Άγνωστες πτυχές από την ζωή και το έργο του Κ.Π. Καβάφη ~ Οι μυστικές νυχτερινές περιπέτειες (video)

©Αρχείο Καβάφη, Ίδρυμα Ωνάση
©Αρχείο Καβάφη, Ίδρυμα Ωνάση

29 Απριλίου του 1863 γεννήθηκε και
στις 29 Απριλίου του 1933 έφυγε...
ο μέγας οικουμενικός ποιητής,

η Μνήμη του, είναι σίγουρα... Αιωνία †

Τείχη [1896, 1897]

Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.
Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·
διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.
Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης (Αλεξάνδρεια, 17 Απριλίου 1863 (π.ημ.) / 29 Απριλίου 1863 Αλεξάνδρεια, 29 Απριλίου 1933). Ο Έλληνας ποιητής θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους της σύγχρονης εποχής. Γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια, γι' αυτό και αναφέρεται συχνά ως «ο Αλεξανδρινός». Δημοσίευσε ποιήματα, ενώ δεκάδες παρέμειναν ως προσχέδια. Τα σημαντικότερα έργα του τα δημιούργησε μετά τα 40 έτη.

Η (άτακτη) ζωή & το έργο του Κων. Καβάφη

Άγνωστες πτυχές από την ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου». Η εκπομπή ταξιδεύει στην Αλεξάνδρεια όπου γεννήθηκε αλλά και την Κωνσταντινούπολη, όπου ο Καβάφης, έζησε τρία έντονα χρόνια κρυφής νυχτερινής ζωής.

Ποτό, τυχερά παιχνίδια και τζόγος ήταν μόνο μερικά από τα πάθη του Κωνσταντίνου Καβάφη. Θεωρούσε βάσανο την εργασία του ως δημόσιος υπάλληλος. Η εκπομπή καταγράφει την μυστική ζωή που ζει τα βράδια ο Καβάφης στις κακόφημες γειτονιές της Αλεξάνδρειας. Η ασυνήθιστη και πρωτοποριακή ποίησή του αιφνιδίασε τον πνευματικό κόσμο της Αθήνας.

Βρήκε πολέμιους όπως ο Παλαμάς και υπερασπιστές όπως ο Ξενόπουλος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τάραξε τη γαλήνη της λυρικότητας και της ομοιοκαταληξίας, δημιουργώντας μια καινούρια σχολή που μέχρι σήμερα επηρέασε χιλιάδες δημιουργούς στην ποίηση, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.

Ο Καβάφης έζησε συνειδητά σε ένα μικρό σπίτι σε μία κακόφημη περιοχή πάνω από ένα πορνείο. Εκεί επέλεγε ποιους θα δεχτεί για να προωθήσει την ποίηση του.

Ο Καβάφης εν ζωή πήρε ένα και μοναδικό βραβείο. Από τον δικτάτορα Θόδωρο Πάγκαλο το 1926 και για μια ακόμα φορά δέχθηκε σκληρή κριτική επειδή το αποδέχτηκε.

Πέθανε 70 ετών, ανύπαντρος και μόνος του, καθώς τα αδέλφια του είχαν πεθάνει.

Το έργο του παραμένει σήμερα επίκαιρο. 

Δεν υπάρχει χώρα που να μην έχουν μεταφραστεί τα ποιήματα του.

Η άσωτη ζωή του Κ.Π. Καβάφη.

Η αδυναμία του στο ποτό, τον τζόγο και τον αντισυμβατικό έρωτα

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης ενίσχυε το εισόδημά του, παίζοντας τυχερά παιχνίδια, καθώς δεν ήταν ευχαριστημένος από τον μέτριο μισθό του δημοσίου υπαλλήλου στην Υπηρεσία Αρδεύσεων της Αλεξάνδρειας.

Μεταξύ άλλων, έπαιζε χαρτιά, ντόμινο, χρηματιστήριο και κρατούσε ανελλιπώς σημειώσεις με κέρδη και ζημιές σε ένα ημερολόγιο τζόγου.

«Θα μπορούσε ο Καβάφης να επενδύσει σε οτιδήποτε από σκάκι μέχρι τάβλι δεν είχε κανένα πρόβλημα απολύτως» αναφέρει στη «Μηχανή του Χρόνου ο Δημήτρης Δημηρούλης Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ήταν τζογαδόρος, έπαιζε πολύ τυχερά παιχνίδια και κυνηγούσε την τύχη.

Διασκέδαζε με τα τυχερά παιχνίδια, και αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα πάθη της ζωής του. Εκτός από τα τυχερά παιχνίδια, ο Καβάφης ήταν επιρρεπής και στο ποτό αν και οι ερευνητές δε συμφωνούν όσον αφορά στο βαθμό της εξάρτησής του.

Σύμφωνα με τον Νίκο Βερλέκη, ηθοποιό, που μελέτησε τη ζωή του, «Ο Καβάφης είχε μια εξάρτηση με το ποτό. Ήτανε σχεδόν αλκοολικός. Του άρεσε πάρα πολύ το αλκοόλ και έπεφτε πάρα πολύ εύκολα στη μέθη.»

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Δημηρούλης αναφέρει «Μπορεί κάποια περίοδο της ζωής του να έπινε παραπάνω, λόγω συνθηκών, αλλά αυτό δεν συνεχίστηκε. Ο Καβάφης δεν ήταν η συνηθισμένη μορφή του πότη καλλιτέχνη με κανέναν τρόπο».

Οι μυστικές νυχτερινές περιπέτειες

Το απόγευμα μετά τη δουλειά στο γραφείο, ο Καβάφης ετοιμαζόταν και το βράδυ ζούσε μια έντονη μυστική ζωή. Στα κακόφημα κέντρα αναζητούσε ερωτικούς συντρόφους. Όπως δηλώνει η Χριστίνα Ντουνιά, συγγραφέας – καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, «Εκεί είναι οι περιοχές όπου γίνονται τα ξενύχτια, τα γλέντια, τα ποτά, τα χαρτιά αλλά και οι έρωτες οι απαγορευμένοι.» «Ήθελε νέα αγόρια, που συναντούσε γύρω του. Ήταν νέοι της εποχής του, απλοί εργάτες, υπάλληλοι σε καταστήματα. Συνήθως ήταν Αιγυπτιώτες ή από την Ελλάδα»

Ο Καβάφης φοβόταν πολύ να μην τον αναγνωρίσουν στις κακόφημες γειτονιές. Όλοι τον έβλεπαν να βγαίνει έξω τυλιγμένος με περίεργα κασκόλ κρυμμένος μέσα σε παλτό για να μην τον αναγνωρίζουν. «Φαίνεται πως προσπαθούσε να ανακαλύψει την άλλη πλευρά του εαυτού του, την αναζήτηση του ιδιαίτερου έρωτα που ο ίδιος ήθελε πολύ να βουτηχτεί σε αυτόν», αναφέρει ο Γιώργος Λιβανός.

Ο φόβος για το σκάνδαλο

Όταν μετά από τα ξενύχτια επέστρεφε σπίτι, ο Καβάφης δωροδοκούσε τους υπηρέτες του για να λένε ψέματα στη μητέρα του. Ένιωθε όμως τύψεις και μετάνιωνε για τον τρόπο ζωής του. Φοβόταν πολύ να μη γίνει γνωστή η προσωπική του ζωή την οποία κράταγε κρυφή για να μην ξεσπάσει κάποιο σκάνδαλο. Μόνο όταν βρισκότανε σε άγνωστα μέρη και σε άγνωστους ανθρώπους ήτανε πιο ελεύθερος. Όπου τον ήξεραν, ήτανε πάρα πολύ μαζεμένος.

Σύμφωνα με τους μελετητές του Καβάφη, ο λόγος που δεν ξέσπασε κάποιο σκάνδαλο σχετικά με την μυστική ζωή του, είναι γιατί η Αιγυπτιακή κοινωνία της εποχής εκείνης ήταν πιο ανεκτική από τις αντίστοιχες Βρετανικές, που έβαζαν στην φυλακή τον Όσκαρ Γουάιλντ και κυνηγούσαν μανιωδώς τους ομοφυλόφιλους.

Στην εκπομπή μιλούν: οι καθηγητές Πανεπιστημίου Δημήτρης Δημηρούλης, Χριστίνα Ντουνιά, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννης Μεταξάς, ο φιλόλογος Μανώλης Σαββίδης, οι συγγραφείς Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Θόδωρος Γρηγοριάδης, Θανάσης Τριαρίδης, ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός, ο σκηνοθέτης Γιώργος Λιβανός, οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Τζούμας και Νίκος Βερλέκης. Θα προβληθούν σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα καθώς και αποσπάσματα της τελευταίας συνέντευξης της τελευταίας ανιψιάς του Κωνσταντίνου Καβάφη, Χαρίκλειας Καβάφη. 

Δείτε το βίντεο:


Δείτε: Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης: Κωνσταντίνος Καβάφης

Το μοναχικό τέλος του Καβάφη ανήμερα των γενεθλίων του

«Ο ανύπαντρος ζει σαν άνθρωπος και πεθαίνει σαν σκύλος. 
Ο παντρεμένος ζει σαν σκύλος και πεθαίνει σαν άνθρωπος». 

Το έργο του αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη γράφτηκε πριν από 120 χρόνια, αλλά είναι διαχρονικό και παραμένει επίκαιρο. Όσο βρισκόταν στη ζωή πήρε μόνο » Διαβάστε περισσότερα »

«Ἀπολείπειν ὁ Θεός Ἀντώνιον»

Σάν ἔξαφνα, ὥρα μεσάνυχτ’, ἀκουσθεί
ἀόρατος θίασος νά περνᾶ
μέ μουσικές ἐξαίσιες, μέ φωνές –
[...]
Σάν ἕτοιμος ἀπό καιρό, σά θαρραλέος,

Δείτε την συνέχεια και την 
ανάλυση του ποιήματος εδώ

ΠερισσότεραΚ.Π. Καβάφης

Έλληνες του Πνεύματος και της
Τέχνης: Κωνσταντίνος Καβάφης











Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Καβάφη











Κώστας Καβάφης - 50 Χρόνια από τον θάνατό του.
Ντοκουμέντο για τη ζωή του μέγιστου Έλληνα ποιητή.











Δεν υπάρχουν σχόλια: