Μού 'πες θα φύγω... κι έφυγε ο Νίκος Σπυρόπουλος του θρυλικού συγκροτήματος Σπυριδούλα

Νίκος Σπυρόπουλος

Ν. Σπυρόπουλος (Σπυριδούλα): 
«Να γράφεις τραγούδια 
στη γλώσσα που ψωνίζεις»

Σε ηλικία 63 ετών «έφυγε» από τη ζωή σήμερα ο γνωστός κιθαρίστας Νίκος Σπυρόπουλος, ιδρυτικό μέλος του θρυλικού συγκροτήματος «Σπυριδούλα». Με τον αδελφό του, Βασίλη, είχαν ιδρύσει το 1977 ένα από τα σπουδαιότερα ροκ συγκροτήματα στην Ελλάδα, τη «Σπυριδούλα».

Συνεργάστηκαν με τον Παύλο Σιδηρόπουλο με τον οποίο κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Φλου», έναν δίσκο που θεωρείται από τους σημαντικότερους στην ιστορία του ελληνόφωνου ροκ.

Την είδηση του θανάτου του Νίκου Σπυρόπουλου έκανε γνωστή, με ανάρτησή του στο Facebook ο επίσης μουσικός και ηθοποιός, Δημήτρης Πουλικάκος.


Χρονικό του Συγκροτήματος

To συγκρότημα «Σπυριδούλα», σχηματίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1977.

Τα μέλη του αρχικά ήταν οι: Βασίλης Σπυρόπουλος, Νίκος Σπυρόπουλος,
Ανδρέας Μουζακίτης, Κώστας Κουρεμένος και Μάκης Μπλαζής.

Το 1978 συναντήθηκαν με τον Παύλο Σιδηρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης ήταν ο δίσκος «ΦΛΟΥ». ένας από τους καλύτερους δίσκους της ελληνικής Ροκ σκηνής. που κυκλοφόρησε το 1979 από την EMI.

Το 1979 Ο Παύλος Σιδηρόπουλος αποχωρεί από τους Σπυριδούλα.

Η σύνθεση των μελών του συγκροτήματος άλλαξε έκτοτε πολλές φορές και τo 1982 κυκλοφόρησε από την ΜΙΝΟS ο δίσκος «Νάϋλον Ντέφια Και Ψόφια Κέφια».

To 1994 κυκλοφόρησε το «Ταξίδι Στο Κέντρο της Πόλης».

Ακολουθεί από ανεξάρτητη παραγωγή το 1997 ο δίσκος «Σε Τροχιά Με Απόκλιση».

Το 1999 ο ξαφνικός χαμός του μπασίστα Νίκου Δόικα, οδηγεί τους Σπυριδούλα σε διάλυση.

Το 2004 επανέρχονται με τη σύσταση: Νίκος Σπυρόπουλος (κιθάρα, φωνή), Βασίλης Σπυρόπουλος (κιθάρα), Βαγγέλης Χάνος (μπάσο), Γιώργος Μανδηλάς (φωνή, κιθάρα), Παναγιώτης Βουρδουμπάς (τύμπανα), Αφροδίτη Ρήγα (πλήκτρα, φωνητικά).

Το συγκρότημα ανοίγει τις συναυλίες του Eric Burdon το 2005.

Tον Δεκέμβρη του 2005 εμφανίζονται στο Gagarin 205, με τους Δημήτρη Πουλικάκο, Ζωρζ Πιλαλί και Λάκη Παπαδόπουλο.

Ο επόμενος δίσκος τους κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2006 με τίτλο «Το βλέμμα των ανθρώπων».

Άντε… και καλή τύχη μάγκες
Νίκο, μαζί με τον Παύλο † †
σε τόπο φωτεινό και χλοερό

by Αέναη επΑνάσταση


Το Ιστορικό του Θρυλικού Συγκροτήματος

Σχηματισμός

Οι Σπυριδούλα σχηματίστηκαν το Νοέμβριο του 1977 από τους Βασίλη Σπυρόπουλο (κιθάρα), τον αδερφό του Νίκο (κιθάρα) τον Αντρέα Μουζακίτη (ντραμς), τον Μάκη Μπλαζή (μπάσο) και τους Κώστα Κουρεμένο και Γιώργο Κοτσμανίδη στα φωνητικά. Οι αδερφοί Σπυρόπουλοι είχαν συνεργαστεί ήδη με τον Μουζακίτη στο συγκρότημα Last Barricade.

Το όνομα το πρότεινε ο συνεργάτης τους Γιώργος Γαϊτάνος, εμπνευσμένος από την ιστορία της Σπυριδούλας Ράπτη, θύματος ενός εγκλήματος που είχε σοκάρει την κοινή γνώμη το 1956. Η 12χρονη οικιακή βοηθός είχε βασανιστεί επί 36 ώρες με ηλεκτρικό σίδερο από το ανδρόγυνο που την μεγάλωνε.

Οι Σπυριδούλα ξεκίνησαν συναυλίες όπου έπαιζαν κατά κύριο λόγο διασκευές από Rolling Stones, Lou Reed, Velvet Underground καθώς και μπλουζ και γρήγορα τράβηξε το ενδιαφέρον του σχετικού κοινού. Το 1978 είχαν ήδη αποχωρήσει οι Κουρεμένος, Κοτσμανίδης και Μπλαζής, με τον τελευταίο να αντικαθίσταται από τον Τόλη Μαστρόκαλο ενώ λίγο μετά ο Μουζακίτης αντικαταστάθηκε από τον Τάσο Φωτοδήμο.

Συνεργασία με τον Σιδηρόπουλο

Στις 6 Νοεμβρίου του 1977 ο Δημήτρης Πουλικάκος είδε ζωντανά το συγκρότημα στο κινηματοθέατρο «Κνωσός». Γνωρίζοντας πως ο Παύλος Σιδηρόπουλος, με τον οποίο είχε συνεργαστεί πρόσφατα, έψαχνε μουσικούς για να ηχογραφήσει τις συνθέσεις του, του πρότεινε να τους συναντήσει. Ο Σιδηρόπουλος αρχικά συνεργάστηκε σε προσωρινή βάση με το συγκρότημα, ερμηνεύοντας δύο τραγούδια του Έλβις Πρίσλεϊ στις συναυλίες τους στην επαρχία. Η συνεργασία τους οριστικοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1978 με σκοπό την ηχογράφηση του άλμπουμ «Φλου». Το συγκρότημα και ο Σιδηρόπουλος ξεκίνησαν εντατικές πρόβες επάνω στα κομμάτια του δίσκου στο κλαμπ «Hobby» που τους είχε παραχωρηθεί.

Τον Οκτώβριο μπήκαν στο στούντιο και ηχογράφησαν αρχικά ένα ντέμο με δύο κομμάτια, τα «Μπάμπης ο Φλου» και «Ξέσπασμα», με το τελευταίο να είναι διασκευή ενός κομματιού που είχε ηχογραφήσει ο Σιδηρόπουλος με το προηγούμενο του συγκρότημα, τους Δάμων και Φιντίας. Την παραγωγή του δίσκου ανέλαβε ο Θοδωρής Σαραντής για λογαριασμό της ΕΜΙΕΛ και οι ηχογραφήσεις έγιναν στούντιο της Columbia στη Ριζούπολη. Συμμετείχε μια σειρά έμπειρων μουσικών όπως Νίκος Πολίτης (κατά καιρούς μέλος του Εξαδάκτυλου και των Socrates) και ο Δημήτρης Πολύτιμος (MGC και Εξαδάκτυλος).

Στο κομμάτι «Ώρα του Stuff» έκανε φωνητικά η Δήμητρα Γαλάνη. Οι ηχογραφήσεις σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν δύσκολες με τον Σιδηρόπουλο να έρχεται σε ρήξη με το συγκρότημα, εν μέρει λόγω των προβλημάτων εθισμού που ήδη είχε.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1979. Παρά τις πολύ θετικές κριτικές του δίσκου από τον ειδικό τύπο οι πωλήσεις του άλμπουμ ήταν απογοητευτικές και δεν ξεπέρασαν τις 5.000. Τα επόμενα χρόνια όμως η δημοτικότητα του θα αυξανόταν θεαματικά, με διαρκείς επανεκδόσεις. Οι Σπυριδούλα με τον Σιδηρόπουλο έκαναν μια σειρά ζωντανών συναυλιών για την υποστήριξη του δίσκου όμως λίγους μήνες μετά οι δρόμοι τους χώρισαν.

Νάυλον Ντέφια και Ψόφια Κέφια και διάλυση

Μετά από μια σύντομη περίοδο ζωντανών εμφανίσεων, το συγκρότημα μπήκε στη περιπέτεια των ανακατατάξεων και απ' τις τάξεις του πέρασαν αρκετοί μουσικοί, όπως ο Νίκος Ζιώγαλας (τραγούδι), ο Πάνος Κατσιμίχας (φυσαρμόνικα, τραγούδι), ο Bees (ντραμς) κ.α. Το 1982 βρίσκουμε τους αδελφούς Σπυρόπουλου μαζί με την Μελίνα Καρακώστα (μπάσο), τον Άκη Περδίκη (ντραμς) και τον Παύλο Βακατάτση (τραγούδι, πλήκτρα), με τους οποίους ηχογράφησαν το άλμπουμ «Νάυλον Ντέφια Και Ψόφια Κέφια», που έτυχε θερμής ανταπόκρισης από το κοινό, το δε ομώνυμο τραγούδι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δημοφιλέστερα τραγούδια-σταθμούς της ελληνόφωνης Ροκ δισκογραφίας. Τρία χρόνια μετά κι αφού ο Νίκος Δόικας είχε αντικαταστήσει την Μελίνα Καρακώστα, το σχήμα διάλυσε και οι Σπυρόπουλοι έφτιαξαν στα τέλη του '86 την Συμμορία.

Επανεμφάνιση

Το 1994 οι Σπυριδούλα επανεμφανίστηκαν στο μουσικό προσκήνιο με το άλμπουμ Ταξίδι Στο Κέντρο Της Πόλης, με σύνθεση τους αδελφούς Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο (κιθάρες), τον Σωτήρη Θεοχάρη (τραγούδι) από τους Αδιέξοδο, τον Νίκο Δόικα (μπάσο) από τους Echo Tattoo και τον Διονύση Στεφανόπουλο (ντραμς) από τους Stained Veil. Έκαναν αρκετές ζωντανές εμφανίσεις και τρία χρόνια μετά κυκλοφόρησαν σε ανεξάρτητη παραγωγή το άλμπουμ Σε Τροχιά Με Απόκλιση, με βασικό συνθέτη, στιχουργό και τραγουδιστή τον παλιόφιλο Παύλο Βακατάτση, με τους Σπυροπουλαίους και τον Δόικα κανονικά στη θέση τους και τον Δημήτρη Δημητρίου (ντραμς) να συμπληρώνει το σχήμα, ενώ στην ηχογράφηση τους βοήθησαν ο Αλέξης Ιωάννου (κιθάρα, φωνή), ο Θοδωρής Ρέλλος (σαξόφωνο), ο Νίκος Κοκκάλας (κρουστά) και η Σοφία Νοητή (φωνητικά).

Στις αρχές τού 1998 οι Σπυριδούλα συμπλήρωσαν είκοσι χρόνια ζωής, με την σύνθεση να την αποτελούν ο Βασίλης Σπυρόπουλος (κιθάρα, τραγούδι), ο Νίκος Σπυρόπουλος (κιθάρα, πλήκτρα, τραγούδι), ο Αλέξης Ιωάννου (κιθάρα, φωνή), ο Νίκος Δόικας (μπάσο) και ο Παναγιώτης Βουρδουμπάς (τύμπανα).

Δεύτερη επιστροφή

Το 1999, μετά τον θάνατο του Ν. Δόικα, το συγκρότημα διαλύθηκε και πάλι για να επανασυνδεθεί το 2004, με τους Σπυροπουλαίους πάντα και τον Βαγγέλη Χάνο στο μπάσο, τον Γιώργο Μανδηλά στη φωνή και ακουστική κιθάρα, την Αφροδίτη Ρήγα στα πλήκτρα, κρουστά και φωνητικά και τον Βουρδουμπά στα ντραμς. Με αυτή τη σύνθεση κυκλοφόρησαν το 2006 το άλμπουμ «Το βλέμμα των ανθρώπων», που πήρε πολύ καλές κριτικές και θεωρείται από πολλούς η ωριμότερη δουλειά τους. Το 2008 αποχωρεί ο Μανδηλάς και το 2011 η Ρήγα, έτσι η σημερινή σύνθεση του συγκροτήματος είναι: Ν. Σπυρόπουλος (φωνή, κιθάρα), Βασίλης Σπυρόπουλος (κιθάρα, φωνητικά), Β. Χάνος (μπάσο, φωνητικά) και Π. Βουρδουμπάς (τύμπανα).

Στις 19 Ιουνίου 2020 απεβίωσε το ιδρυτικό μέλος Νίκος Σπυρόπουλος από καρκίνο στον πνεύμονα.

Πληροφορίες

• www.Sophia-Ntrekou.gr
• «Φλου». http://pavlos-sidiropoulos.gr.
• «ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ - ΑΘΗΝΑ - 1977». anexartisi.gr.
• «Συνέντευξη με τους Σπυριδούλα». noizy.gr.
• «Συνέντευξη Σπυριδούλα στον Atlantis 105,2»
• Ράγκος, Γιάννης (3 Φεβρουαρίου 2007). «Το "σιδέρωμα" 
της Σπυριδούλας I». Έγκλημα και τιμωρία. 
• «Μια ιστορία φλου». mic.gr. 25 Μαΐου 2014.

Πηγή: Αέναη επΑνάσταση


Βιντεο/αφιέρωμα στο group ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ live @ ΚΥΤΤΑΡΟ
25 Νοεμβρίου 2011 για τον ΛΗΤΗ
Βασίλης Σπυρόπουλος: ηλ. κιθάρα
Νίκος Σπυρόπουλος: ηλ. κιθάρα - φωνή
Βαγγέλης Χάνος: μπάσο
Τάσος Φωτοδήμος: τύμπανα


ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ live @ ΚΥΤΤΑΡΟ
25 Νοεμβρίου 2011 για τον ΛΗΤΗ
Βασίλης Σπυρόπουλος: ηλ. κιθάρα
Νίκος Σπυρόπουλος: ακ. κιθάρα - φωνή
Βαγγέλης Χάνος: μπάσο
Παναγιώτης Βουρδουμπάς: τύμπανα








Μια Συζήτηση (04/10/2019) με τον Βασίλη Σπυρόπουλο.
Tο εισαγωγικό απόσπασμα είναι από το “Me And The Devil”
του Robert Johnson όπως το παίζουν οι Double Trouble
(Blue John - Β.Σπυρόπουλος).


Η Σπυριδούλα και το όνομα
του συγκροτήματος ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

Η Μηχανή του Χρόνου S05E22 Το σιδέρωμα
της Σπυριδούλας και οι δούλες των Αθηνών














Δεν υπάρχουν σχόλια: