαγική στην ψυχή των παιδιών θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο νου και στην καρδιά τους. Μπορεί να την ξεχάσουν για πολλά χρόνια, αλλά αν αυτή η στιγμή είναι αληθινή και γεμάτη φως, τότε θα επιστρέψει όταν τη χρειαστούν και θα τους δείξει έναν άλλο δρόμο, ένα μονοπάτι πιο ολοκληρωμένο. Ένα μονοπάτι με τη χαρά της προσφοράς, της γενναιοδωρίας και της καλοσύνης. Αν έχουμε συνεισφέρει σε αυτό, έχουμε κάνει το χρέος μας σαν καλλιτέχνες».

Η Μαριάννα Τόλη σπούδασε ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι στην Αμερική και κλασικό και μοντέρνο χορό στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα ακολούθησε κλασικό τραγούδι και τέλειωσε τη δραματική σχολή του Εθνικού, ενώ άρχισε την καριέρα της συμμετέχοντας στη «Λυσιστράτη» στην Επίδαυρο.

Είχε μια σημαντική καριέρα στο τραγούδι και τη δισκογραφία, με τα τραγούδια της να γίνονται μεγάλες επιτυχίες τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Τα γνωστότερα τραγούδια της ήταν τα: «Πάμε για δουλειά», «Ζητάς», «Μόνο με την αγάπη μας», «Τι τα θες τώρα», «Η τελετή».

Το 1977 πήρε μέρος στη Eurovision με το «Μάθημα Σολφέζ» του Γιώργου Χατζηνάσιου, μαζί με την Μπέσσυ Αργυράκη, τον Πασχάλη και τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς. Κατέκτησαν την 5η θέση.

Έπαιξε σε πολλά μιούζικαλ, όπως στα «Άννυ», «Ίρμα», «Σικάγο», υπήρξε δε η αντικαταστάτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο «Εβίτα». Επίσης πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Γλυκιά ζωή» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Ρόδινα ακρογιάλια» του Ευθύμιου Χατζή.

Την περίοδο 2001-2003 ήταν διευθύντρια στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού, ενώ το 2005 πρωταγωνίστησε σε παγκόσμια πρώτη στο έργο του Τενεσί Γουίλιαμς «Η κυρία Στόουν».

Επίσης, για τρία χρόνια είχε εκπομπή στη ΝΕΤ με τίτλο «Μουσικές Μεταμφιέσεις». Επιπλέον, είχε μεταφράσει βιβλία και είχε γράψει αμέτρητους στίχους για τα παιδικά έργα που είχε ανεβάσει.

Ήταν παρουσιάστρια, με τον Βασίλη Τσιβιλίκα, της παιδικής εκπομπής «Ο φίλος μας ο ΚΟΚ» στην κρατική τηλεόραση, που στόχευε στην επιμόρφωση και εξοικείωση των παιδιών με τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Το 2005 ίδρυσε την «Παιδική Σκηνή Μαριάννα Τόλη» στο «Νέο Θέατρο Βασιλάκου» και παρουσίασε το μιούζικαλ «Η Παπλωματού», βασισμένο στο γνωστό παραμύθι του Τζεφ Μπραμπώ, με την ίδια να υπογράφει τη σκηνοθεσία, τη διασκευή, την επιλογή της μουσικής και τους στίχους των τραγουδιών.

Στόχος της ήταν να «διδάξει» στα παιδιά τη χαρά της προσφοράς, της γενναιοδωρίας και της καλοσύνης. Ήθελε ακόμη να μάθει στα παιδιά να αντισταθούν στην αδιαφορία της σύγχρονης κοινωνίας απέναντι στη φτώχεια, την πείνα, την απληστία, την αγνωμοσύνη, τον εγωκεντρισμό και την έλλειψη ταπεινοφροσύνης.

Προσπαθούσε να φτιάχνει για τα παιδιά θεάματα με καλό θεατρικό κείμενο και όμορφα νοήματα ώστε να αποκομίζουν συναισθήματα που εξάπτουν τη φαντασία και εκπαιδεύουν την καλή αισθητική.

Τέλος, στους νέους συναδέλφους της έδινε τη συμβουλή να έχουν επιμονή και υπομονή για να ξεπεράσουν τις όποιες αντιξοότητες και εμπόδια θα συναντούσαν στο δρόμο τους.


Ο Χριστόφορος Χάινε είναι ο καρπός του γάμου της με τον Γιώργο Χάινε. Το ζευγάρι ήταν μαζί για περίπου 20 χρόνια μέχρι που ο θάνατος, τους χώρισε καθώς εκείνος έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2007.

Η ίδια είχε πει σε συνέντευξή της για τον αγαπημένο της γιο:

«Μεγάλωσα τον γιο μου με αυστηρότητα και θεωρώ πως του έχω μάθει να είναι πειθαρχημένος. Δεν ξέρω αν τα κατάφερα. Οι γονείς πρέπει να μην αφήνουν τα παιδιά τους να γνωρίζουν ότι είναι για εκείνους το παν στη ζωή, παρ’ όλο που είναι. Όταν βγαίνουν αργότερα στην κοινωνία και καταλαβαίνουν με το δύσκολο τρόπο πως δεν είναι το παν για τον υπόλοιπο κόσμο, μπερδεύονται.

Ο γιος μου ασχολείται με την επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Και παρόλο που είχε καλλιτεχνικά ταλέντα και μεγάλες ευκολίες στη μουσική, θέλησε να ακολουθήσει το δικό του δρόμο και να εκφράσει τη δική του προσωπικότητα».

Αναφορικά με τα όρια που πρέπει να βάζουν οι γονείς η Τόλη είχε πει για τον γιο της Χριστόφορο:

«Δεν του επέβαλα να κάνει κάτι συγκεκριμένο στη ζωή του που ίσως να άρεσε σε μένα. Ήθελα μόνο να γίνει ένας ευγενικός άνθρωπος και να μάθει την πειθαρχία, γιατί μόνο μέσα από αυτή μπορεί κανείς να ελευθερωθεί και να κάνει μετά ό,τι θέλει. Πρέπει να γνωρίζουμε τους κανόνες για να μπορούμε να τους αψηφούμε πού και πού. Δεν έχω σοβαρές ανησυχίες για εκείνον, πιστεύω ότι έχει καλές βάσεις.

Αλλά εμείς οι γονείς αυτής της γενιάς σπεύδουμε να κάνουμε τα παιδιά μας ευτυχισμένα και υπερβάλλουμε στις παροχές. Είμαστε ανυπόμονοι να δούμε το χαμόγελό τους. Ίσως θα έπρεπε να τα αφήνουμε να πέφτουν και να σηκώνονται μόνα τους αντί να τρέχουμε να τα βοηθήσουμε. Στη δική μου τη γενιά έπρεπε να κερδίσουμε την αποδοχή των γονιών μας με κόπο και αυτό ήταν το δικό μας κίνητρο για να προχωρήσουμε στη ζωή. Να αγαπιούνται τα παιδιά, αλλά τα όρια να είναι ορατά». thetoc.gr ΦΩΤΟ: EUROKINISSI, NDP

• Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τη Μαριάννα Τόλη: «Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της αγαπημένης ηθοποιού, σκηνοθέτη, μεταφράστριας και τραγουδίστριας Μαριάννας Τόλη, που διακρίθηκε για το πολύπλευρο ταλέντο της αλλά και για την αφοσίωση που έδειξε τις τελευταίες δεκαετίες στο παιδικό θέατρο.

Η Μαριάννα Τόλη σπούδασε θέατρο και τέχνη στην Αμερική (University of Kentucky) και χορό στην Ελλάδα και στο Royal Academy of Dancing στο Λονδίνο. Έκανε πέντε χρόνια κλασικό τραγούδι στο Απολλώνιο Ωδείο. Τελείωσε τη Δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου και έπαιξε ως κορυφαία του χορού στη Λυσιστράτη στην Επίδαυρο με το Εθνικό Θέατρο.

Πρωταγωνίστησε στα μιούζικαλ: ΙRMA LA DOUCE, ANNIE, CHICAGO, GOODBYE GIRL, SWEET CHARITY. Ήταν αντικαταστάτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο Μιούζικαλ «Εβίτα». Είχε πολλές δισκογραφικές επιτυχίες ενώ το το 1977 έλαβε μέρος στην EUROVISION με το τραγούδι του Γ. Χατζηνάσιου «ΜΑΘΗΜΑ ΣΟΛΦΕΖ» μαζί με τον Πασχάλη την Μπέσσυ Αργυράκη και τον Ρόμπερτ Γουίλλιαμς όπου η Ελλάδα πήρε την πέμπτη θέση.

Υπήρξε διευθύντρια στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου κατά το διάστημα 2001-2003. Έχει παρουσιάσει επιτυχημένες εκπομπές στην κρατική τηλεόραση, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη μετάφραση βιβλίων.

Το 2004 ίδρυσε τη δική της Παιδική Σκηνή, όπου σκηνοθέτησε, διασκεύασε, έγραψε στίχους και πρωταγωνίστησε σε πολλά γνωστά μιούζικαλ.

Με το ΚΘΒΕ συνεργάστηκε μία φορά στην παράσταση «Ο μυστικός κήπος» της Φράνσις Χόντγκσον Μπαρνέτ που παρουσιάστηκε στο Βασιλικό Θέατρο από την Παιδική Σκηνή το 2015, υπογράφοντας τη θεατρική προσαρμογή, τη σκηνοθεσία, τη μετάφραση καθώς και τη μετάφραση τραγουδιών.

Digeni C Semina 29 Δεκεμβρίου στις 7:09 μ.μ. · Έφυγε ένα σπάνιο πλάσμα. Από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Η πολύτιμη φίλη μου. Η χαρούμενη γειτόνισά μου. Η έντιμη και υποδειγματκή συνεργάτις επί χρόνια. Η πιο τρυφερή, η πιο ειλικρινής, η πιο αισιόδοξη, η πιο ευγενική κι η πιο γενναιόδωρη. Η αγαπημένη μου Μαριάνα Τόλη ταξιδεύει στους υπέροχους παραδείσους, που ονειρευόταν και που μετέφερε ολοζώντανους στα παραμύθια που ανέβαζε στη σκηνή.

Αυτή τη φορά η «Πεντάμορφη» δεν τα κατάφερε με το «Τέρας»...
Καληνύχτα αγάπη μου, θα σ' αγαπάω και θα σε σκέφτομαι πάντα 💔


Digeni C Semina 31 Δεκεμβρίου 2018 · Στο είχα πει, τον Οκτώβρη, πως η φωτογραφία σου με τα χέρια να σχηματίζουν καρδιά, θα ήταν η πρώτη στο κομμάτι των αληθινών φίλων, στο βιβλίο μου. Θα έγραφα και για το πώς σε ξεσήκωνα να έχεις ένα δικό σου θέατρο, γιατί αυτό σου άξιζε. Δεν πρόλαβε να σου δείξει το Χριστινάκι τη σελίδα 368...

by Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr

Βιντεο / αφιέρωμα από την Α.εΠ.: